Kategorier

Jægergate III: DF, Oppositionen og Hans Engell fik deres syndebuk

Så røg '“ som ventet – forsvarschefen '“ admiral Tim Sloth Jørgensen. Han forlader selv sin post. Det er åbenbart sket som følge af en slags studehandel mellem politikerne i forligskredsen dvs. især forsvarsminister Søren Gade, DFs Søren Espersen, men et gæt er at de konservatives Helge Adam Møller, SFs Holger K. Nielsen og De radikales Niels Helveg Petersen er blevet enige om, at sagen indtil videre skal have denne udgang. Det betyder næppe, at sagen kan lukkes helt ned, hvis mere og andet kommer frem.

Ingen kan være i tvivl om, at der var tale om en 'politisk fyring'. Det betyder at saglige hensyn er veget for det altoverskyggende politiske hensyn, at Christiansborg-politikernes '“ samt befolkningens – tillid til forsvaret skulle genoprettes her og nu. Tim Sloth Jørgensen havde ikke længere politikernes tillid.

Undervejs er den afgående forsvarschef af enkelte kommentatorer blevet hånet for ikke at kunne sove om natten, mens danske soldater sætter livet på spil i Afghanistan. Det er useriøst at stille tingene op på denne måde. Meget få evner at forstå det ufattelige pres, som Sloth Jørgensen har været udsat for. Denne blogger føler en afsmag for den ubehagelige magt, som enkelte kommentatorer i kraft af deres intensive medieeksponering har tiltaget sig. Det er efter min vurdering en indflydelse, som slet ikke tilkommer en politisk kommentator. Jeg tænker især på Hans Engell, som jeg synes optræder på en måde i medierne, hvor man ind imellem får et indtryk af, at Engell stadig tror, at han er en ledende forsvarspolitiker udstyret med kompetence til at dele fyresedler ud til forsvarets personel. Engell er på den anden side enestående indsigtsfuld og interessant, men jeg mener, at han i et par situationer – i stedet for blot at vurdere, hvad der sker – nærmest i egen ret har krævet politiske beslutninger, som han som bekendt ikke (længere) har noget folkeligt mandat til at kræve. Engell kan forsvares så langt, at han jo bare stiller op i rækken af trykte mediers chefredaktører, som bruger mere tid på at hænge ud på TV2 News, hvor de kloger sig og kræver ditten og datten – frem for at finde ud af, hvordan deres dødsmærkede medier overlever i fremtiden. Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, at Engell i Jægersagen har overskredet grænsen for, hvornår man er beskrivende journalist med markante meninger og hvad der mere og mere ligner en politisk aktør i kraft sin ekstreme profilering på TV2.

Det kunne jo være Gade skal en tur om Hans Engell næste gang han skal fyre folk? Jeg finder i hvert fald udviklingen dybt betænkelig. På den anden side har Engell naturligvis sin ytringsfrihed, så problemet ligger efter min mening hos medierne, som bør spørge politikerne '“ og IKKE '“ deres betalte politiske kommentatorer om, hvad der skal ske med Gade og Sloth Jørgensens fremtid.

Yderligere er brugen af Tøger Seidenfaden som kommentator på TV2News i denne sag også dybt problematisk. Manden er selv part i sagen i kraft af Politikens tidligere kritiserede udgivelse af Jægerbogen, og derfor bør han som chefredaktør for avisen være fuldstændig diskvalificeret, som en mand medierne kan bruge som uhildet opmand i denne sag. Men altså sådan er reglen på TV2 News: 'En chefredaktør på et dagblad kan kommentere hvad som helst og når som helst'. Der må være andre fx fagfolk eller folk fra andre skrevne medier, som er mindre politiserende end Seidenfaden. (Nej ikke Poul Madsen)

Seidenfaden har dog en væsentlig pointe. Sloth Jørgensen var ikke personalemæssigt ansvarlig for de to 'kreative medarbejdere', der er blevet fjernet fra deres poster. Det er stabschefen for forsvarskommandoen Bjørn Bisserup. Mit bud (- IKKE mit krav -) er, at han også ryger. Endelig kan man heller ikke udelukke at departementschef Lars Finsen og Jacob Winther også må gå. Graden af blodtørst hos medier og politikere i skøn forening afhænger af, hvad der kommer frem af “snask” til den tid.

Nu afventer vi auditør-undersøgelsen for at se, hvorvidt der er basis for endnu flere fyringer. Problemet med den er, at den næppe vil omfatte Winther og Lars Findsen, da de som Seidenfaden rigtigt peger på, jo ikke er militært personel.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

26 kommentarer til “Jægergate III: DF, Oppositionen og Hans Engell fik deres syndebuk”

Jeg ville ikke være helt så sikker på Bisserup – han var trods alt en modererende røst midt i al galskaben. At hans advarsler så blev kørt over af Lars Findsen er en anden sag; og det er en rigtig dårlig en for Findsen.

Men ingen kender dagen, før natten er forbi …

I hvert fald tak til dig Jarl, fordi du evner at holde hovedet nogenlunde koldt.

øhhh… der er en ledig stilling som forsvarschef.

LOL

Bjørn Bisserup ryger nok ingen steder – han er udpeget til vikar for Tim Sloth…

3. Ja det har jeg også – til min umiddelbare forbløffelse – set.

Hvordan kan man fyre Sloth Jørgensen som forsvarschef,når han INTET direkte personaleansvar havde for de to “kreative” nu hjemsendte officerer for så siden at udnævne Bisserup – manden, der NETOP har det personalemæssige ansvar for de to, som vikarierende forsvarschef?

Hvor er logikken i det? Sig mig engang, hvem i alverden rådgiver Søren Gade til den slags dispostioner? Jeg er godt nok forundret.

Bisserup er vel som stabschef umiddelbart den, der skal efterfølge forsvarschefen. Sådan plejer det at være, ligesom hvervet som forsvarschef går på skift mellem de tre værn.

Tim Sloth var også stabschef under Helsø…

“Men altså sådan er reglen på TV2 News”

Jeg tror såmænd blot Tv2news har et usædvanligt tæt samarbejde med Politiken. Om det er en officiel alliance eller hvad ved jeg ikke.

Peter Mogensen er jo ansat begge steder. Presselogen på news har f.eks. ligeledes altid en fra Politiken (hvis ikke tøger selv, så Anders Krab, Stig Ørskov, Anita Bay eller Lars Trier) mens de ca. 10 andre medier så inviteres på tur (og helst kun hvis det er en chefredaktør af betydning, og ikke blot en tilfældig lederskribent), og som den primære erhvervs og økonomi kommentator har Niels Lunde hvis nærmest et ekstra hos job hos Tv2 (og iøvrigt endnu et hos DR).

Så at de inviterer Seidenfaden ind så han kan promovere sig selv og sin avis, samt naturligvis vinkle sagen i egen favør, kan vel næsten ikke undre nogen.

Meget enig i beskrivelsen af Hans Engells optræden. Han virker ærligt talt (har aldrig mødt manden) som et meget ubehageligt menneske.

@5 Martin: Sådan var det engang. Som i 2008. Men Sloth Jørgensen var formentlig den sidste forsvarschef, der i det store og hele pr. automatik blev forfremmet til forsvarschef.

Bisserups karriere er i den grad bemærkelsesværdig, og i ikke ringe grad et udtryk for et politisk valg fra forsvarsministeriet – husk på, at han er den første stabschef, der er blevet udpeget på grundlag af en (i hvert fald i princippet) åben ansøgningsrunde, hvor alle kunne søge stillingen. Som faktisk blev slået op offentligt.

Hidtil har man selv fundet folk i systemet og forfremmet dem ind i stillingen som stabschef, men blandt andet balladen om HMAK/FMTs gentagne tåbeligheder satte en stopper for dén automatik. I samme ombæring blev stillingen som chef for FMT slået offentligt op.

Et i hvert fald i teorien driftsikkert bud på en ny forsvarschef kunne være Poul Kiærskou, tidligere CH HOK, nuværende dansk repræsentant i lederkollegiet ved SACT, hvor han erstattede Torben Ørting. Kiærskou er vel også den blandt de åbenlyse kandidater, der i den højeste grad har været ildsprudlende chef med fingrene i mulden under internationale operationer.

Men hvad ved jeg … 🙂

8. Interessant. Oberst Lars Møller ( “Operation Bøllebank”) sagde i TVAvisen her til aften, at netop Poul Kiærskou ville være den eneste rigtige at hive ind som forsvarschef, for at man derved undgår at få én ind som er involveret i sagen.

@Jarl – så kan jeg jo ikke sige, at du læste det her først 🙂

En skam, at vi nok ikke får Møller selv om nr. 1.

Interessante betragninger omkring Engell. Hvornår bliver en kommentator for magtfuld? Hvornår bliver han for politisk i stedet for analyserende? Som Jarl også er inde på, så er det interviewerne/medierne som må være de første til at bedømme, at her bliver de altså trukket rundt ved næsen. Desværre sælger markante holdninger muligvis bedre en saglige analyser…

Man kan vel stille det samme spørgsmål om Thøger – ikke kun i denne sag som Jarl gør, men helt generelt. Den mand er jo ikke andet end holdning.

10. Interessant. John Dyrby afviser på “Deadline” søndag aften, at Bisserup kan blive andet end en vikar for den afgående forsvarschef.

Møller hehe – det kunne være smukt.

Dag 1 i Forsvarskommandoen. Første geled med 5 skridt, andet geled med 3 skridt – fat jorden!

6, Rasmussen: Ikke at forglemme samarbejder Politiken og TV2 om at få leveret meningsmålinger fra Megafon. Det er svært at forstå, ingen har kastet et kritisk lys på denne alliance mellem to i udgangspunktet så forskellige medier.

Nu er “alle” anført af de omtalte spindoktorer (læs chefredaktører) begyndt at tale om en dårlig kultur i forsvarskommandoen. Keld Hillingsø mente her til morgen, at det bare var et par ansattes forsøg på at være smarte. Jeg tror han har ret.

De prøvede på at gøre det, som “alle” medier gør hver eneste dag. Nemlig fabrikere “en god historie”. Nu slap de ikke godt fra det, fordi de professionelle “fabrikanter” lurede dem næsten med det samnme.

OG det skal løses ved at flytte soldaterne tættere på politikerne og de civile embedsmænd? Så ved man sgu da aldrig hvad der er spin og hvad der er virkelighed.

Som Hillingsø også så rigtigt sagde:”Soldaterne har stor tillid til deres ledere. IKKE til politikerne.

Hvem har iøvrigt tillid til politikerne? De skifter jo mening fra time til time.

Sammenrendet på TV2 News er et skræmmende eksempel på hvor galt den objektive dækning kan gå. Journalister og tilknyttede kommentatorer bliver hinandens eksperter. Man behøver ikke mere bevæge sig ud i “samfundet”. Man har selv svar på alt.

Godt du har taget tråden op, Jarl.

Gades store problem er vel i bund og grund hans egen fejl.

Da man indgik forsvarsforliget medtog han på trods af løfter til DF om at holde dem ude, SF i forligskredsen.

Nu har de efterfølgende hånd- og halsret over ministeren.
Hvorfor gjorde han det ?

Det var da særdeles dumt , men ret analog med den Justitsminister i Forbrydelsen II.

Man har et ret fast parlamentarisk grundlag – men ligesom “Konen i Muddergrøften” vil man lige have mere – og så kommer dagligdagen.

Fra dr.dk:

Giv grønt lys for en uvildig undersøgelse af hele forløbet omkring jægerbogen eller find et nyt job. Det er beskeden fra SF til forsvarsminister Søren Gade fra Venstre forud for et møde i forligskredsen i eftermiddag.

Løkke har i dag udtrygt tillid til Gade mange år ud i fremtiden. Er det ikke at spille højt spil med en undersøgelse lige om hjørnet – eller den havde Venstre måske ikke set komme?

Jeg tror at SF er ved at spille sagen over til DF…

Holger K har ført en ret saglig tone i debatten og bakket op om Gade, som sagen står lige nu. Det tror jeg giver respekt i befolkningen – som (tror jeg) stadig vil give Gade en ret god bedømmelse.

Nu er Villy kommet på banen – hvis først SF siger, at Gade skal gå, vil han kun kunne forsætte på DF’s nåde.

Det kan DF enten udnytter til mere magt og til at holde SF ude en anden gang. Og de kan yderligere vælge, at angribe SF for at være usaglige (som også S er det).

Eller Gade kan selv vælge at gå og så evt. vende tilbage efter en større ministerrokade, med det resultat, at SF fremstår usaglige og uden at nogen i regeringen nogensinde vil turde lave et bredt forlig, som Gade har gjort.

Med andre ord – jeg tror at SF vinder mere på, at hjælpe Gade end ved at forsøge at vælte ham – som sagen står nu.

Man skal iøvrigt ikke undervurdere det nederlag oppositionen løber ind i, hvis de kræver Gades afgang og han så bliver siddende med støtte fra DF.

vh
Anders K

@19
Helt nøgternt vil det da være en stor sejr for oppositionen hvis de kunne slagte forsvarsministeren, der er et kæmpeaktiv for regeringen. Det kan der da ikke være nogen tvivl om.

SF behøver ikke Søren Gade længere, han har lavet et forsvarsforlig med dem. Det vil selvfølgelig ikke hjælpe SF på den helt korte bane, hvor de sikkert igen vil blive lagt på is, men nogle gange må man tage et rødt kort for holdet.

Hvad er det lige oppositionen kan tabe ved at Søren Gade bliver siddende? Bliver han kan oppositionen bare sige, at DF endnu en gang holdt hånden over en inkompetent minister og går han så slipper man for Søren Gade. Bonus! En vaskeægte Win-win situation!

Holger K. må “get with the program” og parkere sine varme følelser for Søren Gade og se og få ham skubbet ud over planken.

@
Ikke enig – du forudsætter at sagen har betydet, at Søren Gade ikke længere er populær i befolkningen.

Jeg tror forsat, at flertallet af vælgerne har tillid til Søren Gade og at han er populær – hvis det er tilfældet, at oppositionen kræver ham fjernet, men mislykkes med det. Så opnår de intet.

De vil ikke få Gade fjernet og de vil have angrebet en populær minister, som har støtte blandt vælgerne….

Det står og falder selvfølgelig med, hvorvidt Gade forsat er populær eller om sagen har slidt for meget på ham. Min vurdeirng er, at det er forsvaret der er ramt, og ikke ham…

vh
Anders K

@22

Nej, jeg forudsætter at Søren Gade er en af regeringens stærkeste, mest populære kort overhovedet og at regeringen vil være markant svækket hvis de taber ham. Bare alene det at skulle lave en tvungen regeringsrokade vil skabe yderligere uro i en i forvejen lidt presset regering.

Jeg køber ikke din påstand om, at det skulle være et problem at angribe populære ministre. Det tror jeg faktisk de fleste vælgere forventer. Den med at de skulle give point, at have “Saglig tone” giver jeg ikke meget for. Der er åbnet for en ministerstorm og der gives ikke stilkarakterer for metoden.

At et flertal af vælgerne har tillid til Søren Gade er jo ligegyldigt. Skulle en eventuel S eller SF-vælger der har sympati for Søren Gade, vælge at skifte side til VKO fordi Søren Gade ikke længere er minister? Det er svært at forestille sig, ik’?

Faktum er, at S allerede har været ude og kræve ham fjernet og hvis SF og Rs to gamle nisser kom ind i kampen, så ville der være enighed i oppositionen om at han skulle gå af. Dermed kunne VKO ikke længere påstå, at der var bred opbakning til ham.

@ 24

Jeg er uenig med dig i, at saglighed er ligegyldig. Hvis kravet om Gades afgang opfattes usagligt, vil det falde tilbage på S, SF og R.

Hvis SF, S og R alle kræver Gades afgang – vil han enten blive siddende med DF’s støtte og så vil oppositionen bare igen vise, at de ingen magt har.

Hvis Gade selv vælger at trække sig pga. S, SF og R’s mistillid vil han glide tilbage i folketingsgruppen – og formentlig være mindst lige så populær som idag (forudsat der ikke kommer mere frem)…særligt, hvis kravet om hans afgang som nu virker usagligt.

Herefter kan Løkke indlemme ham i regeringen igen ved en rokade igen efter nytår – vupti, så er den populære minister tilbage…

vh
Anders K

“Engell kan forsvares så langt, at han jo bare stiller op i rækken af trykte mediers chefredaktører, som bruger mere tid på at hænge ud på TV2 News, hvor de kloger sig og kræver ditten og datten – frem for at finde ud af, hvordan deres dødsmærkede medier overlever i fremtiden.”

Jeg ved godt, at dit indlæg ikke handler om de trykte medier, men synes alligevel jeg føler trang til at bemærke, at ovenstående er meget morsomt og præcist formuleret …
alt godt
AG

Lukket for kommentarer.