Kategorier

Khader opstilles i Rødovre-kredsen

Så skulle den være god nok. De konservative i Rødovre vil på et opstillingsmøde inden så længe opstille problembarnet MF og partiets udenrigsordfører Naser Khader som folketingskandidat. Det erfarer Jarls Blog.

Det er MF Rasmus Jarlov, der har lavet en aftale med Khader om, at han overtager Jarlovs kreds i Rødovre i Københavns Omegns Storkreds.

Til gengæld er det planen, at Jarlov opstiller i den store Rådhus-kreds i Københavns Storkreds.

Spørgsmålet om Khaders opstilling har været et stort problem for den konservative partiledelse siden han sidste år meldte sig ind i partiet. Den manglende opstilling har desuden været pinlig for hovedpersonen selv, som undervejs fik pustet sig så meget op i medierne, at de fik det indtryk, at han nærmest kunne vælge og vrage mellem Per Stig Møllers valgkreds i København og Bendt Bendtsens kreds i Odense. Det var ren fantasi, skulle det vise sig.

I lang tid forsøgte partiledelsen at hjælpe ham ind i en lang række københavnske opstillingkredse, men mødte hård modstand fra græsrødderne, der ikke fandt Khaders forklaringer om, at han pludselig var blevet konservativ tilstrækkeligt troværdige til, at de ville stille ham op. Spørgsmålet var så betændt, at partiledelsen måtte gå med listesko for ikke at lægge sig ud med de lokale kræfter. Således endte flere diskrete forespørgsler med at blive blankt afvist. Khader var uspiselig for de københavnske kredse, men det er han åbenbart ikke i Rødovre.

Jarlov har iflg. Jarls Blogs oplysninger længe næret et ønske om at få en stor kreds inde i byen. Det får han nu. Det betyder, at Jarlov – hvis de nuværende målinger holder – skal slås med MF Helle Sjelle om det konservative mandat i Københavns Storkreds udover Per Stig Møllers mandat, som regnes for at være urørligt.

Ved sidste folketingsvalg blev Connie Hedegaard og Charlotte Dyremose (p.t. på barselsorlov) valgt for de konservative i Københavns Omegns Storkreds. Med Hedegaard ude af spillet, så er Khader måske ikke helt uden chancer for at blive valgt.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

21 kommentarer til “Khader opstilles i Rødovre-kredsen”

Interessant!

Jeg kan ikke helt gennemskue Jarlovs position vis-a-vis Sjelle, men … Han fik 2.100 stemmer til BR i Københavns Kommune alene–hun fik 1.700 i 2007 mod Paula Larrain (og har ikke været meget synlig siden), men det var i hele storkredsen (inkl. Frederiksberg). Jeg ville nok være mere end lidt nervøs, hvis jeg var Sjelle.

Det er ikke så dårligt for Khader, men kan næppe være en “slam dunk” for ham. Lidt hurtigt, men ufuldstændigt: I 2007 fik han 7.500 stemmer i Københavns Storkreds. Den er 1/3 større og har tilsvarende flere kredsmandater end Københavns Omegns Storkreds. D.v.s. hvis man forudsatte, at Khader (der dengang var partileder og nok havde en lidt bedre aura end nu) kunne “holde skansen” (som andel af samtlige stemmer), ville han få ca. 5.000 personlige stemmer i Københavns Omegn. Charlotte Dyremose fik 3.500, og hun har været lidt “væk” fra offentligheden de seneste par år–men omvendt er hun kvinde og nu uden Connie Hedegaard at slås om kvindestemmerne med. Det er ligeledes svært at antage, at Khaders profil skulle være mere populær nu end i 2007.

Det kunne godt blive interessant … især hvis noget tegner til en Konservativ tilbagegang.

Undskyld hr professor, men at tro, at Khader kan få 5000 stemmer, vil jeg kategorisere som en “akademisk” fantasi 😉

Er det ikke lige meget, hvilken kreds Khader ikke bliver valgt i?

Nice catch, Earl:-) Der er stadigvæk en enkelt ubekendt i forhold til Omegnen, nemlig hvem der bliver stillet op i den absolut mest konservative kreds i storkredsen – nemlig Gentofte.

Udover at være en stor kreds, med mange vælgere der altid stemmer, så fik kons’erne lige knap 28 % af stemmerne sidste gang. Connie Hedegaard trak selvfølgelig “lidt”, men man skal være en virkelig klaphat, hvis man som konservativ ikke kan blive valgt i Gentofte.

Connie forklarer også hvorfor Dyremose, der er opstillet i det pæne Lyngby, fik så lavt et stemmetal. CH støvsugede jo alt hvad der var, så Dyremose skal nok ikke være så bekymret.

Til sammenligning gav Rødovrekredsen det næstdårligste konservative resultat i omgenen, med blot 9,3 %. Khader skal derfor ud og bruge sin Naser-magic på hele Vestegnen, hvis han skal have en chance.

6. Tak David. og jeg er helt enig i at den ledige Gentofte-kreds er en af de store ubekendte i den sag. Selv hvis man opstiller en gulvspand i den kreds, så bliver vedkommende valgt. Måske holder K den åben til en sidste-øjebliks-kandidat? Anyone?

Naser-magic? Wow…;-)

@ 7

Et bud kunne være Charlotte Sahl-Madsen som vist ikke har fundet sig en kreds endnu, hvis hun overhovedet vil være MF’er.

Var Charlotte Dyremose ikke opstillet i Gentofte i begyndelsen, altså før Connie? Måske hun tager den igen.

En bette bøn om et indlæg eller en udredning:

Hvilke konsekvenser har det haft for Venstres folketingsgruppe og samarbejdet med DF, at de fem V-medlemmer har slået fast, at de viger fra regeringslinjen og stemmer for homoseksuel adoption?

Jeg mindes at have læst, at DF lovede bål og brand, hvis Løkke ikke fik ro på klappen, da der i sin tid tegnede sig begyndelsen på et oprør.

@10 > Den blev handlet af med DF. Løkke satte jo sit navn ind på det i sommers, da han gav et interview, hvor han prøvede at tage æren for at ligestille homoer og heteroer på det punkt.

En gulvspand og Naser Khader – det er det tunge skyts de Konservative nu ruller ud i Københavns omegn 🙂

@ ): Dyremose var vist opstillet i Hellerup, der blev lagt sammen med Gentofte ved kredsreformen, men hendes nuværende kreds i Lyngby er vel også et godt konservativt område?

Interessant

Ingen tvivl om, at det bliver Dyremose og Khader, som skal slås om mandat nr. 2 – også selv om det bliver en gulvspand, der snupper det sikre Gentofte mandat.

Umiddelbart nok en ret lige dyst, hvilket er så meget desto mere interessant eftersom de to kandidater er vidt forskellige, både som profil(køn, alder, baggrund, etc) og politisk (burkaforbud, syn på religion/sekularisme, etc).

Det allermest afgørende for udfaldet bliver nok, identiteten på Gentoftes gulvspand. Bliver det én, der matcher Dyremoses profil (f.eks. Charlotte Salh-Madsen), tæller det til Khaders fordel. Bliver det omvendt f.eks. Brian Mikkelsen (selv om hans nuværende Holbæk-kredsformand afviser det) ser det sort ud for Khader.

Læg dertil i øvrigt at Khader på “profil-fronten” allerede er bagud på point: Alle de øvrige kandidater er mænd (Kurt Scheelsbeck, Henrik Rasmussen, Henrik Sørensen, etc), mens Dyremose omvendt lige er kommet af med sin eneste kønsfælle i kredsen (Hedegaard).

Det kan selvfølgelig ændre sig, hvis én af de andre kredse skulle blive ledige – f.eks. Henrik Rasmussens Brøndby-kreds, hvis han ikke genopstiller, men helliger sig det nye borgmesterjob i Vallensbæk.

Berlingske nævner også Benedikte Kiær som mulig kandidat i Gentofte. Dette vil klart hjælpe Khader.

Spørgsmålet er dog, om Kiær ikke derved vil blive betragtet som lige lovlig troløs. Hun er lige skiftet fra Hillerød til Rudersdal, som også er en særdeles god konservativ kreds. Hun bor i Helsingør, hvilket også taler for at blive i Nordsjælland.

Jeg tror stadig mest på at Brian Mikkelsen vælger at skifte for – for en gangs skyld – at få et ordentligt valg. Han bor tilmed i Gentofte (som hedegaard), hvilket i Gentofte-borgernes selvforståelse er det eneste fornuftige, man kan.

Hvad siger du, Jarl?

16. Jeg tror Kiær bliver, hvor hun er. Efter at Pia Christmas-Møller ikke længere er konservativt gruppemedlem, så kan det næsten kun blive Kiær og Lars Barfoed. der løber med de to konservative nordsjællandske mandater. Kiær har igennem 10 år som folketingskandidat flittigt været synlig i lokalområder i de to kredse du nævner: Hillerød, Rudersdal længe og bor nu i Helsingør, hvor hun blev valgt til byrådet Så hun bliver, hvor hun er, som jeg vurderer det.

Brian til Gentofte? Tjah. Men hvorfor det, hvis Brian M er sikker på valg, hvor han er?

Charlotte Sahl-Madsen tror jeg heller på. Hun skal opstilles i Sønderjylland, hvor hun har arbejdet. Mon ikke hendes gamle chef på Danfoss sender et flot kampagnebidrag?

Jeg tror K holder kredsen åben til en sidste øjeblikskandidat. Det kan jo være at en eller anden populær ping fra erhvervslivet eller medierne springer på.

Hvis nu det hele går fuldkommen ned, så kan man jo tilbyde Mads Lebech kredsen på et sølvfad. Jeg er sikker på Lebechs boss Hans Skov Christensen har forståelse for – eller ligefrem fremmer – sagen, hvis katastrofen truer K, regeringsmagten ser ud til at glide af hænde, sådan at der bliver behov for et akut lederskifte!

Så er det vel meget godt at kunne skifte nye dygtige folk ind på banen i sidste øjeblik? 😉

17. Enig i det første (Kiær)

Brian har vi diskuteret før (http://jarlcordua.dk/2009/11/24/hvor-l%c3%a6nge-varer-gl%c3%a6den-hos-k/), og jeg mener fortsat at hans valgresultat i Sjælland er så ringe for en person i hans situation (medlem af partitoppen + minister) at det er pinligt. Jeg kan ikke se, hvorfor han skulle sige nej – og jeg kan ikke se, hvorfor gentofte ikke skulle spørge… – men vi får se.

Sahl-madsen på Als er selvklart oplagt – men det vil i så fald være i dyst mod Carina Christensen og Mike Legarth – og der er næppe stemmer til dem alle tre. Så skulle Carina flytte tilbage til Fyn (som hun nok fortryder nogensinde at have forladt). Er Bendtsens Odense-kreds stadig ledig?

Jeg kan sagtens se det fordelagtige i at have en god kreds ledig til sidste øjeblik – men er det realistisk? Gentofte vælgerforening er ikke kendt for at vise nogen som helst form for “samfundssind”, så hvorfor skulle de risikere at stå med en dårlig kandidat (gulvspanden) på valgdagen. Når først vedkommende er valgt, skiller man sig jo ikke af med pågældende. De vil have en minister. Og jeg vil mene de simpelthen gennemgår listen ovenfra (selvfølgelig med bykonge Tofts godkendelse af personligheden). Og så MÃ… fingeren da stoppe på Brian M, som ligefrem bor i kommunen og mig bekendt ikke har været specielt oppe at toppes med Toft.

Men man kan selvklart ikke afvise Lebech. Han er jo nu flyttet til Gentofte…

@14. Det er er vel snarere sådan, at Lyngby var konservativt – kommunalt på konservative hænder siden 1950, og med så stærke FT-kandidater som Schlüter. Men bunden gik helt ud af partiet ved kommunalvalget.Og Venstre i Lyngby skal netop til at finde en kandidat. Så Dyremose får det ikke nødvendigvis let.

Lebech – tror han har andre planer. Ellers var han sikkert også hoppet på limpinden ved seneste blodfattige ministerrokade

Så skulle det være sikkert: http://www.berlingske.dk/politik/kiaer-skal-kaempe-mod-khader

Dedt bliver Benedikte Kiær der opstilles i Gentofte og dermed snupper hun med 99 pct. sikkerhed storkredsens første mandat (dog nok ikke så overbevisende som Connie Hedegaard).

Spørgsmålet er så, i hvor høj grad Charlotte Dyremose opsamler de frafaldne Hedegaard-stemmer, set i forhold til hvor god Khader bliver til at trække personlige stemmer (evt. uden for de konservative rækker)…

Hvad tror du, Jarl?

20. Jeg siger, at Naser Khader enten bør bruge sine kræfter på at finde et job uden for politik eller håbe på det mindre mirakel, at Lene Espersen inden for det næste års tid kan nå at vende skuden og sikre tre konservative mandater i Københavns Omegens storkreds.

Lukket for kommentarer.