Kategorier

Så fik VKO endelig den nødvendige kant til oppositionen

Det holdt hårdt, men med S-SFs endelige afvisning af VKOs 'pointsystem', så fik Løkke og Kjærsgaard endelig den kant til oppositionen, som hele øvelsen fra starten gik ud på.

Der skulle kunne ses forskel på VKOs og S-SFs udlændingepolitik. Takket være Poul Nyrup Rasmussen og S og SFs bagland, så endte det set med VKOs briller 'godt' til sidst. Det kunne strategerne i SF også godt læse, hvor Villy Søvndal undervejs fik kaldt venstrefløjen for 'kynisk'.

DF fik desuden en fin ekstra bonus, da Poul Nyrup kom til at gentage sin 10 år gamle 'gaffe' om, at DF aldrig bliver stuerene. Gad vide hvad de sidste 10 års DF-vælgere tænker om det? Opgiver de nu pludselig DF og stemmer på S og SF? Svaret giver vist sig selv. Hvis Helle Thorning-Schmidt taber dette valg, så kan hun parkere ansvaret for det hos sin – klodsede er for mildt et ord – idiotiske – forgænger. Det er bestemt muligt, at et flertal hos rød bloks vælgere giver Nyrup ret. Men hvad hjælper det, hvis han fornærmer afgørende vælgergrupper, som S-SF for første gang i 10 år har fået i tale? Hvem havde dog i deres vildeste fantasi troet, at S kunne finde på at gentage så dum en fejl? Måske man skulle skramle sammen hos oppositionen og sende Nyrup på ferie på den anden side af kloden. Bare sådan i det næste halve års tid og uden for journalisters rækkevidde.

Hvad så med pointsystemet? Ja det er symbolpolitik. For reglerne kan som de fleste avislæsere ved omgås ved at flytte til Malmø. Jeg kan imidlertid ikke helt gennemskue den reelle virkning af de nye regler, som dog må formodes at være beskeden. Også fordi der faktisk ikke længere sker så mange familiesammenføringer som før.

Alligevel har S-SF '“ ja hele oppositionen – købt præmissen for diskussionen: At VKOs regler får virkning. Nogen bliver ramt. Medierne er i hvert fald fyldt med mennesker, der bliver ramt af reglerne. (Til gengæld er der meget få indslag/lidt omtale i medierne om, hvad følgevirkningerne og omkostningerne er for samfundet at mennesker uden forudsætninger for at klare sig på et dansk arbejdsmarked lukkes ind alligevel). De radikale protesterer. Det samme gør Nyrup og andre socialdemokrater som biskop Kjeld Holm og hele S-garden fra 70'erne med den tidl. justitsminister Ole Espersen, Kjeld Olesen mfl. som laver underskriftsindsamlinger. Det hele ender med at den kommende statsminister Helle Thorning-Schmidt nu går til valg på, at hun ikke længere vil stramme reglerne for familiesammenføring mv. Alle kan se, at S-lederen er blevet presset til den position af sit bagland. VKO til gengæld har stadig flere frihedsgrader, hvis det skulle blive nødvendigt. I et valg, der også vil omhandle indvandrere, så er det en udsat position. Den svarer i øvrigt til Nyrups i 2001. Det store spørgsmål er nu: Mener et flertal i befolkningen, at det nu endegyldigt er slut med stramninger? Og hvis ja. Flytter det stemmer fra VKO og til S-SF? Og vil den effekt være varig? I al fald, så forsvinder den i samme sekund, at nye problemer med uintegrerede indvandrere rammer mediernes dagsorden. Det skulle være mærkeligt, hvis det ikke sker inden næste folketingsvalg.

Gjorde S-SF så noget forkert? Ikke i deres konklusion: At sige nej til pointsystemet. Men de indså for sent, at de ikke ville kunne overbyde VKO i udlændingepolitikken.

Nu er resultatet, at midtervælgerne nemt kan få øje på:

1. At S-SF vil 'sælge deres bedstemor' (opgiver deres politik og overbevisning) for at få regeringsmagten, hvilket kan koste på troværdighedskontoen.

2. Alle kan få øje på en afgrundsdyb forskel i udlændingepolitikken mellem S-SF og så den mulige regeringspartner de radikale.

3. Helle Thorning kan mistænkes for at være “svag i koderne”, i det forløbet viser, at hun kan presses af baglandet til en dag at føre en relativ slappere udlændingepolitik end VKO-regeringen. S-SF er samtidig under kraftig beskydning fra venstrefløjen og de radikale.

Oven i alt dette består der store uenigheder mellem S-SF og de radikale på de to andre helt afgørende felter som skat og økonomi.

Dermed er oppositionen splittet på tre afgørende politiske områder '“ præcis som det var tilfældet i 2005 og 2007. 'Missionen' set med VKO-briller er derfor fuldført, selvom det holdt hårdere denne gang end før. Alt i alt, så har regeringen med det mildt sagt noget uskønne forløb omkring de nye familiesammenføringsregler fået forøget dens overlevelseschancer betydeligt. Bl.a. fordi utilfredse “anstændige borgerlige” vælgere kan søge asyl hos Liberal Alliance og det ledige standpunkt om nul familiesammenføringsregler, men uden ret og adgang til de offentlige kasser. Måske irriterende for især de Konservativeog Venstre, men særdeles hjælpsomt for blå bloks muligheder for at få et flertal efter næste folketingsvalg.

Nu kommer Lars Løkke Rasmussen ræsende med en række andre forslag på folkeskole, SU-området, vækstkatalog osv., hvilket alt sammen bliver naturligvis skudt ned af oppositionen.

Det trækker op til et folketingsvalg, som kan komme når som helst efter årsskiftet. VKO skal lige have vedtaget finansloven. Danskerne skal lige på juleferie. Så er det tid til en nytårstale, der sikkert vil handle om økonomi, økonomi og økonomi. I mellemtiden vil der være næsten tre uger stort set uden politik. Hvis økonomien udvikler sig positivt, og regeringen holder sig fri af skandaler (det sidste er snart svært at tænke sig'¦), så er det næsten for oplagt, at valget udskrives i begyndelsen af januar og finder sted sidst på måneden. (Som det skete i 1984 og som det oprindeligt også var planlagt til i 2005, men blev aflyst på grund af tsunamien)

Viser meningsmålingerne, som har været noget svingende på det allersidste, at Løkke er pænt bagud vil han naturligvis vente et par måneder, men ikke længere end til starten af april, hvor de offentlige overenskomster kan munde ud i strejke og overenskomstindgreb. Ser det til den tid fortsat håbløst ud, så trækker Løkke den til efteråret.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

20 kommentarer til “Så fik VKO endelig den nødvendige kant til oppositionen”

En klar sejr til DF, men ikke uden torne: Det betyder nok ikke så meget, at reglerne reelt er virkningsløse, dels fordi virkeligheden simpelthen ikke er vigtig for DF-baglandet, dels fordi det jo lykkedes at overbevise oppositionen om, at reglerne har en effekt. Derimod kan det have betydning, at forløbet var alt andet end smukt: Når regeringen ikke engang kan finde ud af, hvad reglerne går ud på, er sender det et tvivlsomt signal. Det er også uklart, om der stadig findes borgerlige vælgere, som synes at “nok er nok” og at DF’s stadige afledningsmanøvrer i forhold til at forholde sig til samfundets reelle problemer er utilstedelige.

Jeg tvivler på, at Nyrups udtalelser har mere effekt end Brixtoftes åbne brev til Løkke i Politiken i går. Det er to has-beens i dansk politik, og når Thorning straks lagde luft til Nyrup, er der nok ikke meget for VKO at hente på den konto.

Det har været et meget uskønt forløb, mest for oppositionen fordi Dam Kristensen igen-igen løb for hurtigt ud med sin afkortningsstrategi, der medførte tumult i begge partiers baglande, et meningsløst (og virkningsløst) alternativt udspil og derpå gnidninger med R. Men det står nu altså også klart, at VK-baglandet også er ved at have nået smertegrænsen, og jeg tror ikke det vil være klogt af DF at prøve at presse citronen mere.

Det virker allerede en kende desperat, når Henriette Kjær melder ud, at knivloven og terrorlovene blev lavet i panik, og at hun fortryder både dem og pensionsbeskatningerne, som de ikke lige havde overskuet konsekvensen af. Professionelt? Nej. Når det så suppleres med tiltagende desperado-udmeldinger om patter, paraboler og saftevand fra DF – altså oveni den alenlange liste af møgsager, der allerede klæber til regeringen – bliver det kunstneriske indtryk ærlig talt ikke overbevisende.

Valget er bestemt ikke afgjort endnu, men jeg tror, at VKO forregner sig, hvis de satser på, at udlændingekortet stadig er trumf. Lige nu balancerer de på en knivsæg med det kort, og spiller de det en gang for meget, ender det med at kunne blive Sorteper.

God analyse

Kan man ikke se Nyrups udtalelser anderledes ?
Han er røsten fra fortiden som Thorning tager afstand fra og dermed får markeret at det er et “nyt” S ?

Selvfølgelig kan enhver se at S/SF laver deres pointsystem af taktiske grunde men det samme kan man jo sige om VK så spørgsmålet er vel om det betyder alverden.

Der er sikkert mange der vil søge asyl hos LA men det er jo ikke helt at straffe regeringen at stemme på et støtteparti.
Mon ikke R vil kunne trække lidt borgerlige stemmer eller at mange vil vælge sofaen.

Hvordan “Bjarne” ( jvfr Per Michael Jespersen kommentar i Politiken ) ser på dette bliver spændende.

Jarl,
jeg elsker dine analyser, og du får virkeligt beskrevet den logik, som sikkert eksistere bland de mennesker som styre efter meningsmålinger.

Det hele virker reduceret til et skakspil, dog med mere end to deltagere. Jeg føler mig hensat til et godt afsnit af “Westwing”.

Jarl, hvorfor kan man ikke kommunikationsmæsigt tone “rent flag”, lidt a’la 2’s reference til Brixtofte, og faktisk flytte holdninger, frem for taktiske marginaler?

Uanset de strategiske aspekter er det glædeligt at Thorning trak en form for linje i sandet (så må se om hun holder det).

Den mekanisme der var sat igang var uholdbar på lang sigt. VKO spiller ud for at få udlændingepolitikken sat i centrum op til et valg. S-SF går med på det hele for at undgå at udlændingepolitikken bliver et tema. VKO spiller ud med noget endnu hårdere. S-SF går med på det hele. VKO spiller ud med noget helt uantageligt indtil den dag opstår hvor S-SF ikke kan følge med længere.

Et helt uanstændigt politisk spil der kynisk bruger en minoritet som brikker i et spil om magten uden skyggen af hensyntagen til konsekvenserne for samme minoritet eller samfundet som helhed. Syndebukspolitik når det er absolut mest blottet for moral.

Jeg havde faktisk forventet at S/SF ville gå med og tror også at det var sket hvis ikke der var opstået al den ballade. Nu har Thorning været “tvunget” til at skifte hest og lad os så for alle parter håbe at hun holder fast i den linje. Ej heller V og K er jo interesserede i at skulle bevæge sig længere og længere ud på det moralske overdrev for at skabe “kant”. Det er udelukkende DF der har interesse i det.

Hvis vi så vender tilbage til det strategiske for et øjeblik er der desværre næppe nogen tvivl om at VKO er kommet “bedst” ud af dette. Målet var at få udlændingepolitikken tilbage på dagsordenen og skabe kant til oppositionen. Begge dele lykkedes. Uagtet at meningsmålingerne viser at pointsystemerne ikke er særlig populære tror jeg desværre stadigvæk at vi er temmelig langt fra den reelle smertegrænse for syndebukspolitikken når folk først står i valgboksen.

Det signalerer ikke ro i V, når først de sædvanlige cirkusheste Vesselbo og Schall-Hollberg tager en tur i manegen og nu en backbencher, der skal have sine 15 minutes of fame. Hvis Marion Pedersen får held med at presse sine særønsker igennem, kan man frygte at flere vil prøve at få deres tur i rampelyset.

4. “Jarl, hvorfor kan man ikke kommunikationsmæsigt tone 'œrent flag', lidt a'la 2's reference til Brixtofte, og faktisk flytte holdninger, frem for taktiske marginaler?”

Det tror jeg faktisk godt man kan. Man kan fx godt se regeringens “Genopretningsplan” i det lys. Det var upopulært, men måske får regeringen og DF tilgivelse alligevel. Sidstnævnte holder endda stort set skansen i målingerne. Desuden er økonomi det eneste område, hvor regeringen stadig fører over de røde i troværdighedsmålingerne. Til gengæld er Økonomi det vigtigste og uden tvivl afgørende for vælgerne ved næste folketingsvalg.

Hehe … du skriver bl.a. :

“Nu er resultatet, at midtervælgerne nemt kan få øje på:

1. At S-SF vil 'sælge deres bedstemor”

Jamen så er der trukket op til en langt om længe jævnbyrdig kamp nu. V&K har solgt familien og arvesølvet for længe siden, så det er lidt hult at beskylde S&SF for at gøre det samme nu. 🙂

For røde (eller chokerede) V-tilhængere, eller for blå socialdemokrater, så giver det ganske rigtigt det problem, at der ikke findes nogen at stemme på, når VK og SSF udkonkurrerer hinanden i at efterstræbe DF’s dunst (eller var det gunst)?

@Jarl Cordua, 7
http://www.ugebreveta4.dk/~/media/UBA4/Undersoegelser/2010/20101108_Venstre_taber_slaget_om_ghettoer_2010_38.ashx

44 procent siger VKOI er bedst til at sikre overskud på de offentlige finanser i 2020, 33 procent siger oppositionen (23 procent svarer ved ikke).

Til gengæld er resultaterne for velfærd (29-48), evne til at skabe arbejdspladser (34-44), og kriminalitet og ghettoer (39-38) mindre overbevisende.

Det er i øvrigt et interessant delresultat, at 25 procent siger Liberal Alliance er bedst til at bevæge samfundet i liberal retning, mod 30 procent for Danmarks Liberale Parti, og at 2/3 af vælgerne ikke tror at Lars Løkke er statsminister efter næste valg. Førstnævnte kan tolkes begge veje, fx at Venstre holder fast på trods af kritik), og måske vi kommer til at høre Samuelsen lave mere kampagne over temaet “Danmark har fået et liberalt parti!”.

Det er meget svært for regeringen at finde noget positivt at sige om sidstnævnte; jeg mener i øvrigt også at det tal er højere, end i andre, tidligere målinger.

Det kunne være interessant at se “kompetencemålingerne” opdelt efter, hvem folk stemte på, dvs. hvor mange stolede på “deres eget parti” til at være i stand til at gøre dette eller hint, men den opdeling i resultaterne har man desværre ikke lavet.

Jarl skriver: “Helle Thorning kan mistænkes for at være 'œsvag i koderne', i det forløbet viser, at hun kan presses af baglandet til en dag at føre en relativ slappere udlændingepolitik end VKO-regeringen. S-SF er samtidig under kraftig beskydning fra venstrefløjen og de radikale.”

Og det står jo i skærende kontrast til Lars Løkke som ikke lader sig kyse af en håndfuld sure vestjyske borgmestre og kredsformænd og derfor ikke kunne finde på at rykker ud med for 4 mia. kroner blandet motorvej…

Og i øvrigt en statsminister, der samtidig er under kraftig beskydning fra højrefløjen i Liberal Alliance og medlemmer af hans eget parti.

10. Det har du ret i, men nu gælder min bemærkning det udlæningepolitiske område, som ligesom har været genstand for interessen. Ikke mindst fra S og Thorning side.

Hvad betyder det. at Løkke er svag i koderne på en masse andre områder så længe at Thorning er det på lige netop det område som tidl. DF-vælgere vægter højest?

M.h.t. Helle Thorning-Schmidt, så har jeg her et link til et lille lydklip, hvor Kristian Madsen, hendes gamle taleskriver og manden bag “Jeg kan slå Anders Fogh-sloganet”, uden videre indrømmer, at Helle Thorning-Schmidts projekt går ud på at få magten, punktum: http://kortlink.dk/8d9c Det er der selvsagt ikke noget overraskende ved, men nu er det i hvert fald blevet bekræftet af en (tidligere) insider.

Hvad angår hele forløbet omkring udlændingestramningerne, er det morsomme jo, at mens DF bliver svinet til i pressen og offentligheden for den umenneskelige lovgivning, er sandheden, at det – med Arne Hardis’ ord – er latterlig nemt for en dansk statsborger at blive familiesammenført med sin ægtefælle i Danmark, takket været EU-reglerne. DF burde altså rettelig kritiseres for at føre en for slap udlændingepolitik og ikke det modsatte.

De mange meningsmålinger, der foretages for tiden, viser enkelte interessante tendenser: For det første er det slående, at Helle Thorning-Schmidt og især Villy Søvndal topper flere troværdighedsmålinger. Meget kan man sige om dem, men de skal ikke beskyldes for at være troværdige, hvis man derved forstår, at de har været principfaste og ideologisk rodfæstede politikere i hele deres parlamentariske karrierer. Ikke desto mindre mener danskerne imidlertid, de er troværdige, fordi de for tiden er de mest populære politikere. Der bliver altså stort set sat lighedstegn mellem popularitet og troværdighed, et faktum, der på en dårlig dag godt kunne få én til at tvivle på det geniale ved det demokratiske system.

Endelig vil jeg sige, at de målinger, der viser, at et stort flertal af danskerne er enige med Poul Nyrup i, at DF ikke er stuerent, skal tages med et gran salt. Jeg betvivler ikke, at opfattelsen er meget udbredt i store dele af den danske befolkning, men jeg er også ret overbevist om, at mange af de vælgere, der måtte have den modsatte opfattelse, simpelthen ikke tør at give udtryk for den i et telefoninterview. Den formodning bliver bestyrket af, at en måling på B.T.’s hjemmeside viste, at ca. 60% af læserne (efter hukommelsen) ikke var enige i Poul Nyrups udsagn.

13. Jeg er helt enig i at man ikke skal lægge for meget i Nyrup-målingen.

Jeg er også enig i at HTS og Søvndal ikke kan beskydles for voldsom stor politisk integritet, men tilsyneladende er det irrelevant i den slags målinger. Anders Fogh Rasmussen blev jo også set som værende ekstremt troværdig i befolkningen selvom der næppe er ét eneste standpunkt han ikke har solgt ud af.

Angående det faktum at man kan omgås de danske regler via EU-reglerne, synes jeg reelt bare gør tingene endnu værre. Der er få ting der er værre end symbolpolitik og da især når symbolpolitikken er designet specifikt til at sende et signal til en bestemt befolkningsgruppe om at de ikke er velkomne i landet.

14, jeg er fuldstændig enig i din vurdering af Anders Fogh, og jeg mener, det er en falliterklæring, at en samlet dansk presse ikke formåede at gennemskue ham, inden han forlod dansk politik.

Jeg er som nævnt heller ikke uenig med dig i, at udlændingepolitikken er blevet til symbolpolitik. Det kan man med fuld rette kritisere regeringen og ikke mindst DF for.

#13

Måske er det bare mig, men jeg finder en meningsmåling langt mere troværdig end en måling på BT (eller generelt noget som har noget med BT at gøre)…

Dermed ikke sagt en meningsmåling er sandfærdig, da meningsmålinger ofte giver DF en lavere tilslutning end hvad de reelt får ved valg. Jeg forstår så ikke hvorfor, hvis folk har den politisk holdning (hvilket er fair nok, DF er et lovligt parti), hvorfor så ikke stå ved det? Jeg har endnu ikke medvirket i et telefoninterviewe hvor jeg fx er blevet spurgt om hvorfor jeg mener det (medmindre det har været en del af interviewet, men det har ikke været om politiske holdninger)

@Jan Christensen – dit link til Kristian Madsens udtalelse om Thorning virker ikke – kan du venligst tjekke det? For jeg vil gerne læse, hvad han siger!

Anders, det virker på min computer. Har du prøvet at højreklikke på linket og vælge “Save as”? Skulle det stadig ikke virke, kan du sende mig en e-mail på janchr10(snabel-a)teknial.dk, så kan jeg sende dig filen via e-mail.

Tak skal du have! Nu virker det. Jeg troede først, at det bare var et link, som man skulle venstreklikke på…

Lukket for kommentarer.