Kategorier

Jarls Blog på Folkemødet

Onsdag i næste uge starter Folkemødet i Allinge på Bornholm. Naturligvis er Jarls Blog tilstede under hele arrangementet og “fired-up-and-ready-to-go”. Det er min fødeø, så det manglede da bare, at jeg ikke også bakkede op om Folkemødet som med 5000 deltagere allerede må betegnes som en dundrende succes.

Undervejs skriver jeg en “blå blog” for dagbladet “Politiken” og hvad jeg ellers kan nå her til bloggen. “Den røde blog” bestyres på kompetent vis af avisens lederskribent Kristian Madsen.

Desuden medvirker jeg i et par arrangementer bla. i et interview torsdag eftermiddag kl 13.30 på Allinge Røgeri med Altingets Rasmus Nielsen om min blog. Fredag morgen kl 9.00 i kommunikationsfirmaet Rud Pedersens “MeningsMinisteriet” (et telt på pladsen) har jeg en diskussion med Ceveas Jens Jonatan Steen om kynisme og idealisme i dansk politik. Man kan gætte på, hvilken vinkel, som jeg skal dække her…

Politiken udkom lørdag med et Folkemøde-tillæg. Her skrev jeg en indledende blog om, hvordan de borgerlige politikere har tænkt sig at bruge Folkemødets ramme mht. politisk profilering og budskaber.

“Feriefinale for blå blok”

Det borgerlige Danmark indleder sommeren med at være bagud på point i meningsmålingerne, og forude venter flere ugers sommerferie, hvor alt kan gå galt. Denne politiske sæson har med 'Folkemødet 'i Allinge på Bornholm fået en ny afslutning, hvor toppolitikerne har fået serveret en mulighed på et sølvfad for at skabe en flot finale lige før, at vælgerne logger sig af politik.

Valget venter lige om hjørnet, så derfor er partilederne pisket til at holde en frisk og veloplagt tale med krystalklare politiske budskaber, der gerne skal begejstre et publikum bestående af fastboende bornholmere, dagspressen samt den tilrejsende politiske elite. Dertil kommer, at flere af politikerne sikkert iført 'campaign casual' (oftest vindjakke og jeans) har afsat pænt med tid til både at mingle med journalister og møde lokale vælgere.

Folkemødet er dog en ny scene for de politiske partier og derfor er alle noget usikre på, hvor effektiv denne nye platform virker. Ydermere er valget så tæt på, at partilederne næppe vil forsøge at forvirre vælgerne med nye overraskende meldinger, der slår benene væk under tilhørerne. Omvendt er Folkemødet en oplagt ramme for toppolitikerne til at dyrke selviscenesættelsen, ligesom den man oplever ved partiernes landsmøder.

Eksempelvis har de konservative chartret en jernskonnert 'Freia', der lægger til kaj i Allinge Havn. I skibets kaptajnskahyt bebos naturligvis af partiformand justitsminister Lars Barfoed, som onsdag aften vil indtage Danchells talerstol. Her vil partiformanden, forlyder det, holde en ideologisk præget tale båret af konservative 'bullit points' som frihed, fællesskab og ansvar.

En af Folkemødets andre hovedattraktioner bliver naturligvis statsministerens tale tidligere samme dag. Det vil næppe overraske mange, hvis Lars Løkke Rasmussen da vil bruge en del af taletiden til at fremstå som landsfaderen, der har reddet nationen fra økonomisk undergang med regeringens 2020-plan samt fortsat advare mod de rødes 'uansvarlige' Fair Løsning. Løkke vil også forsøge at anslå mere positive toner, der angiver noget mere tro på fremtiden end krise- og nedskæringsplanerne har været udtryk for. Det sker bl.a. ved at betone det personlige ansvar hos hver enkelt dansker. Venstre stiller i øvrigt talstærkt op på mødet med næsten hele partiets ministerhold

Dansk Folkeparti har torsdag hele dets A-kæde af politikere på plads naturligvis med Pia Kjærsgaard i spidsen. DF'erne håber på at få skabt fornyet opmærksomhed om partiets benhårde EU-modstand. Derfor er det et godt bud, at DF bruger en stor del af taletiden til at tordne mod Bruxelles, håne Euroen og naturligvis fejre partiets seneste politiske sejr: Det forøgede toldberedskab ved grænsen. Partiets særlige forkærlighed for alt, hvad der er dansk får et konkret udtryk, idet DF-politikerne vil kaste sig ud i national kogekunst, som serveres for folket.

Folketingets nyeste parti Liberal Alliance stod sidst i køen, da der skulle afsættes tid af til partierne og lukker dermed Folkemødet lørdag middag. Det bliver dog ikke Anders Samuelsen, der afleverer de liberale budskaber fra talerstolen, men i stedet partiets lokale folketingskandidat. Samuelsen har dog sit eget åbent hus-arrangement allerede onsdag, hvor han sikkert vil forsøge at markere sig, men uden nye opsigtsvækkende udmeldinger. LA spiller på folkemødet præcist ligeså sikkert som alle de øvrige partier. Alle er ligesom debuttanter i år og skal lige se arrangementet og dets form an. Men måske sker der ting og sager til næste år?

Her er tre arrangementer, som jeg synes lyder spændende:

1. Food Fight hos landbruget. Torsdag den 16. juni Kl. 16.15- 17.00
Folkemødet har for få egentlige politiske dueller, hvor der bliver gået lidt til stålet. Men måske kan man håbe på lidt dramatik her: Claus Søgaard-Richter, direktør i Landbrug & Fødevarer udfordrer Christel Schaldemose MEP (S), der i sin netop udkomne bog 'Food Fight' skarpt har kritiseret landbruget.

2. Mød den svenske finansminister Onsdag den 15. juni 2011 kl. 16:15 – 17:00
Politikens Lars Trier Mogensen interviewer Sveriges kendteste hestehale, finansminister Anders Borg for at få svar på, hvad det mon er, som de gør rigtigt ovre på den anden side af sundet, når de har langt større økonomisk vækst end herhjemme. Det bliver helt klart et af Folkemødets tilløbsstykker.

3. Sangaften hos Venstre Onsdag den 15. juni kl. 17-18
Bertel Haarder og Søren Pind synger for på gamle politiske sange og sange fra højskolesangbogen. Det kan kun blive muntert. Og dagen efter har Mogens Jensen MF (S) i øvrigt et lignende ligeså lystigt og tillokkende arrangement.

Læs alt om Folkemødet her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

9 kommentarer til “Jarls Blog på Folkemødet”

Eftersom regeringsmedlemmerne tilsyneladende har tænkt sig at synge for, så efter de nylige problemer med versionsstyring kan jeg kun anbefale, at de på forhånd aftaler, hvilken version de skal afsynge og på hvilket sprog. 😆

Super godt initiativ. Blev spændende at følge dækningen af mødet, især hvis interviewet med Anders Borg bliver sendt. Giv gerne et tip, hvis du hører, hvor det kan ses.

Venlig hilsen

JWD

Lad os få et tip om, hvordan det går den løsagtige ombudsmand Gammeltoft ved næste folketingsåbning?!!

Bornholmerne smeder mens jernet er varmt. Folkemødet er med 5.000 deltagere allerede en stor succes. Faktisk er man det første år kun c.a halvt så stor som det svenske forbillede Almedalsveckan på Gotland, der sidste år have 11.000 deltagere.

Så allerede nu har Bornholms regionskommune meldt ud at Folkemødet gentages næste år den 13.-16. juni.

http://www.bornholm.nu/?Id=36438

Der er sat kryds i kalenderen!

4. Ingen partier har krævet Gammeltofts afgang som ombudsmand og søndag på Deadline afviste han det selv.

Sagen er for gammel og han har for mange sympatisører ikke mindst i den røde lejr, der ser ud til at vinde næste folketingsvalg.

#4

– pudsigt af Danse-Musen skal kritisere Gammeltoft-Hansen, han overtrådte jo selv Grundloven, men DF skulle ikke have klinke noget

Go’e tanker

Jarl, du må endelig berette fra Lars Triers interview med Anders Borg. Så sent som i sidste uge efterlyste Trier svensk finanspolitik.
Men vil Politikken segmentet kunne spise konsekvenserne :
– stramninger i tildeling i førtidspensioner
– langtidssygemeldte, der ikke kendes syge sendes på bistands hjælp, hvor de skal trække på formue og værdi i eget hus
– kun et år på understøttelse
– pensionsudbetalinger bindes til afkast og kan derfor falde

Lukket for kommentarer.