Kategorier

Vi ses til næste år i Allinge!

I dag slutter 'Folkemødet' på Bornholm, og få er i tvivl om, at det gentager sig igen til næste år. En ny institution i dansk politik er skabt. Hvorfor? Fordi de to store partier Socialdemokraterne og Venstre har et fælles ejerskab til arrangementet, der gør, at de '“ uanset hvem der sætter sig i statsministerstolen '“ naturligvis vil udnytte rammen og platformen. Det var en venstremand, sundheds-og indenrigsminister Bertel Haarder, der fik formuleret idéen og en socialdemokratisk borgmester på Bornholm, Winnie Grosbøll, der fik omsat den til praksis. Hvis de to store partier kommer, så følger resten med. Sådan er dynamikken. Folkemødet '“ eller 'Ã‚llinga-øggan' (Allinge-ugen)- som arrangementet kunne hedde '“ var ikke en ubetinget succes på alle punkter. Dem, som var med '“ hele parnasset af mediefolk, politikere, lobbyister, organisationsfolk – havde nogle dejlige og festlige dage med det, som de brænder for: Politik, netværksdannelse, medier og meningsmageri. Men hvad syntes de lokale og de arrangører, som havde tyndt besat på pladserne ved deres arrangementer? Fx kunne man torsdag se, hvordan de radikale '“ for nu at sige det på jysk – havde meget svært ved at få fyldt bænkerækkerne ud.

Der er således slet ingen tvivl om, at de fastboende skal have mere tid til at vænne sig til dette overflødighedshorn af møder og den medfølgende virak. De er 'debutanter til ballet', præcis som alle os andre, og naturligvis har man en sund skepsis overfor 'ajle dom ovrefrå Tjøwenhâvn'.

'Der har vist aldrig været placeret så mange røvhuller som her', lød fx en syrlig kommentar fra en lokal bornholmer, som denne blogger overhørte. Sikkert rigtigt, men derfor kan det som foregår i Allinge jo godt være vedkommende, interessant og sjovt. For der var også velbesøgte arrangementer, hvor de lokale kom, og de var især kendetegnet ved høj kendisfaktor fx en svensk finansminister, udsigt til underholdning fx med sangerinden Alberte, gode professionelle rammer og ikke et alt for højt abstraktionsniveau. Sidst, men ikke mindst, så viser professionalismen sig også ved, hvor effektivt kommunikationsfolk og partiernes kampagnestab formår at få skabt opmærksomhed møderne og bogstaveligt talt hive folk ind i teltene. Der er ingen tvivl om, at organisationerne og partierne til næste år vil justere arrangementerne, så de bliver mere interessante '“ også til gavn for lokalbefolkningen. Så slipper man også for halvpinlige episoder som, når Dansk Metal '“ der ellers er pænt synlige – lader et tremands-jazzorkester spille kl. 7 om aftenen for 'to selvstændigt erhvervsdrivende damer og en lommetyv'. For det er IKKE en lukket fest for eliten, som kritikere påstår. På den anden side så trækker mediefolket kraftigt på smilebåndet, hver gang nogen nævner ordet 'folkemøde'.

Partierne valgte som forudset at satse på det sikre med velkendte budskaber i deres taler. Men som Informations kender af forbilledet 'Almedalsveckan', Philip Egea Flores, skrev i går, så bør man til næste år lade sig inspirere af de svenske partier, der i deres taler formår at holde et noget højere niveau. Til den tid er valget overstået, og partierne fri af den strategi, som de hver især har lagt sig klippefast på frem mod valgkampen. Det vil derfor forhåbentligt blive mere uforudset og spændende i 2012.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

18 kommentarer til “Vi ses til næste år i Allinge!”

“Sidst, men ikke mindst, så viser professionalismen sig også ved, hvor effektivt kommunikationsfolk og partiernes kampagnestab formår at få skabt opmærksomhed møderne og bogstaveligt talt hive folk ind i teltene. ”

Hmm. Er det fordi alle de professionelle er i Allinge, at de forskellige politikere fortsætter ufortrødent med diverse bidrag og cameo-roller i regeringens nyeste komedieserie “På Grænsen” ? 🙂

Dagens episode:

Pind og Pia har, mod forventning, endnu ikke udnævnt de nye Schengen eksperter til rigsidioter.

Men ellers er stort set alle aktørerne røget i totterne på hinanden. Mirakuløst har V-sfinksen også indledt et angreb fra sideflanken.

“Udansk” er det nye sort. Talskvinderne for V & K prøver desperat at påpege, at alt dette skader regeringens chancer for genvalg. Og det er jo “usmageligt”. So true. Men det er jo ikke omtalen eller kritikken der er giftig, det er jo deres ageren.

Confused? You won’t be after the next episode.

Brought to you by VKO.

About time – det er sørgeligt at se en fritænker som Pind med tungen langt oppe i anus på Pia K…

Kære Jarl. Tak for nogle gode og appetitvækkende reportager fra Allinge. Jeg tror bestemt, at jeg lægger vejen forbi til næste år. Idéen med at indlede argurketiden med en god og substantiel debat i øjenhøjde med befolkningen er fremragende og vil formentlig vinde et stadig bedre fodfæste i årene, der kommer. Det er en tilfældighed, at arrangementet har fundet sin tøvende begyndelse i den siddende regerings mentale og politiske solnedgang. Til næste år, hvor regeringen er frisk, og den nye oppositions nye navne skal markere sig bliver det givetvis anderledes mere livligt med de politiske udmeldinger.

@Jarl

“Der er således slet ingen tvivl om, at de fastboende skal have mere tid til at vende sig til dette overflødighedshorn af møder og den medfølgende virak.”

Mener du ikke ‘vænne sig til’?? Nå, men som forudsagt er både politikerne vildt begejstret for dette ‘folkemøde’, og har allerede lovet hinanden at succesen skal gentages næste år.Dog med en mindre justering i forhold til i år. I 2012 skal Folkemødet rykkes nogle timer tættere på weekenden så der kan sluttes af med et brag af en fest lørdag aften:

http://www.dr.dk/Nyheder/Temaer/2011/Folkemoedet/2011/06/18112834.htm

Men som fast læser af denne blog skal det da være Jarl vel forundt med nogle sommerdage på ‘Østersøens perle’.

Det er da meget morsomt at man har valgt at placere et folkemøde i den mest utilgængelige del af landet.

3

Tilslutter mig helt din ros og kommentar i øvrigt og tror at arrangørene måske skulle være glade for at der her det første år ikke kom flere.

Henrik Juul: “About time '“ det er sørgeligt at se en fritænker som Pind med tungen langt oppe i anus på Pia K'¦”
Det kan man sandelig kalde en høvisk debat. Hvad er der forresten i vejen med oralsex blandt enige voksne?
Men sagen er, at Pind og Pia K. er enige om én eneste ting, og det er, at islam er til fare for friheden her i landet. Er det den erkendelse, du har noget imod, eller er det det forhold, at Pind vælger at se bort fra de mange ting, de er uenige om, så længe en konkret sag, grænsekontrollen, diskuteres?

7

Ulla Lauridsen

Hvad pokker har Islam med grænsekontrol at gøre, har jeg mistet en pointe ?

I øvrigt så nægter jeg at tro på at Pind deler den paranoide frygt for alt nyt og anderledes eller i øvrigt føler sig politisk på bølge længde med national konservative.

@8

“I øvrigt så nægter jeg at tro på at Pind deler den paranoide frygt for alt nyt og anderledes”

Det tror jeg nu såmænd heller ikke Pia Kjærsgård gør. Hun skulle vist være så begejstret for Grækenland, at hun tager derned hvert år. Men nu er det jo ikke alt “nyt og anderledes” der er godt blot fordi det er……”nyt og anderledes”.

@ulla

Lige præcis islam har jeg ikke set brugt som et argument mod grænsekontrollen.

Iøvrigt er det sjovt, at Birthe Rønn, her nu igen sætter Pia på plads, eller rolle som hun jo også gerne tog på sig inden hun blev minister.

Mens det nu er Søren Pind der har det bitre job at stå ved DF’s side.

Men ang. folkemødet, så er det dog underligt at ligge det på et tidspunkt, hvor almindelige mennesker stadig har travlt med at slæbe penge hjem, så vi kan betale politikernes løn og favorable pensions- og ferievilkår!

Gætterier om Pinds fornemmelser for islam er underholdende. Husk bare at når man bekæmper ild med ild, så får man kun aske tilbage.

Så rent umiddelbart er Pia & Pind en større fare for friheden end islam, da denne tvehovedede hydra har magten i DK, mens det har islam ikke.

Søren Pind er definitivt meget islamkritisk. Så vidt jeg husker, skete transformationen, efter han havde skrevet bogen “Kære Søren” sammen med Søren Krarup. På samme måde blev f.eks. Mikael Jalving ligeledes islamkritisk efter bl.a. at have arbejdet sammen med Lars Hedegaard. Hvorfor de er islamkritiske? Ja, det kunne jo have lidt med virkeligheden at gøre, ikke alene volds- og kriminalitetsraterne, ghettourolighederne, bandekonflikterne etc., men også forhold som dem, B.T. skriver om i dag: http://kortlink.dk/96rb

I øvrigt så jeg Morten Messerschmidt på TV2 News her til formiddag, og han gik traditionen tro i flæsket på de ærede medlemmer af Ny Illoyalliance: Birthe Rønn Hornbech og Britta Schall-Holberg havde “deres fremtid bag sig”, og førstnævnte var i øvrigt en hykler, der var glad for DF, sålænge de hjalp hende med at blive siddende på ministertaburetten, mens hun nu, efter hun er blevet menigt folketingsmedlem, falder partiet i ryggen. Jens Rohde var for sit vedkommende ligeledes en hykler, der agerer i diametral modsætning til den EU-kritiske linje, han lovede at følge under EU-valgkampen forrige sommer. I øvrigt har han “baseret hele sit politiske virke på at være imod alle”. Morten Løkkegaard fik også et hårdt stød med på vejen: Han har, ifølge Messerschmidt, “aldrig formuleret en sammenhængende politisk sætning”.

Lad mig til sidst lige citere Fredericias Venstre-borgmester, Thomas Banke, i Ã…rhus Stiftstidende i dag: (…)”Han beskriver sig selv som én af de varmeste fortalere for grænsekontrol, fordi hans kommune er særlig hårdt ramt af hjemmerøverier, der bliver begået af østeuropæiske bander. Ifølge Thomas Banke begik en sådan bande for nylig et ualmindelig groft indbrud hos en familie i Fredericia, hvor de samtidig hældte gift i sønnens akvarium.”

Det hører med til historien, at Banke samtidig tager skarpt afstand fra den udtalelse om Tysklands mørke fortid, Pia Kjærsgaard kom med som et modsvar til den tyske ambassadør her i landet for et par dage siden. Jeg bryder mig i øvrigt heller ikke om den og flere andre ting, DF-formanden har sagt og gjort i den seneste tid: http://kortlink.dk/96re

@Jan Christensen

Det er jo meget fint altsammen. Der mangler kun en ting.

Sammenhængen mellem fast grænsekontrol nogle enkelte steder og den påståede præventive virkning på hjemmerøverier.

Dette er noget der er postuleret af O, og nu også af VK (selv om de havde den modsatte mening, baseret på Rigspolitites redegørelse, lige indtil aftalen). Så forklar lige hvordan de vil bære sig ad med at identificere og afvise alle de vordende udenlandske hjemmerøvere, som af uransagelige årsager vælger en af de ” permanent kontrollerede” grænseovergange.

5 – Anders skrev:
“Det er da meget morsomt at man har valgt at placere et folkemøde i den mest utilgængelige del af landet”.

Hvis Bornholm er så utilgængeligt at komme til – hvordan lykkedes det så at flytte det meste af Christiansborg til Folkemødet i Allinge – sammen med et giga presseopbud m.m. ?

Rønnebær er sure – men på Bornholm skinner solen på alt og alle…så “wake up” – vi har rent faktisk et smukt udkants-Danmark, som er værd at besøge!
På Bornholm vælger vi bare at være på FORKANT med udviklingen – så vi forhåbentlig kan vende udkanten til – ja – et FORkants-Danmark og gerne med en positiv fremgang i vente!

Tak til Jarl for en fin dækning af “Âllinga-øggan” ( Allinge-ugen) – og du kan tro vi ses til næste år – på Folkemødet i Âllinga ;0)

Jeg var til folkemødet i fredags. Det var vældigt fornøjeligt, og delvist oplysende, selvom politikere ofte efterlader mig med flere spørgsmål end svar. Jeg vil gerne deltage næste år.

Der var mange almindelige mennesker; dette overraskede mig, efter i medierne at have set at der ikke var mange almindelige mennesker. Mon journalisterne alle sammen havde deadline lige i de timer jeg og andre travede rundt og hørte taler mv?

Jeg synes nu de skulle rykke det et par dage, så både lørdag og søndag kommer med. Ellers kan mange kun deltage efter arbejdstid.

Lukket for kommentarer.