Kategorier

Liberal politik på svensk

Den nye svenske statsminister Fredrik Reinfeldt og 'hestehalen' finansminister Anders Borg har i dag fremlagt et ambitiøst budgetforslag, der tyder på, at regeringen vil føre traditionel borgerlig-liberal politik. I budgetforslaget indgår skattelettelser for 33,8 milliarder danske kr., der især skal gavne lav og mellemindkomstgrupperne. Samtidig er der privatiseringer for 50 milliarder danske kr. på programmet.
Jeg har tidligere skrevet, at Fredrik Reinfelt var en klon af Anders Fogh. Det tager jeg i mig igen. Reinfeldt har snarere gjort det modsatte af Anders Fogh. Han har nemlig vist sig at være tro mod sin ideologiske overbevisning. Det gør allerede nu Reinfeldt til en modigere og mere visionære politiker end Anders Fogh, som siden 2001 dybest set blot har været tilfreds med tingenes tilstand.
Det bliver spændende at følge, hvordan vælgerne tager imod Reinfeldts forslag. Forslagene er nemlig bl.a. finansieret af forringelser af varigheden af dagpengeretten og en lavere fradragsret for fagforeningskontingent. I Danmark vil den slags ikke kunne gennemføres. Især Dansk Folkeparti og SF ville være imod. I hvert fald SF og Enhedslisten ville betegne Reinfeldts forslag som 'dybt asociale' og Venstre-toppen plejer at kalde den slags for 'dybt usympatisk superliberalistisk politik”. Og hvis et medlem af Venstres folketingsgruppe så meget som havde pippet om privatiseringer og skattelettelser '“ bare i mindre skala – ville Claus Hjort blive nødt til at trække i faldlemmen og fratage den formastelige sine ordførerposter. For otte år siden var det jo omvendt. Dengang kunne folketingsmedlemmerne jo dårligt være liberale nok. Den svenske udvikling understreger endnu engang det mere og mere absurde i, at Claus Hjorts “Nye Venstre” fortsætter sin insisteren på at kalde sig 'Danmarks Liberale Parti'.

Stick!
Det var vel også på tide, at den svenske regering tog sig sammen og viste noget handlekraft. For hidtil har den svenske borgerlige regerings nyudnævnte ministre kun givet indtryk af at bestå af alt for mange håbløse amatører.
For hvor længe havde de tre udskældte ministre egentlig forestillet sig, at de kunne skjule, at de ikke har betalt licens? Vist kan man have sympati for integrationsministerens synspunkt om, at det svenske statsfjernsyn er for dårligt til, at han vil betale for at se det. Men licensen er – som alle ved – reelt set en skat. Og skatter skal man betale, hvad enten man har lyst eller ej. I hvert fald hvis man vil være politiker.
Oveni er det også ubegribeligt, at den afgående handelsminister troede hun kunne slippe af sted med at være skatteunddrager ved at lade sin privatbolig være ejet af et selskab på den engelske kanalø – skattelyet Jersey. Helt ærligt hvilken planet kommer hun egentligt fra?
Men de tre uerfarne ministre står ikke selv tilbage med hele skylden. For hvorfor i alverden har Moderaterne ikke i forvejen diskret sat en mand eller kvinde til at tjekke de ledende ministeremner for 'snask'? Det er da bedre, at partiet selv holder stien ren frem for at pressen eller oppositionen finder frem til det senere. Handelsministeren havde hele tre ting “i lykkeposen'. Kulturministeren “kun” to. Licens betalte hun ikke i 16 år, og helt bizart blev det at sortseeren med sin udnævnelse til kulturminister samtidig også blev øverste chef for svenske public-service-radio og tv. Til trods for pæn indkomst kunne hun heller ikke finde plads i privatbudgettet til en 'hvid” hushjælp.
Integrationsministeren har 'kun' unddraget sig licens, men selvfølgelig kan han heller ikke fortsætte i regeringen. Hans blotte tilstedeværelse er jo en hån mod enhver Medel-Svensson, der betaler både sin skat og licens.
Helt forfærdeligt må svenskerne have det med at skulle opleve, hvordan den skinhellige tidligere socialdemokratiske statsminister Göran Persson '“ Han Som Bestemte '“ nu fører sig frem på, den bedrevidende facon som de hader og håne de borgerlige for de tre ministres tåbeligheder.
Godt nok har han betalt licens. Men det manglede da også bare. Han og konen, som han fik udnævnt til direktør for den svenske stats barnepigeagtige spiritusmonopol Systembolaget, er også bjergsomme mennesker med millionvilla osv. Persons kvalmende angreb er udtryk for det rene hykleri – som om socialdemokraterne var meget bedre da de sad i regering. Vi er da nogle, der stadig husker Mona Sahlin…

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718