Kategorier

Foghs facade krakelerede

Der blev igår skrevet endnu et kapitel i den spændende krimiserie “Mordet på Danmarks liberale parti”.

Dagbladet Børsen leverer i dag et dramatisk interview med statsministeren.
Under overskriften 'Jeg har ikke skiftet holdning' forsøger Anders Fogh forgæves at skabe sammenhæng i Venstre-toppens efterhånden ganske mange og meget forskellige holdninger til, hvor meget den offentlige sektor bør fylde i samfundsøkonomien.

Først fastslår Fogh, at regeringens linje ligger fast og at det offentlige forbrug kun må vokse med maksimalt én procent om året. Da Børsen påpeger, at det kræver at den private sektor vokser med to procent om året, såfremt at den offentlige sektor skal fylde mindre af samfundsøkonomien hopper kæden af for Fogh. For ledende økonomer og formentlig Fogh selv ved, at den private vækst i den størrelsesorden ikke er specielt sandsynlig:

Børsen: – Sidste år sagde du, at det offentlige skulle udgøre en mindre del af den samlede økonomi. Nu siger du, at den kommer til at udgøre en uændret del?

Fogh: – Nej. Det er en helt forkert fremstilling. Regeringens politik '“ og det kan ikke være overraskende '“ er lagt fuldstændigt fast. Vi følger den økonomiske plan, der giver mulighed for 1 pct. årlig vækst i det offentlige forbrug.

Børsen: – Men det vil så betyde en uændret størrelse på den offentlige sektor?

Fogh: – Nej. Det afhænger fuldstændig af, hvor meget den private sektor den vokser. Det er faktisk regeringens politik, at vi gerne vil have den private sektor til at vokse ganske meget. Men hvad den private sektor vokser, det er der ikke nogen, der kan sige noget om.(..)

Børsen: – Er der nogen grund til at tro, at den private vækst lige pludselig skulle være højere, end den generelt har været de sidste mange år?

Fogh: – Det er der ikke nogen politiker, der kan vide noget om.

Foreholdt disse udsagn forsøger en tydeligt presset herefter Fogh at smyge sig udenom de ubehagelige spørgsmål, og kontrolfreaken i Prins Jørgens Gård ender med at miste kontrollen, hvilket klart generer ham og derfor får den sidst i interviewet på alle tangenter af Foghs følelsesregister.

Journalist Nikolaj Sommer gør sin stand ære, og til trods for Foghs åbenlyse irritation fastholder han stålsat sine klare spørgsmål.

Fogh kunne spare sig, Børsen valgte nemlig at 'skrive båndet ud'.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

2 kommentarer til “Foghs facade krakelerede”

Frygter Fogh faktisk baglandets reaktion, hvis han helt åbent siger, at han har skiftet politik? Frygter han at blive nedstemt på landsmødet, når der skal stemmes om dette tema? Havd skulle ellers være forklaringen på, at han ikke vil sige det ligeud, selvom han gerne vil have midtervælgeren til at tro, at han har sagt det ligeud?

Det kan meget vel tænkes.

I dag på P1 kunne man høre Pieter Raunwe fortælle om Venstres principprogram, som han åbenbart har fået lov at bladre i før alle andre.

I følge Raunwe følger de af partiets top sanktionerede forslag Claus Hjorts strategi om “Det Nye Venstre” der drejer partiet væk fra tidligere tiders liberalisme og ind mod midten af dansk politik, hvor man befinder sig i øjeblikket. Med andre ord partiets principprogram bringes ajour med partiets øjeblikkelige politiske profil. Det er et totalopgør med Uffe Ellemann-Jensens Venstre.

Lukket for kommentarer.