Kategorier

Danmarks deprimerende parti

Det pinefulde – og med Peter Kurrild-Klitgaards ord – langsomme åndelige harakiri fortsætter med uformindsket styrke i partiet Venstre. Nu blæser finansminister Thor Pedersen resten af det borgerlige Danmark en hatfuld i synet på den høje marginalbeskatning. På femårsdagen for regeringens tiltrædelse siger den engang liberale Thor Pedersen til Berlingske Tidende:

“Hvis du tager de højeste indkomster, er jeg ikke sikker på, at de ville arbejde mere, hvis du sætter dem ned i skat, for det kan de ikke. De arbejder jo hele tiden. Tager vi Henning Dyremose (tidl. topchef i TDC, red.), ville han så arbejde lidt mere? Det tror jeg ikke. Han arbejder jo hele tiden,” siger Thor Pedersen, som mener, at også almindelige lønmodtagere vil kvie sig ved at arbejde mere, selv om skatten sættes ned: “De hjemmehjælpere, jeg kender, knokler hele tiden. De sygeplejersker, jeg kender, knokler hele tiden. Der er sådan en nedvurdering i debatten om, at folk ikke arbejder.”

Claus Hjort kunne ikke sige det bedre. Retorikken lyder som Lykketoft, selvom han som finansminister faktisk gjorde mere for at nedsætte marginalskatten end Thor Pedersen har evnet. Det Nye Venstre har overtaget socialdemokraternes syn på den offentlige sektor og er nu igang med næste skridt: At afvikle sit positive syn på skattelettelser. Det bliver sværere og sværere at se forskel på Socialdemokraterne og Venstres politik, men det er selvfølgelig også meningen. Dem der rent faktisk insisterer på, at der skal være en forskel, må lade deres politiske liv. Hvis det ville sikre regeringens genvalg næste gang, ville både Claus Hjorts og Thor Pedersens bedstemor – om muligt – også blive sat til salg.

Venstre fremstår på femårsdagen – set med liberale briller – som Danmarks deprimerende parti.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718