Kategorier

Løkke har overvejet sin stilling

Lars Løkke har åbenbart følt sig så presset i sagen om manglende garanti for kræftbehandling, at han nu til TV-Avisen tirsdag aften indrømmer, at han undervejs har overvejet sin stilling.

Det kan næppe undre nogen, for indenrigs og sundhedsministeren har været udsat for et veritabelt politisk stormvejr igennem den sidste uges tid. Venstre tog ikke med fløjlshandsker på socialdemokraterne, da de i sin tid sad med regeringsansvaret, så Løkke kan ikke forvente nogen nåde fra oppositionen. Hvad værre er: problemerne med kræftbehandlingsgarantien truer Foghs kontraktpolitik med vælgerne. Løkke er derfor pisket til at løse problemerne, ellers er Fogh formentlig nødt til at fyre ham. Alt det ved Løkke udmærket, men Dansk Folkeparti har skaffet ham arbejdsro – for en tid -til at løse problemerne.
Løkke er en afholdt person rundt omkring på Christiansborg, og det giver ham også et vist rum for fairplay, men politik er politik, og oppositionen vælter ham, hvis de får chancen. Sådan er spillereglerne. Men der er meget mere i det end Løkkes fremtid som sundhedsminister.

Der er formentlig især én, der følger godt med i Løkkes problemer. Og det er Kristian Jensen – Løkkes rival som efterfølger for Anders Fogh på posten som ny Venstreformand. Går det skidt for Løkke, er det næsten pr. definition gode nyheder for Kristian Jensen. Skatteministeren har længe været et hit hos kontrolfreaken i prins Jørgens Gaard Anders Fogh, og han har utvivlsom røgtet den svære skatteministerpost på fortrinlig vis. Løkke har som indenrigssminister haft en utrolig svær opgave med kommunalreformen, og sundhedsministerjobbet er ufatteligt udsat, men også den opgave har Løkke – stort set – klaret uden de store skrammer. Indtil nu.

Løkke har været på vej ud af dansk politik, men har efter sigende fået en slags aftale med Fogh om, at han ad åre kan overtage formandsposten. Kristian Jensen kan imidlertid komme på tværs af den aftale. Skatteministeren er rimelig populær i Jylland, hvor Løkkes popularitet efter nedlæggelsen af de mange små kommuner formentlig er til at overse. Derfor har Løkke hårdt brug for alliancen med en anden populær jysk venstrepolitiker regionsformand Carl Holst og vice versa. Skal der være plads til Holsts ambitioner, er der ikke plads til Kristian Jensen i forreste linje. Jylland er ikke stor nok til dem begge…

Med interviewet til TV-Avisen har Løkke igen sendt et signal om, at han ikke er i dansk politik for enhver pris. Det kan være et signal til statsministeren og Claus Hjort om, at han har behov for politisk bistand og opbakning her og nu. For sagen med den manglende kræftbehandlingsgaranti har vist en sundhedsminister, der har stået meget alene. Hjort og Fogh har tydeligvis holdt sig på afstand, for ikke at blive fedtet ind i sagen. Overlever Løkke ikke stormen mod ham, bliver han ud fra en rent kynisk betragtning ofret, for at Fogh og Hjorts regeringsprojekt kan overleve. Politik er i sandhed hårdt og brutalt.

Løkke er en hårdfør person. Jarls Blog vil gerne sætte penge på, at han i sidste ende overlever alle de politiske problemer. At bide tænderne sammen og stå ministerstormen igennem er simpelthen hans natur. Men Løkke bør efter fem år have et nyt ressort. Han har trællet længe nok for Hjort og Fogh som sundheds og indenrigsminister. Tiden må nu være til at insistere på mere magt og helt nye udfordringer. Lars Løkke kunne fx blive en fremragende gruppeformand. Ham, der holder stolen varm for tiden, er stort set alle enige om, er en skandale.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718