Kategorier

Endelig et liberalt initiativ

Kampen om velfærdsdagsordenen raser i dansk politik. Venstre forsøger hele tiden at komme i offensiven, mens Socialdemokraterne fortsat dygtigt lukrerer på mantraet 'hellere flere penge til velfærd end skattelettelser'. Faktisk er det utroligt småt med konkrete politiske udspil, man hører fra S for tiden, men det kan man næppe bebrejde dem, når meningsmålingerne er så forrygende, som de er lige nu.

Nu forsøger Venstre at sætte en reel liberal dagsorden, hvor partiets vælgere igen kan genkende det gamle liberale parti. Jyllandsposten skriver i dag:

Venstre vil indføre  »den ultimative grad af frit valg på hjemmehjælpsområdet. Det skal ske ved at gøre en forsøgsordning med såkaldte personlige budgetter landsdækkende. Det vil sige at alle, der er visiteret til hjemmehjælp, i stedet for en hjemmehjælper får et kontant beløb. For pengene skal den enkelte ældre eller handicappede kunne ansætte den eller de personer, der skal levere hjemmehjælpsydelserne.

– For os er det vigtigt, at alle kommuner giver deres borgere den her mulighed. Det har vist sig at være en klar succes i Holland, hvor man kan ansætte venner eller nære slægtninge. Den enkelte skal være arbejdsgiver og dermed have den ultimative frihed til at styre hvem, hvornår og hvordan hjemmehjælpen skal ydes, siger Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen.

Jarls Blog vil gerne kvittere for, at det endelig er lykkes for Venstres topledelse at spille ud med et liberalt initiativ. Det er efterhånden snart længe siden, at vælgerne har kunnet genkende Venstre som et liberalt parti. I de sidste par ugers mange dårlige sager, har vælgerne jo nærmest fået det indtryk, at Venstre satte systemet før mennesket. Nu vil Venstre endelig igen give det enkelte menneske lidt frihed tilbage.

Erik Ninn-Hansen sagde engang (efter min hukommelse), at politikere ikke skal forsøge at forvirre folk. Politik er et teater. Fra venstre side træder en socialdemokrat ind på scenen, og fra højre side kommer en konservativ (eller en venstremand). De laver en aftale og går igen hver til sit. Pointen er, at forsøger politikere i stedet at mudre folks opfattelse for meget, ved at foregive at være noget, de ikke er, ender det med, at vælgerne gennemskuer det og stemmer på nogle andre.

Det er efter min mening lige netop den proces, der er i gang hos en stor del af Venstres vælgere. Men med dagens initiativ kan man i hvert fald igen se lidt forskel på S og V.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

2 kommentarer til “Endelig et liberalt initiativ”

Det virker meget nyskabende og interessant, men jeg er spændt på at se hvordan det kommer til at fungere i praksis. Forslaget skal ses i kontekst af kommunalreformen, der lige nu har pålagt kommunerne (og regionerne for den sags skyld) at løse de nuværende service- og velfærdsopgaver på en ny måde. At Venstre så præsenterer en ny opgave, som man foreslår kommunerne også skal løse, kan på mig godt forekomme lidt drastisk. Ikke at jeg ikke synes at det er en god ide – jeg har egentlig ikke taget stilling til selve forslaget endnu – men mere at idéen kommer på et tidspunkt man kunne betegne som politisk limbo, i hvert fald hvad angår kommunalpolitik. Når først de nye kommuner er blevet stabile og man kan være sikker på at de kan løse opgaverne som anført, da kan man præsentere den slags. Og der ligger vist også en ‘kvalitetsreform’ og venter på et blive præsenteret juli 2007, som egentlig godt kunne træffe at modsige det føromtalte tiltag – who knows.

I øvrigt kan jeg godt lide at læse din blog. Velskrevet og på et for mig utrolig rart politisk niveau – keep it up.

Mvh Jacob Packert

Lukket for kommentarer.