Kategorier

Thorning skal slides op

Venstre er gået i offensiven, og man ser nu tydeligt den taktik, som regeringspartiet vil bruge for at slide S-dronningen Helle Thorning- Schmidt op inden et valg.

Claus Hjort er som ofte før både general og bannerfører på denne opgave. Hjort spiller som sædvanlig rollen som provokatør og propagandist, mens Foghs opgave er, at fylde rollen ud som landsfader og statsmand.

For det første skal Thorning udstilles som en jubelamatør i forhold til 'far', “statsmanden” Anders Fogh Rasmussen.

For det andet skal Thornings evt. flertal med RV, SF og Enhedslisten udstilles som en broget samling, der enten er fuldkommen uregerlig eller er en enig flok, der vil åbne op for flygtningestrømmen, brandbeskatte boligejerne og åbne sluserne for de offentlige udgifter. Det sidste beskrives tit som 'Anker Jørgensen- politik' – et af Claus Hjorts yndlingsudtryk, der sikkert er meget virkningsfuldt hos de vælgere, der endnu kan huske landets i nyere tid mest inkompetente regeringschef.

Claus Hjort oplistede forleden i et åbent brev i den Berlingske Avis samtlige uenigheder mellem S og resten af hendes parlamentariske flertal. Siden har han rejst rundt i medierne med præcis det samme effektfulde budskab: VKO har en klar politik, man ved hvad man får. Hvilken politik som S-SF-RV-Ø kommer til at føre, er der ingen, der ved. Men selvfølgelig bruger Hjort det ældste trick, nemlig skræmmebilledet. Før alle går til i forargelse, så lad mig minde om, at netop skræmmebilledet i mange år var S's store våben i valgkampen med VK. Hvem husker ikke de smagfulde DSU-plakater med teksten: VKZ – lugten af gas'¦ Jeg nævner dette, just for the record!

Snakken på Christiansborg p.t. går i retning af, at Socialdemokraterne ikke viser noget politisk. De har ingen forslag, som man kan holde dem op på, deres topfolk glider af i diskussioner om skattestop m.v.

Min vurdering er, at pendulet igen så småt er ved at svinge til ugunst for Thorning og Co, og den opfattelse hjælper regeringens spindoktorer utvivlsomt med til at fastholde hos mange Christiansborg-journalister.

Før jul havde alle historien om Helle Ts succes, nu kommer historierne om, at hun enten ikke duer, tør eller vil diskutere politik. De første artikler er dukket op i aviserne, hvor S og S-lederen netop bliver kritiseret for ikke at vise noget politisk.

'Det ville være rart med et lille pip en gang imellem, og at hun stillede sig op på Folketingets talerstol og fortalte, hvad Socialdemokratiet vil, så folketingsmedlemmerne kunne komme til at stille spørgsmål til hende. Det er vel ikke for meget forlangt, at den, der gerne vil være statsminister, også tør tage debatten,” sagde Claus Hjort Frederiksen i går til Jyllands-Posten.
Her vil vi dog ligesom politik.tv2.dk lige bemærke, at Fogh Rasmussen i året før han selv blev statsminister var en sjælden gæst på talerstolen. Formentlig af de samme grunde som forklarer Thornings fravær.

I dag følger Venstres politiske ordfører Troels Lund Poulsen op i Politiken med denne udsøgte perfiditet:

“Det kunne være dejligt, at høre, hvad hun mener. Alene af den grund, at hun ikke har siddet i Folketinget længere end siden 2005”.

Alt andet lige er det dog en kendsgerning, at regeringen '“ til trods for en lang stribe dårlige sager, elendig stemning mellem regeringspartierne og K-DF forhold på smeltepunktet – stadig har et lille flertal i målingerne. Derfor må Helle T – nu eller senere – på banen med forslag om, hvad man vil efter et valg. Jeg ville dog vente med det, hvis jeg var hende.

Alt sammen er i øvrigt et tegn på, at valget rykker nærmere. Nu ser vi fx de klassiske diskussioner om statsministeren ikke tør/vil møde udfordreren. Det er de første tydelige tegn på, at de to store partier kører deres ledere i stilling til en valgkamp, der senest kommer om to år.

Et andet tegn på, at valget er om hjørnet er Venstres forskellige skattemeldinger. Især skatteminister Kristian Jensen gør sig bemærket ved i dag i Børsen igen at tale for skattelettelser.

“Jeg mener, at vi skal gå til valg på præcis det samme denne her gang, som vi gjorde i 2001 og 2005, nemlig et løfte om et skattestop og en målsætning om, at hvis der findes råderum, så sænker vi skatten på arbejde,” siger Kristian Jensen i dag til Børsen.

Det kan jo være, at der skal findes en ny V-leder efter en tabt valgkamp, og så vil det være jo smart forinden at have sikret sig en profil hos de liberale kræfter, der stadig findes i Venstre. Måske vil en ny leder skabe sig en platform med en dagsorden om liberal ideologisk genrejsning af Venstre? Faktum er, at Lars Løkke Rasmussens 'kræftsager' har gjort kronprinsedysten endnu mere spændende end nogensinde før.

Igen husker man Richard M. Nixons råd om kandidatens kyniske og opportunistiske strategi:

“When you want your partys nomination – go right like hell! But if you want to get elected as president, you have to go center like hell!”

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718