Kategorier

Kaj Holger vender tilbage

“Helle Thorning-Schmidt har ikke noget projekt”, siger Anders Fogh og bruger det som undskyldning for ikke, at ville mødes med socialdemokraternes leder.

“Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i glashus”, siger et ordsprog, og det kan man vel som liberal-borgerlig vælger indvende mod statsministerens spydigheder.

Helle Thorning har da et projekt. Et særdeles klart projekt med stærk potentiel vælgerappel. Det er at bruge flere penge på offentlig velfærd i form af overbud plus skattestop plus stram indvandrerpolitik. Og så er der hendes trumf: Tropperne hjem fra Irak nu.

Anders Fogh har utrolig mange gode kort på hånden, og jeg tror stadig på, at han vil vinde det næste valg om end det formentlig bliver mere snævert end sidst. Det viser stort set alle meningsmålinger. Men han skal ikke forsøge på at overspille kortene.

Fogh har fået en hel del øgenavne med tiden. Èt af dem, der i øvrigt irriterer ham voldsomt, er 'Kaj Holger'. Et øgenavn, der naturligvis er taget fra den kantede, gammelfar-agtige, selvgode og arrogante figur fra TV-serien 'Krøniken'. Når Fogh udtaler sig nedladende om Helle T og hendes manglende projekt, så virker det på nogle mennesker, som når Kaj Holger ryster på hovedet over sønnen Erik og hans håbløse nymodens projekter. Hån er bestemt underholdende, men det er sjældent effektivt, hvis det handler om at skabe sympati om sig selv og sit projekt.

Helle T har i den sidste tid gjort meget lidt forkert. Kortene holdes tæt til kroppen, og man lader sig ikke provokere af hverken Claus Hjort og Anders Fogh. Det er klogt. Der er for mig ingen tvivl om, at S's snævre ledelse har lagt en teflon-strategi, hvor man blot gentager sine egne budskaber uanset, hvad der kommer af provokationer fra regerings-toppen. Det virker disciplineret og professionelt, og det må et eller andet sted frustrere Venstres ledelse

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

8 kommentarer til “Kaj Holger vender tilbage”

Ja, man bliver noget forundret over AFR. Nu troede jeg lige han var på rette kurs igen efter nytårstalen, og så falder han lige pludseligt ud igen. Hvad er det der sker for ham? Enten har han mistet lidt af driftssikkerheden og overblikket eller også er hans rådgivere faldet i kvalitet (og måske vigtigst: gennemslagskraft), siden Doktor Kristiansen lagde røret.

Noget andet er, at beslutningen om ikke at møde Helle Thorning på TV er helt i orden. Hun er pt. landets bedste floskelautomat. Hvis AFR skulle foreslå lidt mere velfærd, vil hun – som du selv antyder – altid bare byde over. Men det hjørne har han jo selv malet sig op i, da han valgte at spille på socialdemokraternes banehalvdel. På kort sigt er det en umulig debat, så længe AFR ikke har noget konkret at holde HT op på, og derfor vil socialdemokraterne nok holde sig til flosklerne i noget tid endnu.

De bebudede S-udspil om velfærd og ulighed, som skal forfattes af hhv. Nick Hækkerup og Nicolai Wammen, vil efter min vurdering blive tynde på nytænkningen, rige på værdiladede ord og lanceres med stor ståhej. Sandsynligvis vil socialdemokraterne endda være så frække, at de kopierer en del af VKs politikker og udspil, iklæder det socialdemokratisk udtryk, og præsenterer det som deres eget. Det gjorde de eksempelvis her i Ã…rhus ved sidste kommunalvalg med en vis succes. Omtalen første dag var altid flot, og det virkede vældigt dynamisk og fremadrettet – hvis man altså ikke vidste bedre.

Vedr: “Enten har han mistet lidt af driftssikkerheden og overblikket eller også er hans rådgivere faldet i kvalitet (og måske vigtigst: gennemslagskraft), siden Doktor Kristiansen lagde røret.”

Dermed rører du ved et omdiskuteret emne i visse “submiljøer” omkring Christiansborg og omegn. Nogle – ikke alle – mener at statsministerens nye spindoktor Ulvemannn a.k.a. “Ulven” er “dårligere” end manden med den gyldne telefon Dr. Kristiansen. Andre mener, at Ulven simpelthen arbejder på en anden måde. Kristiansen gjorde meget mere ud af at koordinere og netværke med regeringens øvrige spindoktorer, ministre og Venstres bagland. Det er ikke Ulvens arbejdsfacon. Han fokuserer 100 pct. til statsministeren. Når der så sker fejl (og det gør der jo), så har han ikke så mange ambassadører blandt kollegerne på Christiansborg. Derved bliver det meget let til, at det hele er “Ulvens skyld” og at “Kristiansen var meget bedre”. I’m sorry, but I don’t buy that!

Just for the record: Jeg har mødt “Ulven” et antal gange ganske kort, men har ellers ikke haft noget med ham at gøre.

Michael Gram: “De bebudede S-udspil om velfærd og ulighed, som skal forfattes af hhv. Nick Hækkerup og Nicolai Wammen, vil efter min vurdering blive tynde på nytænkningen, rige på værdiladede ord og lanceres med stor ståhej.”

Det vil altså sige, at Socialdemokraternes udspil ikke vil adskille sig fra regeringsudspil om “hvad vi skal leve af i en globaliseret verden” (som om regeringen kan finde ud af det), noget-for-noget floppet, velfærdsdeformen o.s.v. Alt sammen initiativer som af Fogh er blevet præsenteret som historiske milepæle, helt enestående sammenlignet med andre landes indsats og blablabla … Ærlig talt, jeg kan ikke lade være med at ryste på hovedet af de borgerlige, som godt nok mener, at Fogh er lidt af en taber, men som alligevel synes at lune sig ved, at han angiveligt har mere format eller mere integritet end Helle Thorning-Schmidt, så de overfor sig selv kan retfærdiggøre at sætte endnu et kryds ved Venstre. Vågn dog op og find et succesrigt fodboldhold at holde med i stedet, hvis I har så stort behov for at være med på et vindende hold. De spiller trods alt hver weekend og ikke kun hvert fjerde år.

Jarl: “Derved bliver det meget let til, at det hele er “Ulvens skyld” og at “Kristiansen var meget bedre”. I’m sorry, but I don’t buy that! “

Har ikke mødt Ulven, men kun hørt godt om ham. Omvendt er der gået noget gefühl tabt et eller andet sted i det sidste halve år, hvilket måske ikke er overraskende efter 5 år ved magten. Udfordringen er så at gøre noget ved det…

“Det vil altså sige, at Socialdemokraternes udspil ikke vil adskille sig fra regeringsudspil om “hvad vi skal leve af i en globaliseret verden” (som om regeringen kan finde ud af det), noget-for-noget floppet…”

Jeg tror ikke nogen af siderne har noget at lade hinanden høre når det gælder luftige planer og løfter. Men i øjeblikket er socialdemokraterne i front på området – efter min mening. Om fem år er det sikkert omvendt.

“…Fogh er lidt af en taber…”

Det mener jeg nu ikke, og beklager hvis det er indtrykket.

Tværtimod er han en særdeles dygtig og succesrig politiker, og selvom Helle Thorning har medvind, så holder Venstre altså stadig omkring 27 procent. Men ingen roser uden torne…

Og omkring fodbold, hedder det lokale hold AGF, så jeg sætter ikke forventningerne så højt 😉

Du skriver: “Helle T har i den sidste tid gjort meget lidt forkert.” Kunne det måske være, fordi hun ikke har gjort noget i det hele taget? Hun holdt en meget lang sommerferie, og i efteråret kunne hun læne sig tilbage, mens medier og venstreorienterede fagorganisationer kastede sig over først Dansk Folkeparti og senere regeringen, i de fleste tilfælde på baggrund af ikke-sager.
Uden at røre en finger gik Socialdemokraterne frem-, mens regeringen og støtteparti faldt tilbage i meningsmålingerne. Alligevel var der i slutningen af 2006 dødt løb mellem blokkene, og nu ser det ud til, regeringen har tilbageerobret sit flertal. Samtidig viste en måling, at et relativ stort flertal af danskerne stadig foretrækker Fogh som statsminister. Hvordan skal Thorning-Schmidt kunne gøre sig realistiske forhåbninger om at vinde næste valg, hvis hun og hendes parti ikke engang, når det går allerværst for regeringen, har kunnet profitere mærkbart af det? Så længe oppositionen ikke udgør noget samlet alternativ til regeringen, kan Thorning-Schmidt glemme alt om at blive statsminister. Hun har højest 30% chance for at vinde i 2009, hvis ikke, der sker noget ekstraordinært.
Foghs angreb på Thorning-Schmidt i forgårs var også efter min mening nedladende og endda arrogant, men se så, hvad Socialdemokraterne selv sagde, da Thorning-Schmidt blev inviteret til duelmøde med Lene Espersen: Hun vil ikke spilde sin tid på “en tilfældig minister”, lød det fra partisekretær Henrik Dam Kristensen. Videre lyder det: “Helle stiller gerne op mod andre partiledere, og Lene Espersen er kun minister, ikke sandt?” Man kan dog læse, at Dam Kristensen “lover at finde en passende debattør til justitsministeren på hendes eget niveau.” (…) “Det giver ikke rigtig nogen mening, at Helle skal diskutere med Lene, når hun ikke er partiformand. Men de kan komme med Fogh. Så skal hun nok stille op.” Det her er efter min mening arrogance i fjerde potens og langt, langt værre, end det Fogh sagde. Læs selv mere: http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-5867936.html

janchris@

Enig. Det har været småt med udspil fra Helle T. Det er jo også derfor man ikke kan fanges på noget. Samme strategi Fogh brugte frem til ligefør valget i 2001.
Hold lige tingene adskilt. Vi taler ikke om, hvorvidt det er uhæderligt, men alene om det er en klog strategi.

Jeg er også enig i at det var arrogant af Henrik Dam Christensen at afvise Lene Espersen som “tilfældig minister”. (selvom jeg grinede!!) Forskellen er bare, at det var Henrik Dam, der var fræk og uforskammet (på den fede måde hvis du spørger mig) og IKKE Helle T. Omvendt var det statsministeren der var arrogant, da han ikke ville diskutere med Helle T Kan du ikke se forskellen?
Sosserne er bare skidegodt kørende for tiden.

Lukket for kommentarer.