Kategorier

Thorning skal søge konfrontation med Fogh

Helle Thorning-Schmidt har en klar interesse i at skabe konfrontationer med Anders Fogh Rasmussen. For uanset om statsministeren kommenterer eller undlader at kommentere Thornings kritik af ham, så aktiverer TV-billeder med hans reaktion negative følelser hos kvinder. Det skubber dem over den politiske midte og i armene på socialdemokraterne eller de radikale.

Når statsministeren afviser at møde Helle Thorning-Schmidt i duel og nedladende siger, at S-lederen 'ikke har noget projekt', så er det '“ naturligvis ubevidst – nærmest hele kvindekønnet, han nedgør. Fogh fremstår som 'manden', der irettesætter og belærer 'kvinden', Helle Thorning. Især må det provokere, når kvinden, der belæres er veluddannet og intelligent med en moderne og sympatisk fremtoning.

Situationer som denne får kvinder til at fravælge Fogh, og det bliver et problem for ham, hvis valgkampen bliver lige så tæt som ved folketingsvalgene 2001 og 2005.

Nu kunne man(d) indvende, at det mest er 'emanciperede venstreorienterede kvinder i Hovedstaden', der går mest op i disse ting. De kvinder er alligevel helt ude for Foghs’ rækkevidde og i øvrigt stemte de heller ikke på Venstre ved de sidste to valg. Min tese er, at Foghs kommunikation over for Helle Thorning-Schmidt ikke desto mindre også påvirker en anden og for ham langt mere interessant vælgergruppe, nemlig hele midtergruppen af kvinder, som til daglig er ligeglade med politik, men som alligevel har en selvopfattelse, der minder om gruppen af 'emanciperede mv.'. Flertallet af midtergruppen stemte faktisk på VKO ved de seneste valg, og det er netop den vælgergruppe, som ifølge alle undersøgelser afgjorde de to seneste valg.

I slutspurten af 2001-valget bad Venstre partiets medlemmer at sende nogle postkort til usikre vælgere i familie og vennekredsen. Et af postkortene havde en glimrende tegning af Erik Werner, der viste Poul Nyrup klappe en gruppe ældre mennesker på hovedet. Teksten lød: Træt af at blive talt ned til? Så i Venstre er man klar over, at det sjældent kan betale sig for statsministre at optræde for belærende. Måske var det en idé for socialdemokraterne at lave en lignende tegning med Fogh, der står og belærer en kvinde om, hvordan det hele hænger sammen?

Fogh minder mange mennesker om Krønikens 'Kaj Holger', der høster anerkendelse som en dygtig forretningsmand og evne til at drive fjernsynsvirksomheden “Bella”, mens de bløde '“ menneskelige egenskaber ikke er tydelige. To gange har Foghs modstandere været mandlige teknokrattyper, der begge var gode til tal og det politiske håndværk. I begge tilfælde vandt Venstres leder, fordi han til sidst hos vælgerne fremstod, som den 'mest driftssikre', og den præmis gælder stadig. Helle Thorning må gerne overtage 'Bella', men kun hvis S-lederen overbeviser alle om, at hun kan gøre det mindst ligeså godt som 'Kaj Holger'. Det bliver Foghs opgave at påpege, at det kan Thorning ikke, men det får han svært ved uden at falde i fælden, som 'bedrevidende mand'.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

7 kommentarer til “Thorning skal søge konfrontation med Fogh”

Jeg synes generelt, du er meget Helle Thorning-Schmidt-venlig, men det er fair nok, hvis du synes, hun er meget dygtig og sympatisk. Selv hvis det er tilfældet, bliver det alligevel næsten umuligt for hende at vinde næste valg, når man tager den samlede opposition og dens mangel på et fælles projekt i betragtning.
Jeg tror i stedet, hun skal håbe på fremgang ved næste valg og så satse på 2013, eller hvornår det nu bliver.

@Asmus
Tak!

@janchris
Ja, jeg er meget Helle Thorning-Schmidt venlig. Og det er jeg fordi, jeg synes hun – for tiden forvalter sit pund rigtig godt. Jeg er ikke helt enig i, at hun ikke har et “projekt”, hvad det end betyder. Fogh har jo heller ikke noget projekt. Projektet er – stort set – at føre en politik, der ligner Foghs minus Irak. Jeg er fuldstændig enig med dig i at 2013 er den store chance. Men Claus Hjorts angreb på hende lige efter nytår er jo et signal om, at V-toppen tager hende dybt alvorligt. Jeg er overbevist om, at deres interne målinger viser at kvinder i svingvælger-gruppen flygter fra Fogh over til Thorning. Så skal der ikke gå så meget galt, så ser tingene meget anderledes ud. Omvendt skal der bare én ambassadeafbrænding til, så er Fogh sikret endnu en periode.

Det er da fint nok Jarl, men tilskriver du ikke selve kvindekønnets en lige lovlig stor stemmeslugerværdi. Det gør Venstre også, hvilket jo er derfor Fogh ikke vil stille op mod hende i TV, for når alt kommer til alt så er der gennem TV at svingvælgere får deres inputs. Tager man det charmerende kvindevæsen væk fra Helle T, ja så er der jo blot en politisk leder tilbage der ingen visioner havde og som derfor blot har overtaget Frank Jensen og Mette Frederiksens agenda. Kapitualtion er selvfølgelig også en måde at stoppe en fløjkrig på.

@Rasmus. Jov. Når vælgerne dårligt kan se de politiske forskelle hos Fogh og Thorning, så begynder andre ting at spille ind. Jeg vurderer, at Venstre – formentlig v.hj.a. løbende målinger og interviews i deres fokusgrupper – er rystet over, hvor hurtigt at Thorning er kommet tilbage. De kan se, at V’s vælgerbase hastigt mindskes, især i kraft af at kvindelige midtervælger enten er gået eller er på vej over til S.

Hej Jarl.

Som Asmus siger, dine analyser er bestemt læseværdige. Det er oftest det bedste at læse vurderinger af folk der er åbne om deres politiske ståsted, frem for mediernes kommentatorere der for størstedelens vedkommende har lige så megen politisk agenda, som de politikere de er ansat til at vurdere.

Anyway, bliv ved at at være lige kritisk over for begge fløje, så er jeg i hvert fald en fast læser.

mvh
Niels

@Niels

Tak. Jeg er meget enig i, at det er en fordel for ens troværdighed at bekende kulør. Det er der jo få af de professionelle kommentatorer, der gør og/eller tør.

Lukket for kommentarer.