Kategorier

Berlusconisering

Må man som statsminister tage til genmæle overfor et tv-program, der kritiserer den førte politik? Må en politiker kritisere et medie, når den forsvarer samme tv-program, hvor der efterfølgende kan stilles betydelige spørgsmålstegn ved kildernes troværdighed eller værdien af deres udsagn? Ja selvfølgelig må enhver politiker det. Ytringsfriheden gælder os alle. Derfor er det fuldstændig latterligt, at oppositionen råber op om 'berlusconisering', når Anders Fogh kritiserer Danmarks Radio og særligt TV-programmet 'Den Hemmelige Krig' af Christoffer Guldbrandsen. Hvad forestiller oppositionen og såkaldte medieeksperter sig? At regeringen skulle undlade at forsvare sig? Det er jo absurd. Heldigvis har vi et pressenævn, der kan tage sig af den slags sager.

'Berlusconisering' er efter min mening et venstrefløjsudtryk opfundet til lejligheden. Hvis man kan tale om 'berlusconisering' i Danmark '“ defineret som en tendens, hvor medierne mere eller mindre kontrolleres af den ene politiske fløj – så viste fænomenet sig klarest i de elektroniske medier i monopoltiden i 1970'erne og 1980'erne. Da havde Danmarks Radio en tydelig politisk slagside med overvejende venstreorienterede journalister som medarbejdere, og derfor tog samfundsdebatten altid sit udgangspunkt i anti-amerikanisme, velfærdsstatens lyksaligheder og at stærk regulering og/eller brandbeskatning af borgerne var løsningen på alle større samfundsproblemer.

Ikke desto mindre hører jeg til dem, som synes, at især den borgerlige presse er alt for venlig ved Anders Fogh. Foghs bedrag overfor borgerlige kernevælgere er efter min mening meget underprioriteret i dækningen. Kun takket være CEPOS, dagbladet Børsen og enkelte journalister på Berlingske Tidende bliver Fogh ind imellem revet i næsen for hans stedmoderlige behandling af Venstres oprindelige politiske platform: At gøre noget ved de borgerlige mærkesager som lavere skat, mindre bureaukrati og sikre den personlige frihed. Det politiske program som Fogh har forladt, fordi han hellere vil gennemføre socialdemokraternes politik.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

6 kommentarer til “Berlusconisering”

Du har helt ret.

Det er mere kravet om en officiel undersøgelse af DR jeg personligt syntes er lidt underlig: http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2007/01/25/064755.htm

Det sagt, så syntes jeg også at DR har noget af et forklaringsproblem i forhold til filmen “Den hemmelige Krig”.

En skam, det er egenligt en væsentlig debat hvad danske soldater medvirker til i Afghanistan, men den drukner fuldståndigt i de her teknikaliteter.

mvh
Niels

@Silel

@Niels

Tak for kommentarerer

Kravet om intern undersøgelse kommer ikke direkte fra statsministeren, som faktisk siger at han “ikke vil blande sig i DRs interne processer”.

…. – Og jeg har jo lagt mærke til, at det almindelige krav (?)er, at regeringen skal iværksætte en undersøgelse. Jeg synes efterhånden vi er nået dertil, at Danmarks Radio måske kritisk burde undersøge sig selv, siger statsministeren til Berlingske Tidende.

Det tolker jeg som “et godt råd” ikke et krav fra Fogh. Der er immervæk forskel. Andet havde også været tåbeligt, for så havde oppositionen faktisk – efter min mening – haft en sag.

Det er jo selvfølgeligt en pointe, så er det jo et spørgsmål hvem i DR der skal forstå undersøgelsen. Hvis det er bestyrelsen med Ole Hyltoft og Søren Krarups datter i spidsen der skal forstå undersøgelsen, så tror jeg nok det ender med lidt mere end et “godt råd”.

Men det handler jo også om noget andet, nemlig det faktum at den siddende regering udpeger ledelsen i et medie, der skulle forstille at være uafhængigt.

mvh
Niels

@Niels

Meningsdannere i DR’s bestyrelse har gang på gang vist sig at være en dårlig idé. De er sjældent kompetente til det arbejde.
Det er ligeså oldnordisk som lukkeloven. Det hører 1970’erne til. Men om ti år så er politikerne vel modne til at udnævne en fuldstændig professionel bestyrelse.

Nuvel, men “Fogh og fæ” fejler i at forstå at De har et ansvar i forhold til at de er regeringen og som sådan har et ansvar i forhold til at lægge pres på medier i politisk henseende – hele sagen er i øvrigt lidt søgt … KILDEN siger en ting til DR og en anden til nyhedsavisen … enten er KILDEN dement eller … “har fået et bedre tilbud” fra?

Lukket for kommentarer.