Kategorier

NCC-skandalen: Byggesagen var afgjort

(Opdateret Kl. 15.57)

NCCs kostbare byggeplaner på Teglholmen blev allerede aflivet 30. januar. Det bestemte nøglepolitikere og embedsmænd på et møde samme dag. Det skriver Ekstra Bladet i dag med socialdemokraten Winnie Larsen-Jensen som kilde. Socialdemokraten Anne Vang meddelte NCC beslutningen samme dag. Alligevel påstår entreprenørkoncernen i sin redegørelse i går, at den mistænkte Venstrepolitiker efterfølgende bad om bestikkelse.

Anklagerne kommer til trods for, at den pågældende politiker '“ hvis anklagerne giver mening – skulle kunne vride armen om på fire socialdemokrater og to radikale stemmer herunder Klaus Bondam for at få dem til at ændre deres beslutning. Med andre ord: V-politikeren var ifølge Winnie Larsen-Jensen aldrig afgørende. Hvad skulle hans motiv for afpresning af NCC i så fald være?

En del medier stillede i går op og holdt mikrofonen, mens NCCs kommunikationsdirektør Bo Dybkær på ny, men nu mere direkte anklagede V-politikeren Jesper Schou Hansen for bestikkelse. For få stillede kritiske spørgsmål. I dag kunne de samme medier passende stille Bo Dybkær spørgsmålet: Hvordan NCC kan anklage en politiker, når de i forvejen godt vidste, at sagen var tabt og intet pengebeløb eller tjeneste kunne ændre på, at NCC ikke kan bygge på Teglholmen?

Det er efterhånden meget svært at se, hvad NCCs strategi i sagen er. Panik og desperation beskriver situationen bedst.

Ifølge Politiken så har et bookingfirma “Bettson” fastlagt odds for sagens udfald. Man kan således frem til torsdag spille på følgende spørgsmål:

Bliver Venstrepolitikeren Jesper Schou Hansen sigtet, når politiets efterforskning afsluttes i denne uge?

Odds for et ja er 2,55 og for et nej er odds 1,38. Så det er nu, at man skal til lommerne. Jarls Blog vurderer det som en god forretning med rimelig lav risiko at spille på et nej. (Men kom nu ikke tilbage og klag i modsat fald!)

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

2 kommentarer til “NCC-skandalen: Byggesagen var afgjort”

Interessante spørgsmål som heller ikke er blevet rejst er:
1) mon den skole som kommunen planlægger at bygge lige ved siden af MAN B&W er påvirket af støjgenerne,
2) om der mon er nogen sammenhæng mellem den ufatteligt ringe sagsbehandling der førte til en ulovlig byggetilladelse og NCC’s tidligere løfter om at støtte billige boliger,
3) hvordan investorerne i fremtiden vil se på København. Mit bud er at de fleste vil ryste på hovedet og finde nogle kommuner på Nordsjælland, hvor det er muligt at indgå aftaler med embedsmænd og politikere.

NCC's informationschef fanget i sit eget spin?

Hele NCC-sagen ligner efterhånden unægtelig et politisk bestillingsarbejde med udspring fra overborgmesterens kontor, det som kommunikationschefen i NCC, Bo Dybkær, noget klodset nu har fedtet sin arbejdsgiver ind i.

Lidt konspiratorisk kunne man nemlig mistænke overborgmesteren for at have aktiveret en 'sleeping agent', og sende et eftertrykkeligt tak-for-sidst til Jesper Schou Hansen, for sin udtalte kritik af Ritt Bjerregaard og Klaus Bondam i Realdania-sagen om broen fra Kvæsthusbroen til Operaen sidste år.

Bo Dybkær har igennem de seneste 15 år været en del af det socialdemokratiske establishment i København, dels som informationschef i Kulturby 96, og senere som kommunikationschef i Ørestadsselskabet, under den tidl. socialdemokratiske overborgmester.

Dybkær må absolut siges at være i besiddelse af alle relevante kontakter i det socialdemokratiske spindelvæv i København, og dermed også i motiverne for at hjælpe en efterhånden noget trængt overborgmester.

Efter Bo Dybkærs sammenblanding af politiske interesser og sit arbejde for NCC, kan ingen politiker længere være specielt interesseret i at tale med '“ endsige lytte til – NCC's ledelse, så længe Bo Dybkær er informationschef i foretagendet.

Almindelig kodeks for fortrolighed og uformel menings- og informationsudveksling mellem politikere og erhvervsfolk, har med denne sag lidt et gevaldigt knæk.

Spindoktoren Dybkær må i mellemtiden se sig indfanget af sit eget spin.

Man kan naturligvis kun gisne. Men når denne sag har lagt sig, mon så ikke vi snart ser Dybkær i en ny stilling '“ tilbage i Kooperativet?

NCC blev i øvrigt sidste år nomineret til at modtage verdens største designpris, en INDEX: Award, for udviklingen af sit såkaldte NCC Concept House, et teknisk og designmæssigt studie, der viser, hvordan det med nutidig teknik kan lade sig gøre at opføre en bygning, der producerer energi – i modsætning til dagens bygninger, der forbruger energi.
Priserne var 5 x  ‚¬ 100.000 (5 kategorier). NCC vandt dog ingen priser, men huset blev heller aldrig bygget, måske bl.a. fordi byggeprisen var 3 gange højere end ved konventionelt byggeri! Det gav dog NCC stor presseomtale.
Den administrerende direktør for INDEX: er pudsigt nok Kigge Hvid, Bo Dybkærs samlever siden 1989.

Begge er således også personlige medunderskrivere på Ritt's underskriftindsamling for byggeplanerne på Kløvermarken: http://www.kloverkarreen.dk/underskrifter.php?page=8, et byggeri, som NCC i øvrigt har lagt kraftig billet ind på.

Peter Hansen, København

Lukket for kommentarer.