Kategorier

En tynd historie

Jarls Blog har vi ikke for vane at forsvare Venstres topledelse, men der er trods alt grænser for, hvad man kan lade passere af sludder, der bliver skrevet om Venstre uden at reagere.

Politiken lader i dag tilgå læserne følgende nonsens:

Venstre giver politisk post til sponsorer, lyder overskriften.

– Formanden for Den Liberale Erhvervsklub, Fritz Schur, som har samlet et ukendt millionbeløb ind til Venstre, er også medlem af Venstres hovedbestyrelse. Dermed har  »stærke pengemænd « haft mulighed for at sidde med på første parket, når Venstres top, heriblandt statsminister Anders Fogh Rasmussen, tilrettelagde partiets politik, mener Socialdemokraternes partisekretær, Henrik Dam Kristensen.

Uha uha, tænker man. Men ved læsning af artiklen fremgår det, at Formanden for Venstres Erhvervsklub, Fritz Schur, spytter ca. 300.000 kr. i Venstres partikasse. Under én procent af Venstres budget, fremhæver Schur selv.

Her på Jarls Blog er vi rystede over Politikens lave niveau.

Påstand 1. Venstre giver politisk post til sponsorer

Sludder. Det er en gammel historie. Formanden for erhvervsklubben har i flere år siddet med ved bordet i Venstres Hovedbestyrelse. Politikens anvendelse af verbet 'giver', der signalerer en nutidig aktiv handling, er aldeles forkert og sandhedsfordrejende. Det burde almindelige overfladisk research have afsløret.

Påstand 2. 'Stærke pengemænd har haft mulighed for at sidde med på første parket, når Venstres top, heriblandt statsminister Anders Fogh Rasmussen, tilrettelagde partiets politik'.

Schur er ÉN stærk pengemand dvs. i ental. Altså overdriver Dam Kristensen. Desuden er selve påstanden om at Hovedbestyrelsen har politisk indflydelse helt hen i vejret, og det ved partisekretær Dam Kristensen udmærket. Det er ikke Venstres Hovedbestyrelse, der tilrettelægger Venstres politik, og der foregår intet af politisk interesse i dette organ.

– Der sker intet politisk interessant på Venstres hovedbestyrelsesmøder. Det er rent organisatorisk snak. Så helt ærligt: Jeg kan ikke se problemet, siger Fritz Schur til Jyllands-Posten. Og det har han fuldstændig ret i.

Venstres politik tilrettelægges i Venstres Folketingsgruppe – i hvert fald rent formelt. I virkeligheden udvikles Venstres politik nok nærmere hos de enkelte V-ordførere i et tæt samspil ad hoc med de enkelte ministre, Claus Hjort Frederiksen og statsministeren. At påstå alt andet er komplet latterligt, udtryk for nærmest bundløs uvidenhed eller bevidst forkert “spin”.

Jeg forstår godt Dam Kristensen og socialdemokraternes irritation over, at historien om HKs donation på 400.000 kr. til partiet stjæler overskrifterne. Èt af socialdemokraternes helt store problemer er netop fundraising. At HK har krævet modydelser i kraft af indflydelse på socialdemokraternes politiske program er derfor en kæmpe bjørnetjeneste til det parti, som fagforeningen angiveligt vil hjælpe. Socialdemokraterne kan lave alle de programmer, der pleaser HK og andre, som de vil. Det ændrer stadig ikke på, at det også i Socialdemokratiet er i folketingsgruppen og topledelsen, at politikken bliver til. Men jeg forstår godt, at HKs topledelse med John Dahl i spidsen skal have et alibi i forhold til medlemmerne for at kunne retfærdiggøre en kontant støtte til det gamle arbejderparti.

Socialdemokraterne bør dog melde ud én gang for alle over for samtlige donorer, at man altså ikke kan få indflydelse på partiets politik.

Og så skal den del af befolkningen som har sympati for fx. venstre side af det politiske spektrum indse, at de altså også selv – udover de skattefinansierede midler – skal være med til at finansiere partiernes valgkampe og drift. Der er masser af friværdier og pensionsformuer til rådighed som i dag bliver omsat i en masse pjat og pjank, rødvin, ferierejser, samtalekøkkener osv. Hvis man virkelig sympatiserer med Helle Thorning og Co., så er det altså med at sende en kæmpecheck ind imellem. Helt uden krav om modydelser.

Politiken har en baggrundsrubrik, der hedder “Magtens Korridorer” hver lørdag. Her kan man passende rette denne dags fejlagtige oplysninger til avisens læsere mht, hvordan politik i dagens Danmark bliver til.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

4 kommentarer til “En tynd historie”

Jeg er lidt uenig med dig mht påstand 1. Venstres hovedbestyrelse kan ændre reglerne, hvis de vil. Derfor GIVER de fortsat plads til formanden for Erhvervsklubben.

Det kan du have ret i, men det er i alle tilfælde knappest en nyhed.

Så vidt jeg ved har formanden for erhvervsklubben ikke engang stemmeret i hovedbestyrelsen.

Lad mig være rørende enig. Det ville oven i købet være synd at sige, at partiernes hovedbestyrelser er tæt på magtens centrum.

SFs og Enhedslistens hovedbestyrelser har stadig masser af politisk magt. Men hos de øvrige partier er det vel en parkeringsplads for gode partisoldater, der ikke kan vælges til noget.

Lukket for kommentarer.