Kategorier

To aviser opfordrer BTs chefredaktør til at gå af

BTs chefredaktør Arne Ullum bliver nu opfordret fra to aviser til at trække sig som chefredaktør ovenpå, hvad der efterhånden tyder på, er en regulær løgnehistorie om Morten Messerschmidts påståede heilen i Tivoli for mere end to uger siden. At den tidligere politikere også har sunget 'nazisange' fastholder efterhånden kun B.T, der nu også har trukket lidt i land omkring, hvorvidt der blev råbt “sieg heil” i Grøften i Tivoli. Messerschmidt-sagen ser altså dermed ud til at have 'backfiret' op i hovedet på Ullum, som nu krampagtigt kæmper for resterne af sin journalistiske karriere.

Netavisen 180 grader skriver fredag aften i en leder:

-At købe avis er en tillidssag. Man skal kunne stole på, at de folk, som laver avisen, leverer pålidelige informationer om de begivenheder, de skriver om. Arne Ullum, B.T.s øverste chef, kan læserne ikke have tillid til længere, og han er derfor uegnet til at lede en avis. I avisens og læsernes interesse bør han gå af.

Nyhedsavisens journalistiske chefredaktør Simon Andersen skriver fredag:

– Dagbladet B.T. kæmper desperat for at vise sit værd '“ som regel forgæves. Avisen er et forvirret rod af lir, forbrug, lidt sex, lidt kendis-stof, lidt vold og, sjældent, en politisk historie. Som i fredags, hvor B.T. under overskriften ‘Hyldede Hitler i Tivoli’ påstod, at det unge Dansk Folkeparti-medlem Morten Messerschmidt havde råbt  »Sieg Heil «, heilet og dertil sunget nazisange under en våd frokost i Tivoli. God historie. Hvis den var sand. Det er den ikke. Artiklen, der tvang Morten Messerschmidt til at forlade sit parti '“ og som har lagt hans karriere i ruiner '“ er et pinligt stykke journalistisk makværk, der burde få B.T.s chefredaktør til at undskylde dybt. Og derpå forlade sit job.

De to redaktører står langt fra alene med deres hårde kritik af BT og Arne Ullum:

– At sige, at nogen hylder nazismen, svarer til at beskylde dem for at være pædofile eller voldtægtsforbrydere. Og så skal man være hundrede procent sikker i sin sag. Det er en af de skarpeste beskyldninger, man kan rette mod en folkevalgt politiker. Hvis der er berettiget tvivl om en historie, og det synes jeg, der er i denne sag, så forekommer det mig meget voldsomt, for ikke at sige journalistisk uhæderligt at gå ud på den der bombastiske facon,
siger Troels Mylenberg, der er centerleder for Center for Journalistisk ved Syddansk Universitet til 180 grader.

Andre kendte meningsdannere, som hævder at vide noget om presse har også meldt sig på banen med hård kritik af Ullum og BT:

Nyhedsavisen skriver fredag:

Niels Krause-Kjær (..) har ikke troet på, at Morten Messerschmidt var nazist.

– Det er en fuldstændig absurd beskyldning, og det har jeg været overbevist om hele tiden, siger han.

Nyhedsavisen beder kommunikationseksperten Henrik Byager om at give bl.a. BT og Ullum karakter for deres indsats:

– B.T. lugter en god historie, men da andre medier går historien igennem, så er der ikke ret mange, som støtter B.T.s udlægning. B.T. har få kilder. Avisen overdramatiserer og overgør det, der er foregået. Jeg nægter at tro på, at 45 Se og Hør-journalister ikke havde set historien, hvis den virkelig var der.
– De er dumpet, 5.

Men man kan også i stedet læse, hvad andre end de sædvanlige kloge-aager, mener. Fx Grand Prix-komponisten Michael Teschl '“ som i øvrigt erklærer sig som mangeårig socialdemokrat – mener om sagen. Han er i hvert fald ikke særligt imponeret af sin partifælle Torben Lunds ageren i sagen.

Teschl skriver på sin blog torsdag:

– I aftes (onsdag) blev BT-redaktør Arne Ullum gennemhøvlet af en veloplagt Jesper Steinmetz fra TV2-nyhederne kl. 22:00. (Indslaget kan ses på TV2s hjemmeside), og man sad efterfølgende tilbage med forstærket indtryk af, at en reel menneskejagt – et karaktermord – er slået ganske grundigt fejl for Arne Ullum & co.
Det eneste de faktisk har, er et selskab på 3-4 mennesker, der synger to linier af hvad de troede var den tyske nationalsang.
Arne Ullum gør nu alle der ikke er klar over tysk historie – specielt indenfor emnet nationalhymner – til nazisympatisører.

Hvad jeg personligt finder forargeligt, er den kyniske spin-agtige tilgang Arne Ullum har til at leve op til sit ansvar og offentlighedens forventning om at få en ordentlig forklaring på, hvad der er op og ned med hensyn til det egentligt passerede i Tivoli. Torsdag aften på DR2s Deadline forsøgte han at bilde seerne ind, at første vers af Tysklands nationalsang “Lied der Deutschen” – komponeret i 1841 – var, hvad Ullum kaldte de såkaldte “Nazi-vers”. Det ved enhver med en smule sagkundskab er en formulering, der er opfundet til lejligheden. Der findes intet formuleret i Tyskland omkring denne nationalsang, der går under betegnelsen “nazivers”. Det var rent spin! Første vers er hverken forbudt eller nogen ting, men fordi tyskerne udmærket ved, at det let kan misforstås har de i 1990 klogeligt strøget det fra den officielle hymne og siden 1949 ladet være med at synge dem ved idrætsbegivenheder, officielle begivenheder m.v. Det er sagen. Intet andet.

Lørdag i Berlingske Tidende sætter Claes Kastholm Hansen yderligere trumf på. Da muren faldt den 9. november 1989 rejste de tilstedeværende medlemmer af den tyske forbundsdag – ifølge protokollen for mødet – og sang den tyske nationalsang – Ullums såkaldte “Nazivers” inklusive. Man ser det for sig: Tysklands forbundsdag synger en nazisang. Hvis Ullums påstande skulle give mening, må man undre sig over, hvorfor de fire allierede herefter alligevel tillod en tysk genforening.

Ullum! Du er journalistisk ussel, og du misinformerer bevidst for at redde dit eget skind. Gå af!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

6 kommentarer til “To aviser opfordrer BTs chefredaktør til at gå af”

Hvordan opfattes sagen i grunden i den brede offentlighed? I blogosfæren er Messerschmidt for længst frikendt (i hvert fald her i højre side). Men er det nået ud i stuerne? Eller er han stadig nazist derude?

Mit eget indtryk fra kammerater og lign. er at han fortsat er under kraftig mistanke. Det handler om alle de små ting som hos naive mennesker peger i retning af nazisme: DF, tysk efternavn, arisk udseende, racismedom etc.

Et dementi har aldrig den samme gennemslagskraft som en sensationel påstand, men for Morten Messerschmidts skyld må vi håbe at diverse medier tager sig sammen og forsøger at rette lidt op på den skade de har forvoldt. Jarls opfordring er helt på sin plads.

Troels Mylenbergs sammenligning med pædofilianklager er meget præcis. Selv den mindste mistanke i den retning er socialt fuldstændig ødelæggende for den som udsættes for den. Politisk er nazimistanker af samme karakter. Og i særlig grad for folk som Messerschmidt hvor alle de små ting som sagt kan lægges oven i.

En meget interessant detalje ved B.T.’s dækning er, at bakkesangerinden, Dot Wessmann, nævnes i avisens allerførste artikel om sagen fredag d. 27.04., hvori hun siger, at Messerschmidt var meget fuld og, at hans opførsel gjorde andre tilstedeværende pinligt berørte. Til gengæld er hun ikke citeret for, at Messerschmidt hverken sang nazisange eller heilede. Det var ellers netop det, hun – som en helt ny udvikling i sagen – sagde på TV2-Nyhederne søndag d. 29.04.
Dermed kan man altså konkludere, at enten har B.T. ikke, til sin oprindelige artikel, spurgt hende, om de meget alvorlige beskyldninger mod Messerschmidt var sande (på trods af, at hun sad lige over for ham hele aftenen), eller også har avisen bevidst sorteret den del af hendes udsagn fra, for ikke at svække sine meget alvorlige anklager mod Messerschmidt – begge dele er meget, meget dårlig journalistik.

Jeg har en yderligere pudsig kendsgerning fra tysk politik, som kraftigt dementerer BT’s påstand om at hvis en tysk politiker gjorde det samme, ville han øjeblikkeligt blive smidt ud af parlamentet.

Den kan læses i mit indlæg, som JP har sagt ja til at bringe – og jeg håber så de trykker det snart.

Lukket for kommentarer.