Kategorier

De radikale brækker over

Spekulationerne har kørt i mindst et år, men mandag skriver skandale-familieavisen B.T.:

Naser Khader og MEP Anders Samuelsen forlader Det Radikale Venstre. De to stærke personligheder vil ifølge flere kilder meddele i denne uge, at de
bliver løsgængere efter henholdsvis 23 år og 15 år som medlemmer af Det
Radikale Venstre.

Ifølge B.T.s oplysninger overvejer de to at starte et nyt parti, hvis
primære mål er at udgøre et realistisk alternativ til VKO-blokken.

Det er især kredse i erhvervslivet, kulturverdenen og i den finansielle
sektor, der har presset på for, at Naser Khader starter et nyt parti.'


B.T. har faktisk et par hæderlige journalister på Borgen, blandt dem den
udmærkede kommentator Helle Ib, der siger, at “hun er sikker og har sine kilder”. Det kan kun betyde, at Ib har historien fra Khader selv. Der bliver holdt et pressemøde Kl. 13.30 skriver Netavisen 180 Grader. Khader har senere mandag formiddag overfor tv2 News bekræftet, at han går fra de radikale.

Det er en skidt nyhed for Marianne Jelved. Hun har mislykkes med at samle partiet. Hun bør nu tage konsekvensen og overlade lederskabet til efterfølgeren Margrethe Vestager. For nu er truslen mod Vestager væk, men jeg gør mig ingen illusioner på de radikales vegne, for Jelved vil ikke sit eget parti det bedste!

De radikale må forvente en kraftig tilbagegang, da Khader tager en pæn portion radikale stemmer med sig. Den nyligt – af det radikale venstre udmeldte Pernille Høxbro fra Frederiksberg – gætter jeg på, er at finde som folketingskandidat i det ny parti, der endnu ikke har noget navn. Jarls Blog spekulerede allerede da på, om Høxbro mon kunne være fortroppen til hovedfeltet. Det tyder alt nu på.

Splittelsen af de radikale er en ok nyhed for Anders Fogh. Med ballade i oppositionen så fremstår alternativet til VKO endnu mere splittet. Men få tvivler på, at Khader vil pege på en Helle Thorning- Schmidt som statsminister, så det kan S-lederen jo kun være tilfreds med. Men lad os nu se, hvad Khader svarer på pressemødet, når han får spørgsmålet, om hvem han vil pege på som statsminister efter et valg. Omvendt vil 'de radikale 2' også søge indflydelse hos VK. Det skal de nok få. Det vil være i Foghs interesse. Han får dermed lidt flere strenge at spille på – også selvom, at Venstre formentlig kommer til at aflevere et par procenter til Khaders nye parti.

Khaders personlige popularitet kombineret med medieinteressen bør kunne trække partiet i folketinget. Han vil udover radikale vælgere også kunne appellere til mange konservative og venstrevælgere, der har sympati for hans udgave af liberalisme, der er 'tough on' islamisterne, men i øvrigt vil føre en økonomisk politik, der måske er mere liberal i sammenligning med VKs semi-socialdemokratiske linje. Måske vil det nye parti arbejde for Samuelsens velkendte liberale politiske dagsorden med lavere personskatter mv. Det bliver spændende at følge. For liberale er der nu måske et alternativ til Fogh Rasmussens Venstre, der åbenbart har opgivet målsætningen om, at vi får lavere personskatter her til lands.

Flere har tvivlet på Khaders evner til at stå i spidsen for opbygningen af et helt nyt parti. Hans organisationsevner har ikke ligefrem imponeret, når man ser på, hvad 'Demokratiske Muslimer' er endt med. Omvendt må man håbe for Khader, at der findes andre kræfter, der også kan hjælpe med alt det praktiske med at stifte partiet, oprette lokalforeninger, udfylde stillerlister til folketinget m.v. He needs it!

Ifølge B.T. står der stærke kræfter '“ herunder penge bag det nye parti.
Erhvervsmændende Asger Aamund og Lars Kolind står også i følge Berlingske bag det nye parti. Aamund var også med til at finansiere “Demokratiske muslimer”. Khader har venner overalt i det danske samfund i pressen, i kulturlivet og i erhvervslivet. Det er vel nærmest kun islamisterne og de tilbageblevne radikale, der ikke er så vilde med Khader.

Berlingske online skriver, at MEP Gitte Seeberg fra de Konservative også går med. Det bør heller ikke undre, når man tænker på den stedmoderlige behandling som Bendt Bendtsen har udsat dette politiske talent for. Inden dagen er omme følger måske flere med? Dansk politik er åbenbart i opløsning for tiden!

Nyhedsavisen skriver, at partinavnet “Moderaterne” er i spil. Det er ikke specielt mundret og lyder noget svensk. “De Moderate” lyder til gengæld dansk.

To Be Continued!

P.S. Helle Ib er I øvrigt søster til Jesper Ib, som var Venstres Ungdoms landsformand 1989-90. Jesper Ib huskes af mange yngre liberale, også fordi han var en pioner som 'blogger' (før begrebet blev opfundet) med sit liberale og meget læste website 'Befri.dk' i midten af 1990'erne. Efter et mislykket forsøg ved valget i 1998 for at komme i folketinget for Venstre i Ã…rhus Amt hev Jesper stikket ud til sitet og helligede sig herefter en civil karriere og familien. Han er dog stadig tilknyttet den liberale/libertarianske tænketank Copenhagen Institute.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

17 kommentarer til “De radikale brækker over”

Tænkte nok du ville være her med en kommentar til den nyhed 😉
Den har ganske rigtigt ulmet i lang tid, men kun få i det radikale bagland har troet på den. Khader er trods alt kendt for sin manglende arbejdsindsats og for at gå efter de billige point. En nyt partiet kræver netop hårdt arbejde, disciplin og omtanke, så han skal nok få noget at se til.
Interessant at kuglerne ser ud til at være støbt i Bruxelles. Hidtil har EP været et let måde at køre potentielle trusler ud på et sidespor med en god hyre og minimal indflydelse, nu ser det ud til at de kan vende tilbage med dobbelt kraft!
Omvendt er dette en meget, meget dårlig nyhed for liberalisterne. Alene baseret på egen omgangskreds så jeg store muligheder for at fiske stemmer hos borgerlige, der ikke er så forelskede i soc.dem. økonomisk politik og national-konservativ værdipolitik. Nu har den gruppe pludselig både Khader og liberalisterne at vælge imellem, og her er jeg bange for at sidstnævnte bliver de store tabere. Bl.a. pga. risikoen for stemmespild.
Jeg tvivler til gengæld på at V kommer til at tabe alverden til Khader, profilen er foreløbigt for elitær og liberalistisk til rigtigt at ramme den typiske V-vælger anno 2007. Derimod tror jeg at konservative river sig i håret.
Rollen som den anstændige borgerlige, der taler om ansvar overfor vestlige værdier og lavere personskatter har været stærkt hæmmet af loyalitet overfor regeringen. Nu kan Khader fiske den store gruppe med den profil uden af K kan gøre noget som helst. Men det er Fogh jo nok ligeglad med, han har hidtil ikke vist den store kærlighed overfor konservative markeringer.
Ingen tvivl om at den kommende valgkamp kan blive sjovere end de sidste par gange, når V og K skal prøve at afgrænse de to nye borgerlige partier uden at støde egne vælgere. Heldigvis er risikoen for en rød regeringen formindsket ganske alvorligt. Med Khader og Karen Jespersen som bannerfører for udlændingepolitiken fremstår den borgerlige blok ganske simpelt uovervindelig, i hvert fald på dette afgørende punkt!

/Nicolai

Hej Nicolai.

Tak for interessante kommentarer, som jeg er meget enig i.

Liberalisterne får det nu endnu mere svært end de havde det i forvejen.

Jarl

Det er måske for tidligt at sige noget om endnu, men jeg tror egentlig i dag vil blive en festdag for de hjemløse liberale vælgere i Danmark.

Og dem er der faktisk nogle af, selvom man ikke skulle tro det når man betragter det varierende udbud af socialdemokratisme FT leverer i dag. Det viser f.eks. valgundersøgelsen af FV05, som udkommer meget snart/netop er udkommet, idet der er en gruppe vælgere, som både er liberale på en gammelpolitisk skala og en værdipolitisk skala. Gruppen udgøres primært af privatansatte funktionærer, som har været politisk hjemløse siden Uffe.

Pt. stemmer de formentlig på R, V og K alt efter deres holdning til, hvem der skal være statsminister. Men nu får de måske et parti som rent faktisk repræsenterer deres holdninger. Af hensyn til det nye partis troværdighed på den økonomiske politik samt deres appeal til V og K’s vælgere er Gitte Seeberg i denne henseende et scoop af dimensioner. Uden hende – og eventuelt andre V/K-profiler – havde det været svært for alvor at gøre en forskel, tror jeg. Men nu er der bestemt et potentiale.

Liberalisterne er jokeren – vil de gå med og få indflydelse på det nye parti eller vil de blive for sig selv og blive kvalt? Jeg giver dem ikke mange chancer ved siden af det nye parti med Khader i spidsen.

Kimpo:

Kan godt følge dig. Men for en konservativ gennemsnitsvælger, tror jeg nu stadig det er vigtigt at kunne finde en af sine “egne” i Khader-flokken, hvis krydset skal flyttes. At politiske nørder, som læsere af denne blog, ikke har stor respekt for hendes holdninger til dette eller hint, tror jeg ikke flytter meget på et aggregeret niveau.

Så lige på 180grader at vi i den grad er enige omkring liberalisternes vanskeligheder. Spørgsmålet er hvad de skal gøre. Jeg er tilbøjelig til at sige at de skal droppe det hele og se om de kan få lov at komme under vingerne på Moderaterne og præge dem indefra. Det bliver nok svært for TMP, men alle dem længere ned i organisationen kan næppe se nogen fidus i partiet længere, og så er der nok kun nogle unge libertære og et par statshadende landsbytosser tilbage 😉

/Nicolai

Jeg opfatter mig nu hverken som ung libertær eller statshadende landsbytosse.

Jeg ville være naiv, hvis jeg påstod, at Ny Alliance ikke gør det sværere for os i Liberalisterne, men efter deres præsentation står det jo klart, at partiet blot er et nyt midterparti.

De vil jo ikke et opgør med velfærd- og formynderstaten, som Liberalisterne vil, så derfor er der rigelig plads til os. Jeg har ikke meget tilfælles politisk med det parti, da jeg vil ikke blot være en bedre administrator af velfærdsstaten.

Enig, Morten.

Ytringer om “fornyet respekt for FN” og om, at omfanget af udviklingsbistand er et mål i sig selv fik i hvert fald undertegnede ned på jorden igen.

Men det ændrer nu ikke ved, at Liberalisterne får det svært efter Ny Alliances dannelse. Desværre.

Hmm, jeg blev nu også noget skuffet, da jeg så partiprogrammet. Jeg havde ventet mig skarpere holdninger fra Samuelsen. Politisk er der ingen tvivl om at Liberalisterne har en stor berettigelse (og min støtte, ingen tvivl om det), men hvis man fx har skattenedsættelse som primære mål, så er chancen for at få en repræsentant da alt andet lige noget større hos NA end hos Liberalisterne.
Den med de libertære teens og landsbytosserne var nok lidt hårdt vinklet, men man kan frygte at der kun er Thomas Breitenbach og Kjeld Flarup tilbage…

/Nicolai

Gitte Seeberg vil have Tyrkiet med i EU – er hun ved sine fulde fem? Sarkozy, som vandt valget i Frankrig har udtalt, at Tyrkiet overhoveder ikke – heller ikke geografisk hører med til Europa. Størstedelen af landet hører til Lilleasien.
Men bortset fra det, er det jo ret så spændende, jeg synes, der er så mange muligheder eller risici, om man vil

@ Nicolai.
Just for the record: jeg har ikke været og vil aldrig blive medlem af liberalisterne. Men ellers tak for prædikatet. Jeg smutter ned til gadekæret og råber af de forbipasserende.

/tbj

Karen W mfl.

Nu er det næppe Seeberg alene som vil have Tyrkiet med i EU. Så jeg vil næppe tage dette statement alt for alvorligt, selv om at hun utvivlsomt mener det. Seeberg er ikke så hård i udlændingepolitikken som K må være i alliancen med DF. Det er det centrale. Der er simpelthen en gradsforskel, som vældig mange vælgere – efter min vurdering – vil føle sig tiltrukket af. Tyrkiet i EU spiller ikke nogen rolle, når folk står i stemmeboksen og skal afgøre, hvem der skal være statsminister. Sagt med al respekt! 🙂

Sund skepsis er altid en god ting. Men for mit eget vedkommend meldte jeg mig ind på stedet.

Jeg er selv gammel radikal, men meldte mig ud for et par år siden. Jeg har sukket efter et parti med de radikales økonomiske politik, men uden lalleglade Elsebeth’er. Og så har jeg altid været fan af Samuelsen.

Den beslutning var derfor let. Og jeg er nu medlem nummer 1070. Hvilket kan betyde at over tusind mennesker allerede har meldt sig ind. Hvem ved. Måske er de startet ved 1000 🙂

@ Andreas

Jamen må jeg ikke ønske tillykke?

Vi glæder os til at høre en frontberetning mht hvordan det kommer til at gå med det nye parti. Du må hjertens gerne publisere dine tanker her på sitet! 🙂 Det vil helt sikkert interessere mange.

Hmm, nu har René la Cour Sell meldt sig under Khaders faner. Noget tyder på at liberalisterne vist ikke får konkurrence på den frihedsorienterede front alligevel!

/Nicolai

Lukket for kommentarer.