Kategorier

Farvel til de radicoole

Der var engang, hvor det hippeste i byen var at være radikal. Der var fest i Pumpehuset med skuespillerkändisser og (selv)fede radikale politikere, der optrådte som “de tre tenorer”. Man var radicool, og den veluddannede storbyungdom strømmede til det gamle husmandsparti. De dage er nu ovre, hvor et nyt radikalt parti – minus tørklæder – i dag er blevet dannet.

Dansk politiks svar på 'Cruella de Vil' Elsebeth Gerner Nielsen kan nu '“ kortvarigt – ånde lettet op. Med Naser Khaders exit fra de radikale og dannelsen af det nye parti ' Ny Alliance' kontrollerer hun og alle de andre Halal-hippier med Marianne Jelved og Margrethe Vestager i spidsen nu helt husmændenes, degnenes og den københavnske kulturelites foretrukne parti. Men det bliver en stakket frist. Efter min vurdering er partiets storhedstid med en relativ bred vælgerbase forbi for denne gang. 'De smarte storbyvælgeres foretrukne parti' møder nu konkurrence fra Khaders nye parti, der også har appel til vælgere, som stemmer konservativt, Venstre og måske endda til enkelte højrefløjs-socialdemokrater.

Ny Alliances blødeste punkt i forhold til vælgerbasen er spørgsmålet om statsministerposten. Hvem vil man pege på? Alt tyder på, at Khader og Co 'hælder til Fogh'. Det udelukker en hel del vælgere, som afskyr Fogh. Ny Alliance kan dog ikke vedblive med helt frem til valget at fastholde en position, hvor man ikke klart vil vælge side. Det skaber en åbning for Marianne Jelved til at bekende kulør. Hun bliver nu til at tage konsekvensen og pege på Helle Thorning-Schmidt. At fastholde positionen som 'statsministerkandidat' i denne situation, hvor de radikale er brækket over i to, vil være mere end latterlig. Jelved bør i det optimale scenarie trække sig som statsministerkandidat og partileder samt indlede en proces, hvor partiet vælger en ny leder, hvilket i realiteten vil sige Margrethe Vestager. Andre positioner er utroværdige.

Marianne Jelveds politiske eftermæle har oveni taget betydeligt skade af, at hun ikke evnede at holde sammen på partiet. Dagens begivenheder udstiller hendes begrænsede evner som politiker i opposition. Aldrig har Det Radikale Venstre haft så lidt indflydelse på dansk politik som under Marianne Jelveds lederskab efter 2001! Det var netop en af Khaders begrundelser til at forlade de radikale.

Morten Helveg Petersen var med til Jelveds pressemøde kl 15. i dag. Han var 'ked af', at hans “ven” Naser Khader havde forladt partiet, men et eller andet sted er Helveg sikkert glad for, at han nu har en rival mindre. Jelveds sekundanter signalerede klart at fremtidens radikale parti består af makkerparret Helveg og Vestager '“ højre og venstre '“ i partiet. Helvegs opgave bliver nu at dække de radikales højre fløj i forhold til Samuelsen/Khader.

Det radikale partis ambitioner om igen at blive dansk politiks toneangivende parti '“ som det var omkring 1. verdenskrig under den radikale statsminister C. Th. Zahles regeringer '“ led dog med Khaders historiske exit endegyldigt skibbrud i dag. Og de sår læges ikke lige med det samme!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

15 kommentarer til “Farvel til de radicoole”

Bare denne korte kommentar

Magrethe Vestager tak i Fredensborg Amt ( Når ja det er vel alle disse Nørrebro late drikkere) ved folketingsvalget 2005 over 17.200 personlige stemmer ud af små ca. 27.000 radikale stemmer

Khader fik 7.400 af de ca. 27.000 radikale stemmer i Østre storkreds.

Der er sket meget siden da, ja vist. Men jeg synes generelt, at kommentatorer til højre for de radikale undervurdere Margrethe Vestager evne til at brænde igennem hos vælgerne.

Vist Marianne Jelveg laver skriftet nu og lader Vestager kommer til vil jeg faktisk mene at skaderne kan blive endog meget små.

@Henrik

God pointe, der dog ikke holder.

Khader fik sit folkelige gennembrud under Muhammed-sagen. Vestager har sit folkelige gennembrud til gode. Hun stillede op som den eneste kendte i området, så det imponerer ikke så meget. hvis Khader havde stillet op det samme sted ville han formentlig have fået mindst det samme stemmetal.

Vestager har uden tvivl appel til meget elitære vælgere, men Khader rækker noget ud over det. Vestager er under alle omstændigheder stadigvæk kun en politiker som mindre end under halvdelen af vælgerkorpset aner, hvem er. Alle ved hvem Khader er.

Der var ingen andre radikale der truet Khader i Østre Storekreds ( Nærmeste Tina Bostrup med 1029 stemmer). I Fredenborg var de personlige stemmers andel af samtlige stemmer meget høj, mens den var meget lav i Østre. Man støttet helt klart mere partiet ( Og vel i sidste ende Jelveg) end man støttet Khader ( Og det var der i hvert fald mindst 3 gang han stillet op).

Jeg skrev også der er sket meget siden. Men det laver ikke om på at Vestagers stemmetal, som en politiker i anden række, var meget flot. Jeg tror du stadig du undervurdere hende.

Jeg tror Morten Helveg føler sig lidt som drengen i børnehaven, efterladt alene med de voksne kvindelige pædagoger – jo, der er nok enkelte “borgerlige” radikale tilbage i folketingsgruppen, men der vil ikke være plads til mange udsving til højre i overskuelig fremtid. Hattedamerne styrer nu ubegrænset, og det stækker Helveg jr.

Hej Henrik

Jeg er såmænd enig med dig i, at man tit undervurderer Vestager i analyserne, men når det kommer til de personlige stemmetal, gør du regning uden vært.
Generelt har København lavere personlige stemmetal, end man har i resten af landet. I provinsen stemmer man typisk på “den lokale kandidat” for at sikre byens mandat, mens man i København stemmer på en kendt eller partiet.
Derudover var Østre Storkreds beriget med to kendte kandidater: Søren Pind og Pernille Rosentkrantz-Theil – navne der på det tidspunkt overskyggede Khader.

Når det er større ånder end mig, der har fået samme tanke
http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-6892073.html?forside
Bemærk bemærkninger om de personlige stemmetal.

Jarl skal selvfølgelig fastholde med hans ståsted at dem der stemte radikalt sidste valg enten er disse få usual suspect af elitære läte drikkere på Nørrebro og ellers folk der er blevet lokket ind ved en fejl.

Sådan grundradikale eller centrum-venstrevælgere i værdidebatten i større mængder, kan man med det synspunkt dårligt forestille sig.

I forhold til de radikales venstre nuværende vælgerkorps er de Radikale da mest ligeså presses af SF som til højre.
Kan f.eks huske en undersøgelses som Jersild og spind fik lavet ( Og det var dengang de radikale lå meget højt), hvor den næstmest populære partileder udenfor de radikale, hos de Radikale vælgere var Villy Søvndahl !!!.

@Kaare Dybvad kender du ham der Lars Lykke Rasmussen
29.000 stemmer.
Og med en del andre kendte som Loiuse Frevert, Lars Barfoed, Thor Pedersen var fredensborg da pænt med

@Henrik

“Jarl skal selvfølgelig fastholde med hans ståsted at dem der stemte radikalt sidste valg enten er disse få usual suspect af elitære läte drikkere på Nørrebro og ellers folk der er blevet lokket ind ved en fejl.”

Det var da et lowblow, der ville noget. Jeg har faktisk ingen aktier i sagen. Jeg er på ingen måde Fogh-fan. Prøv du at læse lidt mere på min blog, så vil du opdage det 😉

Jeg har noteret mig, at Naser Khaders person vækker store følelser hos mange radikale. Forståeligt. Især på sådan en dag…

Det skal der være plads til! 🙂

@Henrik

Det var et flot valg, som Vestager fik. Men at sige at hun er en stemmemagnet i befolkningen. Det synes jeg ikke at jeg set nogen steder. Kunne du ikke i stedet vise mig den måling, der viser det?

@Gram

Jeg er meget enig i, at “Hattedamerne” som du kalder dem, nu styrer showet. Khader satte jo også ord på den politiske uenighed, der var mellem ham og Jelved.

“De vil ligge og konkurrere med Enhedslisten”

Det er jo netop problemet – De radikale var blevet for venstreorienterede for Khader. Og efter alt at dømme også ca. en tredjedel af deres vælgere.

Bare til notat jeg har ikke stemt radikalt i vel ca. 15 år. Men indrømmer da gerne, at de radikale ligger tættere på mit standpunkt end de konservative.

Og Jarl jeg har læst din blog fra før det blog moderne.

Og den er stadig god at diskustere med. Og har jeg ikke rost før, så er det hermed gjort.

Naser Khader næppe formår næppe at drive et politisk parti. Han virker simpelthen ikke som om han har tålmodighed til alt det kedelige.

Men når det så er sagt, er Samuelsen og Seeberg et bundsolidt fundament! De kan uden tvivl holde sammen på tingene og udvikle partiets politik, også på lavprofil områder, i den rigtige retning. Imens suger Naser Khader blitzlys til sig som et sort hul suger stof til sig.

Uden Samuelsen og Seeberg ville jeg ikke give partiet mange chancer, men de er det fundament der kan gøre dette parti levedygtigt.

/Limagolf

P.S. – Jeg sad igår og tænkte: de har jo taget alle de dele af det radikale program, man som borgerlig kan blive enig med: lavere personskatter, en hård, men anstændig, flygtningepolitik, osv.

Men det der altid har fået mig til at flygte skrigende væk fra de radikale (udover deres bundløse selvretfærdighed), er deres rets-, udenrigs- og forsvarspolitik. Gad vide hvordan de punkter kommer til at se ud! Det tror jeg faktisk kommer til at betyde en del for partiets fremtidsudsigter!

@Limagolf

Jeg er meget enig i dine betragtninger om, at også rets-, udenrigs- og forsvarspolitik er markører der kan indikere om Ny Alliance enten er et radikalt parti – minus tørklæder – eller et reelt nyt borgerligt parti.

Det er op til vågen og kvik presse at stille Khader og Co. alle disse spørgsmål.

Lukket for kommentarer.