Kategorier

Stolen vakler under Jelved

Der sker ting og sager lige nu i dansk politik. Nu går et af De radikales helt tunge drenge ud DIREKTE og kræver Marianne Jelveds afgang som partiets leder. Det er højst usædvanligt.

Jydske-Vestkysten skriver:

Radikal KL-formand: Jelved bør gå af

Marianne Jelved må gå af som leder for det Radikale Venstre. Det mener Henrik Larsen (R), der er byrådsmedlem i Kolding og formand for KL’s børne- og ungeudvalg. Meldingen kommer efter at de to toppolitikere, Naser Khader og Anders Samuelsen, mandag forlod partiet og dannede Ny Alliance.

– Vi skal have en ny frontfigur til valget. Ledelsen har ikke været opmærksom nok på Naser Khaders signaler, og Marianne Jelved må gå af. Hun kan stadig spille en stor rolle i partiet – men ikke som frontfigur. I mine øjne er vores problem lige nu ikke politisk – men ledelsesmæssigt, siger Henrik Larsen til Jydske Vestkysten.
Han kræver nu, at Margrethe Vestager overtager formandsstolen hos de Radikale.

Siden Khader og Samuelsens exit er det drypvis sivet fra de radikale rækker. Foreløbig kun ca. 155 medlemmer, men en proces er sat i gang. Spørgsmålet er, hvor mange og især HVEM, der ender med at gå? En redaktør af medlemsbladet, et par folketingskandidater og et par kommunalbestyrelsesmedlemmer hist og her er til at leve med. Men hvis også MF’ere begynder at gå over til Ny Alliance, så må der handles hurtigt for at lukke hullet. Henrik Larsen siger, i hvert fald her noget, som mange radikale tænker lige nu efter, at Jelveds komplet uforståelige strategi har spillet monumentalt fallit. Kravet får også opbakning fra Holbæks radikale borgmester Jørn Sørensen og kommunalbestyrelsesmedlem i Rudersdal kommune, fhv MF Vibeke Peschardt.

Jelveds interne magtposition er dog meget stærk og ingen kan helt gennemskue, hvad hun tænker. Nu er hendes alibi for at blive siddende for at holde Khader væk fra lederposten af hensyn til Margrethe Vestager helt væk. Så det er nærliggende nu at forestille sig, at hun viger pladsen til fordel for Vestager. Det ville give partiet noget fornyelse og opdrift, som partiet mangler lige nu, hvor meningsmålingerne nærmest er i frit fald.

Journalisterne ringer formentlig nu i alle kroge af det radikale venstre for at finde nye sprækker i loyaliteten til Jelved. Henrik Larsen har rullet en stor snebold, men hvor langt den for lov at løbe ned af bakken, det afhænger af realiteterne af Jelveds interne styrke og MF’ernes loyalitet efter gårdsdagens brag. P.t. skal mindst halvdelen af den radikale folketingsgruppe efter næste folketingsvalg ud og finde på noget andet at lave. De har ikke meget at miste ved at gå op imod Jelved! Målingerne i den kommende tid bliver afgørende for det scenarie.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

8 kommentarer til “Stolen vakler under Jelved”

“Ledelsen har ikke været opmærksom nok på Naser Khaders signaler,…”

De har vel NETOP været opmærksomme på hans signaler, men været tordnende ligeglad!

Faktisk har det været svært at overse Khaders signaler, selv den normalt så radikalt-begejstrede presse har fået øje på den. Jeg mener, vi har snakket nyt  ´Khader parti i i hvert fald et halvt år nu.

Hvor meget mere skulle hans utilfredshed bøjes i neon?

/Limagolf

Meget enig. Larsens udsagn er en eufemisme, der skriger til himlen. De taler pænt til hinadnden i det radikale venstre. I hvert fald endnu.

Det bliver spændende at se, om det ender med en nedsmeltning af partiet.

Det er på en måde for sent med et lederskifte for de radikale i denne omgang. Helle TS har allerede været partiformand hos Socialdemokraterne i ret så lang tid og alligevel tænker man lidt: HTS – hvem er det? Hun har jo nemlig ingen meritter.

Vestager er ved at have samme problem. Hun har været totalt usynlig i pressen i årevis. At hun skulle være dygtig, er noget pressen siger – ikke noget man har set. Som minister var hun tilstrækkelig, men egentlig ikke noget særligt. En radikal floskel?

De radikale kan ikke nå at køre en ny leder i stilling og gøre det overbevisende. Når agurgetiden slutter til september, har hun måske kun et år til at få vælgerne i tale før næste folketingsvalg.

Og det kan ikke rigtig lade sig gøre. Det er særligt svært nu, hvor Khader kommer med noget der er både nyt og gammelt – og det samme som før men alligevel også alternativ.

Khader har sat overliggeren op…

Unigeni: Jeg er temmelig sikker på at der fra September 2007 IKKE er et år til næste valg. Ellers meget enig i bedømmelsen af den noget overvurderede Vestager. Ikke megen folkelighed over hendes fremtoning og stil.

@ Agger: Valget skal komme senest februar 2009, men det vil være højst utraditionelt i dansk politik at sidde i samtlige fire år. Måske ikke i september, men senest omkring årsskiftet 08/09. Kan også sagtens komme før, afhængig af situationen og meningsmålingerne.

@ Unigeni: Enig, Vestager kommer på en hård opgave medmindre Jelved vil prøve en sidste gang. Dét ville være interessant at se.

DRV har det problem at de ikke aner en dyt om hvornår valget kommer. De er også her, som vi husker, ganske uden indflydelse.

Hvis det kommer 08/09, skal de skifte nu. Kommer det inden sommeren 08, bør Jelved vel trods alt blive hængende og sammen med “nestoren” Niels Helveg Petersen danse den sidste dans.

Vestager appellerer vel primært til selvhøjtidelige kvindelige akademikere, men er der efterhånden ikke også nok af dem til at holde partiet over spærregrænsen?

Men tænk lige på den pakke man kan få med NA. På den ene side får de selvhøjtidelige akademikere fuld tilfredsstillelse på den politiske korrekthed men oven i hatten får de også en markant lempelse af deres topskat. Valget er da utroligt nemt!

/Nicolai

@Mikael: mange tak for at du påpeger for mig, at en dansk valgperiode til Folketinget er fire år…
Det jeg mente var, at jeg bestemt ikke tror Fogh har tænkt sig at vente så længe. Når han har styret kvalitetsreformen hjem og giver skattelettelser i efteråret, så er der nok ikke meget tilbage i posen før et nyt valg.Et gæt er tidligt forår.

Lukket for kommentarer.