Kategorier

Uenighed i V-toppen om strategi

Forståelsen mellem statsministeren og beskæftigelsesministeren er på retur, erfarer Jarls Blog fra flere kilder i Christiansborg-miljøet. Derfor spekuleres der i, om Claus Hjort Frederiksen frem mod valg til næste år får en helt anden rolle at spille i Venstre, eksempelvis som ny gruppeformand.

Claus Hjort tror stadig på den succesfulde strategi, hvor VK-regeringen endnu engang går efter at få flertal alene sammen med Dansk Folkeparti. Det betyder også, at han ikke regner med, at Ny Alliance kommer til at spille en afgørende rolle efter valget.

Statsministeren derimod abonnerer på den modsatte analyse: Ny Alliance får betydning efter et valg, og VKO-strategien er stendød.

Det er vanskeligt at lægge en ny strategi i fællesskab, hvis ens sædvanlige og nære samarbejdspartner har en meget anden opfattelse af situationen. Derfor er Claus Hjorts indflydelse i statsministeriet '“ efter nogles opfattelse – på hastig retur.

Dette er på ingen måde Claus Hjorts politiske nekrolog. Der er stadig hårdt brug for Hjorts evner som (ind)pisker m.v., så måske vælger Anders Fogh at gøre ham til gruppeformand i stedet, såfremt at valget først kommer i efteråret 2008. Det kan næsten kun gå fremad, for alle er enige om, at Svend Erik Hovmand ikke ligefrem er blændende på posten. I øvrigt tør Fogh ikke sætte andre end en 100 procent loyal person på posten. I modsat fald er risikoen, at folketingsgruppens nye formand tilraner sig for megen magt, og sammen med en kritisk gruppe begynder at stille alt for mange kritiske spørgsmål til, hvad der kommer af forslag fra regeringens evigt og bevidstløst malende lovmølle. Sådan var det eksempelvis i tidligere gruppeformand Erik Larsens tid i årene frem mod folketingsvalget i februar 2005, hvor Larsen til Fogh og Hjorts held røg ud. Larsen, der definerede sig som gruppens formand, blev i sin tid valgt imod V-toppens ønske. For tiden sidder som bekendt Fogh og Hjorts egen nikkedukke, den kronisk søvnige og forvirrede Svend Erik Hovmand.

Kommer valget i efteråret er Hjort i øvrigt ikke 100 pct. sikker på at blive valgt, da han ligger i hård konkurrence med fire andre V-MF'ere i Nordsjællands Storkreds. Hjort '“ som ved alt om valgkampagner og sin egen manglende popularitet i vælgerkorpset '“ regner på ingen måde selv sit mandat for sikkert. Tværtimod går usikkerheden ham på, og får Hjort en mere anonym post som gruppeformand, så er det næppe noget, der nødvendigvis gavner hans chancer for genvalg. Ved forrige valg blev Erik Larsen – som før nævnt – ikke genvalgt, og Hovmand har som bekendt helt opgivet at blive valgt.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718