Kategorier

Skak med døden

Den netop afdøde svenske filminstruktør Ingmar Bergman huskes bl.a. for en særlig scene i sin film 'Det syvende segl', hvor den unge ridder “Antonius Block” spiller skak med 'Döden'. De to laver en aftale: Så længe ridderen formår at vinde over døden, får han lov at leve videre.

Hver eneste dag spiller politikerne skak om deres karriere. Taber de, så slutter deres politiske liv. Nogle formår at vinde længe, men en skønne dag er det endegyldigt slut.

Ellen Trane Nørby MF (V) og syv andre yngre V-kandidater har haft den ambition at være klar til at møde vælgerne med fornyende politiske 'tanker', der skal 'forynge partiet'. Jyllandsposten tirsdag, fik dog kun plads til at skrive om gruppens mest radikale forslag, der går ud på lempe nogle økonomiske krav, der så kan øge indvandringen til Danmark. Det er alene opsigtsvækkende, fordi det kan skabe lidt slør i regeringens kontrakt med vælgerne om her til lands at føre en stram indvandrerpolitik.

Nu vil nogle måske spørge, hvem der så nu kommer til at spille rollen som 'døden' og får aflivet disse yngre politikeres karriere før den knapt får begyndt. Enkelte vil nok gætte på Venstres sædvanlige skarpretter Claus Hjort Frederiksen. Det tror jeg dog ikke bliver tilfældet denne gang. Af flere grunde.

For det første er det endnu ikke nødvendigt at skrue bissen på. Foreløbigt har 'tankerne' karakter af uforpligtende udspil,hvor kun ét er rigtigt kontroversielt og så længe de yngre V-folk ikke fremturer og fremsætter forslagene på landsmødet m.v., så får de nok lov til at dø en stille død – efter at blive rituelt skudt ned af Venstres politiske ordfører Troels Lund Poulsen.

Er det omvendt ikke tilfældet, så skrues bissen på og et galleri af sanktioner vil formentlig blive præsenteret dem. Jeg gætter dog på, at Ellen Trane Nørby og Michael Aarestrup Jensen MF (V) nok ikke har lyst til at miste deres ordførerskaber sådan lige før et måske kommende valg i efteråret. Meldingerne fra Trane og Co. er også meget nedtonede, og de afviser på forhånd at insistere på at sætte forslagene til afstemning på Venstres landsmøde og deslige.

Claus Hjort Frederiksens image som 'dansk politiks dødsengel' er bestemt noget, der skaber respekt mange steder, men det får ikke venstrefolk til at valfarte til stemmeurnerne for at stemme på manden personligt. De unge V-folk har bl.a. den unge folketingskandidat Sophie Løhde med på holdet, og hun har en lille chance for at løbe med beskæftigelsesministerens mandat. Det vil derfor ikke rigtig pynte på hans chancer, hvis Claus Hjort Frederiksen fik raget sin person ud i et uskønt slagsmål med en ung kvindelig folketingskandidat her måske et par måneder før et valg, og naturligvis begår Hjort ikke en sådan fejl. Skulle beskæftigelsesministeren lade nogle af sine håndlangere gøre det beskidte arbejde, så skal Jarls Blog – som en læserservice – nok holde øje med det!

Venstres ledelse har ellers haft en god sommer uden nogen ballade. Selv Søren Pind har strakt våben overfor V-ledelsen og bekendtgjorde i et interview med Politiken for et par uger siden, at han nu var blevet for gammel til at være 'Venstres enfant terrible'. Det skal således være slut med provokationer og solomeldinger, lød det. Han ved da også om nogen, hvad det vil sige at møde 'døden' i dansk politik. Selvom Pind har lagt stilen om, så er der dog stadig mange liberale, der håber på, at han stadig deler de liberale synspunkter, som han så modigt har forfægtet.

Det kan i øvrigt undre, at Sophie Løhde og Ellen Trane har fremsat disse forslag, fordi de mener, at der netop er plads til debat i Venstre. Det er da en absurd påstand, som snart sagt enhver med et minimum af indsigt i Venstre og dansk politik så let som ingenting kan gendrive. At det koster at tænke selv i Venstre står lysende klar for alle. Tvivlere kan jo bare spørge Søren Pind, Peter Christensen og ikke mindst Venstres tidligere MF Leif Mikkelsen.

At regeringen i øvrigt har vundet kampen om historieskrivningen om 'de ti teser' kunne man i dag igen få et eksempel på, da TV2 News-værten Lotte Mejlhede her til morgen fastslog, at Søren Pind og Cos. ti teser var 'superliberalistiske'. Et af teseforslagene gik ud på, som det er mange bekendt, at person-skatteprocenten maksimalt måtte være halvtreds procent dvs. 'superliberalistisk'. Jeg gad i øvrigt vide, hvilket skatteprocent, der ifølge Lotte Mejlhede så er liberalistisk? 60? Socialdemokratisk? 70? Socialistisk? 80? Det får vi næppe svar på.

I sin iver for at lukke munden på liberale debattører har Claus Hjort og Co efter seks år opnået at fremme forestillingen om, at den offentlige sektor skal vokse hæmningsløst, og at skatten ikke må sænkes. Alt andet er superliberalistisk. Man forstår derfor beskæftigelsesministerens behov for studiekreds med en værdidebat om mere personligt ansvar og hvor han efterlyser inputs fra den mangeårige kommunist Hanne Reintoft, der i årtier i radioen har rådgivet folk i at få mest ud af de offentlige kasser.

De unge V-folk er i øvrigt ikke optaget af de samme spørgsmål som Venstres tesemagere, der jo gik mest gik op i at få gjort noget ved personbeskatningen i dette land. Næh, de er mere optaget af 'globaliseringen'. Unge mennesker i en ny tid er optaget af andre politiske emner, forstår man på gruppen. Jamen så er alt jo godt. Her tillader vi os at tvivle lidt på den fremstilling. Sandheden er nok snarere den, at Ellen Trane spiller skak med 'døden', og har valgt en meget defensiv strategi i håb om, at det vil formilde ham. Hun skal nok få lov at leve videre, selvom det nok irriterer 'far', der stadig er på sommerferie i Sydfrankrig.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at det var et flot mediestunt i Jyllands-Posten, selvom ca. halvdelen af artiklen handler om gruppens afstandtagen til “De Ti Teser”. Pludselig kom jeg i øvrigt til at tænke på Winston Churchill:

'Aldrig har så mange fået så megen omtale for så lidt'.

Jarls Blog er atter tilbage fra sommerferien!

N.B. Læs i øvrigt mere på 180Grader, hvor Sophie Løhde bedyrer, at “Venstre er et bredt parti”. (Siden hvornår? Og det må i så fald være den eneste nyhed blandt de “tanker” gruppen har tænkt)

Bergman-filmen “Det syvende segl” med Max von Sydow i rollen som Ridder Antonius Block vises i aften tirsdag på DR1.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

8 kommentarer til “Skak med døden”

[…] Der er nu rådet bod på de to sidste sommerferiemangler, FCK købte den tjekkisk landsholdsspiller Libor Sionko og i aften vinder de 2-0 over Beitar Jerusalem (!) og på Jarls blog sammenlignes Claus Hjort Frederiksen med “The Grim Reaper”. […]

Jeg har savnet dine kommentarer og analyser – håber du har haft en god sommer.

Du sprudler jo Jarl. Godt du ikke har længere ferie for så vi kunne det blive vanskeligt at følge med i dine inspirerende betragtninger. Hvem husker Dave Allen showet, hvor han henter inspiration fra Bergmans film? Man ser døden stå midt på landevejen og et køretøj med en lettere beruset chauffør nærmer sig. Døden vifter truende med armene og i næste sekund er han kørt over. Eller scenen med skakspilleren som efter dødens udtalelser trækker sit sværd og da døden står for tæt på får skæftet hamret op lige i de ædlere dele. Din aversion mod Claus Hjorth er velkendt, men trøst dig med at han endelig har fået en ny hund og iflg. Politikens ATS, er det en befrielse for nu kan han få en anden til at snerre for sig. Men han er nok klar over at hans rolle som ‘skarpretter’ skal tages i arv af andre. Mon Leif Mikkelsen har gjort sig helt klart hvilket parti han har tilsluttet sig? Hvor svært kan det være at fremlægge nogle programpunkter i hovedtræk udover de få ‘slørede’ indtil nu. Hele euforien omkring NA er faldet gevaldigt, ligesom man ikke konstant har en ‘mavefornemmelse’ uden at gå til læge.

Jeg melder mig også i koret, der med glæde byder dig velkommen tilbage.

Du skriver: “Sandheden er nok snarere den, at Ellen Trane spiller skak med 'døden', og har valgt en meget defensiv strategi i håb om, at det vil formilde ham.

Måske. Men det kan nu også godt være, at Ellen Trane faktisk taler oprigtigt her. Jeg vil ikke beskylde hende for at være liberal. Måske har jeg ikke hørt ordentligt efter, men i hendes politiske karrierer har jeg kun hørt hende tale om mere kulturstøtte, mere magt til EU og så en række antiisraelske udtaleler. Jeg har aldrig hørt hende forholde sig til skattepolitik.

Hvis ikke du allerede har læst den, så er der lidt mere om Ellen Trane her:

http://www.180grader.dk/klumme/Ellen_Trane_N_rby_En_Venstre-socialist.php

Lukket for kommentarer.