Kategorier

Gambling på Borgen

Kl. 14.00

Efter VK- regeringens udspil så ligger bolden nu hos Dansk Folkeparti. Hvis ikke Pia Kjærsgaard vil være med til at gennemføre især skattelettelserne, så vil det være naturligt, at Fogh spørger vælgerne. Foreløbigt har Pia Kjærsgaard udbedt sig betænkningstid, men siger også, at hun ikke vil købe planen, som den foreligger. Der er for lidt til pensionisterne, mener hun. Til TV2 News siger Michael Kristiansen, at han ikke ser for sig, at DF accepterer skattelettelserne. Derfor vil et valg kunne rense luften, og derefter vil partierne så kunne indtage nogle nye positioner, mener Foghs forhenværende, men stadig meget indsigtsfulde spindoktor.

Bendt Bendtsen var i godt humør på pressemødet. Der er ingen tvivl om, at den konservative leder har vundet en stor sejr. Spørgsmålet er, om skattelettelserne kan gennemføres i dette folketing. Måske håber de konservative på, at de radikale og Ny Alliance vil være med efter et valg. De foreløbige meldinger fra Margrethe Vestager og Naser Khader er ikke afvisende.

Dansk Folkeparti holder pressemøde kl 15.30. Det bliver spændende at se, hvad de melder der. Der får vi nok et fingerpeg om, hvorvidt at Pia Kjærsgaard og især Kristian Thulesen Dahl er til at tale med. Meldingerne fra Christianborg går på, at “Tulle” er rasende over forløbet. Det kan næppe undre efter at have set Bendtsen triumfere på regeringens pressemøde tidligere i dag.

Kl. 15.46

DFs topfolk er synligt rystede over regeringen, men de vil forhandle med den uden at stille ultimative krav. Bendtsen vinder også dette spil, og det er en stor dag for Det Konservative Folkeparti, men lad os se om der kommer et endelig resultat i løbet af denne uge. Valget udskrives nok ikke før tidligst på torsdag og kommer der forhandlinger med regeringen, så sker der ikke noget før i næste uge. Aben eller bolden er sendt tilbage til Fogh og regeringen. DF satser på, at regeringen IKKE vil ud i en valgkamp hvor de skal forklare en kompliceret skattenedsættelse. Der gambles lige nu på Christiansborg.

Kl. 16.38

Der er en udbredt vurdering, at VK ikke kan flyttes særligt meget på skatteomlægningerne/skattelettelserne. Derfor er der måske ikke særligt meget for DF at hente i forhandlingerne. Fogh er dog rimelig sikker på at blive siddende efter et valg og så har han på det tidspunkt måske den mulighed at stemme en let modereret “skattepakke” hjem ved hjælp af NA og De radikales stemmer. Det er på denne baggrund, at de fleste kommentatorer mener, at valget (fortsat) er lige om hjørnet.

Læs mere om skattelettelserne i forhold til hele diskussionen om råderummet på 180 grader.

NB! TV2 News har i øvrigt premiere på et nyt politisk magasin “Mogensen & Kristiansen” Kl. 22.30 på fredag. Dvs. det er “Jersild og Spin”, bare hvor begge deltagere faktisk ved, hvad de taler om.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

10 kommentarer til “Gambling på Borgen”

Vurderer du at regeringen har begaaet en fejl ved at pille ved energiafgifterne? Man kunne mene at der er en risiko for at “menigmand” blot taenker, at en lettelse af indkomstskatten forsvinder igen paa nye groenne afgifter (og her tror jeg ikke skillelinjen mellem groenne afgifter og energiafgifter bliver nem, rent paedagogisk, at forklare).

Statsministeren har selv “defineret” REGERINGENS skattestop. Det er sket i en lille bog han selv har forfattet. Der står noget med at hvis der er nogle særlige omstændigheder, så vil en prisregulering af “energiafgifterne” IKKE være et brud på REGERINGENS skattestop.

Men du og jeg kan vel godt være enige om. At hvis man hæver en skat eller en afgift, så er der reelt tale om et brud på skattestoppet? Det andet er bare en kattelem.

Angaaende opmaerksomheden om skattelettelserne, saa synes jeg ellers at spoergsmaalene under pressemoedet var af den slags du efterspoerger. TV2 News’ daekning med tipskuponen er underloedig og plat – de glemmer hvem der ser deres kanal, og det er vejen til at undergrave et eventuelt kundegrundlag.

Henrik Sass Larsen spinner dygtigt. Efter pressemødet blev han interviewet på TV2 News, hvor han selvfølgelig tog afstand skattelettelserne.

“De højtlønnede får over 8000,- kr, mere, mens folkepensionisten kun får 30,- kr.”

Ikke noget med at nævne, at det første tal er pr år, og det sidste er pr måned. Mon ikke det bliver de tal, vi kommer til at høre ofte fra Thorning & Co? Så kan Fogh og hans ministre stå med opgaven om at overbevise folk, at Thorning & Co. sammenligner æbler og bananer?

Jeg hoerte godt, at Kristiansen fortalte om pamfletten og dens indhold (godt man kan foelge med selvom man er i England 😉 ).

Min pointe er mere, at et rimelig kompliceret skatteindgreb som dette kan vaere svaert at saelge til befolkningen. Isaer naar Foghs profil er, at han kan forklare alle enkeltdele af regeringens politik paa under 15 sekunder.

Om skattestoppet er brudt eller ej skal jeg ikke kloge mig paa. Det er et taaget koncept i samme kategori som “oekonomisk raaderum”, som forsoeger at goere usikkerheder og beregninger til virkeligt eksisterende stoerrelser.

Peter: Det tror jeg, at du har meget ret i. Det var Dr. Kristiansen også enig i.

“Det du ikke kan forklare – det kan du ikke forsvare”.

Jeg tror socialdemokraterne glæder sig til valgkampen. De er nu for første gang siden Ruder Konges tid i offensiven.

Jeg er enig med Kasper, og taenkte da jeg hoerte Sass, at for een gangs skyld var han tydeligvis forberedt.

Det er lidt den omvendte verden i forhold til 2005, hvor Lykketoft skulle bruge mindst et kvarter paa at forklare skatteloftet, og Fogh kunne sige skattestop tre gange i en saetning paa 20 sekunder.

Politiken skriver, at tre store fagforeninger (3F, HK og FOA) gør sammen med elevorganisationer klar til protestdemonstrationer mod regeringens velfærdspolitik: “Beslutningen er ifølge Fagbladet taget netop i dag, hvor regeringen har præsenteret sin økonomiske 2015-plan og sin kvalitetsreform, som skal forbedre den offentlige sektor.

Hvis statsministeren udskriver valg inden Folketingets åbning, rykkes datoen for demonstrationen til torsdag inden valgdagen, oplyser Fagbladet.”

De har jo næppe haft tid til at læse regeringens udspil. Dermed forsøger fagbevægelsen at gentage efterårets demonstrationer.

Den Ide om der kune komme valg uden at Fogh havde en rimelig grund til det, er den forladt nu- Jarl.

Hvis DF sætter sig på bagbenene, ja så kan der kommet et valg. Min bud, er at de falder til patten og at der findes lidt penge til pensionisterne.

9. Nej. For jeg mener stadig ikke at statsministeren behøver en grund til at udskrive valg. Men vi får det nok aldrig at vide. For statsministeren har jo faktisk – som det ser ud i øjeblikket – en grund til at udskrive valget.

Om DF falder til patten. Ja det er jo det store spørgsmål.

Lukket for kommentarer.