Kategorier

Et valg om lederskab

Der er utallige indlysende grunde til. at folketingsvalget kommer nu, men der er kun ét aloverskyggende valgtema i statsministerpartiets Venstres kampagne, og det bliver: Hvilket lederskab Danmark skal have de næste par år. Eller sagt på anden måde: Tør danskerne betro Helle Thorning-Schmidt regeringsansvaret? Det vil de færreste næppe, og socialdemokraterne er klar over det. Det bliver op af bakke for det gamle arbejderparti. Jeg tror Venstre har en negative kampagne klar i skuffen til brug for de sidste par dage, hvis og såfremt at det bliver nødvendigt. Og den skal fremstille Thorning som helt uegnet til at lede landet.

I sin valgtale i Folketinget i dag gav Anders Fogh indirekte Thorning skylden for valget, fordi der nu var gået taktik og OVERBUD i det som ville komplicere forhandlingerne. Nøgleord i Fogh-kampagnen bliver FREMGANG, TROVÆRDIGHED, TRYGHED, ANSVARLIGHED, “En fast og fair udlændingepolitik” osv.

Helle Thorning fortsætter mantraet om en “træt statsminister”, der hellere vil have skattelettelser (der blev genemført af folketinget i går..)frem for velfærd. Det er synspunkter, der er publikum til, men spørgsmålet er, hvor stort det er.

Øvrige temaer i valgkampen bliver asylbørnene, udlændinge/flygtninge, Asmaa Abdol-Hamid, skattepolitik, klima/miljø, VKO-blokpolitik og ikke mindst velfærd, sundhed og udviklingen af den offentlige sektor. Naturligvis vil spørgsmålet om EU-afstemning også poppe lidt op.

Nu er alt ikke givet på forhånd, og Anders Fogh og Co. kan sagtens dumme sig under valgkampen. I aften kommer de første meningsmålinger formentlig, og de vil blive studeret indgående af partiernes kampagner. Erfaringen er, at der ikke bliver rykket ret meget i de enkelte partiers vælgertilslutning fra valget er udskrevet til, at valgresultatet foreligger.

Mit bud er, at tavlen på valgaftenen vil vise en tilbagegang på mellem 3-4 procent for Venstre, 2-3 procent for K mens DF holder skansen. Ny Alliance er ekstremt usikkert, men et eller andet sted i mellem 3-8 procent. Deres vælgere er de mest volatile, ja nærmest som flyvesand.
De radikale vil gå 2-3 procent tilbage, mens S vil holde skansen, muligvis med en lille fremgang, da alle er enige om at Thorning er en fremragende campaigner. Nu vil det dog vise sig, om hun har et Nyrup-gear. SF får et fremragende valg måske 5-6 procent. Om Enhedslisten blive repræsenteret i tinget, det tør jeg ikke spå om. Det er virkelig et long shot.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

6 kommentarer til “Et valg om lederskab”

Så lige begrundelsen for udskrivelsen:

'Det er regeringens ønske, at kvalitetsreformen bliver gennemført med det bredest mulige flertal og inden for en økonomisk ansvarlig ramme. Det er regeringens ønske, at kvalitetsreformen bliver gennemført med det bredest mulige flertal og inden for en økonomisk ansvarlig ramme.”

Jeg kender godt Arne Hardis doktrinen, som sikkert er ganske rigtigt, men ikke desto mindre siger det jo noget om at regeringen vil prøve at gøre ansvarlig økonomisk politik til et tema i valgkampen. Om de får lov er selvfølgelig spændende, og ikke mindst hvordan de forsvarer de minimale skattelettelser. Er “den almindelige dansker” mon også træt af det der irriterende motto fra S?

/Nicolai

1. Er 'œden almindelige dansker' mon også træt af det der irriterende motto fra S?

Svar: Nej – ganske mange danskere er normalt ikke sporet ind på politik. Til gengæld er du, jeg og mange junkies dødtrætte af det, men Helle Thorning gør efter min meing det helt rigtige. Hun repeterer sit politiske budskab – præcis som Fogh har for vane. Det er faktisk – siden Clintons kampagne i 1992 – klassisk politisk kommunikation at “frame” debatten på den måde. Så S-lederen gør det rigtige. Helle T har utroligt få kort på hånden, men dem hun har, spiller hun indtil videre rigtigt.

Hej Jarl, jeg har lidt svært ved at forstå din procentregning. +/- stemmer ikke helt. Plussiden overstiger langt minussiden, og der er vel stadig kun 100 % sammenlagt. Nå, men tager jeg helt fejl hvis du mener, at NA bliver tungen på vægtskålen??

3. Jens! Du har ret, men det er også meget sjussede tal fra min side, der blot skal give et skønnet billede af min vurdering af usikkerheden.

VKO-flertal eller ej? Det er jo det vi taler om. Jeg mener at meget taler for, at NA kommer til at spille en rolle, men omvendt så har flere målinger jo vist klare VKO-flertal, hvad regeringen også klart håber på.

Men selv i en situation med VKO flertal er det jo ikke helt uden betydning hvis der findes et alternativt flertal med NA. Det ville da sætte Fogh under gevaldigt pres i en række upopulære sager, hvor han hidtil har gemt sig bag mandatet fra O. En situation, der formodentlig ville tænde et par drømme om en rolig retrætepost som EU-formand 🙂

/Nicolai

-> #4 Jarl

tak for dit svar. Jeg synes bare at kunne huske, at de seneste menningsmålinger jeg har set forudsagde at VKO flertallet var tilbage. Et noget snævert flertal, som med den statistiske usikkerhed var langt fra sikker, men dog viste flere undersøgelser at det var tilbage.

Jeg ville mene, at det er utroligt stærkt af en sådan blok, at den i midten af sin anden periode stadig står til flertal?? Selvom det naturligvis behøver ikke, at være et udtryk for blokkens styrke, men kan lige så vel være et udtryk for oppositionens svaghed. Det sidste er måske det mest nærliggende.

Lukket for kommentarer.