Kategorier

Valgrapporten nr. 2 Lørdag den 27. oktober 2007

Venstre
Tendens: Lidt ned
To målinger offentliggjort fredag gav Venstre en vælgerlussing på 6-7 mandaters tilbagegang. Venstre vælger klogt at fokusere på deres egen kampagne, hvor de i går offentliggjorde en Sundhedsplan om, der skulle sikre, at vi alle skulle leve tre år længere. Imens joggede Anders Fogh rundt med børnene og halehænget af snurrende kameraer. Med på løbeturen var Michael Jeppesen fra Ekstra Bladet, der som ventet gjorde nar af Lars Løkkes fysiske kampvægt nu var mindsket en anelse efter hans lange cykeltur rundt i Europa tidligere på året, (Jeppesens egen form er stærkt nedadgående, så han skal vel snart til at skrive noget sjovt ellers hælder chefredaktør Poul Madsen ham sgu ud!)
Sundhedsplanen havde politisk substans men blev rakket ned især af de skrevne medier, der stort set alle havde kritiske vinkler. Det hele var fup og fidus. Venstre får intet forærende i denne valgkamp. Til gengæld kører kampagne på nettet. Tag en tur rundt på de store medieportaler og Venstre har købt øverste bjælke. Hvad det får af betydning er meget usikkert.
Er der paniktendenser at spore hos V? JP mener at V-toppen er bekymret for hvad der foregår i 'det politiske skydetelt' mellem Ny Alliance og Dansk Folkeparti. Og i går strammede Gitte Seeberg kravet om 'forhandlingsrunde' efter valget til 'dronningerunde'. Fogh er som situationen ser ud nu altså tvunget til at gå af. Det flasker sig ikke '“ lige nu '“ for Venstre. Men undervurdér ikke Venstres valgmaskine, og hverken Fogh eller Claus Hjort holder sig tilbage til at bruge ALLE midler, der findes i spin-værktøjskassen. Det ved jeg. Af egen erfaring 😉

Socialdemokraterne
Tendens: Op
Helle Thorning-Schmidt kører bare derudaf. Der er langt mellem den dårlige presse, og optimismen i partiet skal man ikke underkende. Dette skal være det første valg siden 1998 at Socialdemokraterne skal gå frem ved et folketingsvalg, men allerede nu er kadrerne optimistiske og – hold nu fast – STOLTE over deres partiformand og hendes indsats hidtil. De ranker sig derude blandt partiets fodfolk på gaden med kaffekopperne, roserne og pjecerne. Folk er ikke nødvendigvis glade for socialdemokraterne, men de kan lide Helle Thorning-Schmidt. Om de ender med at stemme på S, det er så det gode spørgsmål. Meningsmålingerne viser endnu ikke et stort ryk fremad for S.
I dag kom den gode nyhed, der overskygger alt: De radikale har droppet deres modstand mod 24-årsreglen. Nu fremstår SR pludselig som et troværdigt alternativ i modsætning til kaos, der er opstået mellem VKO og Ny Alliance. SR er heller ikke længere nær så sårbar for borgerlige angreb om at de to partier er dybt splittet om asylpolitikken.

De radikale
Tendens: Op
Margrethe Vestager gjorde det rigtige ved at droppe 24 årsreglen. Der er sikkert en seminarielektor eller en sognepræst hist og her, der begræder dette knæfald for Helle Thorning, men politisk rejser det hele SR-projektet som en Fugl Fønix af asken. Det er den bedste nyhed længe for Thorning og hele oppositionen til Venstre.
De radikales internetsatsning på nettet er god og noget af det mest avancerede i hele valgkampen. Synd at TV2News pressemøde i går ikke bare var et interview med søde, kønne, kloge og kompetente Anna Ebbesen fra den radikale pressetjeneste i stedet for skulle vi pines med arrogante og selvsmagende Frederik Preisler fra Propaganda Mccain. (Dem med de der alenlange latterlige selvgode kedsommelige helsides tekstannoncer). Propaganda goddawdo! Ja det var dem der lavede S-annoncekampagnen i 98, som Poul Nyrup klogt fik stoppet, fordi ingen levende sjæl fattede, hvad budskabet var i dem. Kommunikationsmæssigt var de en åbenbar katastrofe og et lærestykke i, at man naturligvis ikke kan sætte en flok smartasses på et tilfældigt reklamebureau til at lave en politisk kampagne for et regeringsparti. Så til TV2 News, hvad ligner det at tage Preisler med ind og tale om effektiv valgkamp…? (Ring efter Martin Vith!!!)

Konservative
Tendens: ned
Bendt '“ dead man walking '“ Bendtsen. Behøves man sige mere?
Jo jo, jeg ser at Lene Espersen og Connie Hedegaard er ude og forsvare farverne. Jeg vil meget gerne skrive noget pænt om de konservatives kampagne. Hvis I får øje på et eller andet så sig til! (Nikolaj siger at de konservative har fået deres hjemmeside op at køre,fint! hvorvidt den holder tjah døm selv.)

SF
Tendens: Op
Jeg er meget imponeret af Villy Søvndals Internetkampagne, hvor vælgerne bliver stillet i udsigt at der kan gøres en masse for den offentlige sektor og deres medarbejdere. Ren overbud og populisme, men der er jo et publikum for det. Det er ren kontraktpolitik og det siges jo at medlemmerne strømmer ind til SF. Det kan jeg jo begræde som liberal, men for engagementet i dansk politik er det jo en god ting. Villy flirter med kameraet og leverer varen 200 procent. Tænk engang. For tre år siden synes jeg at han var den mest mavesure og bagstræberiske politiker i folkestyret. Det sidste holder nok stik, men det FØLES ikke sådan.

Ny Alliance
Tendens: Lidt ned
Khaders skyttegravskrig med Pia Kjærsgaard har flyttet tyngdepunktet i dansk politik. Som jeg skrev i går, så bliver det spændende hvornår de kommer med noget politik. Jørgen Poulsens solo-udmeldinger på asyl-området må have jaget nogle vælgere tilbage til VKO-blokken.

Pia Kjærsgaard
Tendens: Op
Jeg ser ingen svaghedstegn. Pia Ks kampagne ruller som panserstyrker hen over prærien tromlende alt og alle ned i et forsøg på absolut stemmemaksimering. Hendes konflikt med Khader skaber problemer for Fogh, men hvad er egentlig Pia K's alternativ til at hugge til Khader, som også lever af striden.

Enhedslisten
Tendens: op.
Claus Hjorts udfald mod Asmaa for at ramme Thorning fik slet ikke den effekt som Venstre-lejren havde håbet. Tværtimod fik Enhedslisten vendt historien om sådan, at det nu pludselig var Venstre og DF, der spiller 'racisme-kortet' i valgkampen. Måske kom Hjorts udfald mod Thorning for tidligt. Det er ikke til at sige. Personligt tror jeg, at journalisterne for længst har skrevet alt om Asmaa og hendes manglende lyst til at give hånd. Derfor blev historien en anden: Venstre forsøger at lave negativ kampagne på Asmaa og især Thorning, som lige for tiden er journalisternes darling.
Målingerne er ikke vildt entydige for Enhedsbanditterne, der ligger og roder omkring spærregrænsen, men balladen med Asmaa har fået græsrødderne til at rykke sammen. Det er vel den gamle sang om at sammenhold skabes ved at man mærker trykket fra en ydre fjende.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

7 kommentarer til “Valgrapporten nr. 2 Lørdag den 27. oktober 2007”

Når de næsten alle går op, så må vi jo smide 10 ekstra mandater ind i folketinget. Hent et par skamler. LOL

Jarl, hun hedder Anna Ebbesen, ikke Anne.
Hun er bestemt både sød og køn, men det var måske værd at nævne, at hun også er både kompetent og respekteret!

God weekend.

Mai ;o)

6. Ooohps det var ikke meningen at hun skulle fremstå dum. Snarere tværtimod. Hun var den eneste der rigtigt vidste hvad hun talte om og samtidig var til at holde ud at høre på. Sorry, Anna! (Og tak, Mai)
vh
Jarl

Lukket for kommentarer.