Kategorier

Kampagnesange – overset valgkampsgøgl

Et ind imellem overset element af valgkampsgøgl er de såkaldte kampagnesange.

Ved dette valg mener jeg, at vinderen helt uden nævneværdig konkurrence er Ny Alliances kampagnesang. Det er en god melodi, der er et godt omkvæd, og så er det med en sangerinde, der har en fantastisk god stemme, og endelig er sangen tydeligvis superprofessionelt produceret. Hør sangen her.

Hvis der var en humørpris for en sjov kampagnesang, der måske ikke helt sangmæssigt har de samme kvaliteter som førnævnte, men hvor varme, hjerte og engagement er til at fornemme for enhver, så må det være socialdemokraternes uprætentiøse kampagnesang 'Det bliver' en god dag' med MF Mogens Jensen og MEP, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Hør sangen her.

Socialdemokraterne og DSU har ellers tidligere leveret en kanonklassiker inden for kampagnesange. Det var 'Sving den op, baby' fra folketingvalget 1994 formentlig til dato den bedste kampagnesang, der overhovedet er blevet lavet. Det var i øvrigt også med en lidt yngre udgave af Mogens Jensen, der undervejs i sangen parodierede Nyrup. Det gjorde han også fremragende.

Til folketingsvalget 1987 indspillede nu tidligere MF(S), amtsrådsmedlem Frederiksborg Amt m.m. Carsten Bo Jensen, som også havde en musikerkarrriere i det lidt oversete firserband 'Mænd i Blåt' sangen 'Gå til valg med Anker'. Sangen havde en god rytme, kanonomkvæd 'Følg de nye tanker '“ gå til valg med Anker!'. Melodien holder faktisk i dag om end teksten er lidt antikveret. For eksempel lyder en strofe 'Tag og vær lidt mer' bevidst – vis de andre du er socialist'

Under valget til Europa-parlamentet i 2004 havde socialdemokraten Britta Thomsen en kampagnesang på DJ Ötzis melodi, som blev kult på nettet: 'Steeeeeeeeem Stem på Britta '“ EEE–UUU! Det en so-cial-demokratisk kandidaaat med formaaat'. Det var vist et af de første succesfulde forsøg med viralmarketing indenfor politisk kampagne overhovedet. Britta Thomsen blev i al fald valgt til parlamentet.

De borgerlige har endnu ikke udviklet det store indenfor kampagnesange. Der kører i øjeblikket en konservativ jingle på de kommercielle radiostationer. Men om der er tale om en decideret kampagnesang, det er jeg endnu ikke helt klar over.

Benny Engelbrecht socialdemokratisk kandidat fra Sønderborg har fået den sønderjyske rapper L:Ron:Harald til at indspille denne fantastiske rap “Respekt for Engelbrecht” til sin valgkamp. Teksten er både sjov og har masser af politik i sig. Ja den sparker ligeud: røv. H5 både til gangsterrapperen og sossen fra Sønderborg for en kanon kampagnesang.

Michael Lemberg henledte min opmærksom på, at manden med hang til gule butterflies, dyreelsker, MF (DF) Christian H.(und) Hansen også har lavet en kampagnesang, som man vel ikke fornærmer nogen ved, at beskrive som ret dansktop-agtig i sin stil. Det er langt fra den bedste kampagnesang, jeg har hørt, men der er godt humør og tro på sagen. Man kan ikke helt ignorere de noget kitchede strofer som “Vi skal passe på vort danske land som er bygget af den danske mand”. Skal jeg være flink, så vil jeg da ikke på forhånd udelukke, at sangen kunne gå hen blive kult. Hør sangen her.

Rasmus Horn Langhoff, der er folketingskandidat i Region Sjælland, har ifølge Kaare Dybvad også bidraget til den fælles valgsangskat. Der er brugt en hel de guitar under indspildningen, men versefødderne kløjs lidt i det. Sangen lyder faktisk, som trak man en kat i halen. De kloge siger, at Langhoff trods sangen ved valget brager ind i Tinget, blandt andet fordi at han har langt den største kreds i Region Sjælland.

H/T Citizen Dane. Her er link til en stribe links til valgkampssange. Blandt andet KristenDemokraternes meget Gospelagtige kampagnesang “Tro på det, to er et magisk tal”. Det er en smuk sang med livsglæde, ukuelig optimisme og glimt i øjet!

Mikkel Blønd Vestergaard , som er konservativ folketingskandidat hylder Poul Schlüter med sangen med titlen “80’ernes økonomiske paradigmeskift” (Det lyder som en sang fra Lyndon La Rouche-disciplene hos Schiller-instituttet) Teksten er et forsøg på at lave historisk økonomisk forelæsning på en popsang. I mine ører lyder det meget usexet, selv for at være en politisk kampagnesang. Melodien og sangerindens stemme er dog ikke så tosset. Personligt vil jeg nok foretrække stilen hos firser og starthalvfemser-kultbandet featuring Henrik Carmel og resten af drengene i “Free To Choose”. som også kom på CD. Tiden er vel egentlig inde til en to’er?

Hvis nogle har andre bud på kampagnesange eller har links, så send venligst et link.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

15 kommentarer til “Kampagnesange – overset valgkampsgøgl”

Helt enig i at valgkampssange er noget helt fantastisk. Men at det er overset, er jeg ikke enig i.

P3 har gang i et Melodi Grand Prix for kampagnesange og TV har vist masser af valgkampssangklip.

F.eks. lancerede Christian H. Hansen fra DF hans utroligt dårlige sang idag. “Stem på Christian – han er en rigtig dyreven”.

Jeg er heller ik super vild med Alliance-sagen. Lidt for poleret, og som Mikkel siger selvhøjtidelig, efter min smag. Synes faktisk, der er noget mere ånd og stemning over fx Jensen/Nyrup-buddet.

På Ny Alliances hjemmeside kan man i øvrigt se en video fra premieren på NA-sangen. Til sidst i videoen kan man høre Rasmus Jønsson sige “Det der “Hva ´så Naser”, det kan vi lave som ringetone!”. Jo, det er skam kreative folk, de har med på holdet ;o)

haha grineren, min personlige favorit er nu vi ´kristendemokrater – de har et rigtig godt refræn og en super indledning med “2 procent..”

Just for the record, Jarl: Din gengivelse af den gamle socialdemokratiske (DSU)-sang er ikke helt rigtig. Den linje, du refererer som den anden, hedder retteligt: “Tag og vær lidt mer’ bevidst – vis de andre du er socialist”

Der var nu mange variationer over omkvædet i Britta-sangen, der til forskel fra DJ Ötzi’s “huh-hah” havde fået “E-U” ind efter “stem på Britta”. Herefter varierede de efterfølgende linier for hvert vers, så den af og til gik “Hun er cand.mag af fag – og vil kæmpe din EU-sag” og andre gange “en social kandidat – der fortjener at få mandat” og en to-tre andre alternativer.

Ved samme valg lavede Ole “EU” Christensen og Dan Jørgensen valgsange – alle tre blev som bekendt valgt sammen med Nyrup og Henrik Dam. Førstnævnte gjorde det i øvrigt i samarbejde med “De gyldne løver” og var således allerede godt på vej til et nordjysk EU-mandat, da sangen ramte gaden.

Ved dette valg har Rasmus Horn Langhoff, der er kandidat i Region Sjælland, også bidraget til den fælles valgsangskat. Det kan høres her: http://www.myspace.com/rasmushornlanghoff

Jeg er også fan af gode kampagnesange. Intet er bedre end en god melodi med fængende tekst, der er godt produceret.

For mit eget vedkommende har jeg siden første opstilling i 1997 i Østre Storkreds, haft den gamle Radio Uptown-jingle som fast følgesvend i radioreklamerne.

Den overtog jeg kort efter Uptown besluttede at droppe den mangeårige kendingsmelodi, der er skrevet af Tommy Seebach – mesteren i vokalharmonier.

Op til dette valg er den blevet udvidet med instrumental-musik i 6 varianter (til speak over forskellige temaer), genindspillet og produceret af Top Format studierne i Holland med live band og 5 korsangere. Og tilføjet en politisk udmelding på skatteområdet.

Et mindre udvalg af de ca. 100 forskellige cuts kan høres på http://www.kasperkruger.com – og det samme kan de endelige radioreklamer med speak.

@14
– det herlig bogstavsrim ville fryde Benny Andersen (kongen af bogstavrim), men personligt bliver jeg lidt utryg ved 3Xk – det giver nogle lidt ubehagelige associationer til hutteklædte folk i nordamerika 🙂

Lukket for kommentarer.