Kategorier

Valgrapporten nr. 10. onsdag den 7. november 2007

Venstre:
Tendens: Uændret
Anders Fogh spiller nu sin sidste trumf. SR-udspillet på asylområdet '“ der er designet til at imødekomme Ny Alliance '“ bliver nu udlagt af statsministeren som et brud på den stramme flygtningepolitik. Spinnet fyer om ørerne, og personligt har jeg svært ved at gennemskue konsekvenserne. Alt andet lige har regeringen mere troværdighed, når det gælder stram flygtningepolitik. På den anden side viste en Gallup-måling i går, at et flertal i befolkningen er enige i synspunktet, at afviste asylansøgere skal have lov at bo og arbejde udenfor asylcentrene. Fogh mener, at Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager 'inviterer menneskesmuglerne' til at eksportere asylansøgere til Danmark. På Berlingske har det Radikale Venstre tilsyneladende fået lov at redigere dagens politiske stof omkring spørgsmålet om afviste asylansøgere. Det er Kaare R. Schou på tryk. Dvs. almindelig accept af, at det er “uanstændigt” at afviste asylsansøgere skal sidde i asylcentrene, og nu får DF, hvad de har godt af, når Naser Khader kommer ind. Til gengæld kan Fogh glæde sig over, at Thomas Larsen ikke svigter ham, for Thorning er med sit asyludspil på 'kamikaze-kurs'.
Fogh har dog mest grund til at glæde sig over, at Khader nu har droppet kravet om 'dronningerunde' dvs. i realiteten regeringens afgang, hvis Fogh i stedet opfylder en række politiske krav. 'Gårdejer Skov' '“ som ikke kan skjule, at han håber på en SR-regering med Khaders støtte '“ siger lettere forarget på, TV2 News, at Ny Alliance har 'skudt sig selv i foden' ved at opgive kravet. Khader stiller en række hårde krav, som Fogh får svært at opfylde, men bottomline er, at Khader nu endegyldigt lægger sit lod i Foghs kurv. Hvad vælgerne siger til det, det må de næste dage vise. Måske har Ny Alliance interne målinger, der viser, at deres vælgere forlader dem til fordel for VK. Ved at file på kravet om dronningerunde kan de måske stoppe blødningen mod højre. Til gengæld er risikoen, at de i stedet mister vælgere til SR.

Socialdemokraterne
Tendens: Uændret
Helle Thorning-Schmidt og resten af holdet bag hende har ført en langt bedre valgkamp end forventet. Ved at række ud til Ny Alliance på asylområdet spiller socialdemokraterne og de radikale deres sidste kort i forhold til Ny Alliance. Jeg tror ikke på, at socialdemokraterne kan miste mange flere vælgere til højrefløjen. De er smuttet for længst. Ved at lægge sig lige der, hvor et flertal i befolkningen og Berlingske Tidendes redaktion (minus Thomas Larsen) ligger i spørgsmålet om, hvad afviste asylansøgere må foretage sig, vil jeg ikke afvise, at de kan høste lidt gevinst på det.
Socialdemokraterne får god hjælp af den privatejede partiavis 'Pravda' der udgives af Politikens Hus på Rådhuspladsen, der i dag fortsætter kampagnen mod VK-regeringens sundhedspolitik. Patienterne ligger ude på hospitalsgangene, fordi der mangler arbejdskraft. Den socialdemokratiske regionsborgmester Vibeke Storms løsning på problemerne er ikke overraskende, at staten skal hælde flere penge i sundhedsvæsenet. Vibeke Storm fører valgkamp mod Lars Løkke, og Politiken holder mikrofonen,

Konservative
Tendens: Op
De konservative er inde i en stime af fremgang, og det ses i meningsmålingerne.
I Nordsjællands storkreds er ét af valgets mest spændende interne races i gang, hvor K ligger til et mandat – eller med lidt fremgang – to mandater. Her er MF Lars Barfoed udfordret af Pia Christmas-Møller og 1. viceborgmester i Region Hovedstaden Benedikte Kiær. Barfoeds personlige stemmetal var ikke imponerede i 2005, og han slog kun lige akkurat den – dengang – langt mindre kendte Kiær på målstregen. Med Barfoeds ikke ubetinget succesfulde virke og ydmygende afgang som fødevareminister i vælgernes bevidsthed, så kan han næppe håbe på et personligt kanonvalg. Pia Christmas er flyttet til Nordsjælland. Hun har i sit 20-årige virke som MF'er rykket teltpælene op, når genvalget var truet og har derfor i sagens natur ofte flyttet kreds, og er nu endt i Nordsjælland. Christmas er kendt, men de personlige stemmetal har aldrig imponeret nogen. På Jarls Blog toner vi rent flag og holder på vores veninde Benedikte Kiær, der har et stærkt hold af gode campaignere. Men det bliver et tæt og derfor spændende løb i Nordsjælland.

Ny Alliance
Tendens: Uændret
Ny Alliance bløder som før nævnt i målingerne. For at det ikke skal være løgn, så kommer der ifølge Ekstra Bladet nu en ny historie om sort arbejde i det Khader'ske hjem. Se og Hør '“ giver åbenbart aldrig op '“ og kan derfor i morgen fortælle, at der er blevet lavet – delvist sort – snedkerarbejde for Khader og hans samlever for 6000 kr. Taget i betragtning af historiens placering langt inde i avisen og udfaldet af forrige holmgang mellem Henrik Qvortrup og Naser Khader, så er det nok et tegn på, at medierne farer med lempe denne gang. Qvortrup, som er i overhængende fare for at blive stemplet som en 'mand med en sag' på fornyet hævntogt, kan ikke desto mindre nu stille med et vidne, der træder frem med navns nævnelse. Vidnet har denne gang ikke fået noget tiphonorar. Spørgsmålet er, om vælgerne gider hører mere om en sådan sag. Jeg tvivler. Khader reagerer klogt ved at undlade at kommentere sagen. På den anden side, så gavner det næppe Khader, at der nu for 3. gang bliver præsenteret en sag, der stiller spørgsmålstegn ved hans troværdighed og postulerer uorden i hans pengesager.
Khader melder sig dog nu klart i den borgerlige blok ved at påpege, at med den røde blok får vælgerne “Asmaa og alle imamerne” med i købet. Dermed spiller han endnu et kort af hænde. For kan han nu – efter disse udtalelser – støtte en SR-regering sammen med SF og Enhedslisten, hvis forhandlingerne med Fogh går op i hat og briller? I dont think so.

Dansk Folkeparti
Tendens: Op
Asylansøgerne spiller nu en rolle i valgkampen, og så er Pia Kjærsgaard i sit es. Der skal høstes vælgere på den konto, og DF-lederen tager stik efter stik hjem. DF kan profilere sig på sagen helt frem til valgdagen. Partiet kan næppe få den store fremgang, men når DF det samme resultat som sidst, så er Pia K. og Co. uden tvivl godt tilfredse.

SF
Tendens: Ned
Så gik den altså ikke længere. De offentligt ansattes foretrukne parti SF får nu lidt dårlig omtale. Partiets overbudspolitik er, af Nyhedsavisen afsløret til at koste 68 milliarder kr. eller en ekstra regning på 1400 kr. om måneden pr. dansker. En forarget Ole Sohn afviser rutinemæssigt beregningerne. Alle SF'ere lever med den naive forestilling, som de også har held med at foregøgle det mere naive vælgersegment, at man altid kan sende regningen videre til 'de rige' eller erhvervslivet. Enhver med minimal indsigt i nationaløkonomi ved, at det nødvendigvis må være middelklassen, der skal til lommerne, for at det virkelig 'batter noget', sådan at skatteindtægter svarer til udgifterne. Heri ligger formentlig forklaringen på, hvorfor gymnasieeleverne dropper SF, når de får en større indkomst end SU. Kaare R. Schou bagatelliserer rutinemæssigt Nyhedsavisens beregninger på TV2 News. Some things will never change!

De radikale
Tendens: Ned
'De radikale slingrefise' (udtrykket crediteres tidl. finansminister Knud Heinesen (S)) giver nye prøver på deres slingrekurs. Først var de radikale forlovet med dem selv. Så indgik de i alliance med Thorning. Så afviste de radikale ikke at indgå i en VK-regeringen med NA. Så flirtede de sammen med S med NA. Og siden udelukker de radikale et regeringssamarbejde med VK. Og nu skoser de NA for at ville et samarbejde med VK. Margrethe Vestager har haft alle '“ og ingen '“ synspunkter om mulige regeringskonsteallationer under valgkampen. Det kan da ikke undre nogen, at vælgerne er dybt forvirrede. At påstå, at de radikale har haft en strategi i valgkampen er en fornærmelse mod vælgernes intelligens. Nu skal det ikke være surt alt sammen. De ungradikale, som denne blogger altid har haft et svagt hjerte for, er det eneste lyspunkt, fordi de er stort set de eneste i det radikale parti, der tager deres ideologiske bagage en smule alvorligt ved at foreslå reformer med afskaffelse af efterløn og børnecheck for at få skatten på arbejde ned.

Enhedslisten
Tendens: Op
Rune Lund overnatter i en sovepose sammen med bumserne i Odense, så jeg på tv. Et ganske udmærket PR-stunt. Folketingsmedlemmer på tværs af partierne beder til, at Enhedslisten ikke får mere end fire mandater, sådan at de slipper for at høre Lunds endeløse selvretfærdige tirader fra tingets talestol. Slipper Christiansborg for kværulanten Lund, kan Tinget formentlig lukke ned et par timer tidligere på mødedagene. Det er der mange, der ser frem til. Enhedslistens målinger ligger nu næsten konsekvent over spærregrænsen.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

19 kommentarer til “Valgrapporten nr. 10. onsdag den 7. november 2007”

“Enhedslistens målinger ligger nu næsten konsekvent over spærregrænsen.”

Jeps. Og det er trist. Ikke bare for den borgerlige fløj, men også fordi det er trist at se de ellers ideologisk ærlige mennesker i Enhedslisten sælge ud for at få kontakt til en bestemt vælgergruppe.

Der er ikke meget lilla ble og hængepatter tilbage hos Danmarks antidemokratiske parti.

Jeg er fuldstændig uenig med dig, Jarl. Socialdemokraternes udmelding i går var en katastrofe af rang. De kunne simpelthen ikke have gjort noget, der var værre. Meningsmålingerne om danskernes holdninger på asylområdet skal man ikke lægge så meget i, for besvarelserne har også noget at gøre med, hvordan folk er blevet spurgt, og desuden er det ikke alle, der siger, hvad de virkelig mener, om et så prekært spørgsmål. Tallene for Sverige siger i virkeligheden alt – de kan læses i JP i dag – og efter min mening bliver det meget svært at argumentere for, Danmark ikke vil blive en flygtningemagnet, hvis S & R får magt, som de har agt.
Det afgørende er imidlertid, at selv, hvis der kun bliver flyttet 3-4% stemmer til VKO, kan det afgøre valget.
Ud over, at udspillet i sig selv er et selvmål af dimensioner, viser det endnu engang, at Thorning-Schmidt er en vejrhane uden sidestykke – formentlig den værste, dansk politik nogensinde har set, selv Anders Fogh blegner i sammenligning.
Hun sagde så sent som i søndags, at det kun var de afviste irakiske asylansøgere, der skulle have mulighed for at bo og arbejde uden for centrene. I går var det så lavet om til alle asylansøgere, men ikke nok med det: Hun sagde, Socialdemokraterne ikke havde ændret holdning på området siden foråret!
Hvad angår Ny Alliance, leverede Khader bestemt ikke god reklame for sig selv, da han mødte Pia Kjærsgaard i Kalundborg i går. Hans Engell sagde et par måneder før, partiet blev dannet, at Khader simpelthen ikke var dygtig nok til at blive partileder. Debatmødet i går viste, at han har ret. Khader er rystende svag, når man går bare en lille smule ned i substansen. Han talte simpelthen sort, da han skulle forklare Ny Alliances skattereform. Se selv: http://omnial.blogbar.dk/2007/11/06/tør-du-lade-denne-mand-bestemme-hvem-der-skal-være-statsminister

2. Tak for et godt indspark!

Jeg så ikke Khader/Pia K debatten, men har kun læst aviserne. Meget enig i, at Thorning er rendt fra sine synspunkter. Men i vurderingen af selve vælgerreaktionen – der skilles vore vande.

Jeg så en del af Khadar/kjærsgård debatten og JanChris har helt ret. Khadar var ganske enkelt piv-ringe, og det var til tider nærmest pinligt at sidde og se på.

Men spørgsmålet er hvilken effekt det har på dem som enten har besluttet sig for at stemme på ham og dem som seriøst overvejer det?? Jeg tror ikke de løber skrigende bort. For nogle af dem drejer det sig bare om, at Khadar giver dem ‘en god mavefornemmelse’, og for andre mere top-skat fikserede borgerlige vægere drejer det sig om, at NA kan bryde ‘dødvandet’ i skattepolitken, og ikke om Khadars personlige fremtræden.

@Jarl
“Med Barfoeds ikke ubetinget succesfulde virke og ydmygende afgang som fødevareminister i baghovedet så kan han næppe håbe på et personligt kanonvalg.”

Det kan nemt være undertegnede, der husker galt, men skrev du ikke på et tidspunkt, at Barfoeds harske kritik af DF var guf for de konservative kernevælgere? Det er det vel stadigvæk? Manden har i al fald indtaget en del særstandpunkter, og der er jeg enig med det, som jeg mener du tidligere har sagt, nemlig at det vil konservative i Nordsjælland belønne.

Vi slipper nok desværre ikke for enhedslisten. Selv de få gange de har været under spærregrænsen har det jo været med 1,8%. Denne “risiko” skal nok trække nogle bekymrede sjæle til. Desuden kunne man forstille sig at nogle grupper der ikke er tilpas repræsenteret i meningsmålinger vil gøre forskellen f.eks. indvandrer stemmer.

Enig i at Khader var pinlig at overvære i Kalundborg-debattten.

janchriss:
Jeg er enig i at S-R udspillet om asylansøgere er en katastrofe af rang, og burde være et selvmål – om f.eks. berlingske skriver i sine leder-artikler. Men desværre trorr jeg ikke at “selvmålet” er blevet forklaret vælgerne f.eks. som Jarl skriver gav meningsmålinger jo opbakning til forslaget, og berlingske’s dækning er mildest talt håbløs. TV-medierne har heller ikke ligefrem sat fokus på forslaget potentielt katastrofale konsekvenser, eller bare på hvordan Helle ændrer holdning igen igen.
Korte af det lange: VK og DF har ikke formået at trænge igennem mediemuren med budskabet om at forslaget er håbløst og at Helle er utroværdig som garant for en stram udlændingepolitik.

Så det forekommer at S+R har ryddet endnu en forhindring af vejen, og i dag kan SF så annoncere at de ikke kræver øget boligskat.

-> #10 Superman

“som Jarl skriver gav meningsmålinger jo opbakning til forslaget”

Ja tak, en opbakning uden der også blev fulgt op på med et konsekvens-spørgsmålet. Hvis du bare bliver spurgt om du er ‘human’ skal et flertal jo nok svare ‘Ja’. Men hvis du bagefter bliver spurgt om du er parat til at acceptere øget tilstrømning af asylansøgere som følge af udspillet om asylansøgere, så forholder det sig ganske givet anderledes.

Det er lidt som at spørge om du er tilhænger af et bedre og renere miljø, uden også at spørge om du er parat til at acceptere eksempelvis en fordobling af benzin-prisen.

Jeg tror ikke, at VKO-partierne er helt færdige med at tale om SR’s asyludspil.

8. Du har ret. Barfoeds kamp for skat trækker i positiv retning. Men man må jo lave en samlet vurdering, og jeg tror at han bliver fravalgt. Men da det er et “RACE TOO CLOSE TO CALL” som de siger “overthere”, så kan skatteprofilen meget vel redde ham. Så nu er jeg også blevet en radikal slingrefis! 😀

Jakob Nielsen har en fornuftig analyse af asyludspillet på sin bog-blog; en analyse der langt hen ad vejen deler Jarls vurdering i valgrapporten.
http://www.helleformagten.dk/?p=47

Selvom det ikke er videre seriøst kan jeg ikke lade være med at more mig over Nielsens beskrivelse af Ralf Pittelkow, Thomas Larsen og Peter Mogensen som “dagspressen Trio van Gogh” 😀

JensH:

Jeg er fuldstændig enig med dig i at meningsmålingen om asylforslaget er tæt på ubrugelig, men sådan bliver den ikke fremlagt i medierne, tværtimod, og det har i sig selv en værdi for S+R, at forslaget tilsyneladende er almindeligt accepteret som sund fornuft.
Men sagen er jo den at S+R ikke fremlægger konsekvenserne, og i mine øjne er det ikke lykkedes VK at bryde igennem med forslagets negative konsekvenser.
Spørgsmålet er jo så, hvilket indtryk vælgerne står tilbage med, og om det er lykkedes for S+R at gøre sig mere attraktive for NA.

SÃ… i mine øjne er sagen den at S+R har fremlagt et forslag der på overfladen lyder fornuftigt, og noget de fleste umiddelbart kan nikke ja til, mens der ikke er sat fokus på de negative konsekvenser. Her har både DR og TV svigtet fælt, (læs f.eks. Pittelkow’s kommentar på JP.dk om TV2’s Finland indslag – helt ude i skoven amatøragtigt tv), men desværre også berlingske som Jarl skriver.

Situationen indtil nu er derfor: en sejr for S+R der har fremlagt et forslag som medierne æder råt, og som medierne endda kan fortælle at befolkningen støtter.

@Superman

Måske skal man ikke undervurdere nyhedsmediernes trang til noget der er nyt? Det må man sige forslaget i høj grad var, og der er mange nemme knopskud på historien om det, som fx. reportagerne, ekspertinterviewene, konflikthistorien mellem opposition og regering og mulighederne for at spørge befolkningen om noget nyt i en meningsmåling.

Kunne man forestille sig at vælgerne er ved at være immune overfor skræmmekampagner (fra begge sider)? Sådan lidt ligesom man kan blive immun overfor billeder af sultne børn i afrika og lign. De virker i hvertfald ikke til at have den store effekt i denne valgkamp i forhold til den forrige.

I det hele taget er der så mange udspil fra alle partierne de seneste par dage at det bliver en stor grød, og partiernes troværdighed er næsten nået et nyt lavpunkt i denne valgkamp.

I det hele taget er al den snak om hvem der skal i regering med hvem kammet fuldstændig over især her i denne sidste uge, og er meget ødelæggende for den politiske dagsorden.

For lige at komme med nogle konkrete tal om asylansøgere, så er der i øjeblikket 1728 i Danmark og 38.000 i Sverige. Der kan ikke være megen tvivl om, at hvis Socialdemokraternes forslag, herunder også fjernelse af starthjælpen, bliver ført ud i livet, vil forskellen blive meget mindre, eller måske helt forsvinde.

-> #14 Superman

Selvfølgelig har mediernes udlægning af en given sag en betydning for opinionsdannelsen, og medierne kørte en 100 % pro-SR linje i denne sag. Men det gør jo ikke, at sagen er lukket. Jeg er sikker på, at både Venstre og DF vil vende tilbage til SR-asylforslaget op til flere gange inden d. 13.

Lukket for kommentarer.