Kategorier

Foghs forkærlighed for syltekrukker

Blogklumme bragt i Nyhedsavisen den 29. november 2007.

Men kan ikke beskylde Anders Fogh for at ride samme dag, som han sadler. De sager, der fylder op på den politiske dagsorden, handler om reformer på områder som skat, afviste asylansøgere, afvikling af EU-forbehold m.v. skal enten granskes i kommissioner, ekspertudvalg eller er på anden vis udskudt på ubestemt tid. Fogh forsøger at vinde tid med den hensigt, at nå frem til et senere gunstigt tidspunkt, der kan sikre, at mest muligt af regeringens politik bliver gennemført.
Derfor forbereder statsministeren befolkningen på, at 'noget bør og vil ske'. Den skal tilvænnes reformer, og det er årsagen til, at Fogh i mellemtiden benytter sig af handlingsuvillige politikeres gamle kneb med at placere vanskelige eller ubehagelige sager i 'syltekrukker'.
I 1920'erne gik den såkaldte 'onde maler', Rasmus Larsen, rundt i Christiansborgs vandrehal og malede en frise, som han undervejs forsynede med små sarkastiske kommentarer. Netop under Folketingets udvalgstavle, hvor frisen løber, malede han derfor en syltekrukke.
Herom bemærkede min salig farfar: 'Og Fanden bestemte, at intet måtte ske, og nedsatte så den første komité!'
I BBC's legendariske TV-serie 'Yes, Minister' affærdigede departementschef Sir Humphrey den utålmodige og handlingsfikserede minister Jim Hacker med at visse sager først blev behandlet, 'når tiden er moden' eller 'når det rigtige tidspunkt indfinder sig'. I dag ynder kommentatorer at bruge fodboldmetaforen, hvor sager 'skydes til hjørnespark'!
2008 bliver syltekrukkens år.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

2 kommentarer til “Foghs forkærlighed for syltekrukker”

Tja, hvis for meget ændres hurtigt siges det jo befolkningen bliver utrygge. Jeg tror regeringen har planer men det ser også pænere ud hvis eksperter bakker det op. Det her er ikke den første syltekrukke, de begyndte jo arbejdet med velfærdsreformen i 2003, da Torben M. Andersen i 2006 præsenterede hvad de foreslog, gik Fogh ud og afviste det meste. 3 års arbejde til ingen verdens nytte og så kom regeringen med deres eget forslag.

Anders Fogh, Claus Hjort, Thor P, Bertel Haarder, Bendt Bendtsen… listen over erfarne regeringspolitikere er lang, de ved godt hvad der foregår og er eksperter i politik. De ved godt hvad der vil hjælpe men i den første borgerlige regeringsperiode afskrev de sig jo fra selv at foreslå en masse, mener Claus Hjort sagde noget i retning af at “vi håber på en fri diskussion, men vi vil ikke stille forslag før 2006”. Hvis ikke folketingspolitikerne er i position til at diskutere landets fremtid, så er der vel ingen. Det er jo deres arbejde.

Lukket for kommentarer.