Kategorier

Del, Hersk og Bendtsen

Flere bloggere herunder Jarls Blog har længe forudset, at aviserne snart igen både skriver om og spekulerer i det indlysende behov for Bendt Bendtsens snarlige afgang som konservativ leder. Bendtsen bliver bl.a. af Niels Krause-Kjær meget præcist beskrevet som 'Mr. Ti procent' altså som garanten for, at vælgerandelen ikke kommer hverken meget over eller under denne grænse.

I fredags var Børsen så venlige at offentliggøre en meningsmåling, der viste at de konservative ville få næsten dobbelt så mange mandater under Lene Espersen. Hele 17,9 procent af vælgerne ville i følge Gallup stemme på partiet, hvis hun stod i spidsen. Connie Hedegaard havde appel til 13,6 procent af vælgerkorpset. Alt andet lige viser tallene, at Bendtsen skal væk, hvis potentielle konservative vælgere skal stemme på partiet. Eller som Hans Engell formulerede det i weekenden i Ekstra Bladet: Der går en 10-15 konservative folketingskandidater rundt, der ville have siddet i folketinget, hvis der var en anden partileder end Bendtsen.

Debatten om Bendtsens lederskab har længe ulmet i partiet, men den begyndte med partiets unge blomster KU'ernes prøveafstemning blandt organisationens delegerede i foråret, der på KU’s landsråd blev bedt om at tage stilling til om Lene Espersen eller Connie Hedegaard skulle være ny partiformand. Siden har græsrødderne i partiet poppet op i medierne, hvor de blot har tænkt højt, hvad der tales om i krogene i det engang statsministerbærende regeringsparti.

Indtil videre har Bendtsen klamret sig til de 0,1 procents fremgang, der blev resultatet ved sidste valg. Det rimelige valgresultat skyldes ene og alene '“ hvad Bendtsen også anerkender '“ en holdindsats, hvor alle trak et stort læs herunder ikke mindst Connie Hedegaard, Lene Espersen og Brian Mikkelsen.

Berlingske bidrog også til løjerne i lørdags med en større undersøgelse, der endnu engang viste det, som de fleste nok anede, at kun 54 procent af de '“ nuværende konservative vælgere '“ synes at det er god idé at Bendtsen tager endnu en tørn som den der leder partiet ved næste valg. Ingen anden partileder har så lav opbakning blandt vælgerne som Bendtsen. Resten dvs. 46 procent plus dem som kunne tænkes at stemme på K '“ måske dobbelt så mange '“ mener altså, at Bendtsen bør få taget sig sammen til at lægge skinnerne til det generationsskifte, som rivalerne i Venstre er godt i gang med at gennemføre. Men bare rolig: Bendtsen ved bedst selv eller også er han bare konfliktsky.

Regeringsrokaden demonstrerede for alle, hvor låst de konservative er i magtstrukturerne. Alle lurer på alle, og den ene kronprinsesse lurer på den anden. Samtidig er alliancerne ikke supertydelige, hvor man går stille med dørene med hensyn til hvem man støtter. Det er dyrt for karrieremulighederne, hvis man som folketingsmedlem vælger forkert. Hverken Lene Espersen eller Connie Hedegaard tør udfordre Bendtsen. Den, der trækker kniven får skylden for balladen, og så får den anden fordelen af, at fremstå som den uberørte og loyale Bendtsen-støtte, som så får overdraget hele butikken til, mens taberen må finde sig i en tilbagetrukken position. Spekulationerne går dog i retning af, at Bendtsen i virkeligheden er Hedegaard-støtte. Ingen tør dog spå om, hvor Brian Mikkelsen står. Snart er han støtte for den ene, og snart den anden. Sandheden er formentlig, at han endnu hverken har lavet aftaler med hverken den ene eller den anden.

I kulisserne så opbygger de to tronprætendenter hele tiden netværk for at skaffe sig et flertal i gruppen til den dag, hvor slaget skal slås. Pia Christmas-Møller var en Connie Hedegaard-støtte. Efter at hun er væk har det svækket Hedegaards position i gruppen. Stuntet med at få Paula Larrain i folketinget har også forbindelse til Connie Hedegaard, som efter sigende skulle have inspireret Larrain til en folketingskarriere.

I weekenden spekulerede Hans Engell (af alle!) i Ekstra Bladet over, hvordan Bendtsen kunne få afgjort striden om arvefølgen på en ordentlig måde. Engells råd er værd at bemærke sig. Hvis Bendtsen foreslog at det konservative folkeparti lavede om på reglerne for, hvem der blev partileder for eksempel ved at lade en partiformand vælge en urafstemning blandt medlemmerne, og forinden gøre det klart, at den valgte partiformand '“ med medlemmernes opbakning i ryggen – også bliver den partileder, som folketingsgruppen siden vælger. Under alle omstændigheder vurderer Engell Lene Espersen til at være en svag favorit til at vinde en sådan en urafstemning. Den vurdering er jeg enig i, men Espersen vil også kunne vinde en evt. afstemning blandt de delegerede.

Efter i denne weekend at have læst om, hvor lidt de konservative vælgere har været imponeret af ham og hans indsats kan Bendtsen formentlig nu se frem til at få lidt fred de næste to måneder, indtil en ny artikel dukker op, hvor endnu en flok konservative tillidsfolk og politikere kræver hans afgang. Hvis Lene E og Connie H kunne blive enige om magten nu, så var han færdig i morgen. Men det kan de ikke, og derfor sidder den fynske politimand foreløbig på magten og kan fortsat ignorere kravene om, at han bør træde tilbage.

De gamle romere brugte en effektiv taktik – 'del og hersk' – ved i deres erobrede provinser at fiske effektivt i rørt vande. Således bevarede romerne magten ved at lade de lokale stammer spille ud mod hinanden i de interne konflikter, de havde kørende. Det minder unægtelig meget om Bendtsens position overfor Lene Espersen og Connie Hedegaard.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

18 kommentarer til “Del, Hersk og Bendtsen”

Hej Jarl,

Jeg synes ikke rigtig du gør opmærksom på at det ikke var på partiets landsråd hvor KU’erne lavede ballade med afstemningen omkring Lene eller Connie, det var i forbindelse med KU’s eget landsråd i Odense.

Det er interessant læsning – nyt for mig, at der skulle være tvivl om magtbalancen i folketingsgruppen – og tvivl hos Bendtsen selv.

Men jeg undrer mig over disse gentagne forsikringer om, at Bendtsen for længst ville være væk, hvis ikke lige… Jeg er ikke i fanklubben, men undres alligevel.

Målinger viser nu, at Lene E og Connie H kan kffe mange flere mandater. Ja, sikkert lavet af de samme folk, som målte sig frem til, at Naser kunne få 17 mandater med NA.

3.
Point taken!
Men er det stensikkert hvem, der stemmer hvad i gruppen, når slaget endelig skal slås? Punditokraterne foretog en opgørelse FØR valget, der gjorde Connie Hedegaard til favorit.

Er hun det fortsat?
Bendtsen tippes af de fleste til at være Connie Hedegaard-støtte, men VED vi det?

Jeg er helt på det rene med, at den slags målinger, skal man tage med en håndfuld salt.

Da jeg var i K blev jeg overbevist. Muligvis udråber medier (og dermed flertallet) Connie som kronprinsesse og kandidat til formandsposten, men hun ønsker det ikke.

Jeg vil satse hele min pensionsopsparing, der efter valget blev fordoblet til 400 kr. på Radikales fejlsatsning, på at Connie ikke engang fortsætter i Folketinget, hvis regeringen går af.

Hun kom tilbage af én grund – og bliver af samme. Hun savnede kvalificeret udøvelse af den udøvende magt.

@Jarl
Jeg ved ikke om det kun er jeg, der har problemer, men det indlæg fra Punditokraterne, som du linker til, virker ikke. Jeg kan heller ikke finde et indlæg med navnet “Når tiden kommer”, når jeg forsøger at søge mig frem til det på deres side.

Jarl,

Jeg troede du om nogen havde disciplin til ikke at misbruge den slags meningsmålinger (også selv om de passer til dine holdninger!)

Gallup-spørgsmålet var ikke om man med sikkerhed ville stemme på partiet, men om man ville “overveje det” – og blev i øvrigt ikke holdt op mod spørgsmålet om hvorvidt man i forvejen overvejede det (altså: “kunne du overveje at stemme på K, hvis der var valg i morgen”). Uden denne “baseline” er det svært at konkludere noget (især i forholdet BB vs. CH!)

Og med hensyn til berlingskes spørgsmål, så kunne det igen være rart at have noget at sammenligne det med! Hvor mange V-vælgere synes at AFR bør lede partiet ved næste valg?

Gad vide hvad BB egentlig selv ville have svaret på spørgsmålet om hvorvidt han burde lede K gennem næste valgkamp?! Som med alle de øvrige anslyser, bygger din analyse nenmlig på, at BB ikke allerede har en plan for magtoverdragelse i denne valgperiode

Jeg postede en længere kommentar efter dit sidste anti-bendten indlæg, som du ikke har forholdt dig til (http://jarlcordua.dk/2007/12/01/bendtsen-nedslidning-forts%c3%a6tter/).

Tillad mig at forsøge igen:

1: Hvordan kunne BB ved den seneste ministerrokade havde afsløret sin foretrukne løsning på magtoverdragelsen (uden at have pensioneret sig selv)?

2: Hvis du nu tager det udgangspunkt, at BB rent faktisk har bestemt sig for en efterfølger, hvordan vil du så tolke den seneste ministerrokade?

3: Mener du selv at det giver mest mening at lave magtskiftet nu i K (med de udfordringer det giver ift. personspørgsmål, jf den kommentar jeg postede til dit sidste indlæg)? Eller mener du – som jeg (og muligvis BB) – at det giver mest mening at vente til kort før næste valg?

4: Mener du at AFR’s tilsyneladende strategi om at lave et magtskifte i V umiddelbart inden næste valg er dumt? – frem for at lave det nu? Og hvori består forskellen?

9. Bevares. Man kan altid kritisere den slags målinger sønder og sammen. Alligevel vover jeg pelsen og tror, at K på den lange bane kun kan vokse med en af de damer ved rorpinden. Der er mennesker der fravælger K især fordi de ikke regner Bendtsen for jordens største intellektuelle kapacitet.

Nej – jeg tror slet ikke på, at Bendtsen har en plan klar i skuffen, som du skitserer. Han har slet ikke styrken til hverken at udtænke eller at genemføre sådan en plan.

Og nu til dine spørgsmål. Beklager at jeg ikke svarer på alt. Jeg synes nu ellers selv at jeg er flittig nok her på bloggen! 😉

1. Det ved jeg ikke. Det er heller ikke Bendtsen man kan kritisere her. Kronprinsesserne – og især Lene E. (efter hvad jeg hører) stillede sig på bagbenene.

2. Den kan jeg ikke læse noget ud af, andet end at Connie H har fået en opgave, som hun tydeligvis brænder for.

3. Hvis K skal have kørt en ny person i stilling, som partileder, så kan skiftet ikke komme tidligt nok. Bendtsen har jo vist hvad han kan. Men jeg er da helt med på, at et skifte skal ske uden al for meget ballade. På den anden side, HVIS der kommer ballade, så hellere nu, sådan så en ny partileder i god tid inden kan nå at samle stumperne.

4. Fogh tror jeg har større selvindsigt end Bendtsen. Hans plan er at få en international toppost – alternativt at gå ud i Erhvervslivet. Bendtsens alternativ er at komme hjem på gården på Fyn og blive backbencher i Folketinget. Der er intet folkekrav internt i Venstre – eller hos vælgerne – om at Fogh skal væk. Tværtimod. Presset for et lederskifte er kun tilstede hos lige knap halvdelen af de konservative vælgere og hos nogle konservative tillidsfolk.

Og tak for nogle kanongode og udfordrende spørgsmål!

Tak for linket, Herstad 🙂

Hvad angår Punditokraternes optælling, så var resultatet følgende:

Ministre for Espersen: 3 (Bendtsen, Mikkelsen, Espersen)
Ministre for Hedegaard: 3 (Hedegaard, Per Stig, Fl. Hansen)
(“Espersen højest fire, Hedegaard måske fem-seks”, Carina Christensens stilling ukendt).

MFere for Espersen: 5 (Behnke, Dyremose, Kjær, H.A. Møller, Jacob Axel Nielsen)
MFere for Hedegaard: 5 (Barfoed, Christmas-Møller, Per Ørum, Sjelle, Wedell-Neergaard)
(Allan Niebuhr ukendt)

Der er siden sket en udskiftning i begge grupper, og derfor ville resultatet idag være:

Ministre for Espersen: 4 (Bendtsen, Mikkelsen, Espersen, Jacob Axel Nielsen)
Hedegaard: 2 (Hedegaard, Per Stig)

MFere for Espersen: 4 (Behnke, Dyremose, Kjær, H.A. Møller)
MFere for Hedegaard: 3 (Barfoed, Per Ørum, Sjelle)

De følgendes stilling er ukendt (de er alle tre nyvalgte):
– Racerkører og tidl. Vamdrup-borgmester Mike Legarth
– McDonald’s-ordfører Vivi Kier
– Knud Kristensen (et navn der forpligter?)

Espersen er siden optællingen gået fra 3/5 til 4/4, og Hedegaard fra 3/5 til 2/3. Hvis optællingen står til troende er Espersen sidenhen blevet styrket (pga. Jacob Axel Nielsens udnævnelse til minister), og Hedegaard svækket (pga. Flemming Hansens pension, manglende genvalg til Wedell-Neergaard og Pia Christmas-Møllers exit).

Jarl kommenterede i sit blogindlæg, at Paula Larrain var Hedegaards opfindelse. Hun var lige ved at koste Helle Sjelle pladsen i Folketinget – kan dette have ført til, at vi ikke kan regne Sjelle som Hedegaard-støtte?

Kier er Espersen, af egen fri vilje – og Carina Christensen er købt og betalt af BB, så hun følger hans valg, uanset hvilken retning.

Legarth er prædisponeret for Espersen, men kan svinge, hvis baglandet tillader det – og belønningen er stor nok.

Selvom det lyder banalt, er det nødvendigt at lægge vægt på geografien i stemmespekulationen. Det er sværere at sælge en DR2-personlighed i Vestjylland end at sælge en jyde på Vestsjælland.

Jarl, tror du at Connie Hedegaard går efter posten, eller er det magtkamp for synets skyld?

@Rasmus
I så fald er Espersens opbakning vel nærmest total: Ministregruppen, folketingsgruppen, medlemmerne og – i særlig grad – vælgerne.

@12-14:

Jeg tror sådan set, at du har ret, Jarl, i at CH gik ind i partiet igen for at få magten + stadig har den ambition. Spørgsmålet er, hvor meget hun ønsker magten?

Jeg ser en klar parallel til Dyremose-Engell kampen. Espersen (som i øvrigt pt synes at have den bredeste offentlige appel) har intet at miste ved at kæmpe benhårdt for magten. Hvad i alverden skulle hun lave, hvis ikke hun var i politik? CH, derimod, har mange strenge at spille på, og ville sikkert nøde ende i en al for snavset kamp, som kunne skade hendes karrieremuligheder udenfor Christiansborg.

Samtidig er CH ikke dum, så hun må selv have lavet denne analyse. Tror du derfor ikke, hun vil være nem at overtale til f.eks. at få Udenrigsministerposten efter Per Stig Møller og så bruge tiden der til at se sig om efter et internationalt topjob eller lignende?

Hun slår mig som typen, der bestemt vil sætte pris på at have magten, men som ikke vil nyde det lort hun skal igennem for at få den (og et eller andet sted hele tiden vil vide, at hendes modstander nok vil gå længere end hende selv…)

@15 > Ja. Jeg tror ikke på en ny krig – og hvis den kommer, er det ikke mellem de to. Lebech >

@Rasmus Malver
Hvad forårsagede en mindre regeringsrokade end den spåede efter valget? Her gættede mange på, på baggrund af udsagn fra “kilder”, at det var Espersen og Hedegaards interne kamp, der umuliggjorde særligt store ændringer i fordelingen af konservative ressortområder.

Har Mads Lebech virkelig et bagland og en opbakning, der gør at han er sandsynlig i en formandskamp med Espersen? Jeg formoder du ved mere om de Konservative end jeg, men har magten i det parti ikke – i måske endnu større grad end de andre partier – været baseret i folketingsgruppen og alene der?

Lukket for kommentarer.