Kategorier

Fogh styrer mod et indgreb

Blogklumme torsdag den 3. januar 2008.

Det er en kold tid, som vi lever i '“ også på det offentlige arbejdsmarked, hvor alt fortsat peger i retning af en konflikt. Finansminister Lars Løkke Rasmussen havde ellers stort held med lige før jul at få solgt en aftale om mere i løn til de offentligt ansatte til Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt. Den bedrift kan man roligt kalde for et svendestykke for den ny finansminister. Til gengæld var der ikke indlysende fordele for Thorning, for at gå med i aftalen. Den blev heller ikke ret gammel, før S-lederen lagde afstand til den igen, og distanceringen øges i takt med dens manglende popularitet. For problemerne med de forestående overenskomstforhandlinger ser '“ trods aftalen – ikke ud til at forsvinde.
Aftalen formildede ingenlunde sindene hos de offentligt ansattes faglige organisationer og deres førerhund FOA-bossen Dennis Kristensen. Den blev set som et forsøg på, at fodre hunden med sin egen hale. Der kom ikke nye penge til medarbejderne. Det offentliges lønefterslæb er på 25 pct. i forhold til det private arbejdsmarked, og dermed står barometret på konflikt med strejker osv. lyder analysen i organisationerne.
Barometeret er faldet yderligere et par streger efter at Fogh i sin nytårstale reelt gav dem ansvaret for, at de med deres lønkrav risikerer at ødelægge dansk økonomi. Med sit udfald baner statsministeren vejen for folkelig opbakning til, at folketinget griber ind i overenskomsterne i foråret. Det mest spændende bliver, om Socialdemokratiet medvirker til det.

Update!

Foghs strategi ved i sin nytårstale at lægge pres på fagbevægelsens ledere og indirekte true med et indgreb lader til at virke. Nu kritiseres FOA-bossen af sine egne fæller i fagbevægelsen for at være for hård i sine udmeldinger. At føre krigen over i fjendens lejr har til alle tider været et meget effektivt middel!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

10 kommentarer til “Fogh styrer mod et indgreb”

@Jarl
Jeg synes du giver Fogh for meget kredit her. Det er en kendt sag, at Dennis Kristensen og især Kim Simonsen – formanden for det vigtige sektorforbund HK/Kommunal og potentiel ny HK-formand – nærmest hader hinanden.

Bemærk at det ikke er KTO-formand Anders Bondo, som i medierne nytårsdag formulerede en kritik lig den Dennis Kristensen kom med, som ACs og HK/Kommunals formand er ude med riven efter.

Og bemærk yderligere, at kritikken går mest på, at FOA har udsendt strejkevarsel (hvilket skete inden nytårstalen). Derfor synes jeg at statsministerens rolle her er overvurderet. At Dennis Kristensen er gået i kamikaze-mode og ikke udviser et gram kendskab til forhandlingsteknik ville være sket uafhængigt af Foghs udmeldinger i nytårstalen.

1. Tak for spændende input her! Du har formentlig ret i, at jeg overvurderer Fogh her. Men han har da i hvert fald lov at glæde sig over den interne ballade.

@Jarl
Det er rigtigt, og jeg tror at man måske skal vende rækkefølgen af hændelserne om: Fogh siger som han gør i nytårstalen fordi han ved, at der allerede er uenighed internt i fagbevægelsen. Han skaber den ikke.

Gode pointer fra Peter. Tillad mig at supplere med at Dennis Kristensen efter flere års tilløb nu definitivt er ved at bevise sin totale mangel på forståelse for overenskomstsystemet.

Samtidig er han definitivt ved at gøre sig umulig i LO-sammenhæng, hvor han nærmest fra dag et har gjort sig umage med at jokke resten af LO-familien over tæerne.

Det duer bare ikke, at en fagforeningsmand render til politikerne for at få dem til at løse den opgave, som hans medlemmer betaler kontingent for, at han selv tager sig af. Så enkelt er det!

Jeg minder om salig Thomas Nielsens udtalelse før EF-afstemningen i 1972: “Nødderne knækker vi selv.” Den udtalelse var møntet på frygten for at Bruxelles skulle blande sig i løndannelse ved at lovgive om mindsteløn og andre overenskomstspørgsmål. Allerede dengang stod det mejslet i granit, at det ville undergrave fagbevægelsens legitimitet – både i forhold til medlemmer såvel som det politiske system – hurtigere end man kan sige “trepartsaftale”. Og logikken gælder også i forhold Folketinget.

Amen!

5. Flemming! Min blog er normalt gakgak-fri zone. Men jeg synes alligevel at dit indlæg vidner om en vis grad af humor så jeg lader det stå.
venligst Jarl

8. Haha. Jeg er beæret over din utålmodighed, Christian. (og kom lidt sent op i dag) Som du ser bliver dine bønner hørt med dagens kommentar bragt i Nyhedsavisen.

De bedste hilsner

Jarl

Lukket for kommentarer.