Kategorier

Hvem bliver den næste?

Der er efterhånden stor travlhed ved udgangen hos Ny Alliance. Således blev kommunikationschefen Rasmus Jønsson den næste, der forlader partiet. En beslutning, som han ifølge politik.tv2.dk har truffet før jul og en exit, der efter aftale med partiledelsen, sker uden at smække med døren. Men Jønsson har næppe været i den syvende himmel over udviklingen i partiet siden valget. Hvis manden havde bevaret en intakt tro på, at Alliance-projektet stod foran en glorværdig fremtid, så var han jo nok blevet i stillingen.

Dermed er Ny Alliance helt uden medierådgivere. Efter valget blev pressechefen Ulla Østergaard bedt om at forlade sin stilling af partiledelsen og samme vej gik hendes mand Bendt Bendtsens tidligere spindoktor i Erhvervsministeriet Peter Arnfeldt, som under valgkampen også havde fået et vikariat som presserådgiver. Flere har den opfattelse, at Ulla Østergaard som rådgiver nærmest skabte flere interne problemer, end hun løste. Hun sad så hårdt på Naser Khader, at selv nøglemedarbejdere blev forment adgang til partilederen, og det skabte eksempelvis problemer for partiets valgkampstrateg Rasmus Jønsson, at han – på grund af Østergaard – ikke kunne få kontakt med Khader.

Om NA har medierådgivere eller ej betyder næppe det store. For vi er i al fald nogle stykker, der længe ikke rigtig har kunnet se, at Alliancen rent faktisk rådede over den slags ressourcer, da partiet så åbenlyst totalt savner styring. Det er derfor heller ikke til at sige, om medierådgiverne har gjort deres arbejde godt nok eller ej, for ledelsen '“ eller hvad man skal kalde det – har næppe været modtagelige for rådgivningen.

Partiet søger dog fortsat en ny pressechef, alt mens kommunikationschef-stillingen bliver nedlagt. På bundlinjen luner det sikkert lidt, at man nu sammenlagt er sluppet af med lønudgifter på '“ anslået efter markedsprisen '“ den rigtige side af en halv million kr. årligt. Tjah intet er vel så skidt, at det ikke er godt for noget, og i mellemtiden sejler Ny Alliance videre!

Update! Helt uden rådgivere er Alliancen dog ikke. Nordjyske Stiftstidende skriver, at en hvis Lars Kaaber, som ifølge avisen er “En af Christiansborgs mest erfarne spindoktorer” Det er muligt, jeg har nu aldrig hørt om ham. Avisen skriver også at “Han kom til den konservative pressetjeneste, da Bendt Bendtsen overtog ledelsen, og senest har han arbejdet som særlig rådgiver for familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K). Den stilling blev nedlagt sammen med ministeriet, og nu går turen altså til Ny Alliance.'
Ja det virker nu som et karriereforløb, der går fra ondt til værre og nu endnu værre. Men ret skal være ret. Den gode Lars Kaaber skal da have en chance for at bevise sit værd, så jeg vil ønske ham held og lykke i jobbet. Han får brug for det!

En lille godbid til de trofaste af læserne:

Lars Kaaber er efter min oplysninger idémand til den tidligere familieminister Carina Christensens formaning til danskerne om at få tre børn. Haaber har sikkert mange flere idéer til vinderudmeldinger af samme skuffe til Naser Khader og Co. Det ser vi frem til! Og måske man skal huske at tage både cola og popcorn frem! 😉

Update tirsdag – TV2s tidligere udlandsreporter Christian Howard-Jessen og den tidligere DR-medarbejder Anita Seifert skal være med til at vende skuden. I modsætning til Lars Kaaber har ingen af dem – så vidt jeg ved – nogen særlig erfaring med politisk kommunikationsrådgivning. Med al respekt for Ny Alliances nye rådgiverhold, så er det ikke ligefrem A-kæden, som Naser Khader har fået hyret til at “redde” partiet. Tværtimod så ser det ud som om, at Khader har hyret en enkelt fra B-kæden (Kaaber) og et par nyhedsjournalister helt uden erfaring i det benhårde politiske game, hvor erfarne rotter som Ulla Østergaard og Peter Arnfeldt altså har måttet kaste håndklæden i ringen. Jeg er IKKE overbevist om, at det hold kan rette op på noget som helst, men man må da tage hatten af for dem, at de måske har turdet satse et godt og trygt job på nyhedskanalerne for et håb om at kunne gøre en forskel hos Ny Alliance.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

18 kommentarer til “Hvem bliver den næste?”

Noget for dig, Jarl? 😉

Nej, spøg til side. Jeg tror ikke rådgiverne i NA har haft det nemt. Efter hvad jeg hører, er Spindulla absolut ikke inkompetent, så skylden for NAs nedtur er næppe hendes (alene).

Da Rasmus Jønsson gik til NA blev jeg lidt overrasket. Ikke fordi han ikke er dygtig, men fordi der er dælme langt fra at være en begavet ex post iagttager til at være en dygtig aktør – og Jønsson havde, så vidt jeg ved, ingen praktisk erfaring i toppen af dansk politik.

1. Not even in a million years! Og bare rolig, jeg bliver såmænd heller ikke spurgt 😉

Nu har de også fundet en erstatning for Dr. Jønsson!

Enten er Naser løbet tør for venner og familiemedlemmer, eller også har Gitte Seeberg endelig overtaget. Da jeg var der, insisterede hun på at ingen andre end hendes far, måtte reparere en dør, hvor håndtaget faldt af.

Lars Kaaber er manden der skrev “indenrigspolitiske fly” (om 9/11) på teleprompten, som Bendtsen holdt sin tale fra, på det ekstraordinære landsråd i 2001. Han var oprindeligt placeret af Poul Andreassen og havde titlen “dukkefører”.

Måske kan han lave en ny “Mr. 10%” af Naser..?

Kære Jarl

Dine danskstile er faktisk vældig underholdende og indsigtsfulde, men du mangler lige det sidste finish. F.eks. bør du ikke understrege Naser Khaders navn lige præcis det sted, hvor du fejlagtigt staver det Naser Khaser.

På samme måde er det nok en god ide at kalde Lars Kaaber ved hans rette efternavn igennem hele afleveringen – ikke Haaber, som du gør til sidst.

Du har gennemgående en god sans for den faglige substans og benytter dig af fagets metoder i dine analyser og vurderinger. Hvis du får det sidste i orden, kommer du helt op at ringe!

D. Ansklæreren

Før Lars Kaaber kom til de konservative var han den geniale idémand bag en – skrottet – kampagne for hans daværende arbejdsgiver Folkebevægelsen mod EU i forbindelse med folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten. Kampagnen var bygget op om frygten for, at 300.000 polakker ville vælte ind over Danmarks grænser, hvis Polen kom med i EU. Så det er bestemt en kreativ og fantasifuld medarbejder, Khader har fået sig der.

Lars Kaaber var fast tilknyttet Gitte Seeberg, da hun var konservativt medlem af EP, og han deltog i alle sessioner i Strasbourg, hvorfra han forfattede Seebergs nyhedsbreve.

Noget kunne tyde på, at Seeberg måske er ved at få styrket sin position i NA?

Som nib bemærker, så er det korrekt, at Kaaber har en fortid i Folkebevægelsen mod EU.

Tilsyneladende en vendeKaabe, der kan agitere for ethvert til lejligheden ønskeligt synspunkt.
Men det får han da også brug for.

Jønssons berettigelse i NA sammenhæng har aldrig været andet end at være ‘den kloge akademiker og politiske kommentator’, der allierede sig med ‘de gode mennesker’. Den rolle havde PR værdi den første måned eller to; derefter har Jønsson reelt været overflødig og derfor også på vej ‘ud’.

Jønssons exit må (i hvert fald for undertegnede)være årets mest forudsigelige politiske ikke-nyhed.

Hugin

9. Nå, nu var alle ellers lige enige om at Ulla Østergaard satte sig så tungt på NA at Jønsson ikke ku’ ånde frit, men det får så være. At man formelt er leder af noget betyder ikke at man nødvendigvis også ‘leder’.

Nu du stiller spørgsmålstegn ved min indsigt, så må jeg melde ud, at jeg personligt allerede tilbage i juni/juli ved adskillige lejligheder på partikontoret har set Jønsson travlt beskæftiget med at se ‘travlt beskæftiget’ ud, angiveligt med noget meget vigtigt. Det blev vist reelt ikke til meget mere end lidt Netsurfing.

Møder om partiets fremtidige kommunikationsindsats (som undertegnede deltog i ved enkelte lejligheder) i forhold til medlemmer foregik uden Jønssons deltagelse, hvilket må siges at være bemærkelsesværdigt hans titel af kommunikationschef taget i betragtning. Beslutningsprocesserne i NAs organisation er(eller var) i det hele taget en historie for sig.

Hugin

Det, som måske kan være særligt interessant i relation til Ny Alliances ansættelsespolitik er, hvad den siger om magtforholdene i partiet. Der kunne det godt se ud som om Seeberg har fat i den lange ende. Udover Lars Kaaber, så har også deres “politiske chef” (hvad hun så end får sin dag til at gå med at udtænke af genialiteter) Ingrid Reumert en fortid som ansat hos Seeberg i Europa-Parlamentet, hvor hun arbejdede som politisk assistent. Reumert begyndte iøvrigt som pressechef i partiet, før Ulla Østergaard kom til. Hvis man selv forsøgte at overtage styringen af et ustyrligt, halv-kuldsejlet partiprojekt, så ville man vel netop forsøge at få så mange af sine loyale folk ansat som muligt, mon ikke?

Hej Jarl

Her er lige en opfordring til at starte en debat her på sitet eller måske på K-forum.

I anledningen af primærvalg og den ovenstående kommentar om Ny Alliances nye folk så følte jeg lige trang til en kort komparativ analyse, jeg godt kunne tænke mig blive kvalificeret af andre politisk typer:

I Danmark lader der til at være en forståelse af at politisk strategi og pressehåndtering hænger uløseligt sammen, og endda hviler så meget på pressedelen, at man meget ofte ansætter journalister til den slags. Som nu eksemplet her med NA, men det står sandelig ikke alene.

I the US har man et begreb om en “professional political operative” som er en samlebetegnelse for folk der laver politisk strategi, spin i ordets snævre forstand, meningsdannelse og målinger, almindelig politisk sparring osv. Forskellen fra DK er at de fleste er akademisk skolede, selv om der nu også er journalister i faget. Men i mindretal.

Hvis du Jarl kunne have lyst til at kigge på emnet, ville det være spændende.

Jeg vil helst ikke foregribe diskussionen om konklusioner og årsager, men jeg synes det er en voldsom overvurdering af journalisters evne til at tænke politisk, at ansætte to nyhedsjournalister til at lave politisk strategi.

En politisk akademiker

12. Hej Stefan,

Tak for din kommentar. Jeg mener, at du har fuldstændig ret i dine iagttagelser – og især i denne: det er en voldsom overvurdering af journalisters evne til at tænke politisk, at ansætte to nyhedsjournalister til at lave politisk strategi.

Måske var det netop en idé at starte en debat om det ovre på Kforum!! Det tænker jeg lidt over.

Tak for et rigtigt godt input!

Jarl

Nogle af kommentarerne på det her sted bærer præg af en dårlig hukommelse. Lars Kaaber har ikke været ansat i Folkebevægelsen mod EU. Han var ansat i JuniBevægelsen.

Jeg har i øvrigt en mistanke om, at Lars Kaaber er den “Lars” som Blekingegadebanden fejlagtigt mistænkte for at være Mossad-agent, fordi han tidligere havde været ansat i Danske Kibbutz Venner. Er der nogen, der kan byde ind med viden om det? Læs mere om Blekingegadebandens jagt på danske Mossad-agenter i bind 2 af Peter Øvig Knudsens fremragende bøger om banden.

Har lige talt med Kaaber, der ikke vil have æren for at have skrevet talen i 2001, hvor der stod “indenrigspolitiske fly” om 11. sept.

Han har heller aldrig talt med Poul Andreassen, der afgik på landsrådet året før, da Bendtsen kom til. Min tro at han og Poul Andreassen havde interne relationer, var baseret på interne oplysninger fra Konservativ Ungdom.

Det er dog uomtvistet at Seeberg ikke ville lade andre end sin familie ordne kontorets dørhåndtag.

Jeg beklager.

Jon, Lars Kaaber har selv over for nogle kollegaer bekræftet, at han er den Lars, som Blekingebanden overvågede.

Lukket for kommentarer.