Kategorier

Et klogt træk

Anders Fogh er en mand, der som Jens Otto Krag formulerede det i 60’erne “har et standpunkt, indtil han tager et nyt”. Statsministeren har siden han kom til magten netop vist sig som indbegrebet af en vendekåbe, en opportunist eller realpolitiker, hvis man da ellers skal være lidt venlig.

Før valget var Socialdemokraternes forslag om at nedsætte skattekommission noget, som nærmest fanden havde skabt. Så snart valget var overstået og Fogh kunne indlede sin 3. periode som regeringschef pudsede han Helle Thornings forslag fra før valget af, der netop gik ud på at nedsætte en skattekommission af, og fremsatte det derpå som sit eget! Fogh fremstod som en mand, der havde lyttet blandt andet også til Ny Alliance, som selv efter valget mente, at de var tungen på vægtskålen, selvom at valget faktisk viste, at det var de ingenlunde.

Det er svært ikke at anerkende, at det var et ret klogt træk af Fogh, at udnævne den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch, som formand for skattekommissionen. Dermed skal han stå i spidsen for det arbejde, som på en eller anden måde skal munde ud i en sænkning af topskatten. Hvordan er i sagens natur uvist, men boligskatterne er fredet. Det er grundskylden og rentefradraget derimod ikke.

Der er ifølge Koch under alle omstændigheder lagt op til 'mærkbare skattelettelser'. Det er jo et udsagn, som skatteborgerne kan ramme ind og hænge op på væggen. Vi får se til næste år om regeringen vil fremsætte de endelige forslag, som Koch og de øvrige otte kommissionsmedlemmer til den tid, når frem til. Det kan også være at Fogh bare sige 'tak for indsatsen' og skrotter forslagene præcis, som han gjorde med hovedparten af velfærdskomissionens forslag. Altså en situation, der leder mig hen på det tyske ordsprog om 'Viel Geschrei und wenig Wolle” – og hvor tilføjelsen i øvrigt hedder “sagte der Teufel und schor eine Sau” (..og klippede soen..).

Med Koch i formandsstolen er Socialdemokraterne tvunget til at give kommissionens arbejde en chance. Det vil jo være helt utroværdigt at skyde noget som helst ned, før end at arbejdet er præsenteret. Fogh vil formentlig gå ganske langt for at få socialdemokraterne med og ingen forestiller sig at en skattereform '“ der skal være langtidsholdbar '“ vedtages uden at S og også helst de radikale er med.

Det giver også sig selv, for Dansk Folkeparti har naturligvis valgt det ledige standpunkt ved fra starten af at stille sig ret kritisk an til kommissionen og dens arbejde. DF udelukker fuldstændigt at medvirke til en skattereform i denne valgperiode, og skatteministeren erkender, at DF kan blokere for en skattereform, da der i forvejen ligger en forligsaftale mellem DF og regeringen.

Det er faktisk ikke til at se, at Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup og Pia Kjærsgaard i sin tid startede deres politiske karriere i et parti, der mest af alt var en skattenægterbevægelse. DF fremstår som et klassisk reaktionært parti, hvor det er sikrest bare at sige nej. 'Det er jo også det, som jeg er bedst til', som Peter Skaarup engang sagde lige før sin medvirken i en paneldebat på TV.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

5 kommentarer til “Et klogt træk”

Efter skuffelsen med velfærdkommissionen, er det svært at bevare optimismen.

Jeg håber det ender med at topskatten sløjfes, men det er nok alt for meget at håbe på. Nærmere ender det med at grænsen sættes yderligere op, så man i stedet for at genere – er det 30-40% af vælgerne der betaler topskat? – til 5-10-15% som er et mindre vælgersegment som man bedre politisk kan tillade sig at overhøre. Suk 🙁

Vi kan hurtig blive enige om, at Anders Fogh er en vendekåbe; men indtil for nylig skal han dog have, at det han sagde før valget, gjorde han efter valget. (At det han så sagde og gjorde, er i modstrid mod alt, hvad han stod for før 1998, er en anden sag.)

Men nu siger han et før valget og gør noget helt andet efter valget. Nu er han da blevet helt uberegnelig. Men hvem ved, måske fører det skattelettelser med sig, og så skal jeg nok lade være med at brokke mig 🙂

Hvad reaktionært er der i at være modstander af yderligere beskatning af boligerne Jarl Cordua?

Ideen med en skattekommission er ren socialdemokratisk tungetalepolitik – vi vender stenen og sætter nogle skatter op og andre ned.

Så bliver der sikkert også fundet et par ekstra milliarder som Gitte Seeberg og hendes radikale partifæller kan dele ud rundhåndet til diverse trosprojekter i Afrika.

3. Jeg forstår ikke dit spørgsmål.

DF er imod en enhver ændring af skattesystemet – det er reaktionært.

Prøv at læse bloggen igen, for du har tydeligvis misforstået budskabet.

Jeg har skam læst det du har skrevet – at de er imod en ændring i denne periode af skattesystemet, som du skriver. Men hvad mener du så med “skattesystemet” ? At der er flere hvide elefanter i butikken og at det vil give mulighed for STORE lettelser i skatten på løn.

Jeg kan ikke se hvad reaktionært der er ved at holde det man lovede inden valget – må så se hvad de andre partier holder.

Lukket for kommentarer.