Kategorier

Et beskedent offer

Jeg ser min troe, at Naser Khader er på endnu en turné rundt i medierne. I går søndag var han i DeadlineDR2 hos den gode Jacob Rosenkranz og her til morgen befandt han sig siddende i Ole Stephensens bløde sofa i Go’ morgen DanmarkTV2. Budskabet er nu, at efter at partiets færre og færre græsrødder samt den håndfuld MF'ere partiet råder over har tænkt sig rigtigt godt om, ja så er Naser og Co. nået frem til, at det nu er tid til at tone rent flag som borgerlige.

Khader, der tydeligvis var ret velforberedt, lagde sig under begge interviews 'fladt ned', som det hedder i spin-jargonen. Han indrømmede nu, at cirkuset med at kræve dronningerunde før valget var en fejl, som ikke skulle gentage sig. Vælgerne blev lovet, at det nu er slut med mærkelige meldinger a la Lars Kolinds flade skat, der i første omgang skulle reserveres fynboerne. Der var ikke tale om decideret “selvpiskning”, som var han en anden flaggellant, men sådan niveauet lige før. Khader vidste præcis, hvad han skulle sige og udstrålede fin balance. Han så i øvrigt også ud som om, at han havde tabt sig lidt, bemærkede min bedre halvdel.

Redder det Ny Alliance fra afgrunden? Det tror jeg ikke, men der i alle tilfælde tale om en god begyndelse. Som det ser ud, så må det jo være Anders Samuelsens politiske linje, der har vundet i det nye parti. Skattepolitikken er intakt, man står bag en borgerlig statsminister og partiet er nu erklæret 'borgerligt'. Hvordan 'borgerlig' så lige bliver defineret af NA'erne. Det er et godt spørgsmål. Khader mente at 'borgerlighed' også var noget med at få de afviste asylansøgere ud af Sandholmlejren og være imod afskaffelsen af gruppeeksamen. Det tyder da på, at borgerlige '“ ligesom ved sidste valg '“ skal huske at læse 'det med småt' hos partiet. Hvis Samuelsen er vinderen og man har droppet dronningerunden og alt det andet midtergøgl, så må konskvensen vel også føre frem til den observation, at Gitte Seeberg eller i hvert fald hendes politiske linje dermed har tabt spillet om magten i Ny Alliance.

Positivt er det, at den trinde forfatter Kristian Ditlev Jensen har forladt partiet i protest mod, at NA erklærer sig for borgerligt. Med niogfyrretyve stemmer på Fyn ved Folketingsvalget, så er det '“ med al respekt '“ næppe noget, der vælter læsset for Alliance. I sin ganske korte karriere kan man vel ikke sige, at Jensen med sin vel akademiske udmeldinger om kulturpolitikkens beklageligvis manglende altdominerende rolle i det politiske liv ligefrem brillerede som den store folkeforfører. Ja det ligger vel ligefrem at konkludere, at hans exit trods alt er et lille offer, for til gengæld at få en mere klar politisk linje til oplysning for vælgerne om, hvad de får, hvis de stemmer på Ny Alliance. Hvis Naser K. og Samuelsen fortsætter på denne gode måde, så kunne man måske i et svagt øjeblik overveje at stemme på partiet ved næste folketingsvalg. Men det er nok for meget at håbe på.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

4 kommentarer til “Et beskedent offer”

Jeg er ikke sikker på, at det er Samuelsens linie, der har vundet – måske nok politisk, men ikke strategisk. Sædvanligt velinformerede kilder vil i hvert fald vide, at det var Samuelsen og Seeberg, som til det sidste holdt ud med hensyn til, at partiet ikke skulle melde klart ud vedr. statsministerposten – fordi de, i modsætning til amatøren Khader – godt kunne gennemskue, at de så intet havde at presse regeringen med, når det gjaldt skattelettelser m.v. Khader var efter sigende villig til at lægge sig fladt ned på ryggen i forhold til regeringen.

Borgerlig og borgerlig, det er nok lidt flot sagt! Er der ikke noget med at NA i flot parløb med Christmas-Møller p.t. er godt i gang med at bringe VK regeringen i mindretal for første gang i 6 år?

Så lyder det ærlig talt lidt hult, det dér med at man ikke har søsat partiet for at vælte en borgerlig regering. OK, nu er det ikke på århundredets vigtigste sag regeringen kommer i mindretal, men netop fordi sagen har været omkring DF gennem langvarige forhandlinger og voldsomt eksponeret i medierne så er det jo alligevel lige før regeringen ikke kan tåle det nederlag.

P.t. ser NA ud til at fortsætte slingrekursen; siger ét, gør noget andet. Nu har man så offentligt afskrevet sig de NA-vælgere, der opfatter sig selv som lænende mod venstre og umiddelbart derefter går man så ud og tramper sine tilbageværende – formodentlig moderat borgerlige – vælgere eftertrykkeligt over tæerne, ved at skubbe regeringen tættere på ydmygelsernes smertegrænse. Jeg ser den aktuelle slinger som endnu et søm i NAs ligkiste.

Iflg. JP så har NAs slingrekurs nu skubbet regeringen så tæt på ydmygelsernes smertegrænse at Henriette Kjær har fået lov at låne Foghs valgtromme, formentlig med besked om ikke at tromme alt for hårdt.

@hugin

du undervurderer de borgerlige vælgere – der som jeg – hellere ser regeringen samarbejde ind over midten. For min skyld kan regeringen godt tåle at blive ydmyget, hvis det er det der skal til for at etablere et samarbejde ind over midten. Ligeledes ser jeg hellere regeringen væltet end fortsætte samarbejdet med DF. Og Henriettes trommeri, bum bum – jeg er ikke sikker på at hun havde fået lov til at låne trommen. Hun klarede sig da ikke specielt storartet med argumentet om at rense luften. Det var jo netop begrundelsen for at afholde seneste valg. Burde prøve noget nyt en gang imellem. Men det er jo nok lidt for store krav til hende.

Lukket for kommentarer.