Kategorier

Som en lus mellem to negle

Opdateret onsdag – Kl. 14.45

Det er dog en mærkelig sag, som regeringen har fået bragt sig i med det alternative asyludspil. Den befinder sig som en lus mellem to negle!

Centralt står naturligvis Danmarks mest forsmåede politiker Pia Christmas-Møller, som efter eget udsagn hverken er sur eller bitter og derfor nu gør, hvad hun kan for at bringe regeringen i mindretal på en lidt '“ i den store sammenhæng '“ småbanal sag om en håndfuld asylansøgeres fremtidige ophold og færden i det danske samfund. En sag, som regeringen fik fedtet igennem som 'administrative ændringer', kun fordi der lå et forlig, der gjorde at den fik vredet armen rundt af Dansk Folkeparti.

Det ellers “born again”-borgerlige parti Ny Alliance, som med egne ord ønsker Anders Fogh som statsminister, står atter på samme side som oppositionen. Der er i øvrigt ikke noget at klandre SØFB-partierne, for deres opgave og erklærede mål er jo at komme af med Fogh. Men Naser Khaders forsikringer om at være Foghs loyale støtte holdt altså åbenbart kun et par døgn.

Peter Skaarup fra DF og Venstres politiske ordfører Inger Støjberg – som endnu ikke rigtigt har imponeret nogen – har kastet sig over de to røde grønlændere, som nu vil blande sig i dansk indenrigspolitik (hvad de ellers tidligere har sagt, at de ikke vil). Nu bliver selvstyre-kommissionen og misrøgt af de grønlandske børn også blandet ind i sagen af V og DF. Det er vel ikke jordens mest saglige kritik i denne sammmenhæng, og næppe heller noget der forstærker de nordatlantiske bånd. Det er uskønt '“ af begge parter.

Det er i øvrigt som om, at man kun kan registrere fejl på fejl i regeringens håndteringen af hele sagen om de afviste asylfamiliers fremtidige vilkår. Jeg gad næsten vide om, Poul Nyrup Rasmussens spøgelse er begyndt at hjemsøge dansk politik? Dem, der er gamle nok, kan sikkert huske, hvordan Nyrup igennem sine knapt ni år i stolen skabte utrolig mange problemer for sig selv. Nu lader det til, at regeringen som helhed er ved at tillægge sig Nyrups vaner med at forkludre alting.

Fejl nr. 1 er, at Birthe Rønn Hornbech ikke får Pia Christmas 'ned i sækken' og med i aftalen, da den forelå. Hun ringede godt nok og fik fat i Christmas sekretær, men der blev ikke skabt forbindelse. Ja så prøv dog for pokker igen! Peter Mogensen og andre har beskrevet forløbet som helt i særklasse dårligt politisk håndværk af Rønn, som for et par uger siden nærmest blev kanoniseret som vort folkestyres mest funklende juvel. Nu er hun i stedet en allerhelvedes kluntet minister, som risikerer at frembringe et nyvalg, som ingen ønsker.

Den eneste undtagelse mht ønske om nyvalg er måske Bendt Bendtsen '“ dansk politiks svar på Jeppe på Bjerget, som hellere end gerne ser NA og Pia Christmas ekspederet over i den politiske histore (hvor han i øvrigt også selv hører hjemme!)

I dag truede Bendtsen Pia Christmas med eksklusion af Det konservative Folkeparti, med det forudsigelige resultat, at hun meldte sig selv ud, og dermed har Bendtsen opnået at få skabt yderligere afstand til det mandat, der måske kan redde regeringen fra en ydmygelse. Flot, Bendt!

Kommer der valg? Det tror jeg nu ikke, men sagen viser, at regeringen og navnlig dens chef savner styring og er rådvild med hensyn til, hvordan krisen skal og kan løses.

Enten lader regeringen sig stemme ned, og gør som den selv vil, uden de store umiddelbare konsekvenser. Eller også trækker NA og Pia Christmas-Møller deres støtte til dagsordensforslaget i forbindelse med forespørgelsen i morgen, onsdag.

Foreløbig spiller alle højt spil. Politisk poker, nervekrig og hvad det ellers hedder. I går nævnte Henriette Kjær som den første ordet “valg”, og i dag raslede også statsministeren med sablen på sit pressemøde.

Men helt ærligt. Pia Christmas-Møller er genetisk disponeret for at gå efter martyriet, så hun er nok udenfor pædagogisk rækkevidde. Måske Fogh i stedet skulle invitere Naser Khader på en kop kaffe og en lille snak om fremtiden. Måske vil lidt indrømmelser til NA kunne udvirke, at partiet trækker støtten til forespørgslen. NA kunne godt bruge en kattelem. For bliver der valg nu, så ryger Los Alliancistas ud. For good!

Hvad sker der? Aner det ikke. Men jeg tror ikke, at der kommer valg nu af den enkle årsag, at der ikke er nogen, der egentlig ønsker et valg.

Hvem var det, der sagde, at dansk politik var kedeligt lige efter et afholdt valg og så i januar!

Update – onsdag middag

Alt tyder på, at Fogh har i været i kontakt med Khader i løbet af i går tirsdag. Ifølge blandt andet Ekstra Bladet, så har Fogh truet ham med valg, hvis regeringen kommer i mindretal efter forespørgselsdebatten i eftermiddag (start kl. 13 på DR2). Politiken skriver , at der ved middagstid onsdag har været møde mellem Fogh og Khader.

Som det ser ud nu, så vil Khader og hans fire medsammensvorne i NA formentlig undlade at stemme (ved selve afstemningen torsdag), og dermed falder Pia Christmas’ dagsorden. Det betyder, at regeringen således klarer frisag mht at komme i mindretal.

Det forlyder, at Khader til gengæld for sin renoncering får små indrømmelser “et andet sted” vedr. asyllovgivningen, sådan at han ikke taber alt for meget ansigt. Dvs. at der åbnes en såkaldt “kattelem”.

Ã…rsagen er, regeringen ikke har mulighed for at flytte ét komma i den netop indgåede aftale mellem DF og regeringen om de afviste asylbørns familier. Det skyldes naturligvis, at Pia Kjærsgaaard ikke giver nogle indrømmelser til NA, hvis udtalte eksistensberettigelse er at arbejde for, at “nok er nok” om DFs indflydelse i dansk politik.

Kl. 14.13 – onsdagNOK ER TILSYNELADENDE IKKE NOK!!!

Selve afstemningen er først i morgen, torsdag.

Mødet mellem Fogh og Khader i dag, onsdag ved middagstid, viste, at NA er faldet til patten i asylsagen.

NA vil således ikke støtte Pia Christmas’ dagsorden, men i stedet, hvad der formentlig bliver regeringens afværgedagsorden, der lover Naser Khader og Co. et eller andet på asylområdet.

Så der bliver ikke valg i denne omgang, og Pia Kjærsgaard har endnu engang bevist, hvem der bestemmer i dansk politik.

Nok er åbenbart IKKE nok, hvis det har som konsekvens at NA mister sine taburetter på Christiansborg.

Man kommer heller ikke udenom at lette på hatten for statsministerens udviste evne til at lande denne svære sag, selvom dagens sejr især skyldes Ny Alliances svaghed i meningsmålingerne. Khader turde ikke fremprovokere et valg. Spørgsmålet er, hvad vælgerne siger til Khaders studehandel med Fogh. Belønner de NA for ikke at vælte regeringen? Eller straffer de Khader for at rende fra sin politik? Well, that is the question!

Onsdag Kl. 14.43. “Realitetsforhandlinger” eller “ligger aftalen fast”?

Det viser sig, at Naser Khader og NA er kommet med i asylaftalen med DF og regeringen. Khader mener, at NA skal i “realitetsforhandlinger” om asylaftalen, mens Peter Skaarup ikke mener, at der skal ændres noget. Begge kan vel ikke have ret? Mystikken breder sig!

Astrid Krag SF spurgte integrationsministeren om netop dette skisma. Birthe Rønns korte svar: “Politik er altid en udfordring”.

Ja, unægteligt.

Noget tyder – måske – på, at Pia Kjærsgaard faktisk har givet sig lidt, for at få Khader med i aftalen.

Så før vi fælder dommen om, hvem der har givet sig, så må vi jo se på, hvad NA ender med at få ændret i aftalen.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

7 kommentarer til “Som en lus mellem to negle”

Hvis idéen med at være støtteparti for regeringen var at støtte den i ét og alt, hvad er så pointen i at være et selvstændigt parti? Hvis Fogh ikke vil give NA indrømmelser, må han indkasserer et lille nederlag. Det er trods alt ikke hele Vesteuropas sikkerhed der står på spil…

Hej Jarl.

Jeg så Ejvind Vesselbo forleden gøre en del ud af(tv2 vist nok), at de tre år som Birthe Røhn var kommet frem med DF’ere var for lang tid.

Har du noget nyt om han vil lave ballade på torsdag?

Mvh

Jespere

Med den arbejdskraft mangel der er, er det påfaldende at ingen af partierne har gjort sig overvejelser om af lukke luften ud af en del af denne “afviste asylansøgere må ikke arbejde debat”, ved at se til at man ikke blander asylansøgning og arbejdstilladelse sammen – Ifølge reglerne kan man kun søge arbejdstillladelse hvis man frafalder sin asylansøgning – hvilket i sig selv er en mærkværdig sammenblanding. Dette ville jo gøre at en stor del af dem der opholder sig på flygtningecentrene og som ikke kan sendes ville arbejde, betale skat mv. Som vi kunne se i pressen for nylig er der jo en del der arbejder i forvejen, dog uden at skattefar for sin del.

5. Ja, jeg har set det!

Utroligt nok for alle, så slår Th. Larsen det endnu engang fast med syvtommersøm, hvor genial Fogh er.

Måske – hvis vi er heldige – så skriver han en analyse i morgen, hvor hele forløbet og al balladen I VIRKELIGHEDEN og FRA STARTEN har været en del af Foghs masterplan osv.

jeg forstår ikke, hvorfor at Th. Larsen sagde nej tak til det spinjob i statsministeriet, som rygterne siger, at han blev tilbudt efter at Michael Kristiansen forlod stedet.

Men på den anden side: Så kan Fogh i dag jo kun være glad for, at hans trofaste Larsen blev i “Pilestræde” og skrev sine evindelige heltekvad til Foghs pris 😉

Th. Larsen er ikke politisk analytiker, men politisk cheerleader!

2. Hej Jesper,

Undskyld at jeg ikke har svaret dig.

Jeg kan ikke forestille mig at Vesselboe vil lave ballade. Nu er sagen jo også landet med NA.

Vesselboe laver næppe ret meget mere ballade i sin karriere. Der er ikke ret mange på Christiansborg, der er i tvivl om at han i sommer var lige på nippet til at springe over til Naser Khader – uanset hans besværgelser siden. Så han er vel nærmest konstant på “observationslisten” hos V-toppen. Forsøger Vesselboe at gøre sig interessant for at bringe regeringen i fare, så tror jeg Fogh tager konsekvensen. Men lige nu er NA hastigt på vej ind i varmen hos “far”, og det giver pludselig lidt stabilitet i dansk politik.

Hej jarl

Det kan godt være BB med sin trussel om at ekskludere X-mas fik “skabt yderligere afstand til det mandat, der måske kan redde regeringen fra en ydmygelse” – men det var en tvingende nødvendighed. Hvis sagen havde udløst et valg kunne K stå i den meget kluntede situation, at X-mas fortsat var opstillet for partiet.

Det kan vist ikke understreges hvor kikset det ville have været

Flash

Lukket for kommentarer.