Kategorier

Danmarks politisk tonedøve kronprins

Denne blogger er meget lidt imponeret af den udviste politiske fingerspidsfornemmelse, som man for tiden ser den udfolde sig hos den næste generation af familien Glücksborg og navnlig Kronprins Frederik med sin tåbelige insisteren på at tage til OL i Kina.

Nu har diverse medier, meningsdannere, men først og fremmest de politiske partier bredt signaleret venligt, men klart og tydeligt at de IKKE synes, at det er en kanongod idé, at kronprinsen går efter at blive valgt til den Internationale Olympiske Komité (IOC). Vurderingen hos eksempelvis SF og Dansk Folkeparti, er, at den fusk- og korruptionsplagede komité, hvor det ikke er argumenter, men tykkelsen af de brune kuverter, der tæller, altså ikke er et selskab, der sømmer sig for Danmarks kronprins at befinde sig. Lad gå, at han privat er blevet set til fester med rockerrelaterede typer, men den går altså ikke i officielt øjemed. Kronprinsen, hvis talegaver få har prist, har dog på et tidspunkt fremstammet det indlysende argument, at han på IOCs hjemmeside har læst, at organisationen skam har fået ryddet op i tingene. Sig mig engang, er kronprinsen naiv eller regner han os andre for naive? Hvem med et ansvar i Danmark ville slippe af sted med et svar som kronprinsens? Ingen.

De pæne aviser dvs. Berlingske Tidende tør ikke skrive om kronprinsens åbenlyse svagheder, det er Se og Hør, Ekstra Bladet og Nyhedsavisen, der er blandt de medier, der tør stille de frække spørgsmål, om hvad han egentlig bruger sin tid på. Kongehuset har i mange år brugt tavsheden som våben, men den går ikke længere. Sine oratoriske evner demonstrerede han på et pressemøde for et år siden, hvor han ret så uoverbevisende kundgjorde for en undrende nation, hvorfor han nu gik efter at blive IOC-medlem. Det stod ingensinde klart for ret mange, hvorfor han egentlig ville det. Den frække del af den skrevne presse “skrev båndet ud” med Frederiks håbløse statements. For alle os der så pressemødet på TV, blev det en tåkrummende oplevelse, hvor man som borger allerede nu gruer for de nytårstaler, som Frederik kommer til at holde som regent med en uendelig usikker hakken og stammen. Hvorfor får manden dog ikke noget professionel hjælp til at formulere sig ordentligt?

Det mest pinlige er dog, at Kronprinsen nægter at se de politiske kendsgerninger i øjnene, at i hvert fald et ret så stort mindretal blandt de politiske partier klart har tilkendegivet, at de IKKE ønsker at se Frederik blive fedtet ind i IOC-systemets vild og afveje. Hvordan pokker tør han som kommende regent ignorere, hvad dette store mindretal mener, nu hvor hans job strengt taget går ud på at repræsentere alle os undersåtter? Man kan undre sig lidt over, hvordan Frederik kan læse situationen så forkert, når han nu har taget en cand.scient.pol.-uddannelse og dermed forudsættes at vide bare en smule om politik.

Dertil kommer så hele spørgsmålet, om han skal tage til Kina eller ej. I min bog er Beijing-legene i år ikke helt at sammenligne med Berlin-legene i 1936. Hvis kronprinsen partout vil ind i IOC, ja så skal han jo tage til Beijing til sommer. Men han kunne jo også blive hjemme, hvis han nu dropper IOC-ambitionerne. Fogh satser tydeligvis på, at kongehusets popularitet i befolkningen er så massiv, at Frederik kan gøre, hvad han vil uden at det får konsekvener. Nu er det så op til befolkningen at afgøre '“ med bistand fra pressen – om omfanget af menneskerettighedskrænkelserne i Kina er på sådan et niveau, at Frederik kan forsvare at tage dertil. Et eller andet sted er løbet vel kørt. Det man bare må håbe på, det er, at pressen ikke tier i misforstået loyalitet med familien på Amalienborg, men faktisk giver et så fair og sandfærdigt billede af menneskerettighedsvilkårene i Kina.

I øvrigt så har jeg et godt råd til majestæten til, hvordan hun hurtigt og effektivt kan få passiviseret Søren Pind, der forleden kom for skade at rette det retoriske spørgsmål “Er det nu klogt..?”, og dermed satte yderligere skub i denne debat, som – det kan jeg love kronprinsen – naturligvis vil fortsætte. Margrethe skal såmænd bare skubbe til Claus Hjort/Ordenskapitlet, sådan at Statsministeriet får sat Pind på listen over de næste modtagere af Ridderkorset. Denne uforbederlige royalist lider sådan af knaphulskløe, så hvis ordenskapitlet tager sig sammen, så burde de kunne købe Pinds tavshed i et lille stykke tid. Det er i øvrigt lidt besynderligt, at alle mulige umuliusser i dansk politik nærmest uden videre fået sildesalat, alt imens Københavns Teknik og miljøborgmester gennem otte år får intet. For hvad har Pinden dog gjort siden at han skal lide sådan vanskæbne! Har Margrethe et horn i siden på ham eller hvad? Nu har Hofmarskallatet således fået tippet!

Og dermed giver det frække onkel Corfitz lejlighed til at citere dette stadigt aktuelle spottende vers fra 1790 af den gamle landsforviste jakobiner Peter Andreas Heiberg (1758-1841):

'Ordener hænger man paa Idioter,
Stjærner og Baand man kun Adelen gier,
men om de Mallinger, Suhmer og Rother,
man ej et Ord i Aviserne ser.
Dog, har man Hjærne,
kan man jo gjærne
undvære Orden og Stjærne”

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

9 kommentarer til “Danmarks politisk tonedøve kronprins”

@ Jarl:

Glimrende indlæg som fuldstændigt og komplet beskriver kronprinsens åbenlyse problemer.

Som en af de (desværre få) meget-lidt-kongehus-begejstrede, så kan jeg undre mig over tilslutningen til kongehuset anno 2008. Min personlige overbevisning er, at kongehuset er den moderne variant af “opium for folket”. Endvidere finder jeg det synd for kongefamiliens medlemmer, at man igennem et helt liv skal fungere som familien Danmarks dukkehus. Ikke engang et helt liv i sus og dus kunne friste i mit hoved med den pris som kongefamilien skal betale.

Og hvis vi på et tidspunkt skal have en reel debat om kongehusets position i det danske demokrati og samfund, så kræver det at den nuværende fanskare af kongehuset så og sige får en mere realistisk syn på kongehuset. I den sammenhæng hilser jeg kronprinsens gøren og laden velkommen – med hans adfærd kan og vil han sandsynligvis fremme et mere realistisk syn på kongehuset.

Kronprinsen er tilsyneladende så forblændet af IOC-medlemskabet, at han fuldstændigt overser hvor sprængfarligt et medlemsskab ender med at være. Welcome to the real World!

Der er jo to ting i dette – udbud og efterspørgsel – og der kan måske være grund til at huske på, at IOC gerne smykker sig med kronede hoveder eller det, som ligner. Albert II af Monaco er måske ikke det mest heldige at komme med (men på en poetisk måde passende til IOC’s netværk og funktionsmåde) og Prinsesse Anne er på sikker afstand af den britiske trone, men en hollansk kronpris lugter straks lidt af fisk – og har man to fra pæne vesteuropæiske lande ombord, får IOC’s formand næsten kongelig status.

Men: Én skandale i IOC og der vil være fast arbejde til en stab af spindoktorer.

Nah – de burde nok sende Joakim i stedet.

PS: For god ordens skyld – både Hr. Beck og Hr. Samuelsen læste altså statskundskab i Ã…rhus.

@ 2 : Helt enig i din analyse af den nuværende problemstilling for IOC og ikke mindst hvordan man kunne forestille sig at IOC kan udnytte den royale interesse positivt i relation til deres eget image eller mangel på samme.

Mener desuden at du har helt ret i at den sønderjyske bondemand Joakim ville være en langt mere passende repræsentation af DK i IOC, eftersom skandalerne jo også klæber sig til ham.

Tak Jarl!

Tak, fordi du er med til at vise, at man godt kan være borgerlig-liberal og om ikke ligefremrepublikaner, så i hvert fald enddog meget kritisk stillet over for Amalienborgs absurde teater.

Sund fornuft efterlyses, når det gælder befolkningens syn på kongehuset.

Kritisk journalistik er en TOTAL mangelvare blandt visse medier. Det kan man så undre sig over.

Lærer man virkelig på diverse journalistuddannelser at forholde sig kritisk overfor alt og alle – med (skammelig) undtagelse af Margrethe & Co.?

Det er forunderligt, at selv intelligente mennesker parkerer sin kritiske sans og falder på halen for et system, som i sin natur er baseret på, at man er født til noget uden at skulle kunne noget.

Det er tragikomisk at betragte monarkiets hang-arounds, der lefler for ordner og majestætens ophøjeted.

Det er absurd, at kronprinsens drømmer om IOC. Han vil gerne have mening i sit liv, men det er ikke meningen med monarkiet…

Jeg tror det ville være sundt for kongehuset at revurdere den sag.
Men det er øjenåbnende sundt for os andre, at se hvordan medierne lister om den varme grød. Godt vi har EB.

JC: “Det er i øvrigt lidt besynderligt, at alle mulige umuliusser i dansk politik nærmest uden videre fået sildesalat, alt imens Københavns Teknik og miljøborgmester gennem otte år får intet. For hvad har Pinden dog gjort siden at han skal lide sådan vanskæbne!”

Svar: Han gik af sådan ca. to år for tidligt. Der er ikke helt faste regler for den slags, og dem der er, bliver i disse år skrevet om, fordi udgifterne til ordensvæsenet ikke betales af statskassen men af monarkens egen formue, og fordi antallet af modtagere i.f.t. tidligere gældende praksis, let kunne lede til en eksplosion i antallet af uddelinger, som–især for de højere grader–langt fra er gratis. Men altså: En uskreven tommelfinger-regel har mange steder været, at 10 år som MF’er eller som borgmester eller som noget tilsvarende kunne forventes at udløse en forespørgsel om, hvorvidt man er interesseret–men altså uden nogen absolut automatik, og endnu mindre af den nutildags end tidligere. Så måske Pinden skulle være blevet lidt længere i Kbh. Kommune? En ministerpost skulle dog for alvor kunne sætte gang i tingene … 😉

Kronprins Frederik bliver foreslået til IOC så der er større chance for at Danmark får en plads. Det ser jeg også gerne Danmark har, men i så fald skal det danske mandat være et handlekraftigt et af slagsen.

Når Frede ikke må have politiske holdninger kan jeg ikke se han overhovedet kan gøre en forskel der, og samtidig risikerer han at stemme for et regnskab fuld af korruption, og hvordan ser det ud? Samt hvis han fortryder, ser vi ham nok ikke gå ud og tage kraftig afstand fra resten af IOC.

Med andre ord. Jeg kan godt lide sport så jeg håber alt godt for Danmark i de ting vi deltager i. Og vi skal søge om indflydelse. Men netop derfor skal vi ikke have en kandidat der ikke kan sige sin mening. Så kan det være lige meget.

Lukket for kommentarer.