Kategorier

Løkke vs. Thorning

Berlingske offentliggør søndag en Gallup-måling, der viser, at 40 procent af vælgerne foretrækker socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt som statsminister frem for finansminister Lars Løkke Rasmussen, der kun har 37 procents opbakning bag sit evt. kandidatur.

I en kommentar til netavisen 180Grader ser jeg målingen som et gult kort fra vælgerne til Lars Løkke:

Målingen kommer i kølvandet af 3-4 ugers næsten massiv dårlig presse for Lars Løkke, hvor han mere er blevet forbundet med druk, rod med bilag og visse steder også damer frem for seriøs politik. Målingen skal ses som et gult kort til Løkke om at tage sig lidt sammen. Jeg er dog ikke i tvivl om, at disse tal vil ændre sig. Løkke er endnu ikke officiel statsministerkandidat, så mange ser ham ikke her og nu som et alternativ til den siddende Anders Fogh. Mange vælgere vil utvivlsomt ændre opfattelse, når et samlet og stærkt Venstre til den tid står bag Løkkes kandidatur, hvor han også kan sole sig i Foghs opbakning.

Men er der så meget at glæde sig over for Thorning? Det har jeg svært ved at se. Tre sølle procent er jo ikke en voldsomt imponerende vindermargen, når man tager i betragtning, at Løkke igennem langt tid er blevet trukket gennem sølet af dagspressen på grund af sit bilagscirkus inklusive lovligt små ølregninger på 34 kr. og kulminerende med at være blevet udråbt som utro ægtemand af Ekstra Bladets nu langt om længe pensionerede bagsideskribent Michael Jeppesen og på forsiden af ugebladet Se og Hør.

Hvis nu Thorning var det reelle alternativ, som vælgerne tror på og tørster efter som ny statsminister, så skal hun jo vinde med 15-20 procent over en gennempryglet Løkke. Men hvis S-formanden med denne måling og den Ritzau-måling, som i dag viser en lille fremgang for S og for første gang siden valget tilbagegang for SF, kan finde ny energi og optimisme, så skal det være hende vel undt. Thorning bør i hvert fald finde en ny og mindre træt, irriteret og modløs udgave af sig selv frem end den man oplevede blive interviewet i denne uges udgave af Mogensen & Kristiansen, hvis hun på noget tidspunkt skal føre S tilbage til regeringsbænkene.

Løkke er i øvrigt blevet portrætteret i dagens udgave af Berlingske Søndag, hvor han i en portrætartikel med overskriften “Hvem er denne mand?” får oprullet sin personlighed. Her er ikke mange egentlige overraskende nyheder for faste læsere af denne blog og Christiansborg-insidere, men alle bør alligevel læse portrættet, som er både grundigt og indsigtsfuldt. Regionsborgmester Carl Holst har endnu engang husket at fortælle journalisterne, at det var ham der stod bag den valgkampagne, der gjorde Løkke til ny V-næstformand i 1998. (Jeg skulle tage meget fejl, hvis ikke Holst så tit som muligt minder finansministeren om, at han regionsborgmesteren vil være næstformand efter Løkke…)

Jeg hæfter mig ved i artiklen, at Løkke uden held forsøgte at overtale medlemmerne af Frederiksborg Amtsråd til at give amtsborgmesteren en bil med chauffør. I artiklen fik læseren også at vide at Løkkes forhold til de konservative er ufatteligt dårligt, og at han ved flere lejligheder på regeringsmøder har nedgjort Bendt Bendtsen (Well who can blame him'¦?) En central konservativ kilde forudser at Løkke kommer til at betale for sin arrogante facon den dag, hvor han skal lede en VK-regering. Det bliver meget interessant, at se om Løkke får held med en charmeoffensiv overfor de konservative. Det bliver jo nok nødvendigt for at kunne danne en ny VK-regering, der kan fungere.

Løkke fik i øvrigt endnu engang opbakning fra skatteminister Kristian Jensen, som åbenbart følte trang til i Berlingske påny at bakke op om Lars Løkkes i øvrigt uerklærede statsminister-kandidatur. Der er ikke nogen, der skal bilde mig ind, at Kristian Jensen ikke har ambitioner om en dag at nå helt til tops i regeringen. Men skatteministeren kan dog ligeså godt bakke op om Løkke, når han ikke kan slå finansministeren ved et kampvalg. Så det er en gratis omgang, at erklære Løkke sin loyalitet. Skulle Løkke af den ene eller den anden grund – og imod min forventning – en dag blive fravalgt eller selv trække sig, så står unge Jensen under alle omstændigheder klar, som den næste i rækken til at overtage V-formandsskabet og måske statsministerposten.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

13 kommentarer til “Løkke vs. Thorning”

Socialdemokraterne skal ikke glæde sig for tidligt. Når Løkke er kandidat vil han stå for det samme som Fogh, og være den man kender mens Helle Thorning er det usikre valg, hvad får man lige?

Løkke er en stærk politiker, man kommer ikke sovende til at være amtsborgester, indenrigs- og sundhedsminister og nu finansminister. At han har nogle ting med smøger og øl deler han med mange i befolkningen, og rygter om utroskab ødelægger næppe noget. Bill Clinton, Nicolas Sarkozy og Jens Otto Krag kunne sagtens vinde og være populære ledere til trods for at de har gjort ting som mange finder tvivlsomt.

At han ikke har så gode målinger betyder ikke så meget nu, for Løkke har ikke været så meget fremme med politiske budskaber. Jeg tror at når han står som kandidat i en valgkamp vil folk vælge efter hvem de er enige med, ikke om der er købt nogle smøger på statens regning.

Nu er jeg ikke statistiker, men er det ikke rigtigt, at den statistiske usikkerhed i den slags målinger er omkring 3%? Det vil altså sige, at det ligeså vel kan være sådan, at Løkke har opbakning fra 40% af vælgerne og Thorning-Schmidt fra 37%. Så ville overskriften have været “Løkke kan slå Thorning-Schmidt”, og artiklens vinkling ville have været, at de seneste sager ikke har skadet Løkke afgørende og, at Thorning-Schmidt derimod stadig ikke har fået stoppet sin deroute.
Er det ikke lidt af en falliterklæring, at ingen medier – så vidt jeg ved – har gjort sig den ulejlighed at forklare deres læsere og seere, at Løkke og Thorning-Schmidt i realiteten har lige stor opbakning fra de danske vælgere?

2. Jovsgu!

Du kan jo nok forstå, at dine indvendinger ville have ødelagt Berlingskes forside historie.

Som journalisterne siger: Man kan researche en god historie ihjel!! 😀

Jeg mener det er meget forkert allerede på nuværende tidspunkt at afskrive Lars Løkke som kommende dansk statsminister.

Var det ikke det samme med Anders Fogh, da han blev udråbt til statsminister kandidat? Jeg vil endda mene at Anders Fogh var endnu længere nede på daværende tidspunkt.

Desuden mener jeg heller ikke den danske befolkning har set nok af hvad Lars Løkke i virkeligheden kan. Hvor mange af de store TV-debatter undervalgkampen var Lars Løkke den fremtrædende fra Venstre? En gang eller sådan noget, hvor jeg mindes, at han var en af de to, der fik den bedste vurdering af dagpressen den følgende dag. Men ja selvfølgelig debatter er jo ikke alt? Men det er netop den retning at den danske politik er ved at gå imod, når en politiker som Helle Thorning, der ikke har været i dansk politik i mere end tre år, kan nå så langt på hendes gode retorik.

Derudover tror jeg heller ikke at den danske befolkning kun stemmer på hvem de vil have som statsminister, men også hele den politiske holdning og baggrund.

Hej Jarl, et par spørgsmål: hvordan er Lars Løkkes forhold til de to konservative kronprinsesser (fløje)? Er der forskel, eller kan de konservative, i samlet flok, bare ikke lide Lars Løkke?

MvH
Søren

5. Det er jeg faktisk ikke helt klar over. Skal jeg give et bud, så er det hele rækkken af K-ministre, men især Bendtsen der har et problem med Løkke. Jeg føler mig overbevist om, at en forbedring af forholdet til de konservative bliver et fremtidigt fokusområde for ham.

Mogensen og Kristiansen, Thorning var fremragende, hvad de der så det også mente, hun brændte godt i gennem. Måske skulle du få nye briller Jarl 🙂
Hun bliver Danmarks første kvindelige statsminister også før Lars Løkke. Fordi hun har stået model til så barske forhold i medier og presse og alligevel formået at kæmpe og arbejde målrettet videre. Hun er så sej.
Hun har en politik sammen med R og SF som den brede befolkning kan føle sig tryg ved.
Det ståsted mange savner vil hun kunne give.

Jeg er enig med Helle i at Thorning bliver den første kvindelige statsminister før Lars Løkkke.

😉

“Hun har en politik sammen med R og SF som den brede befolkning kan føle sig tryg ved.”

Hmm, hvad er det for en politik, alle tre partier har, som den brede befolkning kan føle sig tryg ved? Er det skattepolitikken, som de er enige om? Eller er det indvandringspolitikken? Nej vent, det må da være deres progressive og fremsynede erhvervspolitik!

Men det finder vi bare aldrig ud af, for som det også fremgik af Mogensen & Kristiansen vil de tre partier ikke engang fremlægge 5 punkter frem mod næste valg, som de går til valg på.

I ligestillingens navn håber jeg så sandelig ikke, at Thorning bliver Danmarks første kvindelige statsminister, for så har det ganske lange udsigter inden vi får en kvindelig statsminister 🙂

Jeg ser bestemt ikke Helle Thorning som et bedre og mere oplagt bud på en statsministerkandidat, end Lars Løkke Rasmussen – tværtimod!

At Lars Løkke tilsyneladende er et menneske på linie med os andre, skal bestemt ikke diskvalificere ham fra at blive statsminister. Han er folkelig, forholdsvis lige til og kalder en spade for en spade.

Som konservativ kunne jeg sagtens leve med, at vi fik en Bendt Bendtsen eller Lene Espersen ind på posten som statsminister, men jeg kunne også sagtens “leve med”, at det blev Lars Løkke Rasmussen.

/Leif

8. Næh, men  ´man skal vist være socialdemokrat for at mene som du. Det virker faktisk som om, at hun er holdt op med selv at tro på projektet. Ikke godt – for jer!

9. I hvilket land?

10. Helt enig.

11. Bendtsen som statsminister? Haha. Enten har du en udpræget sans for humor eller også så må du være en diehard konservativ fra Bendtsens prætorianergarde for i fulde ædruelige alvor at kunne foreslå det. Det er i forvejen en absurditet at Bendtsen er blevet minister og har fået lov at sidde med på regeringsbænkene så længe. Bendtsen er – i skarp konkurrence med Helge Sander og Carina Christensen – den mest inkompetente minister i regeringen.

@Jarl

Alle steder, hvor Lars Løkke er en mand, og derfor højest kan blive mandlig statsminister.

Lukket for kommentarer.