Kategorier

Pia C '“ en politisk primadonna

Hos de konservative er man fortsat ganske lettet over at slippe af med Pia Christmas-Møller som politisk ordfører. Bendt Bendtsens håndtering af den koleriske Christmas exit var som bekendt ikke i top, men ingen er vel forpligtet ud over sine evner. De konservative tog i grunden en fornuftig beslutning om at skifte hende ud som politisk ordfører. Der var behov for fornyelse på posten. Pia Christmas var ikke ligefrem kendt blandt journalister som specielt samarbejdsvillig og 'arrogant' er vist egentlig dækkende for at beskrive hendes tilgang til pressen, og det er nok ikke lige den indstilling, der er behov for hos et lille klemt regeringsparti uden den store vælgermæssige fremgang efter syv år som lillebror i regeringen. Men da Pia Christmas smækkede med døren i forbindelse med sin fyring, fik hun trods alt et par måneders 'fame', som mediedarlingen, der altid var blevet noget overset som minister. Samtidig var hun for en tid det afgørende mandat, der kunne bringe regeringen i mindretal blandt andet på asylpolitikken. Festen i rampelyset sluttede, da Malou Aamund forlod Ny Alliance til fordel for Venstre. Pia Christmas mandat var ikke længere afgørende – og hun blev '“ for at sige det ligeud '“ politisk set komplet ligegyldig. Pia C havde kurs mod den evige glemsel bortset fra den lille parantes i den konservative partihistorie, som overset partileder i 1999.

I går skrev altinget.dk at Pia Christmas nu og ganske overraskende overvejer at blive i politik. Den tidligere konservative leder skulle eksempelvis overveje at søge optagelse i Det Radikale Venstre eller måske hos regeringspartiet Venstre.

Bare tanken om, at sidde i gruppe med Pia Christmas-Møller sendte nærmest chokbevægelser igennem Venstres Folketinggruppe. Synspunktet var hos mange V-folk, at man nok hellere ville dø end naturlig død end at lade hende sidde med ved bordet i værelse 2-090.

I stedet er der muligheden at søge optagelse hos De radikale. Politik er det muliges kunst, men at lade en konservativ med bristede ambitioner sidde med hos de radikale, som ønsker en helt anden regering end den Pia Christmas ind til videre støtter.

Skal Pia Christmas også opstilles ved næste folketingsvalg skal hun støtte Helle Thorning-Schmidts statsministerkandidatur, som de radikale kræve forsvaret beskåret og meget andet i direkte modstrid med, hvad hun tidligere har stået for. Det er ideologiske herresving, som jeg ikke har den store respekt for, men det skal vælgerne jo i sidste ende afgøre.

De radikale er sikkert så fornuftige mennesker, at de også kan se det på alle måder uholdbare i at invitere Pia Christmas ind i varmen. Ledelsen har meget lidt at vinde ved det, og der er formentlig endda nogle MF’ere i gruppen og i baglandet, der bliver sure ved at få sig en ny konkurrent i et af storkredsene. Og med Pia C i gruppen, så har man også udsigt til at skulle lade sig underholde af en politisk primadonna med fremtiden bag sig. Jeg tror at Margrethe Vestager er for klog til, at hun lader Christmas slippe ind i varmen.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

14 kommentarer til “Pia C '“ en politisk primadonna”

Nu mener jeg egentlig ikke at de radikale partout skal pege på HTS som leder. DRV bør forblive på midten af dansk politik og som sådan kunne danne regeringer til såvel højre som venstre. Selvom jeg da udemærket er klar over at DRV pt. hælder mere til den ene side end den anden – især efter udspaltningen af den borgerlige grenb til NA. Hvad angår forsvarspolitikken mener jeg – uden at kloge mig på DRV – at de støtter en aktiv international indsats. Så en afvikling af militæret står vel ikke på DRVs dagsorden. Så de store herresving ville der vel ikke være tale om. Og Margrete Vestager – mon ikke også hun snart har fremtiden bag sig?

1. Skulle Vestager – som sidder i mange år endnu som R-leder – pege på en borgerlig statsminister?
Det kan jeg simpelthen ikke se for mig.

De radikale støtter en aktiv international indsat, men forleden ville Morten Helveg jo sætte dato på at vi skal være ude af Afghanistan. De er ved at trække i land, og de har aldrig været pjattede med millitæret. Partiet er jo i grunden pacifistisk.

Jeg kan heller ikke se Vestager pege på en borgelig regering. På det punkt er vi enige. Men at Vestager sidder mange år endnu, der tvivler jeg lidt mere. Vestager fjerner jo de radikales eksistensberettigelse ved at parkere partiet på venstrefløjen. Som jeg ser det vil de radikale blive ligegyldige hvis de ikke formår at danne regering til begge sider. Og meget af den radikale retorik har jo været direkte på Fogh – den farlige mand – så lad os se om ikke der kan komme et tøbrud vednæste valg. Næste valg blir i det hele taget spændende hvis præmissen om at Fogh ikke står i spidsen holder.

Hvad skulle true Vestager som leder af den radikale sekt? Jeg kan ikke se det. Mit bud er at hun sidder så længe hun vil.

Pia C. er vraggods, og i modsætning til eksempelvis Malou Aamund, har hun en historie i politik, der vil gøre det svært for hende i nye partier. Og når hun ikke flytter et væsentligt mandat, så vil de kloge nok undlade at tage risikoen.

Helt enig, Jarl, dog med en enkelt undren…

Hvorfor behandler du ikke muligheden for, at Pia C vender tilbage til De Konservative.

Det er meget muligt, at Bendt er glad for at være sluppet af med den skingre stemme, men muligheden for at passificere hende i partiet er vel tilstede, når hun så får bare får sin gamle kreds og dermed nok bidrager ganske pænt til partiet, som hun også har gjort ved tidligere valg.

‘Du får valg, vi får fred’…

@Jacob

Jeg kan godt se, hvad du mener. Men hvorfor skulle “de stive” tage hende tilbage? Det giver jo kun problemer at gøre det. Klarer K sig meget dårligere eller bedre uden Pia C og hendes indebrændthed? I don’t think so.

Præmissen for diskussionen er egentlig lagt af hende selv – og altinget.dks journalist – som i den artikle der gav anledningen til skriverierne og spekulationerne kun nævner de to muligheder med V og R.

Margrethe Vestager har ikke kun sin politik – der på udlændingeområdet parkerer partiet på den yderste venstrefløj sammen med Enhedslisten – imod sig. Hendes største problem er hendes karakter og personlighed: Hun er simpelthen den mest snobbede- og arrogante partileder på Christiansborg overhovedet, og den attitude appellerer nu engang kun til en 4-5% af de højtuddannede- og til dels elitære vælgere. Det er ikke til at holde ud at høre på, hvordan hun taler til f.eks. Pia Kjærsgaard, som det bl.a. var tilfældet i dagens P1-Debat og for et halvt år siden i DR2’s Debatten: http://kortlink.dk/omnial/56hs
Mon ikke her var en opgave for nogle af de mange kommunikationseksperter, der frekventerer denne side?

Et lidt skægt perspektiv ved det er at hendes farfars bror, “Store John” Christmas Møller, efter at være udvandret fra K og faldet igennem som løsgænger prøvede med nogle følere hos de radikale – bl.a. initieret af A. C. Normann… så der tegner sig lidt af et familiemønster…

Men bortset fra det har jeg svært ved at se hvad R skulle få ud af Pia Christmas. Det er sådan set mit indtryk at hun altid har været “(social)konservativ så det gør noget” og ikke har omfattet radikale mærkesager og prioriteringer med nogen særlig kærlighed. Kommer hun først ind i gruppen skal hun have ordførerskaber og så bliver de sure i oldekollet.. endelig skal hun jo i givet fald også stilles op et sted der giver mulighed for valg, og det passet vist meget dårligt med ønsket om nyt blod til R’s folketingsgruppe efter næste valg..
Kort sagt: de har ikke brug for hende og hun vil bare blive til besvær – så mon ikke de står over?

Derimod har NA hårdt brug for endnu et mandat.. det vil godt nok politisk set være den totale parodi, men NA har nogle umiddelbare pekuniære interesser i “projekt Christmas” som R ikke har!

6.
Nu skal man jo ikke altid acceptere præmissen – og da slet ikke, når den er fremlagt af politikere, som har interesse i at vinkle historierne.

Udover at V – som du skriver – ikke vil have pigebarnet, så ville det også underminere hendes troværdighed, hvis hun gjorde det, da hun som løsgænger har kæmpet næsten mere imod V end K.

R er reelt heller ingen mulighed, med mindre Christmas-Møller acceperer Helle T.

Hednes eneste reelle mulighed er altså at gå tilbage til K, hvis de vil have hende. Og det tror jeg faktisk godt.
Pia C er ikke den store mediedarling, men hun kender partiet og Christiansborg bedre end de fleste i den konservative gruppe. Derudover kender hun også en del til det politiske rugbrødsarbejde.

Derudover skal man ikke være blind for, at PCM har en fortid i partiet, som gør, at menige medlemmer og ældre vælgere respekterer hende en hel del.

Hedegaard;
“Nu skal man jo ikke altid acceptere præmissen”
“Hednes eneste reelle mulighed er altså at gå tilbage til K”

Tjaa, men så arbejder du jo netop ud fra den præmis at hun bliver i politik 😉

Det er jo imidlertid ikke givet. Hun har trods alt tre år til at opstøve et eller andet alternativt job f.eks. i en NGO.

@8 der er vel også NA. De er jo ikke 100 % døde endnu og mon ikke Naser bare af økonomiske oversager skulle være interesseret.

De Radikale rører hende ikke med en ildtang

PCM viser sig at være inkarneret levebrødspolitiker og mon ikke at 100% statistikken for nul-genvalg-til-løsgængere har fået PCM på andre tanker.

Hendes udmeldinger om politisk ståsted umiddelbart efter bruddet med den konservative folketingsgruppe, klinger unægteligt noget hult.

13. Den model har forhenværende MF Frank Dahlgaard prøvet før. Success er vist ikke liiiige det ord, jeg først kommer på, når jeg tænker på Dahlagards forsøg på at blive valgt på liste Q, selvom at hans lancering af projektet med ordene: “I Kristeligt Folkeparti, der TROR vi på mirakler”, bestemt ikke var ueffen! 🙂

Der skal vist mere end et mirakel til for at Pia Christmas får Liste K i tinget igen.

Men jeg skal bestemt ikke afvise, at de to finder hinanden i en fælles dødedans.

Lukket for kommentarer.