Kategorier

Løkke overlever og DF tager sig betalt

Holder Lars Løkke? Der er da ALT for mange bilag til, at han kan blive statsminister! Er det så Kristian Jensen, der tager over? Eller er det Søren Gade? Anders Fogh kan da ikke tage af sted til Europa, nu hvor det hele sejler og efterfølgeren ikke længere kan sikre Venstre regeringsmagten ved næste valg?

Det er bare nogle af de diskussioner, der føres på arbejdspladser over det ganske land. Ikke desto mindre, så satser Venstres top hele sin goodwill på deres næstformand. Selv statsministeren – der ellers altid behændigt undgår at blive fedtet ind i sine ministres problemer – stak i går tirsdag hovedet ind i løkken for sin finansminister. Dermed kunne han ikke undgå at få tæsk af pressekorpset, som det sjældent er set '“ og Fogh endte endda med at stikke pludseligt af fra mødet, da spørgsmålene blev for meget og for mange.

Claus Hjort Frederiksen, der ellers forleden søsatte sin – back to basic '“ nymoralistiske '“ højborgerlige kampagne om, at de brandbeskattede skatteborgere endnu engang påtager sig et større ansvar for samfundet, må nu hælde hele sin hult klingende prædiken ned af brædtet, og rykke ud og forsvare Venstres finansminister, der dagligt kløjs i nye bilag.

Peter Christensen og Søren Pind '“ engang de liberale enfants terribles som blev forkætret og forhånet for deres liberale standpunkter af Hjort og Fogh – farer nu i dyb loyalitet for Løkke '“ landets næste statsminister '“ ind i kugleregnen for at afværge bare nogle af de slag, der hagler ned over Venstres kronprins’ rygstykker. I går på Venstres gruppemøde appellerede Fogh for første gang til at man nu rykkede sammen om den ydre fjende – medierne og socialdemokraterne i uskøn forening – der kun har ondt i sinde. Lars Løkke er et uskyldigt offer – og selve demokratiet er i fare, for hvilke unge mennesker vil bruge deres liv i politik, når man risikerer at blive udsat for slige oplevelser? Som Claus Hjort skriver til Venstres medlemmer:

“Nogle gange er politik af en sådan karakter, at man ikke ønsker det for sin værste fjende”. Her taler i hvert fald en mand af erfaring..!

En pæn del af befolkningen svarer i Gallups målinger, at de fravælger Løkke som statsminister. De konservative kredsformænd '“ svarer lidt forventeligt '“ at Løkke er 'uegnet' som rigets næste regeringsleder, og selv Venstre-vælgere er lorne.

Lad det være sagt med det samme: Jeg tror, at Løkke overlever alt dette. På et eller andet tidspunkt så rammer selv Ekstra Bladets sporhund Jan Kjærgaard jo en bund i bilagene.

En VU-kammerat fra de gamle dage, som jeg stødte ind i her i dag, sagde det klart: De snakker rundt omkring, som om at de har forstand, men vi andre ved jo fra VU-tiden, at Løkke altid vinder til sidst uanset, hvor sort det ser ud. Falder han, så rammer han lige ned i en tusindkrone-seddel. Løkke overlever altid.

Hvem har i øvrigt interesse i, at Løkke falder nu? Venstre har tydeligvis ikke. Uden Løkke som arvtager i Venstre og i Statsministeriet, så kan Fogh ikke lige frem siges, at aflevere butikken i god ro og orden. På Christiansborg er jo det tydeligt for alle, at manden mentalt allerede er på vej væk, uanset alle Claus Hjorts småpatetiske besværgelser om, at Foghs fremtid alt sammen har bund i tom mediespekulation.

Dansk Folkeparti har det allerbedste forhold til Lars Løkke, som jo hidtil altid har taget mere hensyn til støttepartiet end til regeringspartneren De konservative. Den slags giver meget store pluspoint hos Pia Kjærsgaard og Løkkes bonkammerat '“ og DFs politisk-økonomiske hjernetrust – Kristian Thulesen Dahl. Pluspointene er væk, men i stedet trækkes der så på veksler i form af partiets tavse støtte til Løkkes, som sikkert som amen i kirken vil blive vekslet til konkret politisk indflydelse i form af særlige indrømmelser til Dansk Folkeparti. Mon ikke 'Tulle' glæder sig som et lille barn til finanslovsforhandlingerne går i gang i august, og jeg gætter på, at folkepensionisterne godt kan begynde at glæde sig til en forhøjelse af ældrechecken eller deslige.

Paradoksalt nok så slikker også de konservative sig i smug om munden over udsigten til, at i hvert fald en del borgerlige viger tilbage for at stemme på et Venstre med Lars Løkke Rasmussen ved rorpinden. De konservative håber selvfølgelig nu på, at kunne lukrere på en vingeskudt Løkke. Spørgsmålet er dog, om effekten holder til den tid om tre år, hvor vælgerne får lejlighed til at stemme. Men det skal ikke fratage de konservatives glæde over at endelig at kunne vejre morgenluft! Det er immervæk snart 25 år siden sidst, at det skete og så man håbe for K, at Lene Espersen ikke har skeletter i skabet, der vil kunne ødelægge festen.

Læs også Kristian Madsens indlæg om sagen

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

9 kommentarer til “Løkke overlever og DF tager sig betalt”

Jarl, hvad er din professionelle analyse af det her forsøg på at lukke en sag: http://blog.politiken.dk/stojberg/2008/05/21/nu-maa-hetzen-stoppe/

Modsat Støjberg har jeg personligt faktisk været imponeret over oppositionens tilbageholdenhed i denne sag. Derfor undrer jeg mig også over, at din – fornuftige – analyse ikke inkluderer oppositionen, der ligeledes må glæde sig over udsigten til at kæmpe med en vingeskudt Løkke.

@Jarl.

Tjah, du har nok ret – omend jeg håber, du tager godt og grundigt fejl 😉

Det er lidt ironisk, hvis Lene Espersen kommer til at lukrere på Løkkes lemfældige omgang med offentlige midler. Lene Espersen har jo selv et skelet i skabet, da hun fra 1994-1998 angav, at hun boede hjemme hos mor og far; men reelt boede i København, hvorved hun uretmæssigt scorede over 200.000 kr. i tilskud fra Folketinget.

Hun skal vist prise sig lykkelig for, at det kom frem allerede dengang, hvor hun blot var nyvalgt Folketingsmedlem på bagerste række og ikke nu, hvor hun er kronprinsse.

Hukommelsen i politik er jo som bekendt meget kort.

Det der er forbløffende her, er at Løkke ikke har haft en chefsekretær til at tage sig af de her taxa afregninger. Det tyder faktisk på at han er ikke bare et rodehoved, men også lidt uorganiseret.

Ligesom NielsC undrer jeg mig også ret meget over, at bilagene ikke er blevet opfanget af revisionen. De er måske selv taget på hotel 🙂

@Jarl
Jeg synes nu også – i forlængelse af Mikkels kommentar – at du er lidt for ukritisk overfor Venstres pegen fingre af Socialdemokraterne. I den forbindelse kunne jeg godt tænke mig, om du havde mulighed for at kommentere et par af pointerne i Kristian Madsens seneste blogindlæg her: http://www.kristianmadsen.com/?p=155

Løkkes brøde er vel netop blevet større, fordi Anders Fogh som statsminister har udvist historisk iver for ikke at virke sløset – fx med krav om at ministrene giver privatøkonomiske oplysninger – sådan at der “ikke var noget at komme efter”. At medierne så går til den, når der ER noget at komme efter, er vel ikke så mærkeligt endda. Det skete også, i mindre grad, da Thor Pedersens fiflede med bopælspligt; og det skete også (med senere ministerdegradering til følge), da Ulla Tørnæs’ mand flere gange havde rod med ansættelsen af udlændinge.

Fogh holdt i øvrigt en grundlovstale (året kan jeg desværre ikke præcist erindre), der i uhørt grad angreb en nyansat embedsmand (Karsten Dybvad), som ikke kunne forsvare sig, og Fogh mente Dybvads ansættelse var et tegn på socialdemokratisk pamperi. Ligesom Nyrup klodset erklærede 90erne “moralens årti” har Fogh ikke ladt sin forgænger noget tilbage hvad angår placeringen af sig selv højt på den moralske hest.

5. “Jeg synes nu også – i forlængelse af Mikkels kommentar – at du er lidt for ukritisk overfor Venstres pegen fingre af Socialdemokraterne. I den forbindelse kunne jeg godt tænke mig, om du havde mulighed for at kommentere et par af pointerne i Kristian Madsens seneste blogindlæg”

Jeg har indtil videre næsten forbigået Venstres angreb på Socialdemokraterne, som jeg i øvrigt finder noget patetisk.

Sosserne har indtil nu opført sig overordentlig klogt i hele Løkke-affæren ved helt at overlade det til medierne at arbejde med sagen. Rsmus Prehns rolle er at holde gryden i kog, men han og den øvrige opposition overspiller ikke deres rolle.

Måske alle skulle prøve at forestille sig, at rollerne var byttet om. At det var en socialdemokratisk finansminister, der havde rodet rundt i bilag som Løkke, og hvor Anders Fogh ledte oppositionens angreb. Jeg kan rolig sige at der ikke ville blive “taget nogen fanger”. Fogh var som Doc Mogensen formulerede det forleden dag i “Tirsdagsanalysen” på TV2News “hæmningsløs”, da han gik efter Nyrup i halvfemserne, og man skal være mere en naiv og hardcore-Venstremand for at ignorere Foghs helt utrolige hensynsløshed.

Og så har Løkke oven i købet i 2001 været ude i medierne og belære det daværende socialdemokratiske amtsrådsmedlem Carsten Bo Jensen om, at man ikke – som Carsten Bo, der havde talt vel meget i mobiltelefon på amtets regning – ikke må bruge amtets kasse som sin egen kassekredit. Og Løkke forsikrede i samme ombæring, at han “nidkært” også havde helt styr på sine egne bilag. Nu går alle og griner af Løkkes hykleri. Som Henrik Qvortrup plejer at sige: man falder hårdt, når man er kravlet op på den høje moralske hest.

Det er nok også derfor, at socialdemokraterne – nu hvor alle opfordrer dem til at “gå til Løkke med alt, hvad de har”, skal passe meget på ikke at overspille deres egne kort. For der kommer altid en dag, hvor “regningen hos den rene” skal betales. Og Løkke betaler lige nu prisen for sin egen chefs tidligere hellighed over for de socialdemokratiske forgængeres brug af offentlige mider.

Kristian Madsens indlæg om sagen bør alle læse – man bør i det hele taget læse ALT, hvad Madsen skriver! 🙂

3. Han har skam haft en sekretær – men hvilken sekrtetær sætter spørgsmålstegn ved Løkkes dømmekraft? Mønsteret fra Frederiksborg Amt gentages jo i ministeriet, så det tyder på at det er en kultur han bærer med sig.

4. Den amtslige revision har aldrig interesseret sig voldsomt for hvad der foregik på konto6 (administration). Det er jo i sammenhæng med amtets øvrige økonomi peanuts der kører rundt her – under 3% inkl. lønmidler.

Jeg kan naturligvis kun bakke op om, at det langt fra er særligt kønt, hvad der i disse uger skrives om Løkke. Men bygger kommentarerne ikke utroligt meget på noget løse beviser (særligt i Ekstrabladet)? – altså det med taxerne var allerede omtalt i Helsingør Dagblad for flere år siden, det med sommerhuset var der ikke så meget i, og så har der været noget med hotel-ophold, der ikke stemmer helt med, hvad der står i kalenderen. Tja, jeg ved fra mit arbejde, at en kalender i Outlook ikke helt stemmer med en politikers gøren og laden – møder trækker ud, folk må aflyse møder, nye dagsordener opstår, og nogle gange kan det alligevel ikke betale sig at tage hjem osv. Så det at bruge en kalender som bevis for, hvor man har været kan være lidt spejet… Men Tim Knudsen og andre “eksperter” tøver ikke med at dømme. I øvrigt mener jeg Søren Pinds pointe om, at det er lidt besynderligt, at når ministeren har møde med en fra Venstre skal partiet betale, mens når det er fra de andre partier, så bataler ministeriet – er en tanke værd. Lars Løkke er jo valgt fra et politisk parti, og skal som ugangspunkt vel lovgive udfra dette partis ståsted – det er vel ikke så mærkeligt så, at der holdes møder med Venstre-folk. Spørgsmålet er så om der er andre “motiver” bag møderne, men det bliver hurtigt lidt spekulativt…
Derfor: Løkke skal nok overleve & DF tager sig betalt. Fin analyse Cordua!

Lukket for kommentarer.