Jarls blog

Uafhængig liberal blog om dansk politik

Hvad skal Anders lave?

Author icon

Skrevet af

Clock icon

maj 22, 2008

Comments icon

15 kommentarer

Uanset hvad Claus Hjort Frederiksen går og bilder danskerne ind, så er den god nok: Anders Fogh Rasmussen er med al sandsynlighed på vej til et politisk topjob i udlandet. For Kforum har jeg skrevet en artikel, der forsøger at sætte lidt odds på, hvordan statsministerens fremtid tegner sig. Læs artiklen her. (Fejl hvor kun den halve artikel fremkom er nu rettet – der var tale om et hackerangreb på kforum)

Om forfatteren

Jarl Cordua cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske program "Cordua & Steno", der sendes hver torsdag kl 10-12 på Radio 24Syv. Indehaver af Jarls Blog siden 2006. Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup. Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 2663 4128

  15 Comments

 1. JanChris

  sagde den 22. maj 2008 kl. 15:16:

  Jeg kan lige tilføje til din glimrende analyse, at Fogh i 2003 – ifølge TV2’s Svenning Dalgaard – rejste rundt i Europa, bl.a. til Frankrig og England så vidt jeg husker, for at opnå støtte til at få posten som formand for EU-kommissionen. Om han stadig er særlig interesseret i den post, er nok tvivlsomt – pressen taler i hvert fald overhovedet ikke om det – men under alle omstændigheder synes jeg, det giver stof til eftertanke, at statsministeren har arbejdet aktivt på at forlade dansk politik i en 5-6 år.

 2. Torben

  sagde den 23. maj 2008 kl. 10:26:

  Interessant læsning, Jarl. I sammenhæng med din tidligere post, kunne det være interessant at høre lidt om, hvor sikker du er på disse estimater. Én af ankerne mod spindoktorer/kommunikationsrådgivere/valgforskere/kommentatorer/osv. er jo, at de sjældent holdes op på deres forudsigelser. Af én eller anden grund er der ikke nogen, der (som fx for Superligaspillere) giver karakterer og opsummerer hver kommentators track record.

  Som regel siger man ‘put your money where your mouth is.’ Så kommentatorer kunne passende scores for deres evne til at ramme stik, hvorefter man kunne vægte deres fremtidige holdninger tilsvarende.

  En anden måde at gøre dette på kunne være prediction markets. Eller byde hos bookmakere.

  Så … har du sat penge på Foghs fremtidige karriere?

 3. Jarl Cordua

  sagde den 23. maj 2008 kl. 21:41:

  2. Jamen du har jo ret. Der er tale om kvalificeret gætteri – eller spekulation om man så må sige. Der er heller ingen, der tvangsindlægger nogen til at afstå fra sund skepsis! 😉

  Nej jeg har ikke sat penge på Foghs karriere. Sig til hvis du finder en bookmaker, der tager imod dette væddemål! 🙂

 4. Torben

  sagde den 25. maj 2008 kl. 18:19:

  Jarl, misforstå mig ikke, jeg er sætter særdeles stor pris på at læse dine analyser, som jeg finder bedre end det meste.

  Jeg tænkte sådan set bare på sat forbedre kommentatorernes evner og deres ry. Pittelkow åbner lidt op for sækken her, men betegnende nok mere for at sable Qvortrup end som led i en professionel selvkritik.

 5. Torben

  sagde den 25. maj 2008 kl. 18:20:

  For “evner” skulle nok stå noget andet. ‘Præcision’, måske.

 6. Torben

  sagde den 25. maj 2008 kl. 19:08:

  I øvrigt har Politiken et sådant spil. Godt nok ikke med rigtige penge, men det viser sig at spil selv med fiktive penge er meget gode til at vurdere sandsynligheden af begivenheder. Dette spil hæmmes nu lidt af at det slutter 10/6.

 7. Torben

  sagde den 25. maj 2008 kl. 19:15:

  Beklager at spamme så meget. Politikens spil fortsætter efter 10/6, men en konkurrence de har kørende gør ikke. Du kan altså godt spille på Foghs fremtid, Jarl!

 8. Peter Kurrild-Klitgaard

  sagde den 26. maj 2008 kl. 21:46:

  Kære Jarl,

  Jeg har stor respekt for dine analytiske evner og din store faktuelle indsigt, men her svipser noget vist for Dig (eller prøver Du at være ironisk? 😉

  “Det er kendt, at statsministeren altid har haft en levende interesse for udenrigspolitik. Hvis Venstre havde vundet regeringsmagten i 1998, så lå det i kortene, at Anders Fogh skulle køres i stilling som ny udenrigsminister.”

  For det første har AFR da indtil statsministertiden haft en bemærkelsesværdig beskeden interesse for udenrigspolitik (Og det er ikke sagt som kritik–jeg finder selv udenrigspolitik farverig men dog kedelig). For det andet er det da aldeles velkendt–og det har manden endda selv skrevet–at tanken så ubetinget var, at han i 1998 skulle have været finansminister. No doubt about it.

 9. Kasper Jensen

  sagde den 26. maj 2008 kl. 21:47:

  Jarl:
  Tak for en fantastisk artikel, og som ny læser af din blog finder jeg den tit meget interssant at læse.

  Jeg er meget enig i dine antagelser, om at Fogh gerne vil være generalsekretær i NATO.

  Men noget jeg så tænker over, er at manden skal jo træde tilbage på et tidspunkt, og jeg tænker sådan over om det ikke ville være “nemmest” at gøre det 1. Tirsdag i Oktober, når Folketinget åbner er det realistisk eller vil han vente?

 10. Jarl Cordua

  sagde den 26. maj 2008 kl. 22:00:

  8.
  Kære Peter,
  Da jeg skrev det, havde jeg en troværdig kilde, som nok drev mig i denne retning mere end hvad der var dækning for.
  Men siden har jeg tænkt mig om og genopfrisket, hvad Fogh tidligere har udtalt sig herom – som du også påpeger – og jeg må naturligvis give dig ret så langt, at i henhold til Fogh selv, så var han tiltænkt finansministerposten i 1998.

  Jeg mener dog ikke, at dette faktum – kan vi vist godt slå fast – står i modsætning til , at Fogh også har haft interesse i udenrigspolitik.

  Bedste hilsner

  Jarl

 11. Jarl Cordua

  sagde den 26. maj 2008 kl. 22:04:

  9.

  Kære Kasper Jensen,

  I samme øjeblik, at der er truffet en beslutning herom, så vil den blive offentliggjort ret hurtigt efter. Den slags siver ret hurtigt.
  Så hvis Fogh – venter med at breake nyheden – til en eller anden halvofficiel anledning som den du nævner, så er det netop fordi, det skal have sådan lidt ceremoniel karakter. På det tidspunkt kommer nyheden i hvert fald ikke som nogen overraskelse. Det kan jeg næsten garantere.
  Men der er samtidigt ved at være længe siden, at vi har haft danske fortilfælde, som man kan henvise til.

  Og så skal du være velkommen som ny læser! Og tak for de pæne ord.

  Bedste hilsner

  Jarl

 12. Jakob Nielsen

  sagde den 27. maj 2008 kl. 09:15:

  Der er næppe tvivl om, at posten i NATO er den, Fogh har størst chance for at få. Men for en mere nørdet analyse af fordelingen af topposterne i EU kan man klikke herunder

  http://www.ugebreveta4.dk/2008/200819/Baggrundoganalyse/SkalFoghSendeEnAnsoegning.aspx

  Kort version: Posterne som formand for kommissionen ob som ny udenrigsminister kan Fogh næppe komme i betragtning til, da de deles mellem de to store politiske grupper i Europaparlamentet. Den mere ceremonielle post som præsident er mere åben. Endelig er der – hvis alt andet glipper – muligheden for, at Fogh udnævner sig selv til ny dansk EU-kommissær i 2009.

 13. Kristian Skriver Sørensen

  sagde den 27. maj 2008 kl. 23:59:

  Særdeles god analyse. Meget spændende at du lægger tal på dine ord, hvilket der ikke specielt ofte bliver gjort, men gør det mere håndgribeligt.

  I NATO? Det bliver da spændende at følge. Dine udsagn blev desuden også i dag bekræftet i politikken: http://politiken.dk/politik/article514403.ece

  Hilsner fra Kristian

 14. Peter Kurrild-Klitgaard

  sagde den 28. maj 2008 kl. 14:03:

  @12: “Endelig er der – hvis alt andet glipper – muligheden for, at Fogh udnævner sig selv til ny dansk EU-kommissær i 2009.”

  Ja, den mulighed giver jo absolut sikkerhed for konsekvenserne (altså at man faktisk bliver udnævnt), men men men … Vil AFR mon være interesseret i den type post? Givet hans alder og generelle ambitionsniveau, så tror jeg, at det lugter for meget af en førtidspensionering til at tilfredsstille ham. Just a hunch.

 15. Jakob Nielsen

  sagde den 28. maj 2008 kl. 16:09:

  @14: Du har ret i, at statsministre ikke har tradition for at udnævne sig selv til menige EU-kommissærer – jeg tror faktisk aldrig, det overhovedet er forekommet.

  Men i Sverige betragtes det som ret sikkert, at udenrigsminister, fhv statsminister Carl Bildt satser på at blive EU-kommissær fra 2009. Han kan ikke siges at være et mindre internationslt navn eller mindre ambitiøs end Fogh – snarere tværtimod.

  Meget vil jo afhænge af, hvilken post Fogh i givet fald kunne sikre sig. Et stort portefølje (fx energi/klima) i EU-kommissionen er vel nok den mest magtfulde position, en dansk politiker kan opnå – det vil formentlig give langt større reel indflydelse end posten som EU-præsident.

  Sammenligner man med NATO-posten, så er det i hvert fald værd at bemærke, at jobbet som generalsekretær aldrig har været besat med en fhv statsminister – det har udelukkende været forsvars- eller udenrigsministre.

Bottom border