Kategorier

Socialdemokraterne evner ikke at udnytte Foghs krise

Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, har ikke på nogen måde formået at overbevise ret mange om, at hun kan ryste VK-regeringen fra magten. Både Helle Thorning-Schmidt og SR-alliancen fremstår historisk svag. I meningsmålingerne dumper vælgerne som hovedregel Socialdemokraterne i en grad, så de ofte ligger under sidste års katastrofevalg – partiets ringeste siden 1906.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen og den borgerlige regering har i foråret stort set gået fra den ene krise til den næste. For tiden er der på grund af EF-Domstolens dom slået et alvorligt hul i Fogh-regeringens flagskib: den stramme udlændingepolitik. Men heller ikke den situation formår Thorning at udnytte særlig effektivt.

Læs min syvende klumme om de politiske partiers dagsform, som jeg i sommer skriver for dagbladet “Information”.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

5 kommentarer til “Socialdemokraterne evner ikke at udnytte Foghs krise”

Er der ikke bare det at sige, at socialdemokratiet ikke er så klare i mælet? Det ser tit ud til at der er uenigheder med nogle holdninger i partiet, og hvis befolkningen ikke er sikre på hvad de står for, bliver de usikre. Mange jeg kender omtaler dem også tit som kyllinger, fordi de ikke tør gå ud og sige regeringen imod når de burde, eller fordi de snakker udenom svære sager.

Så betyder det mindre at der er mindre uro i partiet og Helle Thorning var god i debatterne mod Fogh under valgkampen.

Man kan mene meget om Anders Fogh, men han fremstår som en mand med autoritet, som udstikker linjen og man ved hvad man får med ham. Der har været ridser undervejs, javel, men intet der tilnærmelsesvis ligner uenighederne hos socialdemokraterne.

Jeg har lige læst Hans Mortensens bog om Venstre, og det er utroligt hvad Fogh er sluppet afsted med. Først på kort tid at gå fra liberalisme til at være velfærdsstatens forkæmper i 1998, og som statsminister at gå i en angrebskrig der ikke gik godt og som splittede EU og NATO… men når man tænker over det er det ikke så utroligt, for socialdemokraterne har været for svage til at komme med deres budskaber, og så har de borgerlige været et lidt mere sikkert kort.

Jeg kan ikke huske hvem det var der skrev, at det virker som om Helle Thorning famler rundt på en værdipolitisk platform, også for tit kommer til at stille sig klods op af regeringen. Var det ikke Bill Clinton der sagde:” Du er nødt til at være en leder for forandring”? Det er Helle jo ikke.

Man kan da så sige, at Helle er kommet lidt tættere på magten efter integrationsudspillet med SF. Selvom det egentlig ikke siger andet end at de er enige om at være uenige.

Hej jarl, god klumme, har dog et spørgsmål:
I klummen siger du:
“For tiden er der på grund af EF-Domstolens dom slået et alvorligt hul i Fogh-regeringens flagskib: den stramme udlændingepolitik. Men heller ikke den situation formår Thorning at udnytte særlig effektivt.”
Har hørt og læst flere kommentatorer komme med samme holdning, men hvad er det soc.dem/Helle T skulle have sagt eller gjort? Jeg kan ikke se hvad hun/soc.dem skulle have gjort anderledes uden at underminerer deres flygtning- indvandrere politik.

@Kaspar
“Helle Thorning famler rundt på en værdipolitisk platform, også for tit kommer til at stille sig klods op af regeringen. Var det ikke Bill Clinton der sagde:' Du er nødt til at være en leder for forandring'? Det er Helle jo ikke.”

Men hvad skulle det da også være for en forandring ?
Fogh havde sammen med Pia K. en værdipolitisk forandring i udlændingedebatten. Men Helle kan jo ikke blot satse på at føre den tilbage. Der skal jo noget nyt til, og det skal jo også være noget de faktisk har lyst til, noget som er reel socialdemokratisk politik og noget som man kan overbevise befolkningen om.
Og der er eksotiske multikulti-drømmerier næppe løsningen hvis man ønsker at hente stemmer fra andet end en lille provinsiel gruppe af akademikere – en plan de radikale iøvrigt har taget patent på.

Ole F: Ja det er rigtigt, men jeg tænker ikke kun på udlænindgepolitiken. Jeg tænker på noget som f.eks. Skattestop.

Jeg ved virkelig ikke hvor man skal forandre sig, man kunne måske overveje alle de små detaljer, som jo gør en forskel. I stedet for at satse på stram udlændigigelov. Kan man forsøge at satse på integration som man gør i det nye udspil.
Man behøver jo ikke satse på akademikere, det er ikke den socialdemokratiske vælgerbase, man kan bare prøve at komme med nogle nye standpunkter ind i debatten, som ikke er håbløse som De Radikale, eller Enhedslisten.

Lukket for kommentarer.