Kategorier

En modig mand

Mens man sidder og føler trang til at rose kronprinsen og ikke mindst hans yndefulde kone, der begejstret har bakket op om de danske idrætsfolk under OL, så bliver man brat hevet ud af sin tornerosesøvn.

Balladen om 49'er-sejlernes guldmedalje, som de dårlige tabere fra Spanien ikke vil anerkende, fortsætter tilsyneladende ved en eller anden international sportsdomstol. Og det får vores efter sigende godt begavede kronprins Frederik til at erklære:

“Jeg vidste med det samme, at de ville protestere, for man kan sige, at det jo er ekstremt, at et land låner et båd fra et andet land. Det ville jeg også nedlægge protest imod, hvis jeg var fra et fremmed land,” siger den frejdige Kronprins i dag i et interview i Berlingske Tidende, som ikke er bange for at stramme udsagnet, sådan at der i overskriften står: Kronprinsen bakker op om Spaniens OL-protest.

I tidligere udtalelser har kronprinsen ellers sagt, at OL-medaljer skal fordeles på vandet og ikke ved et eller andet skrivebord, men nu har han åbenbart alle '“ eller ingen '“ meninger om sagen. Det sætter jo unægtelig kronprinsens elendige evne udi kommunikation i relief. De to 49-sejlere som han hyldede for mindre en uge siden, må jo ikke tro deres egne øjne, når de læser hvad kronprinsen har sagt til Berlingske. Muligheden for at han er blevet fejlciteret tror jeg ikke på. Aviserne har for tiden en ond tendens til at 'skrive båndet ud' med alle Frederiks indskudte og uafsluttede sætninger, der flagrer hid og did.

Hvis man skal være venlig overfor kronprinsen, så er han en modig mand. Tænk at gå op imod sine egne landsmænd. Det er ikke hverdag at en kongelig udtaler sig til fordel for, at sit eget lands heroisk kæmpende sportsfolk skal diskvalificeres og fratages guldet. Specielt ikke når han for mindre end uge siden mente, at de selv samme danskere fortjente guldet.

Det er desuden tankevækkende, at kronprinsen og hans hof ikke evner at håndtere så enkelt en sag. Tænk hvordan vil han reagere, hvis det var noget mere vigtigt og vitalt der var på spil for Danmark. Den ene dag, mener han det ene, mens han den næste har skiftet standpunkt. I dagens interview i Berlingske mener han begge ting på én gang og meddeler i øvrigt sine undersåtter at den spanske protest “er noget snot”. Intet mindre. Endnu en elegant sprogblomst fra kronprinsen i den buket han med tiden har fået samlet.

Jeg er ikke tryg ved at kronprinsen fra næste år skal sidde med i IOC, og priser mig lykkelig over at kongehuset for længst er frataget al politiks indflydelse.

Det er i øvrigt tid til at Frederik skal tilbage til skolebænken og lære kommunikationens ABC. Fx at man kun kommunikerer et klart budskab af gangen og i hvert fald ikke to modsatrettede på én gang.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

13 kommentarer til “En modig mand”

“Frederik skal tilbage til skolebænken og lære kommunikationens abc”

Ærlig talt, Jarl

Man kan da sædvanligvis ikke ikke prygle et 40-årigt æsel om til en galophest, via en skolebænk?!
Seneste – litterære – eksempel er måske H C Andersen? Og det var jo pr Prügel-knabe stedfortræder!

Niels

Jeg er meget enig i, når du siger, at overskriften på Berlingske måske er særdeles overdrevet..

Men ja.. vil på sin vis også give kronprinsen ret.. Historien havde været tilsvarende, hvis det var omvendt. Altså at det var danskerne, der ikke havde vundet guld. Men jeg mener bestemt det bør og skal afvikles på vandet og ikke ved skrivebordet.

Tjaa, nu er det jo blevet en folkesport at hænge kronprinsen ud som dårlig kommunikator, men er det ikke en anelse overdrevet i nærværende tilfælde.
Jeg har ikke læst i berlingeren, men han gør sig tilsvarende tanker om protesten i JP. Det er imidlertid fuldstændigt køligt og sagligt, og jeg synes tværtimod det er prisværdigt med en kronprins der hellere vil snakke ærligt og nuanceret, end hvis han blot var endnu en glad trold i tv2 studiet.

Medmindre han har sagt noget helt andet til berlingeren eller at berlingeren har strammet det vildt op, så synes jeg overhovedet ikke der er noget problem, tværtimod var det prisværdigt klart og fornuftigt.

Jeg tror, det kronprinsen udtalte sig om var at Spaniens OL-komité havde klaget selvom de spanske sejlere havde givet sig; det var det der var noget snot. Selvom han selv ville have indgivet klage er det temmeligt dumt at sige højt.

3. Ha! Hvad har han ret i? Det er jo ikke til at se hvad manden mener?

4. Klart? Det kan du da ikke mene alvorligt! Prøv at læse interviewet med Berlingske. Som Ekstra Bladet side 2 bemærker søndag, så er manden jo nærmest skizofren i sine holdninger.

Jeg er dog fuldstændig klar over, at som kongelig så har man licens fra en stor del af befolkningen til at ævle løs og usammenhængende om alt muligt.

Han er dybt overflødig hvis han kommer i IOC. Alle der har siddet i en bestyrelse eller et råd ved, at selvom alle måske har en stemme, har ikke alle lige meget magt, da nogen er bedre til at tale og komme med forslag, og kan overbevise de andre, mens andre tager man mindre alvorligt.

Med det her sender Danmark en kandidat, der ikke må deltage i de afstemninger der omhandler politik, og derudover taler meget uklart. Jeg ønsker det bedste for dansk sport og ser gerne en dansker i IOC – hvis det da kan gøre en forskel for Danmark. Og det har jeg svært ved at se kronprinsen gøre. Han vil være et dybt overflødigt medlem, og så kan Danmark lige så godt lade være med at have plads i IOC.

Come on, Jarl. Der må da være mere interessante emner i verden end kronprinsens mening om udfaldet af en olympisk sejlads.

Hvad for eksempel med en sammenlignende analyse
af statsministerens kritik af samarbejdspolitikken under besættelsen og regeringens knivskarpe profil på emnet “Kina og menneskerettigheder”?

Til Henrik Rasch:
Selvfølgelig er det interessant at prinsen dummer sig, når en så stor del af den ellers intelligente del af den danske befolkning, falder på halen for royal røgelse.

Men måske sagde han det kun for at sige noget interessant? Koste hvad det vil!

Moderen har jo faktisk kunnet sige interessante ting i mange år. Men hun beskæftiger sig jo også med mere åndelige ting end sport!

Tja, tjo, bum, bum, bum.
Jarl må selvfølgelig skrive om, hvad han lyster. Det går jo meget godt endda.

Men hvis udgagnspunktet er en “liberal blog om dansk politik”, så kunne man mene, kronprinsen som emne er en smule off-target.

Men hvad: Jarl skriver jo også om Brian Mikkelsen.

Mht. det intellektuelle niveau hos kronprinsen og hans moderlige ophav:
Jeg er selv tidligere fan af Daisy, men efterhånden er det et par årtier siden, at hun sagde noget bare tilnærmelsesvis markant om danskernes “dumsmarte bemærkninger”.

I betragtning af de seneste ti års debat om udlændinge, er det vist rimeligt at konstatere, at Dronningens bekymring for “tonen” omkring kantine- og kakkelbordene, i debatten og i det offentlige rum i øvrigt har manglet en åndelig fundering, der har sat hende i stand til at følge op på fordums bedrifter.

Og sådan helt personligt, synes jeg, at kongehuset er noget af det mest uinteressante. Det skulle da lige være Jokkes kritik af EUs støtteordninger: Med den omsiggribende EU-skepsis blandt de liberale styrvolter, må man sige, at han – rent politisk – har været forud for sin tid.

Salam aleikum.

10. Jeg skriver gerne om AKTUELLE politiske emner. Kronprinsens udtalelser lørdag var det mest interessante – syntes jeg. Men hver sin lyst, Henrik!

Men tak for en god idé!

Da manden (Frede) af navn er Danmarks kommende leder og skal repræsentere landet udadtil, og ikke må udtale sig om politik fordi det er regeringens opgave, synes jeg det har stor betydning hvis han er på vej til at gøre noget som mig og andre debattører synes er torskedumt.

Hvor vidt vi skal have et kongehus er jeg også i tvivl om, men uanset hvad, så hvis det pludselig falder og statsministeren i stedet skal kaldes præsident, vil det ændre danskerne selvforståelse meget, samt slutte en institution der har stået i mange hundrede år. Så jeg synes det er et aldeles relevant emne.

Hvilket bestemt ikke gør Henrik Rasch’s emner irrelevante eller uinteressante – Bring ’em on! 🙂

Somme tider er journalister så forhppede på at skrive en bestemt historie, at de helt om kilderne også kan bære.
Ifølge citatet har HKH Kronprinsen ikke sagt noget som helst om, hvilket udfald en protest bør få, men derimod, at han kunne have reageret på samme måde, hvis han havde været i spaniernes sted.

Kan det virkelig være så slemt.

Lukket for kommentarer.