Kategorier

DF retter ind i EU-udlændinge-sagen

En ny udlændingeaftale i dag mellem regeringen og Dansk Folkeparti har tilsyneladende demonteret bomben under VKO-samarbejdet. Oppositionens lønlige forhåbninger om det helt store sammenbrud for alliancen forduftede ved samme lejlighed.

Anders Fogh Rasmussen har for engang skyld haft fat i den lange ende over for Pia Kjærsgaard, for DF har nu måttet acceptere, at EU-retten også gælder i Danmark. Til gengæld har partiet fået en række indrømmelser. Udlændingeaftalen er fyldt med betydelige stramninger i forhold til at få statsborgerskab, en sværere sprogtest, skærpede krav om forsørgelse af ægtefælle mv.

DFs accept af EU-retten er dog så central og fundamental i aftalen, at alle de DF'ere med Morten Messerschmidt i spidsen, der i gennem lang tid har fyret godt op under anti-EU-retorikken, men nu godt kan pakke al bragesnakken ned igen. For mor Pia har bidt til bolle '“ også selvom, at man dækker sig ind under, at regeringen forpligter sig til – nede i Bruxelles – at arbejde for en ændring af familiesammenføringreglerne på EU-plan.

Det er i øvrigt forbløffende, hvor tilsyneladende lidt respekt Pia Kjærsgaard og resten af topledelsen har for partiets græsrødder. DF'erne har brugt landsmødet her i weekenden til at hidse hinanden op og rase imod regeringen og EU. Men hun holdt bare masken hele weekenden skønt, at hun har brugt september måned sammen Kristan Thulesen Dahl a.k.a. “Tulle” og Peter Skaarup til at forhandle aftalen på plads med Fogh og Birthe Rønn. Og mon ikke de vidste allerede for 24 timer siden, at aftalen var inden for rækkevidde? Det gik der i hvert fald rygter om i weekenden. De menige DF'ere har endnu engang vist sig som en flok får, som bare gør, hvad mor siger. De har næppe andet valg heller, for ellers ryger de samme vej dvs. ud af vagten, som den lange række af – tidligere – interne kritikere.

Man må bare erkende, at Anders Fogh Rasmussen endnu engang har bevist, hvorfor han er dygtigere til at forhandle politiske resultater og kompromis hjem end alle andre på Christansborg. Statsministerens løste opgaven om at overtale Pia K til at indse, at regeringens samarbejde med DF ville blive ødelagt uopretteligt, hvis ikke at de hjalp ham her.

Nu bliver det spændende at se, hvilke indrømmelser i finanslovsaftalen, som Fogh sideløbende også har fået forhandlet i hus med Tulle. For selvom at DF har måttet æde EU-reglerne, så har de uden tvivl taget sig dyrt betalt.

N.B: Nu forstår jeg i øvrigt bedre, hvorfor Lene Espersen på sit “tiltrædende” pressemøde i sidste uge proklamerede at hun ville kaste sig ind i arbejdet for at løse problemet med EU-retten og familiesammenføringsreglerme. Hun vidste selvfølgelig at noget var under opsejling og nu gjaldt det om at få det til at se ud som om, at netop den nye konservative leder var drivkraften. Spinnet var et godt forsøg på at puste sig op, men det er tydeligt, at det er Fogh som leder slaget. K var statist i den slags sager, da Bendtsen var partileder '“ og sådan er det stadigvæk.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

10 kommentarer til “DF retter ind i EU-udlændinge-sagen”

Jeg håber journalisterne vil være jernhårde de næste dage. Jeg så noget af pressemødet med Thulesen og Skaarup, og de snakkede godt nok udenom. Det kan ikke være rart at se for dem der rasede på landsmødet, med de to præster i spidsen. De må også godt udsættes for kritiske interviews!

DF’erne på tinge har helt sikkert fået at vide de skal rette ind, men det her er jo hjerteblod, og hvis Pia smider dem ud risikerer hun at miste flertallet, eller gøre Liberal Alliance vigtige for det, og det tror jeg heller ikke hun ønsker. Så almagt over dem har hun ikke. Medmindre de er “karriere-mindede”, men de to præster har da sagt de ikke genopstiller, så de har ingen grund til det.

Jeg er spændt på debatten de næste dage, for det her ligner et uskønt kludetæppe, men det ser ud til at regeringen og DF er for, og det kunne være gået helt skidt. Fogh er en fantastisk forhandler.

ad 1.

Det er svært at se, at dette forløb skulle være en dokumentation for AFR som en fantastisk forhandler. For det første trådte han vande så længe, at Pia K måtte indlægges med hovedpine, fordi hun ikke havde fået opringninger i lange tider. Men det vigtigste er dog, at Pia K ikke havde andre muligheder end at falde til patten. Hvis hun havde kørt videre med de første krav om at tilsidesætte opfyldelse af EU-direktivet, havde det næppe udløst valg, men derimod en – gammelkendt – kludetæppe løsning på FL forhandlingerne. I de fleste andre spørgsmål indgås jo bredere forlig, men det ville selvfølgelig have svækket VK’s skråsikkerhed, hvis de mistede det faste stemmekvæg. Valg var med statsgaranti overhovedet ikke i kortene.

Og den indgåede aftale er jo ren kosmetik. De yderligere stramninger omkring danskkrav (ifølge Tulle på TV2News svarer det til at hæve bestågrænsen fra 6 til 7) og forøgelsen af arbejdstimetallet fra 300 til 450 for kontanthjælpsmodtagere har næppe nogen nævneværdig effekt.

Så reelt er der jo bare sket det, at VK og O er enedes om at finde figenblade til hinanden. Og for BRH har det været særlig vigtigt at lande på noget administrativt, som Ombudsmanden ikke bagefter kan skyde ned. Og som hun forresten allerede i et svar til Folketinget har hævdet var praksis.

Så det har været Viel Geschrei und wenig Wolle. Et sturt sturt spinnummer.

Jeg er enig med L. Rasmussen – demonstrerer forløbet ikke i højere grad DFs skruppel- og principløse tilgang til politik end Anders Foghs forhandlingsevner?

Jeg synes måske der er andre og bedre eksempler på, at Anders Fogh er en dreven forhandler.

2,3. Kunne hvem som helst have strikket dette kompromis sammen om en sag, som har været eller er den største trussel mod regeringens stabilitet?

Ikke ret mange andre end Fogh. (Og jeg hører ingenlunde til blandt hans største fans!)

Men at DF er rendt fra deres hårde EU-retorik her i weekenden – det er evident.

ad 4. Ja, det tror jeg faktisk næsten hvem som helst kunne, fordi DF havde malet sig selv op i et hjørne, hvor det stod mellem ingen fremtidig indflydelse eller retræte. Så måske skulle man snarere rose Tulle for at have fået et helt figentræ at dække sig bag og tilladelse til at sidde på skødet af BRH, så EU-modstandsgryden kan holdes i kog indtil EP-valget.

“Fantastisk” var måske et lidt stort ord, men de så virkelig ud til at være langt fra hinanden undervejs. Om det er fantastisk må tiden jo så vise, det kan være der bliver fundet nogle ting i det nye forlig der giver problemer – og så er vi på den igen. Noget af det lød temmelig vidtgående.

Og jeg er fortsat spændt på de to præsters mening om det her.

DF har da vist ikke accepteret en meter af EU-retten.
Men De har affundet sig med, at de pt ikke kan flytte regeringens politik i forhold til EU.

Så nok en lidt skæv præmis i bloggen

“Fremragende” (og ikke fantastisk) er ordet Jesper Langballe brugte om aftalen. Og i Information kunne man læse følgende spørgsmål til Kristian Thulesen Dahl: “Hvis I får ændret EU-reglerne, falder stramningerne i EU-aftalen så igen bort?”, hvortil han svarede: “Naturligvis ikke, de er gode og nødvendige stramninger.”

Jeg hørte Langballe i radioen i dag, og han støttede det helt og fuldt. Det er spændende at se hvad der sker med DF nu. De får på kort sigt den optimale indflydelse, da de, hvis de ville vælte regeringen, bare fik en anden regering de var endnu mere imod.

Men på sigt er jeg spændt på hvad der sker med DF. Jeg tror mange vil kritisere dem for ikke at være indvandrer- og EU-kritisk nok. I dag hørte jeg også Peter Skaarup debattere sagen med Morten Østergaard fra Radikale, og det var noget helt nyt at høre Skaarup gå i detaljer og bortforklare ting – som regel plejer det parti jo at fortælle meget enkelt hvad de mener.

7. Sludder. Du har tilsyneladende bare ædt DFs spin rådt. Det er du da i din gode ret til, men lad være med at bilde os andre ind, at det “er analyse”. Det er da for gennemskueligt.

Vi er altså nogle, der forsøger at holde et vist niveau her på bloggen.

Lukket for kommentarer.