Kategorier

Vs opbakning siver, og kritikerne i partiet er selv idéforladte

Man skal virkelig være døv og blind for ikke at kunne se, at regeringen – og især Venstre – har store problemer for tiden – nu også i meningsmålingerne.

Der er mange forklaringer på, hvorfor at det er gået som det er gået: Foghs eget manglende fokus, fravær af ideologi, forkert politik, elendige ministre og simpelt uheld. De eneste man IKKE kan give skylden for VK-regeringens problemer, ja det er oppositionen, som stadigvæk er historisk svagt kørende om end lidt på vej op i gear her på det sidste, hvor især Helle Thorning-Schmidt har formået at trænge igennem medierne med lidt kritik af regeringens håndtering af finanskrisen. Og tydeligst i denne uge, hvor Lars Løkke Rasmussen scorede et gedigent selvmål, da han bad socialdemokraterne om at holde mund med deres forslag af hensyn til landets bankers kreditværdighed, samtidig med at et af Venstres MF’er rendte rundt og foreslog skattelettelser, som det rette svar på finanskrisen.

Søndag i Berlingske er det en håndfuld kommunalfolk '“ nuværende – Carl Holst og Lars Krarup – og snart forhenværende – Louise Gade – og især et par anonyme venstrefolk, som taler om at regeringen lider af metaltræthed, slitage, syv års krise eller bare manglende friskhed og begejstring.

Kritikken er ret så blandet, og det er faktisk ret svært at se, hvad det lige præcis er, som de mener, at Venstre gør galt. Som læser kan man få stort set alt ud af artiklen. De ideologisk orienterede kan måske hente støtte i et citat af Louise Gade:

– Vi kan jo ikke blive ved med at love det ene og det andet til folketingsvalgene. Tiden er også inde til at turde kræve noget af borgerne.

Men andre kan læse artiklen, som at kritikken snarere går på, at regeringen har tabt fokus og nu er forstenet til at blive rene administratorer:

– Vi har det problem, at mange ministre ikke længere interesserer sig for almindelige menneskers problemer. Der er gået embedsmandsstyre i den, hvor det, embedsmændene mener, er vigtigere end partifællernes idéer, lyder det fra et V-medlem. (Så er det ikke langt oppe i hierarkiet)

En anden venstremand peger også på manglen på friskhed og begejstring blandt ministrene, som en del af problemet:

– Politik er følelser og varme. Der er alt for mange selvkontrollerede og kedelige nørde-typer i spidsen af vores parti. Nogle af de unge ministre fører sig jo frem som en mellemting mellem advokater og Jehovas Vidner og opfører sig som gamle mænd. Det er nok ikke lige det, vi har mest brug for lige nu.

'En anden venstremand' '“ det kan være hvem som helst, men næppe en fra folketingsgruppen. Alligevel er det et er ret så morsomt citat, som også rammer præcist. Det passer faktisk på både Anders Fogh, Lars Løkke Rasmussen i den ældre udgave, Troels Lund Poulsen, Claus Hjort og Kristian Jensen.

I samme artikel siger regionsborgmester Carl Holst det samme '“ bare på en lidt pænere måde:

– Regeringen dumper ikke på det, den laver, eller på sine resultater. Men vi må for Guds skyld ikke blive så meget administratorer, at befolkningen ikke kan se forskel på politikere og revisorer.

Det skulle ikke undre mig, at en del af drivkraften til at medvirke i artiklen netop er Holst egen frustration over at være kørt ud på et sidespor, når det gælder udsigten til at indgå i en fremtidig ledelse af Venstre og sidde med på ministerbænkene. Holst mener helt sikkert, at han kan gøre det bedre som minister end eksempelvis en Troels Lund Poulsen. Og Holst '“ det må man give ham til trods for hans ubærlige trang til at belære sine omgivelser '“ ville formentlig være en langt bedre minister end den nuværende Miljø- og traktorminister.

Men vi kan slet ikke være sikre på, at Holst og andre mener, at det er ideologisk oprustning, som der er brug for. Så i stedet kritiserer de 'regeringen' (dvs. Anders Fogh og Claus Hjort) for at tabe 'værdidebatten'.

Og hvad er så værdidebatten for en størrelse? Ja det kan betyde, hvad som helst. Det er ikke specielt veldefineret, men omfatter alt fra indvandrerspørgsmål, som den personlige frihed, moral og sædelighed, retspolitik, det 'borgernære' eller 'familiepolitik' '“ ja alt der ikke decideret drejer sig om økonomisk politik, arbejdsløshed, finanskrise hører ind under 'Værdidebattens' hat. Og her har regeringen svigtet '“ påstås det '“ og heri skulle svaret altså ligge for, hvorfor at regeringen for tiden ligger lidt underdrejet i meningsmålingerne.

Det er dog ikke, fordi de medvirkende er voldsomt konkrete med hensyn til, hvad det er regeringen gør forkert. (andet end at de indlysende for alle er klumret rundt i EU-debatten plus hele den evige farce med Birthe Rønn) Måske tør man ikke – af hensyn til egne karrieremuligheder '“ eller også er man ikke selv i stand til at præsentere originale idéer. Vælg selv.

I TV2 Nyhedernes forvrøvlede og letbenede vinkel på historien blev kritikerne i total modstrid med realiteten – kaldte for 'næste generation af venstrepolitikere'. Altså Carl Holst er med sine otte år som amtsborgmester og fire som regionsborgmester efterhånden en politisk veteran og Louise Gade er på vej helt ud af politik, så det er indlysende noget vrøvl.

Men TV2Nyhederne/Ritzaus Bureau er måske lidt undskyldt, når det gælder Herning-borgmesteren Lars Krarup, som nu føler sig kaldet til at rådgive statsministeren ved at foreslå en regeringsrokade nu:

– Birthe Rønn Hornbech og Troels Lund Poulsen var fornyelsen efter sidste valg. Der var rigtigt mange i Venstres bagland, der godt kunne have ønsket sig lidt mere, sagde Krarup til TV2 News søndag. Han mener at 'det er godt', hvis man kunne lave en rokade på nogle ministerposter inden så længe.

Krarup har ret i at hverken Rønn eller Troels Lund har imponeret. Jeg kan dog godt blive lidt i tvivl om, hvorvidt at han byder sig selv til som minister. Altså hvis Krarup vil være integrationsminister i morgen, så tror jeg Fogh siger top. Rønn kan ikke gøre det dårligere, så lad dog endelig den kække Herning-borgmester få buddet! Så jeg er enig: Rokade nu og lad Krarup knække halsen på integrationsministerposten!

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

6 kommentarer til “Vs opbakning siver, og kritikerne i partiet er selv idéforladte”

Agurke-tiden går på hæld!

Fra og med på tirsdag er det det Anders Fogh og Lene Espersen der sætter dagsordenen for den politiske debat i Danmark.

Far er tilbage fra ferie – nu med og en ny og stærk partner!

“Kritikken er ret så blandet, og det er faktisk ret svært at se, hvad det lige præcis er, hvad de mener, at Venstre gør galt”

Enig. Man læser kritikken og tænker, “tja de har nok fat i noget. Meningsmålingerne har ikke været for gode, og det virker ikke som om der er fuldstændigt styr på tingene.”
Men altså er sagen ikke den at;
– EU/udlændingesagen har fyldt meget, og at Fogh ikke har en let/god løsning herpå
– At finanskrisen nu fylder i medier, og det er trods alt ikke Fogh regeringen der kan stoppe den internationale krise
– At Bendt betjents afgang kom lidt overraskende, og nu skal en ny konservativ leder ind i rollen og fastlægge hendes kurs

De to første pinde, er jo ikke gode historier, men når nu lige stormen ligger sig, mon så ikke der falder ro over tingene. Er ret enig med Finsen der.
Så kan der altid komme en ministerrokade med noget nyt blod. Og nye politiske emner kan de vel altid finde. Men en regering, og da slet ikke en der har været der i 7 år, kan jo ikke hele tiden ride højt på en bølge. Det gjorde de iøvrigt heller ikke i den forrige regeringsperiode før valget – der var der jo også så rigeligt dårlige meningsmålinger i en periode.

Men jarl;
Er Holst ikke inde i billedet til en ministerpost ? (og hvorfor ikke, han forekommer jo oplagt)
Hvem er da mere aktuelle ?

Iøvrigt tror jeg ikke på Lars Krarup som minister. Han er ikke just nogen ideologisk/intellektuel sværvægter. Derimod en pæn, sympatisk, tiltalende, svigermor-drøm af en populær borgmester i det midtjyske. Men det er vel begrænset hvor mange ministre man kan have der kører på frihjul, uden andet at byde på end deres smil. Han er næppe manden der skal tage slagsmål på integrationsminister-posten.

Befolkningens tillid til Anders Fogh Rasmussen m.h.t. udlændinge- og retspolitikken – i mange år regeringens mærkesager – er stærkt på retur, og det mener jeg er hans- og regeringens største problem.
Normaltbegavede mennesker tager sig jo til hovedet, når han siger, den danske udlændingepolitik ligger fast, mens alle ved, den kan omgås med en weekendtur til Malmö. Fogh er ved at få et stærkt skær af magtens arrogance over sig. Man kan mærke, han ikke længere har hjertet med, og sådan har det været i et par år. Det var altså allerede tilfældet længe før Folketingsvalget, men viste sig måske allermest tydeligt under indvandrerurolighederne i februar.
Spørgsmålet er, om det er rimeligt over for den danske befolkning, at landets statsminister så at sige bare skal have tiden til at gå, inden han tager det næste skridt op ad karrierestigen? Kan man virkelig forsvare at være på udlandsrejser halvdelen af sin arbejdstid? Kunne man forestille sig en administrerende direktør for en stor virksomhed bruge halvdelen af sine arbejdsdage på at rejse rundt i verden for at få sig et bedre job? Ville en sådan opførsel blive tolereret nogen steder? Formentlig ikke, men hvis du er statsminister i Danmark, er der ingen problemer.

Nu er der to dage til åbningstalen. Så lad os se om han kommer med noget nyt der. Der er alle chancer for at sætte nye dagsordener.

Men et af problemerne er måske, at Fogh og Hjort har holdt kritiske røster nede. I mange år var det fint, så der fremstod ro og enighed da Fogh skulle vinde magten og fastholde den. Men i dag fremstår de fleste som nogen der bare følger partilinjen, for eksempel har flere nævnt Ellen Trane Nørby som ministeremne, og jeg har hørt hende nogle gange i radioen og har yderst svært ved at høre forskel på hende og socialdemokrater. Der er Birgitte Josefsen som vil lave en masse frihedsbegræsende sundhedstiltag, og I kender sikkert flere eksempler.

Men nu skal arven løftes efter Fogh, og er der visioner nu, eller er det klemt af den tid hvor loftet ikke var så højt som Venstre ellers plejer at sige det er?

Mange spørgsmål men svarene må tiden vise. Vi må se hvad “far” har at fortælle på tirsdag.

@Jarl
Med det kun let slørede angreb på “nørde-typer” er riven vel også ude efter en mulig kronprins som Kristian Jensen? Kan det være den debat, altså hvem der skal være Venstres fremtidige næstformand, som disse mennesker søger at blande sig i?

5. Absolut, men ikke kun. De handler også om, at de ikke synes, at tingene kører fantastisk.

Denne artikel er jo ikke blevet til på de impliceredes initiativ. Berlingske har hyret den så udmærkede Troels Mylenberg til at opruste deres politiske redaktion, og det er ham, som har skrevet artiklen. Mylenberg har så ringet til disse mange Venstrefolk, men det er synd at sige, at artiklen formår at tegne et særligt entydigt billede af, hvad der præcis er problemet i VK-regeringen uden at floskerne står i kø.

Lukket for kommentarer.