Kategorier

Er glansen allerede gået af Skt. Gertrud?

De konservative sukkede sammen med os andre i ganske mange år efter en ny leder i stedet for Bendt Bendtsen. De allerfleste håbede på, at efterfølgeren blev Lene Espersen. Vore bønner blev hørt i september, da Bendtsen fik mere tid til at køre med fru Kirsten Fyn tyndt på motorcykel. Onde tunger – fx Hans Engell – påstår dog stadigvæk, at Bendtsen blev tvunget bort. Ikke desto mindre så endte afgangen med at se pæn ud i medierne.

Umiddelbart lige efter partilederskiftet steg meningsmålingerne for K brat med tre-fire procent til ca. 14 procent. Frelserinden havde dermed allerede leveret varen. De konservative rankede sig og venstrefolkene så til med frygt og bæven over udsigten til et stort mandattab, for med Anders Foghs forventede afgang ville K stå til at skovle stemmerne ind på Venstres bekostning. Især hvis alternativet til Espersen var Lars Løkke (og hans bilag). Den konservative leder var langt mere populær og kompetent end Løkke viste målingerne. Kun i disciplinen 'arrogance' scorede Venstres kronpris flere point end Espersen.

Lene Espersen neddæmpede fra starten klogt forventningerne. 'Hun var jo fra Jylland, hvor man holder begge på benene på jorden', som hun sagde.

I mellemtiden er kritikken haglet ned over justitsministeren gennem næsten syv år – Lene Espersen – på grund af problemer med politireformen, hvor borgerne er rasende over ikke at få den service, som de har krav på. VK-regeringen har i efteråret været tvunget til at give politireformen et gevaldigt eftersyn og sendt adskillige ekstra millioner af kr. til politiet. Det har efterladt et indtryk af sjusket politisk arbejde af Lene Espersen. Og nu fortsætter balladen: Senest får hun også ifølge Berlingske i går søndag skylden for, at 26 sager om politisvigt i Midt- og Vestsjælland ikke er blevet nævnt i den redegørelse, som Espersen lovede Folketingets Retsudvalg i sommer, da hun stadig var justitsminister. I følge pressen så skulle disse sager dermed være 'skjult' med vilje, sådan at de nu selvsagt 'belaster' Espersen. Og nu skal de øvrige 11 politikredse undersøges for 'skjulte sager'

Espersens afløser Brian Mikkelsen har hele tiden forsøgt at 'tage kuglerne' for sin partileder og vise handlekraft, mens Espersen har hidtil dukket sig over i Erhvervs og Økonomiminister, hvor man har rigeligt at gøre med finans- og bankkrisen. Hvor om alting er, så er det ved at blive en accepteret sandhed blandt iagttagere i og uden for Christiansborg, at Lene Espersen i tide har forsøgt at 'rende fra problemerne' i justitsministeriet samtidigt med, at hun forsøger at opretholde “radiotavshed” herom. Men nu skifter Espersen måske pressestrategi, hvor hun udtaler sig, men afviser ethvert kendskab til sagen:

– Jeg har intet kendskab haft til, at 26 svigtsager blev holdt uden for svigtundersøgelsen. Jeg er enig med Justitsministeriet og Rigspolitet i, at alt skulle lægges frem. Hvis det ikke er sket, så er der tale om en fejl, « sagde Lene Espersen i en kommentar til Berlingske.

Det er dog ikke sikkert, at det er gået op for vælgerbefolkningen, at Espersen måske ikke helt er det politiske wunderkind, som mange håbede og troede på, at hun var.

Meningsmålingerne for K ligger fortsat et par procent over sidste valgresultat, selv om tallene i nogle mållinger er let vigende i forhold til september og oktober til ca. en 12 procent. Desuden er den statistiske usikkerhed er så stor, at det er urimeligt dermed at fastslå, at Lene Espersens folkelige appeal allerede så småt er feset ud. Men alligevel er man nok ved at spørge sig selv, om glansen mon allerede er ved at gå af Skt. Gertrud?

Den konservative partileder skal i hvert fald til at passe på, at det ikke kun er oppositionen og medierne, der giver hende skylden for problemerne. Den opfattelse kunne hurtigt brede sig til befolkningen, og så kan hun se nok så godt ud, og være ligeså meget fra Nordjylland, som hun vil. Det vil ikke hjælpe hende, så Espersen/Mikkelsen skal se at få lukket problemerne i justitsministeriet ned nu!

Tiden er i øvrigt heller ikke til foræringer til de konservative. Under Bendtsen fik de konservative af Fogh lov til at profilere sig på skattelettelser. Bendtsen var nemlig aldrig en trussel for Venstre på valgdagen. Lene E har imidlertid vist så stærk hos borgerlige vælgere, at hun nu intet får foræret af regeringens storebror dvs. 'børnehjælpsdagen' er for længst overstået. Det kunne enhver erfare, da de så Politikens forside mandag, hvor selveste Venstres kronprins finansminister Lars Løkke Rasmussen nu også vil profilere sig med et krav om at skattelettelser '“ oven i købet i toppen – skal indgå i den kommende skatterefom.

Om ikke andet, så har man som borgerlig vælger lov at glæde sig over denne friske udmelding fra Rigets finansminister!

Update: Nu er der øjensynligt opstået forvirring om Venstres skattepolitik i en grad, så Venstres skatteordfører ikke aner, hvad han skal sige, når Berlingske ringer for at få uddybet finansministerens udmelding. Løkke kan de heller ikke få fat på. Hrmm. Det ser godt nok underligt ud.

Senere mandag: Løkke slår nu fast via Ritzau, at topskatten skal være en del af en skattereform. Det var da rart at få på plads.

Mandag aften: Brian Mikkelsen trækker nu i nødbremsen og smider hele undersøgelsen tilbage i hovedet på politiet med besked om at lave det hele om. Klogt træk. På den måde kortsluttede han diskussionen. For en tid. Alligevel står Lene Espersen tilbage og ser noget pjusket ud. Hun er jo indblandet i den her dumme sag, og det slider på hendes hidtidige ikke helt retfærdige renommé som “dygtig politisk håndværker”. Og selv om at Lene E. ligger ned, så insisterer DF på at bore i sagen, hvad der foregik mht undersøgelsen i justitsministeriet, mens hun var minister. De kræver således en “kulegravning”. De er godt nok nogle onde mennesker! 😉 Jeg tænker, at de konservative er så rasende, at de er gået gennem loftet over denne fjendtlige handling fra DF. Men K kan ikke gøre så meget ved det, og det kan næppe være ydmygende for hende. Fantastisk dag på Christiansborg!

Alt i alt har det da været nogle gode dage for Lars Løkke!

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

7 kommentarer til “Er glansen allerede gået af Skt. Gertrud?”

Jeg synes du forbigår i tavshed at dagens måling viser at LA med sneglens hast nærmer sig spærregrænsen nedefra. 1,6% er da fint – hvis man altså ser bort fra at det for en statistisk betragtning lige så godt kunne være 0%.
Uanset hvad skaber det i hvertfald bedre historie for vores liberale venner end fortsat tilbagegang..

/Nikolaj

Det er ikke mere end tre dage siden at Thomas Larsen i sin blog på Berlingskes hjemmeside skrev:

“Lykkes det imidlertid for Brian Mikkelsen at finde en stærk afløser, vil han være nået langt på kort tid: Han har sikret et betydeligt økonomisk løft til politiet, og med en ny politichef vil han få mulighed for en bedre indkøring af den store og komplekse politireform '“ selv om de færreste ledelseseksperter vil anbefale at udskifte leder, mens en kompliceret plan bliver implementeret. Torsten Hesselbjerg har imidlertid overtrukket sin kredit hos politikerne så voldsomt, at Brian Mikkelsen har valgt at løbe denne kalkulerede risiko.

Samlet har det langvarige forløb slået skår af regeringen. Men det er lige så klart, at det er lykkedes at begrænse tabene, og i den forbindelse bør den nye konservative ledelse huske at sende varme tanker til Bendt Bendtsen, som satte det suverænt gennemførte generationsskift i partiet i scene.

Uden at det nogensinde er blevet sagt offentligt, havde Bendtsen et klart blik for, at uroen om politireformen kunne udvikle sig til at blive en belastning ikke blot for den samlede regering, men i høj grad også for partiets kronprinsesse Lene Espersen, der som justitsminister i sidste instans sad med det politiske ansvar for reformen. Ved at forlade formandsposten sikrede Bendt Bendtsen, at kritikken aldrig for alvor kom til at skade Lene Espersen. Hun kom ganske enkelt væk i tide.”

Er der et sted, hvor politiske kommentatorer betaler dummebøder, for det ville vist være på sin plads i denne situation?

@Nikolaj
“Jeg synes du forbigår i tavshed at dagens måling viser at LA med sneglens hast nærmer sig spærregrænsen nedefra. 1,6% er da fint – hvis man altså ser bort fra at det for en statistisk betragtning lige så godt kunne være 0%.
Uanset hvad skaber det i hvertfald bedre historie for vores liberale venner end fortsat tilbagegang..”

At det lige så godt kunne være 0 % viser følgende måling offentliggjort 5. december:
http://nyhederne.tv2.dk/politik/article.php/id-18843756.html

3. Det er ikke første gang at Thomas Larsen er blevet et offer for regeringens spin. Det sker såmænd flere gange om ugen! 🙂
Men det er da godt at resten af Berlingske Tidendes redaktion ikke er faldet i søvn.

Ja, hvis man har DF som “venner” behøver man ingen fjender. Politikerne har sagt HØJT, at alt skal frem i undersøgelsen. Hvordan kan “nogen” så blive enige om, at kan man skjule lidt så skal man!!??

Lene blev hurtigt udråbt som en stor leder – men nu er hverdagen kommet. Og hvis ikke politiet virker ordentligt når vi har en “lov og orden”-regering, kan det hurtigt gå galt. Så det her må ordnes.

Jeg er overrasket over at DF går så skarpt ud mod en konservativ leder, endda en som er enig med dem på nogle områder. Synes kun det hidtil er mindre ministre der er uenige med DF, som Eva Kjer og Lars Barfoed, at de har hugget efter hidtil.

At meningsmålingerne ikke er så høje for Konservative tror jeg ikke er så slemt. Det skal lige sive ind at partiet har fået ny leder, samtidig med at den træthed der har ramt regeringen, også smitter af på de konservative. Når der er valgkamp må vi se om flere bliver konservative, når Lene er frontfigur.

Lukket for kommentarer.