Kategorier

Bendtsens gamle skeletter

Der går ikke en dag, uden at det ramler ud af skabet med 'gamle skeletter' fra Bendt Bendtsens ministertid, som især hans fyrede ministerchauffør har været så elskværdig at delagtiggøre medierne i. Det er et veritabelt hævntogt – i skarp konkurrence med Hørsholms forrykte borgmester Uffe Thorndal.

Først overskred den tidligere vicestatsminister formiddagsbladenes grænse for, hvor meget man som økonomi- og erhvervsminister må gå på jagt og spille golf hos erhvervslivets top. Man mener, at han dermed har bragt sig i et afhængighedsforhold. Og skulle Bendtsen i øvrigt også betale skat af jagt- og golffornøjelserne? Så overtrådte Bendtsen lovgivningen, da en ministerchauffør hentede jagtbøssen på privaten. Dernæst kørte han privat gratis rundt i udlejningsbiler stillet til rådighed af 'gode venner', som samtidig leverede ministerbiler til regeringen. Den udvælgelsesproces har Bendtsen tilsyneladende også selv været aktiv i '“ naturligvis til fordel for de gode venner '“ som kunne levere en VW. Senest får Bendtsen på puklen for at få skubbet på, sådan at en herre fra hans fynske erhvervsnetværk – en ejer af en restaurantkæde – har fået ridderkorset.

Lykkeligvis for regeringen og de konservative, så er Bendtsen ikke længere en del af Christiansborg-toppen. Han er 'kun' spidskandidat til Europa-Parlamentet. Der er vist næppe nogen tvivl om, at Bendtsen bliver fravalgt af en hel del vælgere, selvom han nu nok skal blive valgt til glemslen i Bruxelles. Måske Bendtsen dog skal være lidt varsom med at sikre sig, at han faktisk deltager op til møderne, når han skriver sig på diætsedlerne.

Jeg har altid betragtet Bendtsen som en absolut letvægter i dansk politik, men han er i det mindste ingen slyngel. Pressen tegner et billede af ham som en person, der beriger sig selv, men det er ufortjent. I stedet skulle man, mens man havde haft tid, udstillet hans helt enestående inkompetence. Det evnede pressen ikke '“ og nu kører man kampagne på en sag, der i den store sammenhæng er ligegyldig. Historierne handler om småpenge '“ og der foreligger ingen beviser overhovedet '“ om hvorvidt manden har ydet tjenester for sine jagtbesøg.

Var det så klogt af Bendtsen? Indlysende nej. Anders Fogh Rasmussen og hans regering har ført sig frem som moralske supermænd med latterlige snævre regler om deres embedsførelse, som de ikke kan leve op til. Alene af den grund er det derfor helt OK, at man går Bendtsen mfl. efter i sømmene og afslører hykleriet. For som Henrik Qvortrup plejer at sige: 'Jo højere man kravler op på den moralske høje hest, jo hårdere slår man sig, når man falder ned.'

I presselogen søndag på TV2 diskuterede man Bendtsen-sagen. Her kom det frem, at en af landets mest erfarne skatteeksperter SF'eren Christen Amby overfor BT i deres research pure frikendte Bendtsen for at skulle betale skat af sine jagtbesøg. Avisen bragte ikke Ambys vurdering, men fandt en anden skatteekspert, som kunne bekræfte BTs vinkel, at Bendtsen dæleme skulle til lommerne. Med andre ord: BT undlod at researche deres egen historie ihjel. I studiet sidder BTs redaktør Suzanne Moll '“ det var hende, der sammen med Jens Rohde kørte TV2 Radio i sænk '“ og hun bekræfter historien, indrømmer på skrømt, at BT måske skulle have bragt hans vurdering og så ellers slut færdig. En let indrømmelse uden konsekvenser. Og så hurtigt videre til næste emne. Politikere er glatte '“ men det er pressens folk '“ og især deres redaktører i særdeleshed også. Men det er sjældent, at de bliver stillet bare en smule til ansvar, omend at programmet 'presselogen' gør et (halvhjertet) forsøg.

B.T. har med Bendtsens sag bestemt haft kronede dage, men der har også været tid til at bringe sager om andre regeringsmedlemmer. Pludselig kom så forleden i BT historien om Claus Hjort Frederiksens og Søren Pinds hyggetur til Formel 1-løb sponsoreret af Shell. Også her blev der kogt lidt suppe på, at man som politiker ikke må modtage mere end flaske vin eller en bog, før det skal opgives til skattevæsenet. En historie, der selvfølgelig taler til stodderen og ikke kongen hos folk. Principielt var der da bestemt også noget at komme efter, men ærligt talt i småtingsafdelingen sammenlignet med Bendtsen. Kun på TV2-Nyhederne hidsede man sig op og viderebragte historien. Formentlig fordi man havde fået den solo, for at kunne foromtale BTs historie.

Shell-historien er gammel. Jeg husker også hvem, der i sin tid fortalte mig, at man havde fået arrangeret en sådan Formel1-tur for Hjort. Det var såmænd Svend Gunbak. Og der gættes på i miljøet, at det også er folk fra hans PA-bureau, der har plantet historien i BT. Jeg bemærker også, at BTs Andreas Karker står på bylinen i historien i BT. Han plejer at være Gunbaks indgang til BT.

Gunbak og navnlig hans virksomheds direktør, den tidligere spindoktor i Finansministeriet Carsten Mai har længe ligget i åben krig med Søren Pind. Derfor vædder jeg gerne en stor is på, at Mai eller Gunbak har plantet historien om Pind og Hjort i BT. Det er ellers en butik, der lever af politisk lobbyvirksomhed og har haft lejlighedsvis pæn succes – fortrinsvis i kraft af et særligt godt forhold til Dansk Folkepartis topfolk. Ved at få Shell-historien i BT ser det unægtelig ud som om, at man tilsyneladende generer Claus Hjort i et vildfarent og blindt forsøg på at ramme Pind, som man har et gammelt regnskab med. Det kunne også være et desperat forsøg fra Gunbaks side på at skandalisere Hjort for at forhindre ham i at blive finansminister. Måske fordi Gunbak i årevis har været lagt på is af Hjort. Skulle det være motivet, som nogle snakker om i krogene, så virker det umiddelbart hverken særligt begavet eller formålstjenligt. Og nu er der da lukket helt i, hvis Gunbak gjorde sig forhåbninger om igen at påvirke Venstre-politikerne.

P.S. Jeg skylder lige at nævne at jeg arbejdede i knap to år for Gunbak indtil februar 2005, hvor jeg blev fyret fra virksomheden.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

22 kommentarer til “Bendtsens gamle skeletter”

I sig selv kan man måske godt trække på skulderen af de nævnte sager; men sagerne involverer jo politikere, der selv har indrettet et yderst nidkært skattevæsen, som vi andre dødelige skal leve med hver dag.

Jeg har lidt svært ved at forstå, at der er så mange, der på den ene side accepterer, at politikerne med utallige love og regler styrer og kontrollerer deres liv i detaljer, og på den side ser i gennem fingre med, at selvsamme politikere lader hånt om deres egne regler.

Man har de tyraner, man fortjener…

“Jeg har altid betragtet Bendtsen som en absolut letvægter i dansk politik, men han er i det mindste ingen slyngel. Pressen tegner et billede af ham som en person, der beriger sig selv, men det er ufortjent. I stedet skulle man, mens man havde haft tid, udstillet hans helt enestående inkompetence. Det evnede pressen ikke '“ og nu kører man kampagne på en sag, der i den store sammenhæng er ligegyldig. Historierne handler om småpenge '“ og der foreligger ingen beviser overhovedet '“ om hvorvidt manden har ydet tjenester for sine jagtbesøg.”

Det er bare så rigtigt, Jarl. Bendtsen er og var inkompetent, men han er ingen slyngel, i det mindste ikke værre end andre politikere. Hvis han kommer til Bruxelles, får han da kamp til stregen…

Du minder mig næsten om Agatha Christie med den efterforskning, du lægger for dagen! Og sjovt at du selv er fedtet ind i Gunbak. Gør bare historien endnu mere pikant, haha.

>Morten Sørensen

Jeg forstår godt, hvad du mener, men de petitesser? Kan det ikke blive for småligt? Så kunne vi jo ikke bestille andet.

“Man har de tyranner, man fortjener…”

Det er en meget forkælet bemærkning, synes jeg. Tør man næsten sige: en meget dansk en.

Måske Jarlen kunne løfte sløret for, hvorfor Gunbak og drengene angiveligt skulle have kastet sig over Søren Pind efter mange års venskab. Bare mens vi venter på den store nyhed om Fogh. Og til til oplysning for os ignoranter ud i de politiske kandestøberier

3. Pind tog Gunbak det meget ilde op, at han ansatte Mai – umiddelbart efter at Pind havde fået Mai fyret hos Nordea. Det var en iøvrigt ganske opsigtsvækkende og kulørt affære, som kørte som føljeton i Ekstra Bladet.

Mai er, som ganske mange ved, besat af hævntørst over at få ram på Pind.

Bilagshistorierne om Pind, som Ekstra Bladet, kørte for noget tid siden er formentlig også blevet bragt, efter at Ekstra Bladets Jan Kjærgaard er blevet “inspireret” af Mai. Han var Kramers gamle spindoktor og både han og Gunbak ved ganske meget om, hvad Pind foretog sig i årene som borgmester.

Men det ved man jo iøvrigt godt rundt omkring. Der er faktisk ikke engang en nyhed i det.

I regeringstoppen er det også opfattelsen, at Gunbak står bag Shell-historien. Så nu bliver det spændende at se om de par resterende venstrefolk, som endnu ikke har kappet tovene til Gunbak, snart får taget sig sammen til det. Det tror jeg vil være sundt for deres karriereplaner!

Føljetonen omkring Gunbak, Mai og Pind synes at være væsentlig mere spændende end hvorvidt Bendt B har eller ikke har haft indflydelse på købet af ministerbil 😀

Hvorfor ville Pind have Mai fyret i Nordea in the first place? Kom Mai ikke fra et job som spindoctor for Lars Løkke i Indenrigs- og sundhedsministeriet…

Synes da også at kunne huske, at Pind brugte Gunbak ret meget til valget i både 2001 og 2005…

Nå, men som sagt – det en rigtig spændende historie 😀

Hvorimod jeg ikke for alvor kan hidse mig op over Bendt B’s gøren og laden…kluntet og dumt, men næppe andet end småting…

vh
Anders K

Godt indlæg, 100% enig, en rettelse: SFeren/ skatte eksperten hedder Christen Amby og ikke Kristen Amby.

5. Mai havde lovet Pind et velbetalt job i Nordea og havde holdt ham hen i ganske lang tid. Da Pind begyndte at presse ham for svar, så måtte Mai indrømme, at han ikke kunne levere varen. Pind kunne i øvrigt bevise overfor Nordeas ledelse, der intet anede, at det faktisk forholdt sig sådan. Det fik så umiddelbare drastiske konsekvenser for Mais ansættelse, da han stort set og omgående røg ud på røv og albuer.

Mai har ikke været spindoktor for Løkke, men for Thor Pedersen i Finansministeriet. Det var heller ikke ukontroversielt.

Det er rigtigt, at Svend Gunbak var kampagnechef ved kommunalvalgene i 2001 og 2005. Det var en succes ved den første lejlighed, men det kan man ikke sige, at den anden lejlighed blev. Det var i øvrigt ikke kun hans skyld.

6. Det er rigtigt! Kristen Amby var nemlig en konservativ folketingsmand og præst fra 1950’erne! 🙂

TV2 har været mindst lige så seriøse i Bendtsen-sagen som BT har.

I 22 Nyhederne forleden satte de ham i bås med Per Stigs og Hans Engells spritkørsel og Ninns tamilsag……

Man kan sige meget om Bendtsen, meeeen spritkørsel og tamilsag er måske lige i overkanten…

Jeg mener også at kunne huske at Pind og Mai vist ikke har det mest hjertelige forhold.

Pind var ifølge ham selv udsat for en kæmpe svinestreg mens Mai var spindoktor for Kramer.

http://www.soren-pind.dk/index.php?mod=weblog&id=122

Pind skrev på sin blog i 2007, at Mai beskyldte Pind for at benytte site kommunale kreditkort til at købe prostitueret for. Mai tippede et par aviser.

Der var ikke noget at komme efter, men Mai fik i hvert fald Jyllandsposten til gennemtravle Pinds bilag og dermed grave nogle andre sager op.

Kommunikationsmæssigt var det sikkert smart af Mai, men en svinestreg af rang.

Jeg kan godt forstå, hvis Pind har et horn i siden på Mai.

Se i øvrigt Berlings Tidendes liste over Mais uheldige sager, hvor de bl.a. nævner Mais lovning af job til Pind i Nordea.

Mai fik bl.a. en næse for at lyve i sagen om Thor Petersen bopælspligt.

http://www.business.dk/article/20070413/navne/104130819/

8. Helt enig. Historieløse journalister uden proportionssans. Det er så ringe, så det skriger til himmelen.

Det er dog gode kommentatorer på TV2, som kan bringe lidt proportion i sagerne, når studieværtern er blevet grebet lidt for meget af stemningen.

Jarl, et uafdækket aspekt i dit ellers interessante indlæg;

I følge Berlingske Tidende havde Bendt Bendtsen en overgang et eller flere af disse jagtvåben i et (så vidt jeg husker endda uaflåst) skab på sit ministerkontor…

Altså, en dansk minister med våben på ministerkontoret!

Jeg er ikke imponeret.

Jarl – det her er noget af det mest underholdende jeg længe har læst. Det er med dobbelt skrue og det hele. Dacapo!

Jeg vædder gerne den is. Så kan vi spise den nede i Nyhavn til sommer. Jeg skal både have guf og flødebolle på.

9. “Der var ikke noget at komme efter, men Mai fik i hvert fald Jyllandsposten til gennemtravle Pinds bilag og dermed grave nogle andre sager op.”

Det er i øvrigt rigtigt. Men så skiftede den daværende JP-journalist Niels Ditlev til Ekstra Bladet, og så kunne man bruge de gamle bilag endnu engang. Og især det gamle bilag, der stod Løkke på!

Ja,sådan er der så meget!

13. Jamen jeg glæder mig til at spise is i Nyhavn, Joachim! 🙂

Jeg må sige det har været en fremragende kommentar og nogle morsomme og oplysende sidekicks om spin-industriens små julelege. Kunne man formå jarlen til at komme med indsigtsfulde betragtninger om spillet om indkøb af jagerfly. Her må alle aktørerne da piple ud af hullerne =?

Kunne man formå jarlen til at komme med indsigtsfulde betragtninger om spillet om indkøb af jagerfly. Her må alle aktørerne da piple ud af hullerne =?

Gerne – men jeg har imidlertid intet kendskab hertil. Men hører gerne fra nogle, der ved mere.

18. Ja ifølge Ekstra Bladet, som åbenbart har talt med folk tæt på Bendtsen, så har al presseomtalen af hans jagt og golfture taget hårdt på manden.

Det er der ikke så meget at sige til. Det er helvedes stressende, mens det står på, og hvis man i forvejen har problemer med hjertet, så kan det ikke overraske, at kroppen siger fra.

Man må da håbe for Bendtsen at han snart kommer ovenpå igen. Jeg tror, det skal være meget slemt før at han dropper Europa-parlamentet.

Lige nu er de konservative naturligvis rystede over at opleve ham få et ildebefindende midt under et gruppemøde.

Et par dage i sygesengen og lidt mindre omtale af hans sager skal nok få hans kampagne på skinner. Der skal såmænd nok også være dem, som i ren sympati, nu vil stemme på ham. Lad os kalde det for Aksel Larsen-effekten!

Lige en personlig beretning om Bendtsen( som vi må håbe kommer ovenpå igen). Jeg oplevede ham som vært på et dansk handelsfremstød i Japan. Her var kronprinseparret også med. Han mistede alt opmærksomhed fra presse og folkemasse, da det kun var F&M som alle var interesseret i. Det resulterede i at BB skældte ud på alt og alle, da fokus skulle være ham og hans event, og ikke kronprinseparret. Jeg tror han har haft lidt storhedsvanvid?

Derudover, ved samme event, var jeg virkeligt overrasket over hvordan tunge erhvervsledere flokkes som børnehavebørn om kronprinseparret. Alle var jo fuldstændig kåde for at blive set sammen med dem. nå, det var lidt off topic…

Lukket for kommentarer.