Kategorier

Meet the new boss '“ same as the old boss!

Lars Løkke Rasmussen holdt i dag, tirsdag som statsminister sin første tale i Folketinget. Det blev ikke nogen skelsættende begivenhed, der vil gå over i historien. Det var næppe heller intentionen. Budskabet var klart: Der er en ny skipper på broen, men kursen er den samme, som under den gamle. Ligesom i The Whos sang 'Wont get fooled again' , hvor sidste linje lyder: 'œMeet the new boss – same as the old boss'. Bevares, der er da nuancer. Det fremgik lidt af talen, at Løkke generelt interesserer sig mere for hele udviklingen af den offentlige sektor, hvor Anders Fogh Rasmussen nok i sine taler de sidste år havde et forholdvist megen fokus på Danmarks internationale indsats i Afghanistan mv.

Løkke så under talen i dag ud til at være noget præget af statsministerembedets tunge ansvar. Det var meget alvorligt alt sammen og retorisk set en ret så jævn tale. Han kom dog rundt om alle emnerne – selv Grønland '“ så det eneste, der ligesom manglede, var 'en hilsen til Søens folk'. Den nyslåede statsminister spillede tydeligvis på det sikre og understregede at han naturligvis slet ikke har vænnet til den ny rolle. Det er nok spørgsmålet om det gør så meget. Det er jo ikke nu, at han skal kulminere, selv om at man mærker at oppositionen lugter blod, sprudler af selvtillid og tæsker løs på regeringen og straffer den for nærmest konstant at jokke rundt i dumme sager, der fælles for dem alle har temaet 'lemfældig omgang med borgernes penge'.

Løkke gjorde i hvert fald mindst én rigtig ting i sin tale, og det er at fremhæve sit eget fokus på 'Krisen', som han vendte tilbage til flere gange. Mange mener, at Løkke nu skal 'folde sig ud' som taler og være mere personlig og folkelig osv. Jeg vurderer faktisk, at han på den lange bane står sig bedst ved at nedspille sig selv og være alvorlig og ydmyg her i begyndelsen. Han kan såmænd altid skrue op for charmen med al mulig spillen fandango fra talerstolen i stil med Barack Obama, som flere iagttagere efterlyste. Det skal da nok komme '“ men lige nu vil danskerne godt overbevises om – at det er en ansvarsbevidst mand '“ og ikke en uregerlig øltønde med hang til hotelfilm og et ukristeligt rod i sine bilag '“ som er sat til at lede landet. Det er jo sagt lige ud det billede i befolkningen, som manden kæmper en ensom kamp for, at få ændret på. Gør han ikke det, så kan han bare glemme alt om at blive genvalgt. I øvrigt så tror jeg på, at Løkke har flere gear end den stadigt mere selvsikre Helle Thorning-Schmidt, når vi når til valgkampen. Den nye statsminister tror faktisk på sig selv, så det gør ikke så meget, at folk undervurderer ham. Det har han såmænd levet med i hele sin karriere. Og det er da gået meget godt!

I øvrigt er det ret interessant at se, hvordan Løkkes spinfolk har gjort god brug af hans kone færøske Solrun med stort interviews påskedag i Berlingske og i Søndagsavisen. Mor til tre børn, lærerjob på det kongelige og uimponeret af sin mand, som hun i øvrigt helst så havde valgt et andet job. Den slags jordbundethed går rent ind hjemme hos almindelige danskere. Helle Thornings 'førstedame' er tilsvarende en englænder, som til daglig arbejder i Schweiz og kun er hjemme i weekenden. Det er vældig kosmopolitisk, ret så globaliseringsagtigt og meget moderne. Men det er også en temmelig elitær og fremmedartet familieform som er svær at identificere sig med set med almindelige danskeres briller. Her er i hvert fald en parameter, hvor jeg tror, at Løkkes Solrun scorer et par point på gemalens vegne.

Løkke er efter min mening alt i alt kommet pænt fra en ellers tøvende start. Det er ikke prangende, men uden at de helt store fejl blev begået. De eneste brølere involverer Løkkes rådgivere, men om de er sket med hans vidende, står uklart. Det var i hvert fald en anonym kilde fra Statsministeriet, der overfor Ekstra Bladet i påsken nærmest hånede Lene Espersen for at have udvist 'dårlig dømmekraft' i 'Portugal-gate'- sagen med alle presseskriverierne om specialflyet til 180.000 kr. der fragtede vicestatsministeren hjem fra afbrudt ferie i forbindelse med statsministerskiftet forrige weekend. Kilden i Statsministeriet mente tilsyneladende ligesom store dele af pressen, at Lene Espersen burde have tænkt sig om og derfor oprindeligt være blevet hjemme fra ferien. Der er næppe andre i statsministeriet, som kan finde på at snakke med pressen om den slags end netop Løkkes presserådgiver.

De konservative er næppe i tvivl om, at det er sådan, at det hænger sammen, og gruppeformand Henriette Kjær '“ som selv abonnerer på opfattelsen af, at alt hvad der er skadeligt og rammer K i virkeligheden er ondsindet spin udtænkt af svigefulde Venstrefolk '“ var frådende af raseri i sit forsvar af sin formand. Men som man siger i branchen. 'Perception is reality', så pilen peger dermed i én retning og direkte på Løkkes rådgiver Søs Marie Serup, som værende ophavsmanden bag udtalelsen. I fald at det er rigtigt, så er det en rigtig skidt start for Serup, allerede efter ganske få dage med denne klodsede udtalelse at have skabt problemer for bossen i forhold til en central samarbejdspartner. Dem skal man ikke lave for mange af. I dag har Løkke dog skåret igennem og udtalt, at det var nødvendigt at hente Lene Espersen hurtigt hjem. Statsministeriet påtager sig flyregningen, og dermed ender historien. Løkke har formentlig måttet tale tingene igennem med den konservative formand, som var 'pikeret' over de anonyme angreb fra statsministeriet. Jo, Løkke har måttet høre meget for det. Han af alle ved jo, hvordan det er at blive hængt ud for denne type kritik.

Det var også en rådgiver tæt på V-toppen, der tippede pressen før påske, at netop V-toppen herunder Løkke ønskede Søren Pind som ny V-retsordfører. Det var ikke Pinds egen idé. Det ville han imidlertid kun på betingelse af, at han også kunne fortsætte som udenrigsordfører. Det var dog et helt uhørt krav i gruppeformand Hans Chr. Schmidts ører. Imidlertid ville Kim Andersen slet ikke lade sig flytte, så det blev ikke til noget. Reelt følte Løkke sig ikke stærk nok til investere kapital og goodwill i at få fjernet Kim Andersen. Løkke foragter ham og har personlige grunde til at gøre det. Kim Andersen spillede imidlertid spillet godt. Og vandt denne gang. Det vil Løkke næppe (heller) tilgive ham. Jeg tænker, at Kim Andersen ryger som retsordfører ligeså snart Løkke føler, at han har tilstrækkelig magt til at gennemtrumfe beslutningen i gruppen. Måske ved næste regeringsomdannelse eller ved næste konstituering? Vi får se. Nu fremstår Pind lidt uretfærdigt som 'vraget', men realiteten er, at det aldrig var hans idé, at han skulle være retsordfører. (Selvom at Ekstra Bladet i en løgnagtig overskrift onsdag påstår noget andet, mens selve artiklen faktisk har samme pointe som denne blogpost. Jeg tænker, at man på redaktionen nok ikke gad læse Niels Ditlevs artikel, før man lavede overskriften)

Hans Chr. Schmidt gav lige i dag Lars Løkke et godt argument for at afsætte ham ved en eller anden lejlighed. Det skete da han desauverede V-toppen herunder Løkke med disse ret så illoyale ord til Ritzau:

'Der er fuldstændigt ro på. Det med Søren Pind er i hvert fald ikke noget, der er kommet fra min side af.'

I min oversættelse: Det med at Pind skulle overtage retsordførerposten fra Kim Andersen var sgu ikke min idé. Det var bosserne over mig, der hittede på det. Jeg har fanme ingen del i deres tossestreger.

Schmidt er ikke populær alle steder i gruppen, som denne blogger ellers tidligere har hævdet. Han har flere kritikere. En del kritiserer gruppeformanden for at konkludere på gruppemøderne på en måde, som der ikke er belæg for. Schmidt underkender ordførerne og går for at tale ufatteligt længe og belærende, og så kan gruppeformanden ikke vænne sig til, at han ikke længere er minister, lyder kritikken.

Schmidts største fornøjelse er den ret så barnlige at ydmyge partifæller i gruppen, som er opstillet i samme valgområde som han selv dvs i Sydjyllands Storkreds. Schmidt føler sig især truet mht vælgerpotentiale af medieordføreren Ellen Thrane Nørby. Så hver gang at Schmidt får en lejlighed til det, så elsker han at udstille – ja ligefrem at mobbe – Ellen Thrane. Det har komikkens skær, men det lyder også som en noget arrogant ledelsesstil, som utvivlsomt skaber modvilje imod Schmidt på sigt og som med tiden måske helt kan undergrave hans position. Og måske har Schmidt fået sig en vægtigere fjende/modstander i dag med sin åbenlyse og frække illoyalitet. Havde det været i Foghs dage, så havde Schmidt i alle fald stået til at få en kæmpe-skideballe.

Update Onsdag aften: Søs Serup har tilsyneladende INTET haft at gøre med hele “Fly-sagen” og er tilsyneladende heller ikke kilden, der overfor Ekstra Bladet frejdigt placerer ansvaret hos Lene Espersen. Det er så et mysterium, hvem der så har udtalt sig til avisen og reelt sået spliden mellem V og K?Aben kunne så alternativt evt. blive placeret hos den mangeårige og derfor ret rutinerede pressesekretær i Statsministeriet Michael Helbo. Det er i hvert fald ham som har håndteret sagen overfor pressen, men jeg understreger: Det er ren spekulation. Det er fortsat uvidst, hvem der er kilden til de anonyme udtalelser.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

33 kommentarer til “Meet the new boss '“ same as the old boss!”

Først og fremmest ros for, at du vælger et citat fra en The Who-tekst.

I regeringspartier synes gruppeformandsposten ofte at fungere enten som aftægtspost for vragede ministre, eller som kompensation til de, der alligevel ikke er tiltænkt en ministerkarriere.

Med dette in mente, kunne man så forestille sig, at en ministerpensionering i forbindelse med en større rokade på den anden side af sommerferien, nødvendigtgjorde at Venstre kunne bruge gruppeformandsposten i rokaden? Du har bl.a. også tidligere spekuleret i, at en del af den “gamle garde” i regeringen (Hornbech, Haarder, Per Stig, Sander), stod til udskiftning ved en kommende større regeringsrokade.

Jeg har tidligere spekuleret i, at Hans Chr. Schmidt kunne tænke i en kommunalpolitisk karriere. Hans søster – Anne-Marie Hundebøl – er opstillet til kommunalvalget i Haderslev (http://www.jv.dk/artikel/630489). Kommuneforeningen i Venstre i Haderslev Kommune har haft opstillingsmøde, men interessant nok mangler partiforeningen i Vojens – hvor Hans Chr. Schmidt var viceborgmester indtil kommunalreformen – stadig en kandidat til listen, der i alt mangler syv navne (http://www.jv.dk/artikel/630848).

1. Interessant! Det er da meget muligt at HCS har bedt dem om at holde hestene lidt.

Imidlertid tror jeg nu selv på, at han vil forsøge at forblive i landspolitik og være gruppeformand, så længe han kan.

2. Jeg har set det! Det er nu meget bekvemt af Lene E. at skyde skylden på Anders Fogh. Han er jo history, så det går nok. Løkke kan sagtens leve med at forgængeren får tævene. Det er glemt om en uge, og Løkkes fokus er derfor at få lagt sagen ned for atkomme hurtigt videre.

Med al respekt for Michael Ulvemans virke, så er det næppe ham, som afgør eller endsige chartrer fly til vicestatsministeren. De embedmænd der skydes på kan KUN være dep-chefen Karsten Dybvad og Co. Det gør ondt i den faglige stolthed blandt folkene i Prins Jørgens gaard, når man tage imod sådan en lussing fra Lene Espersen. Not exactely their finest hour!

I øvrigt så tyder alt på konsensus i journalistkorpset at fejlen ligger hos Lene Espersen. Prøv bare at læse TV2s Peter Lautrup-Larsens blog om sagen. Han er i hvert fald ikke i tvivl:

http://blog.tv2.dk/peter.lautrup-larsen/

Jeg forstår ikke, hvorfor Lene Espersen ikke kunne tale i telefon med de involverede parter? Der var jo ikke noget overraskende eller katastrofalt i situationen. Alle parter kender hinanden i forvejen og har arbejdet tæt sammen i årevis. Hvad var det, de var nødt til at tale om personligt og privat?

Endnu en kvalitetspost, Jarl. Men dit nærmest neurotiske behov for at tilføje ‘-gate’ på hver eneste større eller mindre sag er temmelig irriterende.

5. Tak Jan!

Det er nu ikke et neurotisk behov, men snarer en sarkastisk kommentar til at sager som denne vokser sig uforholdsvis store og fylder rummet for den politiske debat på en måde, som de ikke altid fortjener. 😉

7. (4)

…dels er der vel formalia samt uskreven lov om, at formalisere udskiftningen af statsministeren.

Men videdre er der vel også en spin-mæssig pointe i at skabe opmærksomhed om en “Ny begyndelse”, hvor tidsregningen altså starter fra den nye kroning.

Men du har ret i, at mange sager vel kunne orndes per telefon eller Skype.

@4. Jarl linker til en blog af Peter Lautrup-Larsen. På bloggen stilles et lignenede spørgsmål, og Peter Lautrup skriver under kommentarer, at:

“Statsministeren argumenterer med, at alt skulle være “efter bogen”. Derfor skulle de relevante partiledere møde personligt i Statsministeriet på hver sit tidspunkt. Deres anbefaling til Dronningen om, at Lars Løkke kunne tage over uden egentlig Dronningerunde med alle partiledere eller folketingsvalg, skulle føres “til protokols”. Statsretten krævede altså sit og derfor også, at Margrethe skulle flyves med helikopter fra påskeresidensen Marselisborg til Amalienborg. Det koster alt sammen, men alternativet kan være rod og debat om, hvem er sagde hvad og hvornår, og det koster i den sidste ende demokratiet mere end kroneudgiften på dagen.”

Jeg synes ikke det lyder helt hen i vejret. Formalia skal naturligvis være i orden, når vi taler udpegning af regeringsleder. Det er jo trods alt ikke posten som 2. revisorsuppleant i den lokale vælgerforening vi taler om…

Som student på en tilfældig handelsskole i landet, ser jeg gerne før valget at vi for udskiftet Bertel Haarder før næste valg. Ikke blot fordi jeg er student, men fordi jeg er rivravende uenig i mange af de ting den kære Bertel præsenterer os for. Derudover tror jeg kun det vil gavne venstres popularitet at få en ny og ung kanditat ind på pladsen.

Derudover vil jeg gerne rose bloggen. Den er fremragende og giver et godt og disponeret indblik i dansk politik. Meget anvendeligt i den daglige undervisning.

11. Nu aner jeg ikke, hvad Bertel har gjort handelsskolerne, men mit gæt er, at Bertel Haarder er væk fra ministerbænkene i løbet af efteråret. 🙂

og tak for rosen!

“Schmidt føler sig især truet mht vælgerpotentiale af medieordføreren Ellen Thrane Nørby.”

Ja, det tro da pokker. Er der nogen der har deres stemmetal fra sidste valg ??

Har alle andre end politiske nørder ikke glemt Schmidt ??

Desuden; er Carl Holst ikke et ganske godt bud på en kommende minister ?
Og han er jo da også fra det sønderjyske.

Iøvrigt tak for et glimrende indlæg Jarl. Godt at du er tilbage fra påske.

@Østjyden, 13
Personlige stemmer i Sydjyllands Storkreds

Ellen Trane Nørby: 12.804
Hans Chr. Schmidt: 10.664

Førstnævnte er valgt på Venstres mandat nummer 2 i storkredsen, sidstnævnte på Venstres mandat nummer 3. I storkredsen har Venstre i alt 8 mandater (inkl. 1 tillægsmandat).

Ingen af de to synes altså at være i fare for ikke at blive genvalgt ved et kommende valg.

Det er i øvrigt interessant, at den nye politiske ordfører, Peter Christensen, blot blev valgt på et tillægsmandat i storkredsen (det kan dog til dels forklares med, at hans kreds er mindre, og at han dermed får færre tillagte partilistestemmer).

13. Tak for ros! 🙂 (Husk i øvrigt at man kan omsætte ros i konkret støtte via “Støt Jarls Blog”)

14. Tak for strålende info som altid. Nej Ingen er i fare for at miste mandatet. Men HSC er jo blevet overhalet i popularitet af Ellen Trane. Man skal ikke længe være sammen med MF’ere for at vide hvor meget de går op i de interne stemmetal for folkets gunst…

Det er rigtigt at PC hang med r….i vandskopen sidst. Som ny politisk ordfører – hvor han er temmelig højprofileret – så burde han, hvis han klarer jobbet godt, være på den sikre side. Det kan jo være at det så også på den front går lidt ud over HSC? 😀

En fin post. Er bare en smule uenig i at de der Solrun-interviews har været rene vinderslag for Løkke.

Hvis man skal være lidt grov, så siger hun jo i bund og grund at “Lars er aldrig hjemme”, “Jeg har måtte opgive mine drømme, fordi Lars skulle arbejde, og nogen skulle jo passe børnene” og “Lars tager mig ikke med på råd” (som f.eks. da han spørger hende om hun synes han skal blive minister).

Det kan godt være at den slags måde at have familie på er mere normalt end en, hvor manden arbejder i Schweiz og Sierra Leone, men det er vist ikke et ideal eller en hverdag, som kvinder ligefrem sukker efter?

@ Garby

Til dels enig. Men disse kone-interview skaber alligevel et noget andet billede af manden end de mange historier om øl og bilagsrod.
Og der er vel ikke nogen der i fuldt alvor tror at man kan være finansminister og efterfølgende statsminister uden at det koster tid på hjemmefronten – så det er vel så som så med hvor problematisk den slags historier er.

@Østjyden

Ja, det kan godt være billedet bliver lidt mere nuanceret, men jeg kan stadigvæk ikke se den rigtig gode historie for Lars Løkke. Solrun synes jeg til gengæld slipper meget godt fra det. Hun virker noget mere normal end Anne-Mette.

Det kan godt være at historien ikke er problematisk, men der er altså et stykke op til at det er “Den slags jordbundethed går rent ind hjemme hos almindelige danskere.”.

18. Kære Garby. Du ved jeg sætter dig højt. Men jeg kan ikke se, at Solrun Løkke Rasmussens jordbundethed er problematisk.

Løkkes familieliv er da tydeligvis langt fra perfekt og du har da helt ret i at man kan slå ned på ting i intervewet som ikke er superattraktive. Men jeg tror i det mindste at almindelige folk kan FORHOLDE sig til familien Løkke Rasmussen.

Det tror jeg til gengæld er alt andet lige sværere, når de bliver præsenteret for alternativet: Fru Thorning og hendes meget rejsende udenlandske mand – uden at jeg problematiserer deres liv. Jeg tror bare ikke det er en familieform, der er så let at IDENTIFICERE sig med for mange danskere. Og en valgkamp er jo netop OGSÃ… en konkurrence om at virke mest mulig som om, at man FORSTÃ…R og BEKYMRER sig om folks problemer.

M.h.t. Bertel Haarder, så hørte jeg i P1’s Orientering for en uge siden, at han gerne vil udnævnes til EU-kommissær. Det var journalisten, Pieter Raunwe, der sagde det, og jeg tror, han ved, hvad han taler om. I hvert fald er han i følge netop Bertel Haarder landets bedste kommentator, selvom der næsten ikke er nogen, der kender ham. Raunwe sagde også en del andre ting, bl.a., at Malou Aamund ville blive ny undervisningsminister og Eyvind Vesselbo miljøminister, hvis Troels Lund Poulsen flyttes til et andet ministerium. Indslaget kan høres her: http://kortlink.dk/6g74
Gå heller ikke glip af dette klip om en intern strategiplan i Venstre fra før valget i 2001. Det kommer bl.a. frem, at opgøret med eksperter og smagsdommere kun var et skalkeskjul for at indsætte liberale/borgerlige eksperter. Desuden dokumenteres det endnu engang, at Venstre slet ikke havde til hensigt at indgå i et tæt samarbejde med Dansk Folkeparti efter valget. Partiet skulle tværtimod holdes “på armslængde”. Derimod var planen at danne en ny firekløver-regering med CD og Kristeligt Folkeparti. Da Fogh og co. nok godt kunne regne ud, at et sådant scenario ikke ville være muligt, hvis udlændingelovgivningen blev strammet væsentligt (ikke mindst p.g.a. Mimi Jakobsen) kan man uden videre konkludere, at havde det ikke været for den store vælgeropbakning til Dansk Folkeparti, ville der heller ikke med en borgerlig regering ved magten være sket det store på det område efter 2001: http://kortlink.dk/6fw7

20. Vedr. Raunwe. Det er rigtigt. Bertel Haarder rejser rundt med en sjov historie om at Raunwe er den bedste – og af samme årsag den kedeligste – kommentator.

Lidt uretfærdigt overfor Raunwe efter min mening, så kedelig er han da heller ikke. (Jeg mener Thomas Larsen fortjener prisen som den kedeligste, men det overrasker næppe nogen!)

Mon ikke Raunwe har hørt det fra Haarder selv at han er interessseret? Det tror jeg. Men jeg tror ikke at der bliver bukser af det skind. Jeg tror V-toppen anser ham for at være for gammel, og jeg vil derfor sætte mine penge på Eva Kjer Hansen som ny kommissær.

Apropos Kim Andersen, så er vi da ved at komme på fornavn med ham, efterhånden som diskussionen om den kriminelle lavalder udvikler sig.

Hvor stort et rod vil du vurdere den generelle situation desangående til, Jarl?

Det bliver spændende om Løkke vil være bedre til at lokke de kvindelige vælgere til sig end Fogh var.

Ren anekdotisk så afskyede min mormor Fogh, mens hun synes Løkke er meget mere ydmyg, menneskelig og charmerende.

Ja, og hvis jeg må tillade mig at følge op på 22 -> når vi ser overskrifter hvor Løkke lægger afstand til forslaget om at afskaffe den kriminelle lavalder – og dermed til Kim Andersen – er det fordi han mener den ikke holder politis, eller spiller hans angivelige antipati mod Andersen også ind?

@21: Eva Kjer har i lighed med vores nuværende kommissær (og tør man sige det, vores nuværendes eneste) det fortrin at hun er kvinde. Og da der altid er problemer med at finde nok kvindelige kommissærer til at det ikke bliver pinligt for Kommissionen er det nok et meget godt bud.

Nu bedømmes politiske kommentatorer jo sjældent på, hvor gode de er til at forudse begivenheder. ;-).

Men jeg kan huske, at Pieter Raunwe meget, meget tidligt gættede på, at 2001valget ville blive udskrevet til at foregå oven i kommunalvalget. Det var imponerende.

24. Det er en stor rodebutik. Denne sag har Løkke håndteret ufatteligt ringe.

Læs Henrik Qvortrups seneste blog om sagen. Jeg er helt enig med ham.

@25
Eva Kjer har fem års erfaring fra Europa-Parlamentet. Det tæller højt i Bruxelles. Det er korrekt, at flere kommissærer fik tunge poster, fordi deres medlemslande kunne præsentere en kvindelig kommissær-kandidat. Erfaringsmæssigt har flere af disse kvindelige kommissærer faktisk klaret sig væsentligt bedre end deres mandlige kolleger. Og det i jobs som er meget tunge.
I Europa er der tre politikker, hvor medlemslandene har afgivet AL suverænitet til EU. Det er altså områder, hvor medlemslandene ikke kan føre nogen national politik.
De tre politikker er landbrug, konkurrence og udenrigshandel (det at lave handelsaftaler med andre lande). Samtlige disse tre kommissærposter er i dag besat af kvinder. Den ene er ret ny. De to øvrige som sidder på disse – i EU-systemet MEGET tunge poster – er Fischer Boel og Nellie Kroes fra Holland. Og de er begge anerkendt som nogle af de dygtigste og mest kompetente kommissærer. Men da de blev udnævnt for fem år siden blev der sat store spørgsmålstegn ved dem og de fik begge prædikatet, at det var “kun” fordi de var kvinder, at de havde fået posten.
I Kommissionen er der tidligere statsministre som klarer sig meget dårligt (f.eks. Vladimir Spidla, Tjekkiet) og helt ukendte lav-profils politikere fra den hjemlige scene som er blevet en bragende succes. F.eks energikommissær, Andris Piebalgs.
Kort sagt. Det kræver noget andet at være en god kommissær end at være en god minister.
Og Europa-Parlamentets krav om, at det kun vil godkende en kommission, hvis der er et vist antal kvindelige kommissærer har faktisk hidtil vist sig at være en succes. Like it or not 🙂

Jarl,

Du skriver (i 3), at det er “meget bekvemt af Lene E. at skyde skylden på Anders Fogh”.

Men helt ærligt! Er det ikke også der, den ligger?

Hvad var egentlig hastværket med at få en ny statsminister netop den søndag? Hvorfor var det så vigtigt (undskyld: For HVEM var det så vigtigt), at personen, der rejste til Tyrkiet ikke længere var statsminister (og derfor kunne udetale sig mere om sine egne holdninger)?

Fogh kunne sagtens have gennemført weekendens program som statsminister og lavet den formelle overdragelse i ro og mag mandag (hvor alle kunne nå hjem med rutefly). Men HAN valgte ikke at gøre det, hvilket gav alle mulige problemer: Lene E skulle hentes hjem i privatfly, og det var nu en ex-statsminister, som blev fløjet rundt i forsvarets fly (så regningen endte hos stakkels Bertel…)

Hvis jeg husker tidslinjen korrekt, så blev historien om Lene E’s flyvetur i øvrigt også lækket umiddelbart efter at K havde været ude og kritisere statsministerens (undskyld EX-statsministerens) tale i Tyrkiet!

“Reelt følte Løkke sig ikke stærk nok til investere kapital og goodwill i at få fjernet Kim Andersen. Løkke foragter ham og har personlige grunde til at gøre det.”

Nå da da! Hvor personlige?

Jeg kommer nu til mere at tænke på Pink Floyd, Just another brick in the wall, franske Indochine’s Les tzars og Sebastians vejrhaner.
Nu hvor alle socialkammeraterne er lokket over, skal SFerne vindes for Venstre Danmarks neosocialistiske parti, og de borgerlige vælgere fungerer som de af Lenin beskrevne nyttige idioter…

Er det ikke snart på tide at der kommer nogle på banen der har VIDEN om statsret, ikke kun kommunikation. Statsretlig eksisterer titlen vicestatsminister vistnok ikke……….
Der er ej heller i Grundloven nogle formkrav i forbindelse med den negative parlamentarisme, Kongen må blot ikke indsætte en (sin) statsminister der har et flertal imod sig, det kan konstateres på adskillige måder, det være sig personligt, pr. brev., pr telegram eller måske endda telefonisk (i praksis er det vel kabinetschefen der gør det). Så er der vel blot at konstatere at Lene af personlige/politiske/forfængelige grunde returnerede til Danmark.

@Finn (32)

Helt ærligt, så tror jeg 1000 gange Lene E ville have foretrækket at blive med sin familie i Portugal. Hun har sådan set fin adgang til medierne, og vidste jo godt alligevel, at pressens fokus ville være på Løkke.

Dedt var statsministeren (den gamle) der ville have hende hjem – med det samme. Det kunne ikke en gang vente på ruteflyet samme dag (for samme (ex)statsminister skulle videre til Tyrkiet.

Lukket for kommentarer.