Kategorier

Sass, skat og sosserne

Det har mildest talt været en dårlig sommer for socialdemokraterne. Det kører ikke særlig godt for Lars Løkke Rasmussen, som har problemer med at forklare sig ud af kritikken fra rigsrevisoren. Vel har Løkke overrasket, men han har ikke ligerfrem imponeret i sine 100 første dage som statsminister. Efter otte år med en VK-regering og en standende hård økonomisk recession, så skulle man jo ellers tro, at socialdemokraterne og den øvrige opposition havde en chance for at indynde sig hos utilfredse vælgere og få lidt fut i meningsmålingerne. Imidlertid har Socialdemokraterne efter fire år med Helle Thorning-Schmidt i spidsen kun formået i meningsmålingerne at holde skansen i fra sidste katastrofale valg i 2007, som i øvrigt var det ringeste i mere end 100 år. Selvfølgelig hører det med til historien, at SF kannibaliserer på S og i øvrigt samler ganske meget op, hvad der ligger af løse stemmer til venstre for midten, men det hjælper ikke Thorning medmindre, at partiet kommer i regering. Hvis partiet så heller ikke kommer i regering efter næste valg '“ trods en kanonfremgang til SF '“ hvad skal der så ske med topledelsen i S? Er tiden så ikke kommet til at få skiftet Thorning ud? Det var jo det, der overgik hendes svigerfar Neil Kinnock efter at han tabte en stribe valg som Labour-partileder og til slut måtte afgå i 1992, da han ret overraskende alligevel blev slået på målstregen af de konservatives premierminister John Major. En vigtig forskel fra den nuværende sociademokratiske leder er dog, at svigerfar faktisk skabte mandatfremgang for sit parti. Det har Thorning til gode at bevise at hun kan . Hidtil har ingen målinger vist, at liste A stod til nogen større fremgang. Det har været sådan to-tre procent frem og tilbage.

Socialdemokraterne har dog i seneste politiske sæson kunnet fremhæve, at de i det mindste har haft succes med at etablere en stabil politisk alliance med SF, som man hævder skaber mere troværdighed blandt vælgerne omkring et politisk projekt til venstre for midten. Der kunne dog også ligne en eller anden form for studehandel, hvor SF '“ mod at blive lovet regeringsdeltagelse mod til gengæld at undlade at hakke på Socialdemokraterne. Til trods for sin store popularitet peger Villy Søvndal på Thorning som statsminister. Alle ved at det er en gratis omgang, for det ville SF naturligvis have gjort alligevel. Come rain or come shine!

Finanskrisen '“ som siden er ved at udvikle sig til en hård og langvarig økonomisk recession '“ har mod mange socialdemokraters forventning hidtil ikke udviklet sig til Liste As store vælgertrumf. Selvom man har gjort meget for at fremmane spøgelser som 'liberalismens sammenbrud', regeringens ansvar for en 'Stein Bagger-økonomi', og at VK sidder på hænderne, mens arbejdsløshedskurven er ved at gå igennem loftet, så er ulykkerne for de fleste danskere heldigvis små i hverdagen. Hvis man altså har et godt og fast job. Og det har de fleste. Arbejdsløsheden er stadig historisk lav. Regeringen har givet folk deres SP-penge tilbage, som er blevet omsat i at nedbringe gæld/øge opsparing eller forbrug. Det vil mange formentlig opfatte som en venlig hilsen, uanset at de præcise gunstige effekter på den indenlandske efterspørgsel og forbrug er ukendte. Dansk økonomi handler først og sidst om de danske eksportvirksomheders afsætning på markeder, som har stået mere eller mindre stille i et halvt år. Når hjulene begynder at dreje igen i udlandet, så kommer der gang i beskæftigelsen igen. Sker det bare inden et valg i 2011, så mistet S sit vigtigste og måske eneste gode kort og argument overfor vælgerne for, at de igen giver dem en chance på ministertaburetterne.

I mellemtiden har Københavns Overborgmester Ritt Bjerregaard benyttet sommeren til i et interview i Information kraftigt at kritisere sin partiledelse. Det er som Weekendavisens Hans Mortensen oplistede i fredags en særlig specialitet af Ritt, at hun rakker den til enhver tid siddende S-ledelse ned. Mortensen påpeger at hun har forsøgt at snigløbet samtlige S-partiformand lige fra Jens Otto Krag og frem. Helle Thorning er således heller ikke gået ram forbi. Det så man, da Ritt i januar sidste år ret pludseligt for alle og især S-ledelsen introducerede 'Den Røde Skole', som i den grad udstillede Thornings svagheder efter at S gik tilbage ved valget i 2007. Efter interviewet den 4. juli, så ser alle i S-toppen frem med længsel til den dag, hvor Ritt forlader overborgmesterstolen i København for at hellige sig sysler så som at henkoge æbler mv. selvom at det nok mest af alt er et naivt håb.

Der gik dog ikke mange dage herefter, så blev Thornings førstemand i S-butikken, partiets politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, også i Information skarpt kritiseret og krævet fyret af en række tidligere politiske has-beens betitlet 'forhenværende ministre' plus et par borgmestre i provinsen. Sass blev med lidt pænere ord beskyldt for at være doven, og man henviste til, at han ikke ligefrem toppede opgørelserne over hvilke politikere, der var mest citerede. Kritikken er ikke helt skudt ved siden af, hvis man spørger journalisterne. Sass er ikke ligefrem kendt for at stå til rådighed 24 timer i døgnet for journalisterne, og det forlyder, at han kan være noget så humørsyg. Ikke desto mindre, så er intern kritik af denne type, tydeligvis for de fleste kun til gavn for socialdemokraternes politiske modstandere i regeringen. Da man også kunne identificere flere personer i feltet af kritikere blandt Ritts sædvanlige politiske støtter, som dem, der lagde navn til kritikken af Sass, så pegede pilen entydigt på Ritt, som 'intrigens' ophavsmand M/K. Interessant nok måtte selveste Svend Auken '“ rejse sig fra sit sygeleje '“ for at få skrevet og bragt i Information et indlæg, der entydigt klart – og helt uden Aukensk ironi '“ forsvarede Henrik Sass Larsens indsats, som politisk ordfører og gav ham fuld credit som ophavsmanden til S-SF-alliancen. Auken mente helt korrekt, at kritikken “slog banerekord i idioti”. Christiansborg holdt vejret. Urene holdt op med at slå. Tænk at man skulle opleve en Svend Auken tage Henrik Sass Larsen i forsvar. Verden står ikke længere! Det svarer lidt til, at Obi-Wan Kenobi og Darth Vader pludselig sad og drak dus på en bar midt under Stjerne-krigen.

Forklaringen er naturligvis, at Auken-fløjen siden magtdelingen med 'højrefløjen', der gjorde den fynske varmemester Carsten “Unforgiven” Hansen til gruppeformand er tilgodeset, og så er Aukenisterne i øvrigt enige i strategien med, at partiet skal søge samarbejde med SF frem for med de vingeskudte radikale. Ritt skulle ikke have lov til at ødelægge en politisk alliance begge fløje er tilfredse med, der som sidegevinst også har holdt overborgmesteren helt ude af spillet. Der er ingen, der kommer til at savne hende.

Medierne kørte vel meget suppe på oprøret mod Sass, som topledelsen ikke formåede at styre særlig elegant. Helle Thorning ville gerne interviewes om partiets skatteplaner, men ville til gengæld ikke besvare spørgsmål, der gik på kritikken af Sass. Sådan reagerer en leder, som står meget svagt i sit eget parti. Normalt ville en partileder bruge under 20 sekunder på blankt at afvise kritikken af sin politiske ordfører og så i øvrigt bakke 100 procent op bag ham. Det turde/ville/måtte Helle Thorning-Schmidt ikke. Det efterlader et indtryk af en partileder, som enten værende for svag, fordi hun et eller andet sted er bange for, at hun kan blive revet med i faldet, hvis Sass end dag må give efter for internt pres. Eller fordi hun selv efter fire år i toppolitik fortsat agerer for svagt, urutineret og panikagtigt, når hun bliver presset af et par gamle hun- og hanelefanter, som vel i dag alle er uden den store indflydelse. Forbløffende var det i hvert fald ikke at Thorning ikke fik sat tingene på plads – endda også selv hvis hun måtte have planer om smide Sass på porten i den nærmeste fremtid!

Den interne ballade over Sass har – her og nu – ødelagt en smule af billedet af et samlet S i fremdrift, og det er i øvrigt svært at se, hvad kritikerne havde håbet at opnå med kritikken. Faktisk må Sass vil alt andet lige stå stærkere internt i partiet efter utvetydig opbakning fra blandt andet Svend Auken. Og det var vel ikke ligefrem idéen med at udsætte ham for denne hårde kritik om dovenskab m.m?

Ellers er der dog ikke meget, der tyder på, at Socialdemokraterne forstår at pille ret meget ved de borgerliges trumfer: Skattepolitikken og udlændingepolitikken. SF har nu fået overtalt S til skattestigninger '“ en rigmandsskat '“ som alt andet lige vil øge marginalskatten og gøre det mindre attraktivt at arbejde. Effekten på statsfinanserne er ubetydeligt. Det er ren misundelses-og symbolpolitik, som de radikale burde afvise. Det har de imidlertid ikke gjort. Det bliver spændende at se om danskerne køber slagnummeret 'højere skattestigninger for de rigeste'.

I udlændingepolitikken har S formået at får SF til købe 24-årsreglen m.m. Men i sagen om de udviste irakere, der har besat Brorsonskirken, så står S og SF i hver sin lejr. Der er to år til næste valg, og regeringen kan allerede pege på en splittelse i den røde lejr. Socialdemokraterne minus Svend Auken vil følge lovgivningen, mens SF, de radikale, Enhedslisten og Auken 'af humanistiske grunde' igen vil lade asylansøgere blive i landet til trods for, at myndighederne efter alle ankemuligheder er udnyttet, vil udvise dem af landet. Et flertal i befolkningen støtter dog VKO i at fastholde udvisningerne. De kan formentlig godt huske, hvad der skete med de palæstinensere og deres efterkommere, der i starten af 1990'erne i mod al lov og ret ved særbevilling fik opholdstilladelse i landet. En undersøgelse fra 2005 viste i hvert fald, at skuffende få blev nyttige borgere i det samfund, der i sin tid gav dem asyl. Der skal dog nok være dem blandt S-SF og de radikale, som synes, at det er alle tiders med denne modstand mod udvisningerne, men det rykker immervæk ikke centrum-venstre-partierne tættere på regeringsmagten.

I VK-toppen har man i hvert fald noteret sig med tilfredshed, at sommeren 2009 indtil videre ikke har været den bedste. For oppositionen.

P.S. Læserne har sikkert bemærket, at jeg traditionen tro har holdt lidt ferie og været i sommerhus med familien her i juli og derfor slækket lidt på aktivitetsniveauet. Jeg skriver dog ind imellem blogs, når jeg får tid fra feriens gøremål. 1. august er jeg som vanligt tilbage for fuld styrke.

Forleden den 14. juli 2009 deltog jeg i P1-Debat for at diskutere politikeres forhold til pressen, journalisters manglende uddannelse m.m. med redaktionschef på BT Henny Christensen. Hør med her.

I øvrigt fylder jeg rundt (40) den 24. juli.

Læserne ønskes en god sommer!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

28 kommentarer til “Sass, skat og sosserne”

Glimrende overblik over sossernes trakkaserier henover foråret og sommeren. Som Venstremand må jeg bare sige, at det må de selv ligge og rode med.

Du skulle nu lige tage og få set dine Star Wars DVD’er igen:
“Det svarer lidt til, at Obi-Wan Kenobi og Anakin Skywalker pludselig sad og drak dus på en bar midt under Stjerne-krigen.”

Eftersom Anakin var Obi-Wans padawan lærling er det et endog meget sandsynligt scenarie!

Du må mene Luke og Darth Vader eller sådan noget?! Eller måske Han Solo og Jabba the Hut?

Hvis du bliver fyrre i løbet af et par dage (og tillykke med det!) så må du da være opflasket med Star Wars ligesom alle os andre?

mvh
Lasse Grosbøl

1. Okay. Anakin går jo over til det onde og bliver Darth Vader. Så vidt jeg ved, så er det netop Darth Vader (Anakin) der dræber Obi Wan. Am I right? 😉

Neil Kinnock gav sin svigerdatter et godt råd som hun prompte overhørte…”Overtag aldrig et fallitbo!”

Lasse, nu foreslår du så at Luke og Darth Vader, dvs. skulle drikke dus, men det gør de vel faktisk også i “Return of the Jedi”, hvor Dart Vader dræber kejseren, og derefter dør i Lukes arme, et meget ømt øjeblik 🙂

Nå, pyt nu med Star Wars referencerne, god var den, og vi fangede den vist også alle 🙂

Glimrende indlæg her i den fraværende sommervarme, god opsummering af hvor skidt det egentligt stadig står til for sosserne, Venstres manglende momentum til trods.

Jeg bliver altsaa noedt til at stoette Jarl. Rigtige starwarsfans regner ikke de 3 “nye” starswarsfilm som en del af legenden.
De nye 3 film er under al kritik og havde saagar masser af daarlige computeranimationer vs. sublime modeloptagelser. En vederstyggelighed!
Derfor – Obi wan og Vader er doedsfjender med 70’er-haar.

Mit eneste, men braendende, spoergsmaal er: hvordan fik Carsten “Unforgiven” Hansen sit handle med de Clintoniske associationer? Og hvem er han saa i Unforgiven? sheriffen Little Bill Daggett? den myrdende protagonist Will Munny eller (og dette er mit bud) dusoerjaegeren English Bob aka “The Duke of Death” eller som Hackman’s sheriff kalder ham “The Duck of Death”.

Gunslinger foedselsdagshilsner

Jeg er også enig med Jarl omkring Star Wars. Den unge Anakin kunne godt drikke dus med Obi-Wan for de var venner. Men Jarl skriver Darth Vader, og den titel får han først efter han går til “the dark side”.

@Jan P

Tror Carsten Hansen bliver kaldt “unforgiven” fordi han kaldte Jeppe Kofods eskapader på et DSU møde utilgivelige, men alligevel tog de Kofod ind igen efter 14 dage.

Ligesom med den situation, har Henrik Sass nu mistet en hel del autoritet, når han på den måde får hug fra sine forgængere. Desuden bliver kritikken latterlig, når Ritt og co. ikke kommer med forslag på hvad man i stedet kan gøre, og Helle burde have sat dem på plads og sagt hun havde tillid til Sass Larsen. Han er en slagen mand nu.

I øvrigt mener jeg at to der gør godt for deres partier nu, er Uffe Ellemann og Poul Schlüter. Ellemann tror jeg er meget uenig med Fogh i udlændigepolitik, men har jo valgt ikke at blande sig i ret meget. Han kom lidt frem under Muhamed-krisen, men der havde Fogh fået autoritet efter at have været statsminister i 4 år. Uffe kritiserede også mest JP, jeg hørte ham ikke kritisere regeringen. Schlüter må også, som tidligere stærk statsminister også have ærget sig over at se hvordan Bendt Bendtsen var underlagt en Venstre-leder. Men han har også holdt sig fra kritik, da han ved hans tid er forbi i toppolitik.

Af en eller anden grund er de tidligere røde ledere svært ved at se, hvis deres tid er forbi.

@Jan

Jeg er også imod de rødes forslag, men kan da godt se det fra deres side, at de mener dem der tjener godt skal give lidt mere.

Hvad jeg derimod har meget svært ved at respektere, er at der ikke har været et ord om hvad staten tjener på det. Jeg tror ikke det kan have en god effekt, da de mennesker der tjener en million eller mere er de mest mobile mennesker og kan søge jobs i udlandet, og at hvis deres jobs er i Danmark, skaber det flere jobs i Danmark i almindelighed. Jeg vil gerne se hvad der kan tjenes ved det, og jeg gætter på der enten ikke er noget, eller så et lille beløb – og så kan vi vist godt stemple den som en misundelsesskat.

Hej Jarl,

Tak for et fint bloginlæg med mange gode pointer og oplæg til debat. Jeg har linket til det.

Jarl, omkring palæstinenser-undersøgelsen. Mon du har et sandhedsgen? Mon du virkelig ønsker at finde sandheden eller ?

Nu får du et link til, hvordan tallene i den meget omtalte “undersøgelse” er fremkommet, og så vil jeg bede dig lave en statistik på den gennemsnitlige danske borger på den samme måde, som statistikken om palæstinenserne er lavet. Fx skal du medregne alle de danskere, som i løbet af 11 år har fået en bøde på mere end kr. 1.000,- (senere sat op til 2.500) som værende kriminelle.

Jarl, du skal være opmærksom, for “detaljerne” står helt nede i bunden og med lille skrift.

Om du så vil stikke en undskyldning eller hvad, det er jo op til dig.

Som du kan se, så linker jeg direkte til det dokument, som Hvilshøj fik fra sine embedsmænd, og som har givet anledning til spredning af misinformation om, hvordan det faktisk er gået disse palæstinensere, som fik lov at blive qua særloven kaldet “Palæstinenserloven”.

http://ft.dk/samling/20042/almdel/UUI/Bilag/36/160293.PDF

Hvad er i øvrigt jeres holdning til påstandene om:

1. arbejdernes andel af BNP er faldet de sidste 30 år
2. at reallønnen er faldet for gns. borgeren
3. at det er blevet endnu sværere for de fattige at stige i graderne
4. at de fattigste er blevet endnu fattigere
5. at kun 1-5 pct har haft fremgang (eliten)
6. at gns borgeren i dag har mindre indflydelse og magt

Påstandene er fremført af Phillip Blond, som kalder sig selv konservativ.

@ Anni

Hvad fabler du om med palæstinenserne ??

“…viste i hvert fald, at skuffende få blev nyttige borgere i det samfund, der i sin tid gav dem asyl”

Det Jarl her skriver, er da vist ganske uomtvisteligt. Den voldsomme kriminalitet er jo blot en trist del heraf.

Angående Phillip Blond. Han er sjov fordi han snakker hurtigt og meget. Men derudover har han intet at byde på. Han er ligesom Carsten Jensen, Rifbjerg og lignende. En masse snak, en masse skældsord – og det kan da være vældig sjovt – men uden nogen form for relation til virkeligheden. Ingen dokumentation for noget som helst.

10.

Du linker til et dokument, der viser at 74% af de palæstinensere som loven dækkede var på overførselsindkomst i en periode i 2003.

Alene på den baggrund er der belæg for at skrive som Jarl gør: at skuffende få blev nyttige borgere i det samfund, der i sin tid gav dem asyl

Lars, fint at du i det mindste har læst dokumentet, men prøv og lav den samme opgørelse på samme måde på alle danskere – Det gjorde DK ´s statistik for ikke så længe siden, og så var det, at jeg blev rigtig vred. Ikke på Danmarks statistik, men på Hvilshøj & Co.

Det der ryster mig mest er, at ingen gik tallene nærmere efter. Selv opdagede jeg først denne misinformation for et par måneder siden.

Jeg har endnu ikke gjort noget videre for at få flere til at se sig i spejlet, for jeg skal lige have fundet det rigtige tidspunkt.

Faktisk synes jeg, at jeg gør jer her på bloggen en tjeneste.

@Anni

Tallet for danskerne generelt er ca.42%, så der er stadig rigelig belæg for at skrive som Jarl gjorde.

Det der ryster mig mest er, at ingen gik tallene nærmere efter. Selv opdagede jeg først denne misinformation for et par måneder siden.
Hvori præcis er det denne “misinformation” skulle bestå?

Faktisk synes jeg, at jeg gør jer her på bloggen en tjeneste.

Jeg ved ikke hvor jeg skulle begynde med at forklare dig, hvad der er i vejen med den citerede sætning.

@ Anni

Du er en sjov filur.

DU har åbenbart fundet noget virkeligt interessant og sprængfarligt, som både ryster dig og gør dig vred.

Og heldigvis for læserne her på bloggen, vil du godt afsløre at du altså har fundet noget helt ekstraordinært. MEN, og der er naturligvis et lille men; DU vil ikke fortælle hvad det er

Som den store økonom du er har du jo lige gået tallene igennem en ekstra gang. Og det eneste vi har fået at vide fra dig er at det angiveligt må betyde at Jarl ikke med god ret kan skrive “at skuffende få blev nyttige borgere i det samfund, der i sin tid gav dem asyl ”

Og om så du på nogen måde kan sandsynliggøre at det for gns. danskeren står tilnærmelsesvist lige så slemt til som blandt araberne her i landet, så ændrer det jo intet ved det korrekte i Jarl citat, eller i det skandaløse i særloven dengang.

Jeg har tidligere arbejdet meget med arbejdsmarkedstal fra Danmarks Statistik herunder tal vedr. integration på arbejdsmarkedet, og det er fakta, at ikke-vestlige indvandrere har meget lavere deltagelse på arbejdsmarkedet end øvrige danskere. Og denne lave deltagelse skyldes især indvandrere fra mellemøsten herunder statsløse palæstinensere.
Rigsstatistiker Jan Plovsing skrev en kronik om dette i JP, som kan ses på nedenstående link:
http://jp.dk/morgenavisen/meninger/article1547764.ece

@ Rasmus Kristensen

“Men Jarl skriver Darth Vader, og den titel får han først efter han går til 'œthe dark side'.”

Jarl ændrede indlægget efter min kommentar. Derfor ser min kommentar lidt underlig ud nu.

Jeg vil bare gerne vide hvem der hhv. er Obi Wan og Darth Vader af Auken og Sass Larsen?

🙂

mvh
Lasse Grosbøl

Hermed lidt forsinket et til lykke med dagen – med gode ønsker om fortsat skarpe analyser i årene fremover.

Hvis Anni synes palæstinenserne har klaret sig ok, sammenlignet med dette og hint, så kan hun da bare tage en tur til Gellerup Ã…rhus. En af de allerhårdeste nødder, som kommunen ikke har knækket derude er den palæstinensiske gruppe.Stort set ingen kvinder i arbejde, under halvdelen af mændene, og en tårnhøj kriminalitet blandt de unge og skolesøgende.
Mange af kvinderne kan ikke et kuk dansk efter 15 år i DK.
Og god fødselsdag til Jarl

Kære Jarl

Skønt at være tilbage fra ferie og læse din blog : )

Vil gerne høre, om du tor, at Ritt stiller op til Folketinget igen.

Også et stort tillykke med dagen – som jo netop er dagen i dag 🙂 – herfra!

Hej Jarl,
Tillykke med fødselsdagen i dag. Håber din dag bliver grrrrrrreat:-)

21. Nej. Ritts karriere er slut nu. Hun er jo snart 70 år og så indser langt de fleste af vore politikere at tiden som MF er slut. Ritt har i øvrigt også prøvet næsten alt i sin lange karriere.

Tillykke med fødselsdagen. Din blog er fantastisk. Mange hilsner Anders

Lukket for kommentarer.