Kategorier

Politikerværtshuse og restauranter i Kongens Kjøbenhavn

One fine gentleman of the press ringede til mig i dag for at høre lidt om, hvor det er, at politikere og journalister hænger ud og kan antræffes til frokost mv. Pludselig søgte jeg min hjerne for alle disse listige steder og kom op med en liste. Om den er fuldstændig, skal jeg dog ikke kunne sige. Måske læserne kan være behjælpelige? Måske også læsere i Ã…rhus, Odense og Aalborg kan hjælpe med at identificere politikernes foretrukne spisesteder i disse byer?

“Gitte Kik”, Gl. Strand
Historisk frokostrestaurant, hvor topembedsmænd og politikere altid har mødtes til en bid brød og en dram. I øvrigt også Thorvald Staunings favoritsted.

“Kanalcafeen”, Frederiksholms Kanal.
Særdeles brugt spisested af politikere og embedsmænd. Ofte mange svenskere på éndagstur, men i baglokalet kan man sidde helt i fred. Meget maritim stemning.

“Ida Davidsen”, St. Kongensgade
Berømt /berygtet for hulemødet mellem den radikale Niels Helveg Petersen og socialdemokraternes daværende næstformand Poul Nyrup Rasmussen i efteråret 1991, hvor sidstnævnte stillede Helveg spørgsmålet: 'Synes du, jeg skal tage opgøret?' Et halvt år senere i april 1992 havde Nyrup væltet Svend Auken som formand for Socialdemokratiet, så i dag kender alle Helvegs svar and the rest is history…. ^
Davidsen-familien har drevet smørrebrødsrestauranten i generationer, og smørrebrødsdynastiet fedter gevaldigt for klientellet ved at opkalde deres dyre smørrebrød op efter politiske berømtheder. Det er et af de steder, hvor man kommer, hvis 1. Man har andre til at betale 2. har en ordentlig repræsentationskonto.

“Tivoli-hallen”, Vester Voldgade.
Her skulle VK i januar 1996 forsøge at klinke skårene efter at de konservative havde gået enegang med SR-regeringen under finanslovsforhandlingerne i december 1995. Venstres leder Uffe Ellemann-Jensen havde oprindeligt inviteret de konservatives Hans Engell på klipfisk, men den konservative leder var mere til en kødret. Engell føjede ikke gerne Uffe.

“Grøften”, Tivoli.
I sommerhalvåret ser man masser af politikere og journalister spise frokost her. Mogens Glistrup stiftede i øvrigt Fremskridtpartiet ved et møde i Grøften i sommeren 1972. Nåja så var det også her, at DF-politikeren Morten Messerschmidt en forårsdag i 2007 drak sig pangerstiv for så siden at blive beskyldt af BT for at have “hyldet Hitler”. Undervejs brød han i hvert fald ud i sang med blandt andet “Lied der Deutschen” bedre kendt som “Deutschland Deutschland über Alles”.

“Rio Bravo”, Vester Voldgade.
Kendt for 'Rio Bravo-forliget' mellem firkløverregeringen, de radikale og Fremskridtspartiet fra 1984. Historien er kort, at den daværende konservative statsminister Poul Schlüter pr. telefon fangede Fremskridtspartiets gruppeformand Helge Dohrmann sent om aftenen mens han sad og spiste aftensmad på restauranten, hvorefter de fik strikket et forlig sammen. Det er stadigvæk et sted, hvor mange Christiansborg- og rådhuspolitikere gerne spiser aftensmad. Især stegt flæsk med persillesovs eller “Rio-gryde”.

“Toga Vinstue” “Det Politiske Kandestøberi”, Lille Kirkestræde.
Legendarisk værtshus for ungdomspolitikere i alle aldre og af al mulig politisk observans. Her antræffer man også ganske ofte både folketingspolitikere og politikere fra Københavns Rådhus blandt andet som “gæstebartendere” forud for valgene. Stedets status skyldes især Togas fhv. forpagter den nyligt afdøde Johs. Lund Pedersen, som gjorde værtshuset til kult i midten af halvfemserne og frem.

“Petersborg”, Bredgade
Det var på Petersborg, at den konservative folketingsgruppe den 9. december 1998 holdt en mindeværdig julefrokost, der er gået over i nyere dansk politisk historie. Ifølge en anonym referent, som skrev under pseudonymet “Fluen” i den nu hedengangne avis Aktuelt, foregik der ganske underholdende ting under arrangementet, hvor beskyldninger og uforskammetheder fløj om ørene på de konservative julefrokostdeltagere. Det lykkedes ikke at få identificeret “Fluen”, som aldrig gentog successen. Men derimod blev Petersborg med ét slag berømt.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

21 kommentarer til “Politikerværtshuse og restauranter i Kongens Kjøbenhavn”

1. Han blev i hvert fald beskyldt for at heile, men Messerschmidt endte med at vinde over BT i byretten.

Men du har da ret i, at det hører med. Tak!

“Plan B”, Frederiksborggade. Blev på grund af navnet populært blandt Radikale, tilbage i Jelved/radikool-tiden (04-05). Det sker det stadig, at man kan løbe ind i radikale som holder møde.

Bonusinformation:
“Grøften”, Tivoli, bliver også brugt meget af Konservative, som ofte holder middag der, efter deres hovedbestyrelsesmøder.

“Rio Bravo”, Vester Voldgade, holder køkkenet åbent til kl. 4, og er værd at holde øje med, hvis man vil være på forkant med forlig imellem regeringen og DF, samt udskrivelse af valg. Så vidt jeg husker valgte Løkke og Tulle “Rio Bravo-gryden” på natten før kommunalreformen.

Onde tunger hævder at man i Ã…rhus har kunnet møde den forhenværende borgmester – Flemming Fadbamse Knudsen – på enhver beværtning i byen, og på snart sagt ethvert tidspunkt i løbet af dagen. CERES er iøvrigt ophørt med at brygge øl i byen efter at han er gået på pension. Jeg siger ikke der er en sammenhæng, men det er dog tankevækkende.

Til gengæld kan man ikke møde nogen af de to efterfølgere (Louise Gade og Nicolai Wammen) på nogen af byens udskænkningssteder. De er begge utilfredse med at skulle vise ID for at kunne købe i baren.

5. Det var Restaurant “Queen Victoria”. Den eksisterer ikke mere. Den hedder i hvert fald noget andet en dengang, da Engell kørte galt i februar 1997, hvor det var den forhenværende bakkesangerinde Mona Lisa dvs. Hardy Dræby, der drev stedet.

6. Ak ja så sandt så sandt.

Petersborg og “Fluen” !!!!

Hej Jarl,

Det er vel ikke sådan du er i besiddelse af et link til den omtalte Aktuelt-historie? Jeg har googlet lidt frem og tilbage, men finder ingen vej til historien.

Vh
Nikolaj

@10:
artiklen blev bragt 22/12-1998 i Aktuelt, på s. 6, under titlen “Til julefrokost i den borgerlige”. Hvis du har adgang til Infomedia, eller til et bibliotek el.lign. som har, kan du læse artiklen der i hvert fald.

Mange af Socialdemokraterne bruger fagbevægelsernes kantiner til de mere diskrete møder, de er faktisk udemærkede med dygtig gourmetkokke og servere glimrende vine – i hverfald i det hedengangne SID og LO.

Hvor er jeg glad for at politikere også er mennesker der går på værtshus. Og selvfølgelig er det da en god ting at politisk interesserede kan finde de steder hvor der er en chance for at støde på nogle folkevalgte eller -valgbare.
Men er det så alligevel så skidesmart at lave en veritabel Holywood guide? Vi lever ikke i helt trygge tider.
Eller er jeg for paranoid?

14. Ja. nu tror jeg jo på det åbne samfund, og jeg forstår slet ikke at du seriøst kan indvende noget imod det. Disse restauranter er jo ikke kantiner!

Og skal man følge dine tanker, så burde man jo spærre hele Slotsholmen og omegn af og kræve adgangskontrol.

16. Ja Jarl – jeg forstod heller ikke da folk tog det så forholdsvis roligt dengang Fogh fik maling i hovedet.
Og jeg synes du “følger mine tanker” lidt for vidtgående. Jeg er jo ikke imod et åbent samfund, men maner blot til lidt forsigtighed.

hvor var det så at Løkke og Pind fik de 17 snapse…
Og så er der også lige Ritt’s og Bondams yndlingssrestaurant, hvor de får dinner transportable fragtet til rådhuset i taxi på skatteborgernes regning.
Kan ikke huske navnene på etablissementerne, men de er ikke imellem ovennævnte.

17. Forsigtighed? Ahr. man kan vel kun tolke dit indlæg, som om at jeg bragte politikeres liv i fare ved at skrive denne guide om, hvor politikerne indimellem får sig en bid brød. Så det er vist en efterrationalisering. I øvrigt er denne guide blevet skrevet før.

18. Jeg skrev ikke denne guide for at lave en liste over steder, hvor politikere efterfølgende er blevet hængt ud for at kompromittere sig selv. Men hvor de historisk og nu har fået en bid brød og en dram. I øvrigt var det på Petersborg at Pind og Løkke spiste omtalte frokost. Frokosten blev kun omtalt fordi Ekstra Bladet Jan Kjærgaard fem år efter frokosten fandt bilaget i sin flyttekasse og fordi Løkke imellemtiden var blevet statsminister.

Protest! Mogens Glistrup stiftede FRP “i” Grøften den 22. august 1972 – ikke 1973.

Lukket for kommentarer.