Kategorier

Tulle overspillede kortene

Normalt ligner finanslovsforhandlingerne mellem VKO-partierne sig selv. Det er nogenlunde ligeså forudsigeligt, traditionelt og tidsmæssigt sammenfaldende med den årlige opførelse af 'Nøddebo Præstegaard'.

DFs kronprins og finansordfører Kristian Thulesen Dahl holder hulemøder med Venstres finansminister. De spiser DF’erns livret: flæskesteg med sovs, kartofler og rødkål. I finanslovsaftalen skal helst være et eller andet til de ældre '“ og også gerne stramninger, der kan gøre livet surt for asylansøgerne.

For DF har indført den særlige nyskabelse under finanslovsforhandlinger, at alle mulige politiske spørgsmål sagtens kan forhandles samtidigt over den fælles overskrift 'finanslov'. I otte år gik finanslovsforhandlingerne mellem VKO glat og stort set gnidningsfrit, men niende gang kiksede det. Det havde ingen forudset ville ske.

I år begyndte finanslovshowet ellers helt som det plejer. Som perler på en snor, kunne DF allerede i sidste uge dagligt præsentere en række små forlig som partiets sejre. De havde alle stor symbolsk værdi og var også ret nemme at kommunikere: En ældrepakke hvor den kommunale ældremad nu kun må koste 45 kr, 100 flere betjente, skrup-af-check for godkendte asylansøgere, hvis de lader sig repatriere, støtte til danske mindesmærker i udlandet, bevarelse af digterpræsten Kaj Munks hjem osv.

Men i år havde 'Tulle' så været en tur i Vestjylland, hvor han blandt andet besøgte sygehuset i Holstebro. Han fornemmede den store utilfredshed med placeringen af regionens supersygehus i Gødstrup, og så det som en kæmpemulighed, som DF kunne udnytte i kommunalvalgkampen.

Hvad der dog kan undre er, at han valgte at teste statsministeren Lars Løkke Rasmussens troværdighed i netop dette spørgsmål.

Løkke sagde i sin første åbningstale, at sygehuset skal ligge i Gødstrup efter at et politisk flertal i Region Midtjylland '“ efter møje og besvær '“ besluttet at det skulle ligge der.

Løkkes troværdighed '“ som arkitekt bag både sygehusreformen og kommunalreformen blev altså udfordret af Thulesen Dahl.

DF ramte tilsyneladende en grænse for deres ellers uhæmmede populisme ved at kræve det umulige af Lars Løkke. Hvordan skulle han dog efterkomme DFs krav uden at udstille sig selv som en statsminister helt uden rygrad? Det burde en rutineret politiker som Thulesen Dahl kunne have forudset.

Det utrolige er faktisk, hvordan DF forestillede sig, at de kunne vælge dette slag? DF har gennem årene netop været karakteriseret, som dem, der præcist vidste, hvad og hvor meget de kunne forlange.

Denne gang svigtede den ellers sikre politiske situationsfornemmelse tilsyneladende Kristian Thulesen Dahl. Måske fordi Pia Kjærsgaard ikke var ind over, måske fordi Claus Hjort Frederiksen og Thulesen har talt forbi hinanden. Vi ved det ikke.

Status er, at hverken DF eller regeringen ser særlig godt ud i denne sag. Ã…rets finanslovsforhandlinger, hvor DF ellers plejer at høste for sin loyale støtte til VK-regeringen blev på kun tre dramatiske dage vendt fra det, der lignede total sejr til noget, der mindede om et sjældent eklatant nederlag.

Nu slikker DF sårende. Men det kan blive farligt for regeringen, hvis ikke DF bliver tilstrækkeligt kompenseret, så alle kommer videre uden bitterhed. I kroner og ører har DF faktisk ikke fået meget mere end ca. en mia. kr. ud af finansforhandlingerne. Historisk set er det egentlig en rigtig billig omgang.

Claus Hjort Frederiksen ville for eksempel ikke hoverer. Derfor så han heller ikke godt ud i nat, da han svarede uden om på spørgsmålet, hvorvidt det midtjyske sygehus kommer til at ligge i Gødstrup eller Aulum. Det var først hen af formiddagen, at finansministeren var i stand til at give et klart svar.

DF rasede ellers ud på Hjort allerede i går. Det fremgår af Ekstra Bladet torsdag. Angrebene på Hjort forekommer dog ret underligt al den stund, at han om nogen har været DFs bedste ven i regeringen igennem alle årene siden 2001. Efter at DF fik sovet på sagen, indstillede de da også beskydningen af finansministerens håndtering. I stedet blev statsministerens indblanding i forhandlingerne kritiseret.

DF og Venstre pakker lige om lidt disse forhandlinger ned i en ret uklar kompromisaftale, som får lov til at overvintre til efter kommunalvalget. Ja faktisk helt til sommer. DF har fået lovning på at akutberedskabet mv. i udkantsområderne på dette tidspunkt skal evalueres og har foreløbig fået en kvart million til formålet. Det bliver som minimum noget med redningshelikoptere m.v.

Det skulle ikke undre mig, at mange vælgere efter forløbet vil se Lars Løkke Rasmussen i et lidt andet og mere positivt lys. Det kan være 'Lille Lars fra Græsted' drak vel mange bajere på det offentliges regning, men ser man sagen fra, det man kan kalde 'Ny Alliance-segmentet' dvs. borgerlige midtervælgere, så trådte Løkke denne gang i karakter ved at sige fra overfor DF. Det øger al andet lige hans popularitet blandt midtervælgerne.

At det næppe øger statsministerens popularitet hos DF er så en helt anden sag. Men det var de nu selv herrer over denne gang, hvor “Tulle” ikke gav Løkke et andet valg.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

20 kommentarer til “Tulle overspillede kortene”

Et besøg i Holstebro kan afsløre at de valgplakater med Bent Hansen, som resten af Region Midt er plastret til med, er fuldstændig fraværende i byen. Det lader til at DF lidt har ladet sig gribe af stemningen i området og øjnede en gratis chance for at stikke Bent Hansen en lige højre og samtidig med at man kunne give Regionerne fingeren.

Pieter Raunwe mente at DF var på ude på at hugge V og K vælgere – det kunne være spændende at høre hvad du siger til det?

Det bliver lidt spændende at se, hvordan DF forholder sig til regionernes udspil om at sikre borgerne i ydreområderne.

Jeg vil gætte på, at det næppe hjælper regeringen, at Lene E benytter chancen til at give DF en over snuden i Berlingske idag:
http://www.berlingske.dk/politik/lene-e.-df-spiller-fordaekt-om-sygehus

Jeg tror sådan set gerne at DF vil ligge sagen død – men hvis ydmygelserne/angrebene fra regeringen forsætter, kan DF beslutte sig for en passende hævn…

@ 1
vedrørende stemmefiskeri, så virker det lidt urpofessionelt, at en af DF’s egne kandidater til region midt jylland var ude og forsvre Gødstrup (hun var vist fra Herning).

Til gengæld er DF’s valg af Aulum ikke så dumt, da det jo faktisk var Venstre i regionens indstilling, at hospitalet skulle være der (de undlod at stemme for Gødstrup med en bemærkning om at Aulum var bedre).

vh
Anders K

Lille Lars trådt i karakter? Hele det cirkus er jo fortsat igen i dag. Er det analyse eller spin du laver, Jarl?

1. Hugge stemmer fra V og K? Ja, selvfølgelig. Det er jo det det hele går ud på. Og DF er gode til det.

3. Det er analyse. I øvrigt ikke en analyse, som jeg står helt alene med.

Status er at Løkke har slået fast at sygehuset skal ligge i Gødstrup. Punktum.

DF har muligheden at vælte Løkke, men det gør de ikke. Trust me.

Hvad siger du til Pia K ´s fantastiske one-liner “står der idioter på ryggen af os ?

Hvem havde sat rygtet i søen om de jyske motorveje ?

Det kan jo være Pia selv, som dermed fik glæde af selv at kunne slå rygtet ned på den elegante måde.

Underligt at ikke hjorten blot holdt igen og sagde at han ville forhandle med de øvrige partier indtil valget var overstået. Finansloven hastede vel ikke mere end at man kunne lægge DF død indtil deres valgkamp var overstået.

Jeg er ikke enig i, at DF'erne har klokket i det. Ved at trække forhandlingerne ud i så lang tid har DF'ere præsteret at blive de suverænt mest omtalte politiske parti i Danmark i den seneste uge. Og hvem vil ikke gerne det i den sidste uge op til en valgdag? Socialdemokraterne, de Radiale, SF og de Konservative har været helt væk for mediefladen i den seneste tid, og det er de sikkert næppe glade for. Det er selvfølgelig også derfor, at Pia Kjærsgaard fortsætter med at lange ud efter regeringen og navnlig Lene Espersen i dag; som sædvanlig er det DF'erne der har mest styr på det taktiske spil, AK.

@1 Ja, jeg er fra Struer og vi vil elske at se Bent Hansen lide nederlag herovre. De socialdemokratiske borgmesterkandidater i Struer og Holstebro har bedt dem om at komme ned, da de sandsynligvis skader deres borgmesterchancer.

DF gik måske efter mere end de kunne få, men jeg tror mange vælgere vil huske dem for at de kæmpede for et sygehus i vest og belønne dem. Så på kort sigt et nederlag fordi de ikke fik flyttet sygehuset, men på langt sigt en vælgerfremgang. Måske også på kort sigt, da regionerne jo kun handler om sygehuse, og DF fik vist sig i den sag. Desuden skulle Lars Løkke ikke høre noget som helst kritik fra mig for at fortryde han sagde Gødstrup i åbningstalen, det tror jeg faktisk jeg vil synes bedre om ham for.

Men regionerne har da ingen autoritet tilbage efter det her, når der er seriøse drøftelser i finansloven om at køre dem over. En sørgelig parentes i demokratiets historie i Danmark.

@ 8

RE: regionerne har da ingen autoritet tilbage efter det her,

Og regionerne var jo Løkkes eget projekt. Han står med en tabersag – og et potentielt valgnederlag i den kommende uge.

@Rasmus Kristensen, 8
Ja, jeg er fra Struer og vi vil elske at se Bent Hansen lide nederlag herovre.
DF gik måske efter mere end de kunne få, men jeg tror mange vælgere vil huske dem for at de kæmpede for et sygehus i vest og belønne dem. Så på kort sigt et nederlag fordi de ikke fik flyttet sygehuset, men på langt sigt en vælgerfremgang. Måske også på kort sigt, da regionerne jo kun handler om sygehuse, og DF fik vist sig i den sag.

En meningsmåling fra sidste uge, mener jeg det var, viste, at selv blandt Venstres vælgere til regionsvalget i Region Midtjylland, var der er flertal der foretrak Bent Hansen som regionsformand.

Da Bent Hansen var amtsborgmester i det tidligere Viborg Amt overlevede han også bl.a. at lukke sygehuset i hjembyen Kjellerup.

@Løhmann

Ja for hele regionen, er jeg bange for han er umulig at slippe af med. Hans egen by Viborg og Herning pga Gødstrup skal nok give ham en masse stemmer, og regionens største by Ã…rhus er så rød at den nok skal give ham flertal.

Hvis du laver den måling udelukkende for Lemvig, Struer og Holstebro kommuner, får du et andet resultat, tro mig.

Når landets stasminister melder noget ud fra Folketingets talerstol, især noget så specifikt som en placering af et storsygehus, kan han selvfølgeligt ikke holde til at skulle trække den udmelding tilbage efterfølgende. Derfor var DFs stunt dømt til at mislykkes, og man kan undre sig over at de prøvede. Nettoresultatet er skår i forholdet mellem DF og regeringens top, og en befolkning, der har set at DF ikke kunne levere varen i dette tilfælde.

Mon ikke forløbet giver anledning til lidt sjælden selvransagelse i DF-toppen, der for en gangs skyld kom lidt for højt op?

Og jeg tror at resten af Danmark måber over den vestjyske diskussion om +/- 16 kilometer.

@Michael Gram

Ja 16 km lyder af lidt, men det er fordi der er nogen der i forvejen var langt fra Holstebro, der nu får endnu længere væk. Der er kortere fra Gødstrup til Skejby end fra Thyborøn til Gødstrup, mens der i øvrigt også er Viborg og Randers der har sygehuse øst for Gødstrup. Så vest er glemt. Jeg synes også Aulum er langt væk og så helst det blev i Holstebro, men Aulum er da en lille forbedring.

Derfor råber og tuder vi over 16 km, og håber det tuderi smadrer Bent Hansens politiske karriere.

@Rasmus Kristensen, 13
Der er kortere fra Gødstrup til Skejby end fra Thyborøn til Gødstrup
Det lyder som et smart slogan fra en sur lokalliste, men det gør det ikke mindre faktuelt forkert. Jeg vil til nød acceptere, hvis man sagde “der er lige langt”.

Hvis man endelig skal jonglere med afstande, ja så har Thyborøn-borgerne jo fx 50 km til Thisted, der så vidt jeg husker beholder et sygehus med akutfunktion i Region Nordjyllands sygehusplan.

mens der i øvrigt også er Viborg og Randers der har sygehuse øst for Gødstrup. Så vest er glemt. Jeg synes også Aulum er langt væk og så helst det blev i Holstebro, men Aulum er da en lille forbedring.
Spørgsmålet er vel også, om man skal afgøre placeringen af et sygehus ud fra, at der bor 4.500 sure mennesker i den tidligere Thyborøn-Harboøre Kommune, eller om man i stedet skal gå efter at have et sygehus, hvor folk rent faktisk gider at arbejde og at kvaliteten af behandling derfor højnes. Fordelen ved Gødstrup er, at man med motorvejen fra Herning til Ã…rhus får omkring en time i transporttid. Dvs., læger og sygeplejersker bosiddende i Ã…rhus kan pendle til sygehuset, og det giver Gødstrup helt andre muligheder for at blive et sygehus på højt niveau end Holstebro, Aulum eller Lemvig. Det er af afgørende betydning, når vi her til lands mangler 1.000 sygeplejersker og 500 læger (hvis jeg husker tallene rigtigt), for det er sælgers marked for sundhedspersonalet.

Viborg og Randers dækker store områder, og alt andet lige så kommer der absolut set flere mennesker galt afsted, jo flere der bor der. Hvis 5 % af borgerne i den østlige del af regionen skal bruge en skadestue om året, er antallet af mennesker det drejer sig om langt højere end hvad 5 % af borgerne i den vestlige del af regionen udgør.

Derfor råber og tuder vi over 16 km, og håber det tuderi smadrer Bent Hansens politiske karriere.
Jeg er selv vokset op i et udkantsområde i Danmark, men min personlige holdning er, at jeg hellere vil have god end lokal behandling. Jeg har selv oplevet forskellen i behandlingens kvalitet fra små til større sygehuse. En knæoperation i Haderslev betød tre dages indlæggelse med stuegang etc. Da jeg fik foretaget nøjagtig samme knæoperation i Ã…rhus, blev jeg indlogeret på patienthotel om formiddagen, opereret ved middagstid, og kunne tage en taxa hjem om eftermiddagen.

Det er en mærkværdig diskussion der føres om sygehuset placering. Må jeg give et eksempel fra MIT virkelige liv. Et barn på 13 år fået taget blodprøver hos praktiserende læge. En af prøverne viser, at en alvorlig sygdom kan være under opsejling. Nærmeste hospital er Holstebro, men i Herning er der en børneafdeling. Så vi kører dertil!! Efter flere undersøgelser siger Herning fra. Det kan de ikke klare. Ambulance med udrykning til SKEJBY. Her tages der hånd om sagen.

Barnet kommer hjem i en periode (ikke helbredt), men får et pludseligt tilbagefald med kramper. Akutbil og afgang til Holstebro Sygehus. Det kan de ikke klare. Videre kørsel til SKEJBY. DE KAN.
Barnet er nu blevet ældre og er rask.

Derfor er de store special hospitaler så vigtige. Det handler da også meget om, at tiltrække den rigtige ekspertise. Altså attraktiv beliggenhed, set med medarbejderøjne.

Hvad er et forkromet hospital uden experter?

Aulum eller Gødstrup er hamrende ligegyldigt set fra patientsynspunkt.

Et effektivt akutberedskab er i den sammenhæng meget meget vigtigere. Og det behøver man ikke et superhospital til at varetage.

@Toft, 15
Et effektivt akutberedskab er i den sammenhæng meget meget vigtigere. Og det behøver man ikke et superhospital til at varetage.

Et akutberedskab er, som det lyder til du desværre selv har oplevet, noget der kræver et stort antal ansatte at opretholde. Hvis det skal være et rigtigt akutberedskab, skal der være eksperter i allehånde forskellige specialer, og gerne hele døgnet rundt. Så i mit hovede bliver det noget med, at hospitalet derfor også skal have en vis størrelse. Så jeg synes at et superhospital og et effektivt akutberedskab hænger meget godt sammen.

De kunne jo blot flytte et af de andre, f.eks. have et i både Herning og Holsterbro, og så droppe det i Viborg.

Viborg er alligevel ikke meget større eller med betydeligt større opland end Herning-området eller Holstebro området. Til gengæld er der ikke særligt langt til de øvrige byer fra Viborg der er midt i smørhullet. Kilometer mæssigt vil maks længde til et akuthospital falde drastigt, da der ikke er langt fra Viborg til hverken Holstebro, Randers eller Herning (eller Ã…rhus for den sags skyld).

Hvorfor denne mulighed slet ikke er i spil er mig uforståeligt. Måske fordi regionsrådet og adm. holder til i Viborg. Men ellers…

@Elefanten

Fuldstændig enig. Der er en rigtig god grund til at Viborg ikke har været i spil. Regionens mest indflydelelsesrige politiker, Bent Hansen. Han er fra Viborg, og har dygtigt spillet Holstebro og Herning ud mod hinanden. Spin i verdensklasse, desværre.

@Peter Løhmann

Hvis du sætter en lineal på et kort kan det godt være der er længere fra Gødstrup til Skejby end fra Thyborøn til Gødstrup. Men hvis man tager vejene, har de næsten en lige vej fra Herning til Ã…rhus, mens turen fra Thyborøn er på mindre mere snørklede veje. Her kan en motorvej hjælpe, der heldigvis er på vej.

Jeg er enig med dig i at en bedre behandling er vigtigere end hvor den er, men afstande betyder da noget. Ellers kunne vi da nøjes med et sygehus.

Men ellers må vi skyde skylden på de lokale politikere, der har sovet i timen, mens Bent Hansen og Lars Krarup har gjort sit arbejde godt. Det her kommer jo ikke kun til at flytte et sygehus, men Holstebro har også en sygeplejeruddannelse og en ergo- og fysioterapeut uddannelse, og de har i årevis været i praktik på Holstebro sygehus. Det kan blive svært at fastholde det uden et sygehus, og dermed fastholde unge i området, som så for alvor bliver et udkantsområde. Og det ønsker man jo ikke om det sted man bor.

@Toft

Kedelig historie, og hvis de ikke kan hjælpe er et sygehus jo ligegyldigt, det er selvfølgelig rigtigt. Men det ændrer ikke ved at der bør være hjælp nær borgerne.

16. Peter Løhmann.

Du har selvfølgelig helt ret m.h.t. akutberedskab og størrelse. Dårligt formuleret af mig. Jeg tænkte på den allerførste indsats. Ambulancer med fagpersonale tæt på. Helikoptere etc.

18. Rasmus Kristensen.

Hjælp nær borgerne er da sandt. Så skal vi bare definere hvad nær borgerne er for en størrelse. Vi kan jo ikke have et sygehus ved hver eneste “større by”. Hvad mener du er tæt på? 16 km f.eks?

Hvor vil du helst transporteres de 16km. I København i myldretiden eller mellem Holstebro og Herning? Så skal Københavnerne/Hovedstadsområdet have sig nogle sygehuse så det vil noget.

At diskutere afstand er jo ikke relevant. Transporttiden er.

At man så politisk kæmper for sin sag, er da ok. Men hvis det ikke kan dokumenteres lægefagligt o.s.v. har man da en dårlig sag.

@Rasmus Kristensen, 18
Et af de store problemer jeg har med de utilfredse i den vestlige del af Region Midtjylland er, at de tror et sygehus er et “vækstcenter”. Skulle de ikke i stedet stille op til kommunalvalget og forsøge at tiltrække virksomheder, højtuddannet arbejdskraft etc., hvis det er et vækstcenter de ønsker sig til deres lokalområder? Sygehuse drejer sig om at skaffe den bedst mulige behandling til borgerne. De skal ikke misbruges i et sognerådsspil, hvor man placerer galionsfigurer dette eller hint sted.

@Toft, 19
Så vidt jeg husker er det allerede noget man arbejder meget med, bl.a. ved at uddanne ambulancepersonalet og have læger med disse ambulancer. Det blev vist også til en lægehelikopter i Region Midtjylland. Endelig er lægehuse, hvor man samler en håndfuld praktiserende læger i et “mini-sygehus”, en god måde at skabe mere tryghed på lokalt. Både regeringen og regionerne er vist opmærksomme på det og har afsat penge til det.

Lukket for kommentarer.