Jarls blog

Uafhængig liberal blog om dansk politik

Sådan går det når man fornærmer Dansk Folkeparti

Author icon

Skrevet af

Clock icon

november 18, 2009

Comments icon

12 kommentarer

opdateret!

Hvad var op og ned i konstitueringsspillet blandt de borgerlige, der i sidste ende endte med at de radikales Klaus Bondam blev borgmester for næsen af de konservatives Mogens Lønborg? Til Information torsdag har jeg forsøgt at rekonstruere og analysere, hvad der gik galt under forhandlingerne mellem DF, V og K tirsdag nat/onsdag morgen.

Læs artikel her.

Læs også min kommentar til 180grader om fremtiden for De konservative i København

Update torsdag kl. 15.: Carl Christian Ebbesen har faktisk på et tidspunkt tidligt onsdag morgen fået grønt lys af DF på Christiansborg om at gå med i en aftale, der sikrer Mogens Lønborg posten. Ebbesen spørger Lønborg direkte om de skal lave aftalen. Lønborgs svar: “Jeg forhandler borgmesterpost med Frank Jensen”.

Lønborgs svar KAN fejlfortolkes af DF’eren. Deri kan ligge en reel misforståelse, der nu får fatale konsekvenser for Lønborgs borgmesterpost. Ebbesen tror faktisk i dette øjeblik, at Lønborg nu er på vej over til de røde (som også i dette øjeblik omfatter de radikale) – og derved ville DF så stå tomhændet tilbage. Det Lønborg formentlig er i gang med – er ikke at springe fra VKO-blokken. Han er formentlig i gang med en anden forhandling med Frank Jensen. S-lederen har tilbudt hele det borgerlige valgforbund en fælles konstituering, hvor lokkemaden er, at Lønborg kan vælge næstsidst. Lønborg ser heri en god mulighed for at sikre sig sundhedsborgmester-posten. Det er det, som forhandlingen drejer sig om, set med K-øjne.

DF’eren har ikke tillid til Lønborg. K-lederen fanger formentlig ikke situationens alvor, at det er nu, at han skal slå søm i en aftale med VKO. Mere vil måske have mere – kan man måske indvende?

Mogens Lønborg og de konservative er igang med at bygge en myte om at Venstre står bag hele balladen. Det er svært at se, hvad Venstre skal have ud af at gå bag de konservatives ryg. Men det er bekvemt for Lønborg at forsøge at tegne et billede af Pia Allerslevs private sympatier for Bondam som motivet bag. Det holder ikke. Lønborg stod med borgmesterposten i hånden. Han opdagede det bare aldrig – og lod tiden gå i selskab med Frank Jensen som med frække tilbud og distraherende telefonopringinger til Lønborg hele tiden holdt gryden i kog. Lønborg lod sig besnakke for længe. Ebbesen mistede tålmodigheden. De radikale bød sig så til. Venstre havde fokus på deres egen post og så blev beslutningen bare truffet meget tidligt om morgenen efter en lang lang nat, hvor Lønborg i øvrigt havde irriteret sine omgivelser grænseløst med direkte fornærmelser mod DF og betydeligt mere snak og falbelader end de øvrige forhandlere orkede at høre på.

Om forfatteren

Jarl Cordua cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske program "Cordua & Steno", der sendes hver torsdag kl 10-12 på Radio 24Syv. Indehaver af Jarls Blog siden 2006. Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup. Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 2663 4128

  12 Comments

 1. Martin K

  sagde den 19. november 2009 kl. 07:09:

  Pia Allerslev fik et katastrofevalg og formår ikke engang at holde sammen på den borgerlige blok, der nu har mistet en borgmesterpost. Pinden tilbage NU!

 2. Lasse Grosbøl

  sagde den 19. november 2009 kl. 09:16:

  Hej Jarl

  Spændende historie … jeg er bange for at den helt ædruelige version aldrig bliver afdækket. Der er nok ikke kød nok til en dramadokumentarisk rekonstruktion på DR 2 😉

  Din udgave er i hvert fald fyldt med spin og kontraspin, men det kan vel dårligt være anderledes.

  Martin: det var Søren P der for alvor pissede Mogens Lønborg af for 8 år siden, de Venstre snuppede de to borgmesterposter. At Lønborg så denne gang begynder at forhandle med Frank Jensen midt om natten, det skal Pia vel ikke have skylden for? Han regnede med at han kunne få mere ud af det sammen med de røde end med VKO. Det er rigtig ærgeligt.

  mvh
  Lasse

 3. Paulsen

  sagde den 19. november 2009 kl. 09:22:

  Er det ikke bare Venstre spin at placere skylden hos Lønborg?

 4. Lasse Grosbøl

  sagde den 19. november 2009 kl. 09:42:

  Som jeg også skrev: jeg tror ikke den helt rigtige udgave af historien nogensinde kommer frem.

  Men hvad hulen lavede Lønborg på Frank Jensens kontor? Var han der fordi kaffen var bedre?

 5. Kamelen

  sagde den 19. november 2009 kl. 10:10:

  Set på nettet:

  “Når man – som DF – ikke selv kan få posten som integrationsborgmester, er det næstbedste da at få indsat en komplet idiot i embedet.”

  😉

 6. Anders Schoubye

  sagde den 19. november 2009 kl. 13:31:

  Man behøver ikke kende nattens detaljer for at gennemskue castingen til et DR 2 drama:

  Mogens – den uduelige forhandler, som bliver meget “frøken fornærmet” til skade for sig selv.

  Bondam – taburet klæberen, som kan nattens spil, men ikke kan styre en magistrat.

  Allerslev – den unerkendte politiker, der stadig lever i Pind ´s lange skygge.

  Ebbesen – forhandleren over dem alle, som gør mor Pia stolt

 7. Paulsen

  sagde den 19. november 2009 kl. 15:43:

  Igen kommer jeg i tvivl om det er analyse eller Venstre-spin du skriver, Jarl?

  Lønborg er vokset i jobbet som borgmester og klaret sig rigtig godt i partirunden på TV2 Lorry – meget bedre end både Bondam og Allerslev. Han er ikke fedtet ind i nogen skandaler om rod i forvaltningen eller køb af parfume og skjortevask på skatteydernes regning.

  Det var ej heller Lønborg der kom op med det tåbelige forslag om at udvise alle bander af København eller gav offentlige støttekroner til en autonom gadefest med hærg til følge.

  Kender en del ikke-borgerlige der foretrækker Lønborg fremfor den narcissistiske og naragtige Bondam.

 8. Jarl Cordua

  sagde den 19. november 2009 kl. 16:11:

  7. Jeg forsøger at analysere. Men det er da klart at jeg kan påvirkes af mine kilder. Selvfølgelig.

  Dine observationer kan være rigtige nok, men det ændrer jo ikke ved, at der gik et eller andet helt galt mellem VKO ud på de små timer.

  Jeg er optaget af at forstå og vide hvorfor.

 9. Anders S

  sagde den 19. november 2009 kl. 16:22:

  Lønborg har sikkert den rigtige politik, men har åbentbart ikke nerve til at forhandle med andre politikere.

 10. Erik Willumsgaard

  sagde den 19. november 2009 kl. 16:47:

  Jeg mener det er en rigtig god analyse, men at du overvurderer værdien af DF’s udvalgsposter, Jarl. Det er jo styrken i BR, som er afgørende for alle beslutninger, også dem, som tages i udvalgene, da alle beslutninger på et udvalgsmedlems begæring kan flyttes op i BR, som kompetencen er delegeret fra.

 11. Christian Lindhardt-Larsen

  sagde den 20. november 2009 kl. 23:59:

  Andet emne – Hvad er det lige Politiken har gang i med SF’eren Andreas Røpkes? Først var der den lækkede (??) sag om hans køb af en webadresse foran næsen af Metroselskabet og så er der det her foto. Er det hans mor der retter tøjet ?

  http://politiken.dk/politik/article840920.ece

 12. Michael Gram

  sagde den 21. november 2009 kl. 00:03:

  @11: mon ikke han bare er ved at få sat en mikrofon på.

Bottom border